Roman Chair / hyperextensie bank kopen

Laatst bijgewerkt door Casper Goessens op maart 12, 2024

roman chair hyperextensiebank kopen
roman chair hyperextensiebank kopen

Roman Chair (ook wel hyperextensie bank) kopen? In dit artikel lees je over de functies en voordelen van deze trainingstool. Ook ontdek je waar jij de Roman Chair ‘t best kunt kopen.

Wat is een Roman chair of hyperextensie bank?

roman-chair-review

De Roman Chair is een fitnessapparaat dat voornamelijk wordt gebruikt om de onderrug sterker te maken. De meeste hebben een helling van rond de 45 graden óf zijn verstelbaar naar eigen inzicht.

Je kunt je benen kwijt onder de beenhouders waardoor deze stil blijven liggen. Op deze manier kun je de onderrug volledig isoleren voor een maximale trainingsprikkel.

Voor thuis en in de gym

De Roman Chair is in elke respectievelijke gym aanwezig en mag dus ook niet ontbreken in jouw (home) gym.

Het bankje is vrij compact qua formaat en bovendien kun je ook kiezen voor een inklapbare variant. Deze kun je na gebruik dus weer gemakkelijk opruimen.

Roman chair / hyperextensie bank kopen? Top 4 winkels

roman-chair-vrouw

De roman chair is dus een erg goede investering voor je gezondheid op zowel de korte als de lange termijn.

Het is een multifunctioneel toestel dat erg veel voordelen biedt.


Voordelen van een hyperextensie bank

roman-chair-kopen

De roman chair is het beste apparaat om je onderrug mee te versterken. Maar waarom zijn de onderrugspieren zo belangrijk?

Een roman chair bevordert kracht in je hele lichaam

sidebent

Een sterke onderrug zal jou helpen tijdens alle grote compound oefeningen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de squat, deadlift en benchpress.

Deze worden ookwel ‘de grote 3’ genoemd en worden dan ook beschouwd als de belangrijkste oefeningen om kracht mee op te bouwen.

Tijdens al deze oefeningen wordt er een beroep gedaan op de gehele core, bestaande uit je buikspieren en onderrug spieren. Als deze dus niet sterk genoeg zijn zul je bij veel oefeningen minder kracht kunnen leveren.

De onderrug train je weliswaar met veel oefeningen al indirect mee, maar het is toch zaak deze nog eens apart aan te pakken. Elke serieuze krachtsporter besteedt hier dan ook aandacht aan.

En wat is nou een betere manier om de onderrug te trainen dan met een Roman Chair?

Een roman chair verbertert je houding

Een sterke onderrug zal je houding ten goede komen. We brengen tegenwoordig steeds meer tijd zittend door, wat resulteert in een slechtere houding.

Een slechte houding zorgt vervolgens weer voor klachten aan je gehele lichaam. Alles begint dus bij je core stability, oftwel je buikspieren en onderrug.

De roman chair is een uitstekend middel om deze spiergroepen effectief mee te trainen.

Voorkomt lage rugpijn

Zoals gezegd resulteert een slechte houding dus in lage rugpijn. Maar een zwakke onderrug kan er ook voor zorgen dat je sneller door je rug gaat bij bijvoorbeeld het tillen van zware spullen, of tijdens het trainen.

Maar ook als je een fanatiek hardloper bent is het zaak om je onderrug te trainen voor goede stabiliteit. Dit voorkomt dat bepaalde spieren in je lichaam moeten gaan overcompenseren.

Trainen met de Roman chair

Naast de onderrug train je met de Roman chair óók de volgende spiergroepen:

  • Hamstrings
  • Buikspieren
  • Bilspieren

De bekendste oefening met de Roman chair is uiteraard de lower back extension. Hierbij komt de ‘hyperextensie bank’ dan ook het beste tot z’n recht.

Lower back extension

Zoals gezegd is de extension de bekendste oefening met de Roman Chair. Belangrijk is dat je je lichaam in een rechte ‘lijn’ houdt, zodat je je onderrug niet overstrekt.

Voer de extension altijd rustig en beheerst uit. Je ziet vaak mensen die de extensions met weinig controle uitvoeren, dit kan vervelende blessures opleveren.

Als je de extensions zwaarder wilt maken kun je er voor kiezen om extra gewicht voor je borst te houden. Hiervoor wordt vaak een halterschijf gebruikt.


Sit ups

Maar naast deze oefening kun je er nog veel meer mee doen. Denk bijvoorbeeld aan de Roman chair push ups. Dit is een erg effectieve oefening voor je buikspieren.

Je kunt de sit-ups zowel met én zonder gewicht uitvoeren. Ook kun je schuine sit ups doen om de schuine buikspieren meer aan te spreken.


Side bends

De side bend is één van de beste oefeningen die je kunt doen voor de obliques, ofwel de schuine buikspieren.

Bij de side bends is het net zoals bij de roman chair belangrijk dat je je rug niet overstrekt. Ook deze oefening kun uitvoeren met óf zonder gewicht.
Meer fitnessapparatuur

Is de roman chair toch geen geschikt toestel voor jou? Wellicht is er dan een ander mooi alternatief voor je verkrijgbaar om jezelf fit en sterk te trainen.

Neem voor meer informatie eens een kijkje op een van de onderstaande pagina’s:


Categorieën: Fitnessapparatuur

Casper Goessens

Casper is personal trainer en trainings- en voedingsdeskundige. Hij doet al 7 jaar fanatiek aan fitness en helpt anderen om hun fysieke doelstellingen te behalen. Zijn kennis is afkomstig uit het doorspitten van studies en volgen van opleidingen. Daarnaast beschikt hij over een flinke dosis praktijkervaring op het gebied van trainingsleer en diëtetiek.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *