Verstelbare halterbank – De TOP 5

Laatst bijgewerkt door Casper Goessens op november 19, 2023

verstelbare-halterbank
verstelbare-halterbank

Wanneer je thuis serieus aan krachttraining doet wil je waarschijnlijk regelmatig bankdrukken. Om dit mogelijk te maken komt een verstelbare halterbank goed van pas.

Op deze pagina kom je erachter wat een verstelbare halterbank precies is en hoe deze verschilt van andere trainingsbanken. Daarnaast vergelijk je de beste verstelbare halterbanken voor in jouw (home)gym.

Beste verstelbare halterbanken – TOP 5

Een selectie van de beste mogelijkheden kan jou een hoop zoekwerk schelen.

Hieronder vind je de beste halterbanken die verstelbaar zijn voor bij jou in de (home)gym. De banken die zijn geselecteerd op basis van de hieronder genoemde aandachtspunten.

1. Body-Solid olympische halterbank

body-solid-halterbank

De olympische halterbank van Body-Solid is multifunctioneel te gebruiken dankzij de goede verstelbaarheid. Je kunt de leuning plat leggen, maar ook schuin omhoog of schuin naar benenden afstellen.

Je kunt het zelfs 90 graden omhoog zetten zodat het kan functioneren als een shoulder press bank. Doordat er ook nog eens een leg developer op zit heb je met de Body-Solid verstelbare halterbank een erg functioneel toestel tot je beschikking.
2. Gorillasports verstelbare halterbank

bank-verstelbaar-gorilla

Gorillasports heeft meerdere soorten verstelbare halterbanken in het assortiment. De prijs begint vanaf 128 euro. Hiervoor heb je een stabiele en duurzame halterbank die belastbaar is tot 150 kilo.

Het is ook mogelijk om een verstelbare halterbank inclusief halters en gewichten aan te schaffen. Met zo’n compleet set kun je direct aan de slag met het kweken van een gespierde borstkas.
3. Tunturi WB60

tunturi-wb60

De Tunturi WB60 is een olympische halterbank. De haltersteunen die kun je verstellen in hoogte en ook de leuning is eenvoudig te verstellen.

Voorop zit er een benen trainer en ook een preacher pad waarmee je jouw biceps kunt trainen. Met een belastbaarheid van 270 kilo kun je een erg solide en stevige verstelbare halterbank verwachten.

Naast de WB60 zijn er nog een aantal goede halterbanken van Tunturi verkrijgbaar: de WB 20, 40 en 50.
4. Focus Fitness Force 300

focus-fitness-drukbank

De Focus Fitness Force is een mooie en handige verstelbare halterbank die te verkrijgen is voor een erg scherpe prijs.

De bench is te belasten tot 120 kg. Wanneer je niet zwaarder dan dat bankdrukt is het een prima drukbank, waar bovendien ook een bicep pad en een leg developer op te vinden is.

Het bankje is makkelijk in elkaar te zetten en ook erg makkelijk in gebruik.
5. VirtuFit verstelbare halterbank compact

virtufit-verstelbare-halterbank-compact

De compacte halterbank van VirtuFit is de budget verstelbare halterbank. Wanneer je niet al te veel geld uit wilt geven maar toch een degelijk toestel wilt hebben dan is dit een goede keuze.

Het is volledig opvouwbaar en dus ruimtebesparend. Wat wel een nadeel is van deze drukbank is dat je de leuning enkel schuin naar beneden af kunt stellen en niet schuin omhoog.
Verstelbare halterbank vs andere trainingsbanken

Wat vaak nog onduidelijk is, is wat een verstelbare halterbank nou exact inhoudt. Een halterbank is bijvoorbeeld wat anders dan een fitnessbank.

Een verstelbare fitness bank die wordt voornamelijk gebruikt voor oefeningen met losse dumbbells.

Omdat je er bij een halterbank van uit kunt gaan dat er haltersteunen op bevestigd zitten is het ideaal om mee te bankdrukken. Dit is dan ook de reden dat het ook wel een drukbank genoemd wordt.

Verstelbaar of vlak

benchpress-flat

Niet elke halterbank is verstelbaar. Er zijn namelijk ook zogenoemde flat benches. Dit zijn banken waarbij het niet mogelijk is om de leuning te verstellen.

Zulke banken zul je het vaakst terug vinden in een sportschool. Over het algemeen zijn deze namelijk nét wat stabieler.

Maar het voordeel van een verstelbare halterbank ten opzichte van een flat bench is dan weer dat je het kunt gebruiken om incline en decline mee te bankdrukken, oftewel: met de leuning schuin omhoog of de leuning schuin naar beneden.

Op deze manier kun je de bovenkant en de onderkant van je borst gerichter trainen.

Multifunctionele halterbanken

bicep-curl-halterbank

De ene verstelbare halterbank is de andere niet, en hier zitten dan ook aanzienlijke verschillen tussen. Zo bestaan er bijvoorbeeld ook multifunctionele halterbanken.

Één van de eigenschappen van zo’n bench is dat het sowieso te verstellen is. Maar daarnaast kun je het voor nog veel meer gebruiken.

Zo is het bijvoorbeeld vaak ook te gebruiken als een buikspierbank en zit er een preacher curl unit op, waarmee je jouw biceps kunt trainen.

Als je dus een verstelbare halterbank zoekt die multifunctioneel te gebruiken is, doe je er goed aan om een halterbank te kopen met meerdere trainingsaccessoires erop.

Hoe kies je de beste verstelbare halterbank?

verstelbare-halterbanken

Je zult je waarschijnlijk afvragen hoe je tot de beste keuze komt als je van plan bent een verstelbare halterbank te kopen.

Wanneer je een fitnesstoestel online besteld dan blijft het altijd lastig om te bepalen hoe de kwaliteit is. Je kunt het immers niet uitproberen in het echt.

Gelukkig niet dit niet per se een probleem te zijn. Er zijn namelijk een aantal punten waar je specifiek op kunt letten bij de specificaties van het product. Wanneer je hier rekening mee houdt dan kun je uiteindelijk de beste keus maken.

Wanneer je geen zin hebt om zelf te zoeken naar de beste optie dan kun je hierboven op deze pagina de beste verstelbare halterbanken vinden.

Verstelbaar in hoeveel standen?

Een ander ding waar je op kunt letten is in hoeveel standen de bank te verstellen is. Dit verschilt namelijk nog wel eens per bench. De hoeveelheid standen zul je altijd terug kunnen vinden in de productomschrijving.

Wat daarnaast ook nog een punt van aandacht is, is of de bench ook decline te verstellen is. Vrijwel alle vertstelbare halterbanken zijn incline te verstellen (leuning omhoog).

Maar bij niet alle modellen kun je de leuning omlaag zetten. Is dit wel gewenst voor je? Dan dien je hier rekening mee te houden.

Hoe zwaar is de bank te belasten?

Wat misschien wel het aller belangrijkste punt van aandacht is, is hoe zwaar de verstelbare halterbank en de steunen te belasten zijn. Dit zal namelijk voor een groot deel de stabiliteit en de veiligheid bepalen.

Een goede stabiliteit zorgt er niet alleen voor dat je veilig kunt trainen, maar ook zorgt het voor een beter comfort. Het laatste wat je namelijk wilt is bankdrukken op een bankje dat niet stabiel is.

De belastbaarheid van een verstelbare halterbank is altijd een must om te weten. Als jij nog een beginner bent dan zal het iets minder van belang zijn, maar als je al een tijdje traint en zwaar kunt bankdrukken dan zul je hier rekening mee moeten houden.

Ook de maximale belasting van de haltersteunen is erg belangrijk.

Let er op dat je bij de maximale belasting van de bank ook je eigen lichaamsgewicht moet meerekenen. Dus niet alleen het gewicht waarmee je traint. Je zult namelijk niet de eerste zijn die hier de fout mee begaat.

De haltersteunen

virtufit-verstelbare-halterbank-compact

De kwaliteit van de haltersteunen is een groot punt van aandacht bij het uitzoeken van een verstelbare halterbank.

Belangrijk is dat deze stabiel genoeg zijn en ook is het aan te raden dat je kiest voor een verstelbare halterbank waarbij de haltersteunen óók verstelbaar zijn.

Wanneer deze namelijk niet op een gewenste hoogte zitten zal dit een hoop af doen van je trainingscomfort.

Bekleding van de bank

halterbank-verstelbaar

Net zoals bij iedere andere trainingsbank speelt de kwaliteit van de bekleding van een verstelbare halterbank een erg grote rol.

Het is weliswaar minder belangrijk dan de stabiliteit, maar het is zeker iets om rekening mee te houden.

Zo is het bijvoorbeeld niet aan te raden om een verstelbare halterbank te kopen waarbij de bekleding glad is. Dit zorgt er voor dat je kan gaan glijden tijdens het bankdrukken.

zitvlak-fitnessbank

Daarnaast moet de bekleding een goede hardheid hebben. Dit bepaald namelijk in grote mate het comfort tijdens het trainen.

Als je de verstelbare halterbank ook gebruikt om je buikspieren op te trainen dan is het fijn als de bekleding niet al te hard is.

Inclusief of exclusief gewichten?

schijven-barbell

Ben jij onlangs begonnen met het inrichten van je eigen fitnessruimte of heb je al aardig wat apparatuur en gewichten staan?

Wanneer je een verstelbare halterbank koopt is het namelijk niet vanzelfsprekend dat hier al gewichten bij zitten. Sterker nog: meestal zijn deze exclusief.

Wanneer je al een goede barbell met voldoende gewicht hebt is dit niet van toepassing voor jou. Maar wanneer je dit nog niet hebt dan kun je er voor kiezen om een complete halterbank set met gewichten te kopen. Ook is het natuurlijk een optie om de gewichten los erbij te kopen.

Benamingen van de verstelbare halterbank

Wat het extra lastig maakt om een verstelbare halterbank te vinden is dat zo’n bank meerdere benamingen kan hebben.

Zo wordt het vaak simpelweg een halterbank genoemd en weet je dus niet of deze verstelbaar is of niet.

Ook kan het onder een andere benaming worden verkocht. Andere benamingen voor een verstelbare halterbank kunnen bijvoorbeeld zijn: bankdruk set, drukbank of bench press.
Misschien ook interessant:

Halterbank opklapbaar

Halterbank met leg curl

Bankdruk apparaat

Goedkope halterbank kopen

Categorieën: Fitnessapparatuur

Casper Goessens

Casper is personal trainer en trainings- en voedingsdeskundige. Hij doet al 7 jaar fanatiek aan fitness en helpt anderen om hun fysieke doelstellingen te behalen. Zijn kennis is afkomstig uit het doorspitten van studies en volgen van opleidingen. Daarnaast beschikt hij over een flinke dosis praktijkervaring op het gebied van trainingsleer en diëtetiek.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *