Drukbank kopen: welke soorten zijn er?

Laatst bijgewerkt door Casper Goessens op februari 10, 2023

drukbank
drukbank

De term drukbank wordt vaak gebruikt voor een halterbank die uitsluitend is bedoeld om mee te bankdrukken.

Op deze pagina kom je erachter welke soorten drukbanken er allemaal zijn. Daarnaast ontdek je waar deze voor gebruikt kunnen worden.

Overweeg jij een drukbank te kopen? Of zoek je naar meer info? Op deze pagina zit je goed!

Wat is een drukbank?

drukbank-spotter

De naam drukbank wekt vanzelfsprekend al een vermoeden waarvoor deze is bedoeld. Het is een bank die speciaal ontworpen is voor de bench press, oftewel bankdrukken.

Bankdrukken is dé populairste en tevens één van de beste oefeningen voor de borstspieren. Er zijn meerdere vormen van bankdrukken en voor vrijwel alle vormen kun je het beste een drukbank gebruiken.

De organieke bankdrukbank wordt ook vaak bestempeld als een halterbank.

Toch kunnen er meerdere soorten toestellen als drukbank gebruikt worden en daarom is het een groot begrip.

Groot begrip

drukken-op-bench

De meeste fitness, stronglift en crossfit fanaten die zullen je meteen begrijpen wanneer je het hebt over een drukbank. Echter zullen er een hoop mensen zijn die je vragend aankijken.

Maar ook voor de gemiddelde gym bezoeker kan het onduidelijk zijn wat een drukbank nou precies is. Dit komt omdat het een erg groot begrip is.

Zoals gezegd wordt er meestal een halterbank mee bedoeld. Dit is een fitnessbank met een stevig frame dat voorzien is van halter steunen om de barbell (bankdruk stang) op te leggen.

Deze bank is ideaal om mee te bankdrukken, aangezien je de stang direct van de steunen af kunt pakken en vervolgens weer veilig terug kunt leggen.

Maar dit is niet de enige trainingsbank die gebruikt kan worden als een drukbank.

Welke soorten drukbanken zijn er?

Je weet nu wanneer een trainingsbank kan doorgaan voor een bankdrukbank.

Maar welke soorten zijn er dan allemaal?

Om je een goed idee te geven hiervan vind je hieronder de verschillende soorten.

Wil jij graag een drukbank kopen en twijfel je nog welke? Dan kan je de verschillende opties in het overzicht hieronder bekijken en vergelijken.

Halterbank

halterbank-incline-press

Zoals gezegd is de welbekende halterbank dus veruit de meest gebruike en meest voor de hand liggende variant wanneer men het heeft over een drukbank. De halterbanken die zijn verkijgbaar in verschillende soorten, maten en merken.

Wanneer je er een wilt kopen dan zul je rekening moeten houden met de belastbaarheid van de drukbank zelf én van de belastbaarheid van de haltersteunen.

Een halter drukbank die kun je kopen van professionele kwaliteit, maar je hebt ook wat eenvoudigere varianten die voornamelijk bedoeld zijn voor beginners. Klik op de knop voor een overzicht van alle varianten.
Bankdruk set

bankdrukken-spotten

Een halterbank die koop je meestal los als één geheel. Hier krijg je geen gewichten bij geleverd. Als je meteen wilt beginnen met drukken op de halterbank dan zul je ook een stang met gewichten moeten hebben.

Het beste kies je in dit geval voor een halterbank set. Een bankdruk set is wederom een groot begrip. Het is dan ook niet altijd vanzelfsprekend dat hier gewichten bij zitten.

Waar je wel zeker van bent is dat je een drukbank hebt mét haltersteunen dat uitsluitend bedoeld is om mee te bankdrukken.

Waar een halterbank ook nog eens gebruikt wordt voor andere doeleinden, zoals bijvoorbeeld het trainen van de buikspieren is een bankdruk set uitsluitend bedoeld om mee te bankdrukken, zonder andere fratsen erop.
Machine drukbank

chestpress-drukken

Train je liever niet met losse gewichten of geef jij de voorkeur aan trainen met machines? Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je wilt afwisselen in je trainingen.

Een machine drukbank wordt ook wel een chest press machine genoemd. Dit apparaat heeft géén losse stang, maar twee hendels die je kunt vastpakken en van je af kunt duwen.

Je hebt deze apparaten in verschillende vormen. Zo heb je drukbank apparaten waarbij de leuning overeind staat, maar ook kan het plat liggen óf schuin omloog danwel omlaag.

Klik op de knop als je meer informatie wilt over drukbank machines of als je de beste mogelijkheden hiervan wilt bekijken.
Drukbank voor dumbbells

chestpress-drukbank

Bankdrukken hoeft niet per se met een stang of met een apparaat uitgevoerd te worden. Er zijn meer manieren om te bankdrukken. Zo kun je het bijvoorbeeld ook prima met losse gewichten uitvoeren, zoals dumbbells. De dumbbell chest press is dan ook een erg populaire variant van de bench press.

Je kunt hier natuurlijk gewoon een halterbank voor gebruiken, maar deze is niet altijd verstelbaar.

Als je van plan bent om met dumbbells te gaan trainen dan kies je het liefst voor een bankje dat verstelbaar is.

Zowel het zitvlak als de rugleuning is vaak verstelbaar. Door deze verstellingen kun je bankdrukken vanuit allerlei hoeken en de drukbank voor het volle potentieel gebruiken.

Hoewel een drukbankje over het algemeen niet als een drukbank wordt gezien, kan het wel prima fungeren als een drukbank.
Flat bench

vlakke-fitness-drukbank

Wat ook een goede mogelijkheid is, is een zogenoemde flat bench. Zoals de naam al zegt is dit een vlakke halterbank.

Deze bankjes zijn dus niet verstelbaar en hebben geen apart zit en ligvlak. Wat echter wel het voordeel hiervan is, is dat het over het algemeen wat steviger is. Zo’n flat bench, of platte halterbank wordt door veel fitness goeroe’s niet voor niks aangeprezen als een erg goede drukbank.

Je kunt het gebruiken in combinatie met losse gewichten, maar ook in combinatie met een barbell en haltersteunen.
Drukbanken voor shoulder press

shoulder-press-op-drukbank

Met een drukbank kan ook een bench bedoeld worden waarvan de leuning rechtop staat. Zo’n bench wordt gebruikt voor de seated shoulder press.

Vaak zitten op zo’n station ook haltersteunen, op de stang op neer te leggen. Ook bestaan er shoulder press machines, welke vrijwel elke sportschool wel in het bezit heeft.

Drukbank voor fitness, crossfit en powerliften

Hoewel een drukbank voor velen overkomt als een vrij simpel en eentonig apparaat, is dat het zeker niet. Natuurlijk is het wel veelal bedoeld voor één oefening.

Maar dat neemt niet weg dat het op meerdere manieren gebruikt kan worden. In het geval van een drukbank wordt het gebruikt voor meerdere varianten van krachtsporten:

Fitness

bankdrukken-vrouw

Fitness is waar een drukbank het vaakst voor wordt gebruikt. De reden waarom de bench in vrijwel elke fitnessruimte aanwezig is, is dan ook om het feit dat het een zeer populaire fitness oefening is.

Het is dé oefening voor het kweken van een sterk bovenlichaam. Voor fitness wordt de drukbank zowel gebruikt voor het opbouwen van kracht én spiermassa.

Crossfit

Ook bij crossfit wordt er regelmatig gebankdrukt. Weliswaar minder dan bij fitnesstrainingen, en ook veelal op een andere manier.

Bij crossfit wordt er op de drukbank vaak meer gefocust op de hoeveelheid herhalingen met een wat lichter gewicht.

Powerlifting

drukbank-powerlift

Bij powerlifting daarentegen is het weer net andersom. Hier wordt de drukbank gebruikt voor het bankdrukken met hoge gewichten.

Het zware pressen staat hier dan ook centraal. Het aantal herhalingen is hier minder van belang en het gaat puur om het gewicht dat je wegdrukt.

Als je een drukbank gaat gebruiken voor powerlifting dan dien je er rekening mee te houden dat deze zwaar te belasten is. Je hebt in dit geval een bankdrukbank nodig van professionele kwaliteit.


Relevante onderwerpen:

Bench press kopen

Halterbank met gewichten

Inklapbare halterbank

Multifunctionele fitnessbank

Categorieën: Fitnessapparatuur

Casper Goessens

Casper is personal trainer en trainings- en voedingsdeskundige. Hij doet al 7 jaar fanatiek aan fitness en helpt anderen om hun fysieke doelstellingen te behalen. Zijn kennis is afkomstig uit het doorspitten van studies en volgen van opleidingen. Daarnaast beschikt hij over een flinke dosis praktijkervaring op het gebied van trainingsleer en diëtetiek.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *