Fitnessruimte thuis inrichten | Thuisgym maken
Zelf een fitnessruimte thuis inrichten? In dit artikel lees jij hoe je dit het beste aanpakt. Want welke ruimte in huis is hier eigenlijk het meest voor geschikt en wat heb je allemaal nodig qua materiaal?
Na het lezen van deze complete uitleg weet je exact hoe jij zelf thuis je eigen (kleine) fitnessruimte in kunt richten.
Kies de juiste ruimte
Thuis een fitnessruimte inrichten begint allemaal met het bepalen in welke ruimte je de homegym wilt gaan fabriceren. Het uitzoeken van de juiste ruimte is essentieel in het proces. Zodra je de juiste kamer uit hebt gezocht kan het inrichten pas echt beginnen.
Maar hoe kies je nou de juiste ruimte? Misschien heb je wel al een plek in gedachten en misschien heb je hier nog niet eens over nagedacht.
Als je al een goede plek in gedachten hebt dan kun je onderstaand gedeelte overslaan en meteen door naar de benodigdheden.
Hieronder kun je inspiratie vinden voor de beste plekken voor een eigen fitnessruimte thuis:
Garage
De garage is over het algemeen een erg populaire plek om jouw eigen thuisgym in te richten.
Vaak heb je een vrij grote ruimte tot je beschikking en heb je na het nodige opruimwerk voldoende ruimte om fitnessapparatuur neer te zetten en je eigen ideale inrichting te maken.
Extra ventilatie is vaak ook niet nodig omdat het vrij luchtig is in de gemiddelde garage. Niet iedereen echter heeft beschikking over een garage. Er zijn daarom gelukkig nog veel meer plekken die gebruikt kunnen worden.
Zolder
Ook de zolder wordt door veel mensen gebruikt om een eigen fitnessruimte in te richten. Zorg dat je wel een zolder hebt die hier groot genoeg voor is. De zolder is in veel huizen de ideale plek voor een thuisgym.
Of je nou een grote of een kleine fitnessruimte in wilt richten, op veel zolders kun het je het nodige materiaal makkelijk kwijt. Tevens hou je de sportruimte goed gescheiden van de woonruimte, wat ook belangrijk is.
Tuinhuis
Lang niet iedereen beschikt over een tuinhuis, maar wanneer je dit wel hebt dan is dit een ideale plek om te toveren tot de thuisgym van jouw dromen.
Houdt er rekening mee dat je voldoende ruimte hebt en dat het niet te vochtig is, om roestvorming aan het materiaal te voorkomen. Wanneer het mooi weer is dan kun je eventueel wat apparatuur buiten neerzetten en trainen in het zonnetje.
Fitnessruimte in de kelder
Als je over een ruime kelder beschikt waar genoeg ruimte over is om een fitnessruimte in te richten dan is dit een prima plek om jezelf dagelijks of wekelijks in het zweet te werken. Een kelder heeft als nadeel dat soms wat minder goed geventileerd is, maar dit kun je zelf prima oplossen.
Slaapkamer
De slaapkamer zal voor de meeste mensen niet de eerste plek zijn waar aan wordt gedacht bij het maken van een eigen thuisgym. Toch is de slaapkamer een ideale plek voor een kleine fitnessruimte.
Veel mensen zullen liever niet willen sporten en zweten in dezelfde ruimte als dat ze slapen, maar als je de thuisgym klein houdt dan is dit prima te combineren.
Denk hierbij aan een cardio of krachtapparaat met een matje voor buikspier oefeningen en misschien wat kleine hulpmiddeltjes om met je eigen lichaamsgewicht oefeningen te doen.
Woonkamer
De woonkamer zal voor veel mensen een no-go zijn. Wanneer je van plan bent om een uitgebreide fitnessruimte in te gaan richten dan is het ook zeker geen aanrader.
Maar een kleine fitnessruimte is goed mogelijk. Denk hierbij vooral aan materiaal wat na gebruik weer gemakkelijk opgeborgen kan worden in een hoekje, onder de bank of in de kast.
Fitnessruimte thuis inrichten: wat heb je nodig?
Wat heb je allemaal nodig om een thuisgym te maken? Hieronder vind je alle materialen die van pas kunnen komen om jouw nieuwe ruimte zo goed en functioneel mogelijk in te richten:
- Krachtapparatuur
- Losse gewichten
- Vloer voor fitnessruimte
- Cardio apparaten
- Spiegels
- Fitnessruimte ventilatie
- Overige accesoires
- Alles-in-één station (optioneel)
- Muziek box of instalatie (optioneel)
- Zoek het juiste materiaal
Krachtapparatuur
Met krachtapparatuur worden de machines en toestellen bedoeld waarmee je spierversterkende oefeningen doet.
Ben je geen liefhebber van krachttraining? Zelfs dan is het toch handig om over bepaalde materialen te beschikken, zoals bijvoorbeeld een fitnessbankje.
Als je jouw homgym voornamelijk inricht vanuit het oogpunt voor krachttraining dan valt en staat alles bij de apparatuur die je aankoopt.
Kies voor apparaten die jij echt nodig denkt te gaan hebben. Zeker wanneer je krap zit in de ruimte dan is het aangeraden om zoveel als mogelijk multifunctionele apparatuur te kopen. Klik op de knop voor een compleet overzicht.
Losse gewichten
Naast apparatuur komen losse gewichten ook erg goed van pas in jouw gloednieuwe fitnessruimte. Met losse gewichten worden dumbbells, halterstangen en halterschijven bedoeld. Voor het beste resultaat wissel je trainen op apparaten namelijk af met losse gewichten.
Daarnaast nemen losse gewichten ook veel minder ruimte in beslag. Om de ruimte die je hebt zo goed mogelijk te benutten kies je het beste voor verstelbare dumbbells of bowflex dumbbells, waarbij je het gewicht zelf in kunt stellen.
Als je toch voor niet-verstelbare gewichten gaat dan is een dumbbell rek erg handig om alles netjes in op te ruimen en ruimte te besparen.
Ga je aan de slag met compound oefeningen met een halterstang (barbell)? dan kun je het beste gebruik maken van bumper plates, indien je geen speciale fitnessvloer hebt. Deze plates kun je namelijk laten vallen zonder dat het schade aan de de vloer of het materiaal oplevert.
Vloer voor fitnessruimte
Een speciale vloer in je fitnessruimte is niet per sé nodig, maar wel is het erg handig om zo schade aan je eigen vloer te voorkomen, geluid en trillingen te dempen en om veiliger te kunnen trainen.
Een fitnessvloer zorgt voor goede grip en wanneer je jouw eigen fitnessruimte op verdieping gaat inrichten dan kan het bovendien een hoop gehorige trillingen voorkomen. Fitnessvloeren kun je bijvoorbeeld bestellen bij deze winkel.
Wil je meer informatie over de soorten vloeren en het kiezen van de juiste ondergrond? Neem dan een kijkje in het artikel: Fitness vloeren.
Cardio apparaten
Cardio apparaten zijn er in verschillende soorten. De apparaten maken het mogelijk om binnen aan je conditie te werken en af te vallen. Cardio kan prima gecombineerd worden met krachttraining.
Maar ook als jij in shape wilt blijven komt een apparaat waar je cardio op kunt doen uitermate goed van pas.
Kies je voor een loopband, een roeirainer of een crosstrainer? Allen zijn het erg populaire apparaten voor in huis. Maar daarnaast zijn er nog veel meer soorten verkrijgbaar. Klik op de knop voor een compleet overzicht.
Spiegels
Spiegels zijn niet enkel bedoeld om naar jezelf te staren tussen het sporen door, om te kijken of je haren nog wel goed zitten. Maar het heeft wel degelijk een functioneel doel bij het inrichten van je eigen fitnessruimte. Met name als jij aan krachttraining doet.
Met een spiegel kun je namelijk de uitvoering van een oefening checken. Bij bepaalde krachtoefeningen is de techniek erg belangrijk. Je hebt niet altijd door hoe je staat en of jij je rug wel goed recht houdt. Met een fitnesspiegel kun jij jezelf controleren en dus veiliger en beter trainen in je thuisfitness.
Fitnessruimte ventilatie
Een goede luchtkwaliteit is van groot belang in een ruimte, al helemaal wanneer je hier in sport. Bij het inrichten van een grote of kleine fitnessruimte is dit dan ook zeker iets om rekening mee te houden.
Zoals je eerder hebt kunnen lezen zal dit van minder belang zijn als je bijvoorbeeld in jouw garage traint. Als je een raam hebt in jouw fitnessruimte dan voldoet het meestal wel om deze wijd open te zetten wanneer je in je eentje traint.
Overige accesoires
Het belangrijkste materiaal bij de inrichting van je eigen fitnessruimte zijn de toestellen, gewichten en apparaten. Maar wanneer je deze eenmaal hebt dan kun je jouw thuisgym verder uitbreiden en perfectioneren door de benodigde accesoires toe te voegen.
Accesoires zijn een groot begrip. Je moet hierbij vooral denken aan aanvullende tools en kleiner materiaal. Het voordeel van deze accesoires is dat ze weinig ruimte in beslag nemen, goedkoop in aanschaf zijn en meestal erg functioneel zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een reebok stepper, een bosu ball of powerbags.
Alles-in-één station (optioneel)
Zoals je weet is het effeciënt benutten van je ruimte bij de inrichting van je fitnessruimte thuis erg belangrijk. Één van de beste manieren om dit te doen is middels een krachtstation.
Dit is een toestel dat bestaat uit meerdere trainingsunits, waarmee je jouw hele lichaam kunt trainen. Het is dé ideale oplossing om ruimte en geld te besparen. Let wel: als gevorderde krachtsporter heb je vaak meer baat bij losse toestellen.
Muziek box of instalatie (optioneel)
Misschien heb jij in de gekozen ruimte wel al een muziek installatie staan of heb je nog ergens een muziekbox(je) liggen.
Dit komt prima van pas in jouw nieuwe thuisgym. Want zeg nou zelf, een fitnessruimte zonder muziek is lang niet compleet. Als je (nog) geen box hebt kun je natuurlijk ook oortjes of een goede fitness koptelefoon gebruiken.
Zoek het juiste materiaal
Heb jij nog geen idee met wat voor materiaal jij je fitnessruimte gaat inrichten? Er is erg veel keuze beschikbaar en daarom is het ook niet heel gek als je door de bomen het bos niet meer ziet.
Om je op weg te helpen kun je een kijkje nemen in het complete overzicht. Klik op de knop hieronder en vind het beste apparaat voor in jouw thuisgym.
Waar moet je rekening mee houden bij de inrichting van een thuisgym? 4 tips
Je hebt zojuist kunnen lezen wat er allemaal nodig is om een fitnessruimte in huis te kunnen inrichten en aankleden. Maar natuurlijk zijn er ook nog bepaalde zaken om rekening mee te houden:
1. Belasting op de vloer
Ben je van plan om te trainen met zware gewichten? Als je bijvoorbeeld van plan bent om te gaan deadliften in jouw gloednieuwe thuisgym, dan is het allereerst natuurlijk aangeraden om een goede fitnessvloer te hebben.
En ten tweede rekening te houden met de maximale belasting van je vloer. Tijdens een normale workout zul jij je hier niet druk om hoeven te maken.
Maar ben je van plan om te gaan gewichtheffen en zware gewichten te laten vallen? Dan is het zeker een punt om rekening om op te letten.
2. Budget
Je hebt zojuist kunnen lezen dan er best wel wat komt kijken bij een fitnessruimte thuis inrichten.
Het budget is een belangrijke factor. Bepaal dus van te voren hoeveel budget jij over hebt voor de inrichting van je thuisgym en ga vervolgens de juiste materialen bij elkaar zoeken. Doe je het namelijk andersom, dan kun je nog wel eens voor onverwachtse verrassingen komen te staan.
3. Geluid
Je hebt al kunnen lezen dat een goede fitnessvloer het geluid kan dempen. Maar je kunt ook te maken krijgen met andere geluiden die niet te voorkomen zijn.
Richt jij je fitnessruimte in met één of meerdere cardio apparaten? Deze kunnen nog wel eens geluid maken tijdens het gebruik. Gelukkig zijn er tegenwoordig steeds meer apparaten die speciaal ontworpen zijn voor thuisgebruik. Hierbij is er dus rekening gehouden met het reduceren van onnodig veel geluid.
4. Afmetingen
Het spreekt eigenlijk voor zich, maar toch zijn er nog altijd mensen die bedrogen uitkomen tijdens de inrichting, omdat de ruimte van te voren niet (goed) opgemeten is.
Voordat je een bestelling doet is het dan ook zeer aan te raden om altijd nog even uit te meten of je wel over genoeg ruimte beschikt. Zeker als je meerdere apparaten gaat aanschaffen is dit een belangrijk aspect.
Waarom een sportschool thuis hebben zo fijn is – 6 voordelen
Gezondheid wordt alsmaar belangrijker en steeds meer mensen die raken in de ban van het sporten. Fitness is een ware hype geworden in ons land, met als gevolg dat de sportscholen steeds voller stromen.
Denk aan drukbezochte grote sportschool ketens zoals basic-fit, waar het in de rush-hours wachten en dringen geblazen is voor de apparaten.
Misschien herken je het wel. Je bent nét klaar met een oefening en wilt naar het volgende apparaat toe gaan. Precies op dat moment neemt iemand anders erop plaats. Wat doe je nu? Vaak is het antwoord wachten, omdat er niks anders beschikbaar is.
1. Nooit meer wachten
Heb jij geen zin meer om te moeten wachten totdat je eindelijk op een bepaald apparaat aan de slag kan?
Dan is het tijd om een eigen thuisgym te creëren. In dit artikel heb je kunnen lezen hoe je dit aanloopt, waar je rekening mee moet houden en wat je nodig hebt. Er is dus geen excuus meer om het niet te doen.
2.Sport op je eigen tijden
Het is één van de meest genoemde redenen om over een thuisgym te beschikken: sporten op je eigen tijden. Heb je geen zin meer om afhankelijk te zijn van de openingstijden van sportscholen en sport je liever wanneer jij maar wilt? Dan weet je wat jou te doen staat.
3. Train met je eigen apparatuur
In een thuisgym ben jij de baas over de inrichting ervan en kun je dus zelf bepalen wat voor apparatuur jij erin zet.
Natuurlijk bent je wel gebonden aan een budget en de ruimte die je tot de beschikking hebt, maar het is altijd fijn om met je eigen apparatuur te kunnen trainen waar je het volste vertrouwen in hebt.
Ook het idee dat jij de enige bent die ermee traint is voor veel mensen een beweegreden om thuis een fitnessruimte in te richten, als is het maar een kleine.
4. Bepaal je eigen inrichting
Naast je eigen apparatuur heb je natuurlijk ook je eigen favoriete inrichting waar je van kunt profiteren.
Je kunt materiaal neerzetten zoals jij dat wilt en wanneer dit tóch niet goed bevalt, dan verander je het gewoon. Ook kan het leuk zijn om op z’n tijd de inrichting compleet te vernieuwen.
5. Luister je eigen muziek
Speel de DJ in jouw eigen thuisgym. Of je nu een boxje hebt of een professionele muziekinstalatie, je bent niet meer verplicht om de radionummers te luisteren die ze in de sportschool draaien.
Je kunt je eigen favoriete muziek opzetten, of helemaal geen muziek als je dat liever hebt.
6. Bespaar op je sportschool abbonement
Dan de laaste goede reden voor het inrichten van een eigen fitnessruimte. Je kunt namelijk besparen op je huidige sportschool abbonement.
Als je thuis een eigen sportschool hebt dan kun je deze namelijk opzeggen en maandelijks geld besparen.
Natuurlijk is de inrichting van jouw kersverse fitnessruimte een flinke investering, maar over een paar jaar kun je deze er al gemakkelijk uit hebben!
Tot slot
Je weet nu alles wat je moet weten en kunt aan de slag met een fitnessruimte thuis inrichten.
Bepaal welke ruimte je omtoverd tot sportpaleis, bestel de juiste apparatuur en benodigdheden en begin met trainen. Je kunt het geheel naar jouw eigen wens inrichten en er nog járen lang plezier van beleven.
Meer lezen over het inrichten van een thuisgym? Neem dan een kijkje in het artikel: Bouw de perfecte homegym >
Op zoek naar een Fitnessapparaat voor thuis?
Download de Keuzehulp! Claim direct je Gratis Download:
0 reacties