Reverse hyper machine: Wat is het & waar kopen?

Laatst bijgewerkt door Casper Goessens op november 19, 2023

reverse-hyper-machine
reverse-hyper-machine

Een reverse hyper machine zal voor veel mensen vreemd in de oren klinken. Geheel begrijpelijk, want dit apparaat is nog vrij onbekend in de Nederlandse sportscholen.

Ben je benieuwd waar de reverse hyper machine goed voor is, wat je ermee traint of waar je deze kunt kopen?

Lees dan snel verder om alles over dit bijzondere apparaat te weten te komen.

Reverse hyper machine, wat is dat?

Zoals gezegd zullen de meesten er nog nooit van hebben gehoord. Het zijn hooguit wat hardcore bodybuilders of ultieme fitness fanaten die dit toestel kennen.

Het lijkt op het eerste gezicht verdacht veel op een lying leg curl machine, toch zijn er meer dan genoeg verschillen.

reverse-hypers

Om te beginnen heeft de reverse hyper machine een stevige band waar je jouw benen in legt, in tegenstelling tot de leg curl machine welke een beenrol heeft.

Het andere grote verschil is dat je met je benen een veel grotere beweging maakt en dat het is ‘toegestaan’ om je onderrug ietwat mee te bewegen tijdens de uitvoering.

Een goede uitvoering is een absolute must mocht je gebruik willen maken van deze machine. De uitvoering kan enige oefening kosten, maar zodra je het eenmaal door hebt is het een erg fijne machine en zul je verbaasd staan van de functionaliteit ervan.

Waar gebruik je het voor & wat train je?

Je vraagt je wellicht af waar je dit apparaat daadwerkelijk voor gebruikt. Je had misschien al kunnen raden dat je je hamstrings ermee traint, maar waar is het nog meer allemaal goed voor?

Het wordt in de praktijk gebruikt voor twee verschillende doeleinden: revalidatie en krachtopbouw.

Voor revalidatie wordt het voornamelijk ingezet bij lage rugklachten. Aangezien het zorgt voor een goede stretch op je onderrugspieren en ook op je wervels, is het een erg geschikt apparaat om van je klachten af te komen.

Daarnaast is het ook geschikt om kracht op te bouwen in je hamstrings, billen en heupen.

De heupen worden niet alleen versterkt, maar trainen op de reverse hyper machine zal ook zorgen voor een goede heup strekking. Dit komt weer goed van pas bij verschillende bewegingsvormen. Denk bijvoorbeeld aan sprinters of schaatsers.

Bij vrijwel elke sport waar explosieve kracht en/of snelheid komt kijken is de heup strekking erg belangrijk.

Voordat de reverse hyper machine op de markt kwam, was er maar weinig fitnessapparatuur beschikbaar om te werken aan de snelheid en explosiviteit.

Waar kopen?

De reverse hyper machine is zoals gezegd een apparaat dat niet veel voorkomt. Zoals je misschien al had verwacht is het dan ook lastig om een winkel te vinden die de reverse hyper machine verkoopt.

In Nederland is er eigenlijk maar één shop waar je deze kunt kopen. Hier kun je overigens wel terecht voor een zeer goede kwaliteit hyper machine.

Bij Fitness seller kun je namelijk terecht voor een mooi toestel van het sterke merk ATX.

Maar ook in buitenlandse shops zou je eventueel kunnen shoppen. Het welbekende internationale Rogue fitness heeft namelijk ook een aanbod beschikbaar.

Toch raad ik je aan om de machine gewoon binnen Nederland te bestellen, aangezien de kwaliteit goed is.

Klik op de knop om direct het huidige aanbod te bekijken:
Correcte uitvoering

De uitvoering is cruciaal op de reverse hyper machine omdat je bij een verkeerde uitvoering blessures kunt oplopen in plaats van blessures kunt laten herstellen.

Wat je doet is je enkels om de strap heen doen en vervolgens met je borst op het plateau komen.

Je handen die houd je vast aan de hendels en je benen zwaai je vervolgens de lucht in waarbij de beweging in je onderrug begint. Span je bilspieren, buikspieren en hamstrings aan gedurende de uitvoering.

Het is goed om gedurende de oefening een stretch te voelen op je onderrug. Hieronder vind je een voorbeeld en uitleg van de uitvoering:Reverse hypers zónder machine

De reverse hyper is een oefening die je ook zonder de desbetreffende machine uit kunt voeren.

Het is iets lastiger om dit te doen zonder behulp van de machine, maar het is zeker mogelijk.

Het enige wat je hier wél voor nodig hebt is een verstelbaar trainingsbankje.

Aangezien de machine in de meeste gyms niet zal staan, is dit het beste alternatief wat je kunt doen. Het voordeel is ook dat je dit prima thuis kunt doen als je niet te veel wilt spenderen aan een machine.

Een uitgebreide uitleg en voorbeeld van de uitvoering van reverse hypers zie je in het onderstaande filmpje:


Wat zijn de alternatieven?

Alternatieven voor de reverse hypers zijn er genoeg. Echter komt geen enkel apparaat in de buurt van de veelzijdigheid wat betreft stretch en krachtopbouw in één beweging.

Maar toch zijn er een aantal andere apparaten welke een goed alternatief zouden kunnen zijn:

Hamstring curl machine

Zo is er om te beginnen de welbekende hamstring curl machine, waarmee je je specifiek richt op het sterker maken van de hamstrings.

Ga voor meer informatie naar de pagina: hamstring curl machine kopen.

Roman chair

Daarnaast is er de back extension machine, ook wel de roman chair genoemd. Hiermee kun je je onderrug versterken en tevens gebruiken als een buikspierbankje.

Voor meer informatie over dit apparaat kun je het artikel: roman chair kopen bekijken.

Errector spinae trainer

Als je opzoek bent naar een machine waarmee je een goede stretch op je onderrug kunt krijgen, is het een goed idee om hiervoor een zogenoemde erector spinae trainer voor te gebruiken. Deze is hier namelijk specifiek voor ontwikkeld.

Klein stukje geschiedenis van de reverse hyper machine

Tot slot nog een klein stukje geschiedenis over de reverse hyper machine, mocht je dat interessant vinden. Want waar ligt eigenlijk de oorsprong van dit apparaat?

De oorsprong ligt in Amerika: Columbus, Ohio om precies te zijn. Het is namelijk bedacht door een bekende powerlifter genaamd Louie Simmons.

Deze beste man raakte een keer ernstig geblesseerd en het ging niet om de minste blessure. Louie brak namelijk zijn rug. Hij ging vervolgens opzoek naar manieren om zo snel mogelijk, op een verantwoorde manier terug te komen op zijn oude niveau.

Al vrij snel ontdekte Louie dat de mogelijkheden vrij beperkt waren en dat hij dus met iets nieuws en creatiefs moest komen.

Daaropvolgend ontwikkelde hij de reverse hyper machine zodat hij zijn rug, billen en hamstrings weer aan kon laten sterken op een relatief veilige manier.

Misschien ook interessant:

Categorieën: Fitnessapparatuur

Casper Goessens

Casper is personal trainer en trainings- en voedingsdeskundige. Hij doet al 7 jaar fanatiek aan fitness en helpt anderen om hun fysieke doelstellingen te behalen. Zijn kennis is afkomstig uit het doorspitten van studies en volgen van opleidingen. Daarnaast beschikt hij over een flinke dosis praktijkervaring op het gebied van trainingsleer en diëtetiek.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *