Bankdruk set kopen? Aandachtspunten & beste koop

Laatst bijgewerkt door Casper op juni 17, 2022

benchpress-bankdruk-set
benchpress-bankdruk-set

Bankdruk set kopen? Na het lezen van dit artikel weet jij waar je op moet letten, waar je ze het best kunt kopen én wat de beste sets zijn.

Wat is een bankdruk set?

Als jij in het bezit bent van een (home) gym, of je wilt er eentje gaan inrichten dan mag een bankdruk set uiteraard niet ontbreken.

Een bankdruk set is een kant en klare set waarmee je kunt bankdrukken. Het bestaat uit meerdere (losse) elementen:

  • Halterbank
  • Halterstang
  • Halterschijven
  • Rack

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om al deze elementen los van elkaar te kopen, maar het is aangeraden om minimaal de bank en rack als één set samen te kopen omwille de veiligheid.

incline-bankdrukken-met-set

Het beste is natuurlijk als je de halterstang en halterschijven ook meteen als één set erbij koopt. Hieronder worden de elementen nog eens toegelicht:

Halterbank

Dit is vanzelfsprekend de bank waar je op ligt tijdens het bankdrukken. Sommige zijn verstelbaar en andere zijn weer alleen plat te gebruiken.

Halterstang

Dit is de stang waarmee je de oefeningen uitvoert. De standaard voor een bankdruk set is een 50 mm halterstang van 20 kg. Bij de stang zitten de welbekende sluitingen waarmee je de schijven op hun plek houdt.

Dit is dezelfde stang die je doorgaans in de sportscholen ziet op de benchpress.

Halterschijven

De halterschijven worden doorgaans aangeduid als ’50 mm’ schijven. 50 mm staat voor de doorsnede van de opening in de schijf.

Bij veel sets zijn deze inclusief. Afhankelijk van hoe sterk jij bent kun je eventueel nog meer schijven erbij kopen.

Rack

Bij een bankdruk set zit altijd een rack. Dit rack zorgt er voor dat je veilig kunt trainen. Hier steunt de halterstang namelijk op.

Nadat je klaar bent met pressen kun je de stang weer op het rack plaatsen. Er zit doorgaans veel verschil tussen de racks van de sets.

Aandachtspunten bij het kopen van een bankdruk set

Waar moet je op letten bij het kopen van een bankdruk set? Hieronder vind je de belangrijkste aandachtspunten:

Materiaal

Zoals je hier boven hebt kunnen lezen bestaat de set uit meerdere materialen.

Wil je dus een complete set, of koop je de bankdruk stang en gewichten er liever los bij? Beide opties zijn namelijk mogelijk.

Is de bank verstelbaar?

Sommige bankdruk sets beschikken over enkel een vlakke bank (flat bench). Andere daarentegen zijn verstelbaar. Dit wil zeggen dat je de leuning omhoog kunt kantelen.

gorillasports-benchpress-bank

Bij incline bankdrukken leg je de focus meer op de schouders en bovenkant borst. Zoek je dus een multifunctionele bankdruk set? Dan is verstelbaarheid zeker iets om rekening mee te houden

Er bestaan ook bankdruk sets die al standaard incline staan. Daarnaast heb je nog decline banken, deze kun je naar beneden verstellen en wordt vanzelfsprekend gebruik voor de decline bench press.

Veiligheid van rack

Bij sommige racks kun je de stang alleen maar bovenop neerleggen. Het is echter aangeraden een set te kopen waarbij je de stang op meerdere hoogtes kunt neerleggen, óf waarbij de haltersteunen makkelijk in hoogte verstelbaar zijn.

bankdrukken-benchpress-set

Op deze manier heb je namelijk de mogelijkheid om de stang terug te leggen op het moment dat je het gewicht niet meer houdt.

Kwaliteit

De kwaliteit is erg belangrijk. Een bankdruk set kan namelijk best een grote investering zijn. Je wilt daarom dan ook zeker weten dat de set van goede kwaliteit is.

Met goede kwaliteit wordt bedoeld dat de set duurzaam is.

Aangezien het frame doorgaans uit sterk materiaal (meestal staal) bestaat, is het vooral de bekleding van het bankje dat kan gaan slijten.

Zeker bij goedkopere bankdruk sets kunnen deze na enkele jaren gaan slijten. Qua veiligheid zal dit veel uitmaken, maar het staat natuurlijk niet zo fraai. Tenzij je van de ‘oldskool look’ houdt natuurlijk.

Stabiliteit

Dit is natuurlijk erg belangrijk voor de veiligheid. Zeker voor de krachtpatsers onder ons die zware gewichten verplaatsen is dit een must.

Ga daarom altijd voor goede stabiliteit. Je zou namelijk niet de eerste zijn waarbij het misgaat op een goedkoop flut bankje.

bankdrukken-op-set

Wees gerust: de bankdruk sets die je in dit artikel vindt zijn stabiel en van goede kwaliteit.

Maximale draaglast

Let bij het kopen altijd op de maximale draaglast van de bench. Houd hierbij rekening dat je jouw eigen lichaamsgewicht én het gewicht van de stang meerekent.

Prijs

Er zitten redelijk wat prijsverschillen tussen de bankdruk sets. Bepaal dus wat jouw budget is.

Bedenk wel dat goedkope bankdruk sets vaak van aanzienlijk mindere kwaliteit zijn, máár duurder is niet altijd beter.

Bankdruk set met gewichten

Uiteraard is het belangrijk dat je een set aanschaft dat zo compleet mogelijk is. Het liefst heb je er veel gewichten bij, zodat je direct aan de slag kunt en niets los hoeft aan te schaffen.

Kies dus idealiter voor een compleet bankdruk set waarbij er voldoende gewichten en een halterstang worden meegeleverd. Dit bespaard jou weer een hoop gedoe.

Bankdruk set: waar kopen?

Het blijft altijd een lastige keuze om de juiste webshop te vinden voor jouw fitnessapparatuur. Het is belangrijk dat je bij het bestellen alle nodige info kunt lezen zodat je niet voor onverwachte verrassingen komt te staan.

Hieronder vind je de fitness webshops met het beste aanbod bankdruk sets:

Betersport.nlBekijk aanbod >>
Gorillasports.nlBekijk aanbod >>
Fitnesskoerier.nlBekijk aanbod >>
Bol.comBekijk aanbod >>


Beste bankdruk sets

Hieronder vind je de bankdruk sets van de beste kwaliteit. Ze zijn onder andere getest op bovenstaande aandachtspunten.

ATX Bench Press OBX-750

bankdruk-set-atx

Deze ATX bankdruk set is erg stevig en stabiel. De set is dan ook belastbaar tot wel 500kg. Het is een wedstrijd uitvoering dat geschikt is voor professioneel gebruik.

Toch is deze set ook erg geschikt om thuis te gebruiken. Zeker gezien de erg toegankelijke prijs. Het frame bestaat uit een massieve stalen constructie, dat er bovendien ook nog eens erg fraai uitziet.

Aan de onderkant van de set zitten rubberen ‘voeten’ die er voor zorgen dat je vloer niet beschadigd raakt. Daarnaast zorgt het ook nog eens voor extra grip. De set zal dus gegarandeerd nergens heen gaan tijdens het bankdrukken.

benchpress-set

Het bankje heeft extra dikke bekleding én is bovendien extra breed (voor de kleerkasten onder ons). De haltersteunen zijn makkelijk en snel verstelbaar naar de voor jou gewenste hoogte en kan vastgezet worden met extra stevige borgpennen.

De set is te gebruiken met zowel 30 én 50 mm stangen. Het gewicht van de set is 82 kg en de maximale belastbaarheid is 500 kg.

Klik hieronder om het huidige aanbod en de beste prijs te bekijken:
Universele Halterbank gorillasports

gorillasports-benchpress-bank

De naam zegt het al. deze halterbank fungeert naast bankdruk set ook als multifunctionele trainingsbank.

Het is natuurlijk alleen maar mooi meegenomen dat je er ook mee kunt dippen, deadliften, curlen etc. Aan de achterkant zitten onder andere dipsteunen en kabels. Tussen het bankdrukken door kun jij dus bijvoorbeeld de biceps meteen meepakken.

Maar jij bent waarschijnlijk alleen op zoek naar een bankdruk set. Dus we gaan weer over op de bankdruk functionaliteiten van de set:

bench-gorilla

Als bankdruk set fungeert deze universele bank dan ook erg goed. Dit is ook de belangrijkste functie van deze set. Handig is dat je het bankje kunt verstellen naar incline stand. Je hebt hierbij keuze uit verschillende standen, zodat jij je borstspieren vanuit elke hoek kunt trainen.

Wat erg goed is, is dat dit een zeer complete set is. Je krijgt er namelijk meer dan genoeg materiaal en gewicht bij geleverd. De inhoud van de set is:

  • Halterschijven: 2 x 15 kg, 2 x 10 kg, 2 x 5 kg, 6 x 2,5 kg en 6 x 1,25 kg.
  • Lange halterstang (170 cm, gewicht 10 kg)
  • EZ curl stang (120 cm, gewicht 8 kg
  • Twee korte halterstangen (35 cm, gewicht 2 kg), inclusief veersluitingen

De maximale belasting van de haltersteunen is 180 kg. Dit zal voor de meeste onder ons méér dan voldoende zijn. De maximale belasting inclusief de gebruiker is 280 kg.

Deze set is van zeer goede kwaliteit en naast thuisgebruik ook geschikt voor professioneel gebruik. Klik hieronder voor de prijs en het aanbod:
Body-Solid Bench Press Set

bankdruk-benchpress

Deze complete bankdruk set van het merk Body-Solid bestaat uit een multipress rek, verstelbare halterbank, olympische stang, schijven en sluitingen.

Ook deze set is multifunctioneel te gebruiken. Je kunt ‘m namelijk ook als squatrek gebruiken als je het bankje er tussen vandaan haalt. Als je ruimte wilt besparen is dit dus een erg goede keuze.

Wat ook handig is, is dat het bankje zowel decline als incline verstelbaar is. Je kunt je benchpress dus op alle mogelijke manieren variëren voor maximaal resultaat.

bankdrukken

Je kunt kiezen uit een halterset met gewichten van totaal 97,5 kg óf een halterset met 217,5 kg aan gewicht. Wat ook een groot voordeel is, is dat je deze set gratis kunt laten bezorgen.

Moet je een trap op? Geen probleem, want ook op verdieping wordt de set gratis afgeleverd. Daarnaast heb je ook gratis instalatie van de set.

Ook deze bankdruk set is geschikt zowel voor thuis als voor intensief professioneel gebruik. Klik hieronder voor meer informatie en de huidige prijs te bekijken:
Betrouwbaar kopen

Je weet nu wat de belangrijkste aandachtspunten zijn bij de aanschaf van een bankdruk set voor thuis.

Of je nu kiest voor een compleet set met gewichten, of alleen een losse bank, het is belangrijk om over goede koopvoorwaarden te beschikken.

Bij de onderstaande webshops bekijk en vergelijk je direct betrouwbaar het complete aanbod:

Betersport.nlBekijk aanbod >>
Gorillasports.nlBekijk aanbod >>
Fitnesskoerier.nlBekijk aanbod >>
Bol.comBekijk aanbod >>


Tweedehands kopen, doen of niet?

Zoals je eerder in dit artikel hebt kunnen lezen is de veiligheid bij het bankdrukken erg belangrijk. De benchpress is dan ook een oefening waarbij het meeste ongelukken gebeuren.

De meest voorkomende oorzaak is het materiaal dat te wensen over laat. Het is daarom ook erg belangrijk om op het materiaal te kunnen vertrouwen. Zeker als je thuis met zwaardere gewichten aan de gang gaat is dit essentieel.

Je ziet vaak dat mensen fitnessapparatuur zo goedkoop mogelijk willen verkrijgen. Vaak zoeken ze dan ook naar koopjes op sites als marktplaats. Ik raad dit echter ten zeerste af.

Bij sommige apparatuur is het natuurlijk geen probleem om tweedehands te kopen, als je tenminste zeker weet dat de kwaliteit goed is.

Bij een bankdruk set ligt dit net wat anders omdat de gevolgen fataal kunnen zijn. Daarnaast hoef je het voor de lage prijs vaak ook niet te doen, want er zijn genoeg nieuwe sets te verkrijgen voor een vaak nog lagere prijs.

Meer informatie over bankdruk sets vind je hier. Meer informatie over andere kracht toestellen vind je hieronder.

Meer apparatuur

Ben je naast een bankdruk set op zoek naar meer fitnessapparatuur? Bekijk dan eens de volgende artikelen:


Categorieën: Fitnessapparatuur

0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.