Bankdruk stang kopen | Met of zonder gewichten

Laatst bijgewerkt door Casper Goessens op november 19, 2023

bankdrukken-vrouw

Met een bankdruk stang wordt er een barbell bedoeld die je gebruikt tijdens het bankdrukken.

In dit artikel kom je te weten of er daadwerkelijk zoiets bestaat als een bankdruk stang, waar het aan moet voldoen en wat de beste mogelijkheden hiervoor zijn.

Bestaat er zoiets als een bankdruk stang?

bankdrukken-vrouw

Er wordt vaak gesproken over een bankdruk stang, of bench press bar. Echter bestaat er officieel niet zoiets als een barbell die speciaal is ontworpen om mee te bankdrukken.

In feite zou je zowat elke soort barbell kunnen gebruiken voor het bankdrukken. Toch wordt er in de praktijk meestal voor gekozen om een olympische halterstang hiervoor te gebruiken, waarover later meer.

Welke eigenschappen moet een bankdruk stang hebben?

Zoals ik al zei kun je in principe elke barbell wel gebruiken voor de bench press. Toch zijn er een aantal eigenschappen waar de bar aan moet voldoen, wil je er op een goede manier mee kunnen bankdrukken.

Een bankdruk stang moet bijvoorbeeld goed in de hand liggen en moet voorzien zijn van een goede knurling. De knurling is het patroon dat in de bankdruk stang zit, wat voor de grip zorgt.

olympische-halterstangen

Daarnaast is het gewenst dat de bar voldoet aan de eisen van een Olympische barbell. De lengte hiervan ligt tussen de 200 en 220 cm, en het weegt 20 kg.

Elke soort barbell heeft z’n eigen gewicht. Dit kan het nog wel eens lastig maken, aangezien je niet exact kunt berekenen hoeveel je aan het liften bent.

bankdruk-stang

Bij een olympische bar kun je er echter vanuit gaan dat deze 20 kg weegt.

Toch kunnen er nog kleine verschillen zitten tussen de verschillende merken. Zo zou het bijvoorbeeld kunnen zijn dat jouw gloednieuwe bankdruk stang thuis wat zwaarder, of juist wat lichter aanvoelt dan dat je gewend bent van de sportschool.

Als je zeker wilt weten hoeveel de bankdruk stang weegt kun je deze zelf wegen door op een weegschaal te gaan staan, je lichaamsgewicht te bekijken en vervolgens mét de stang erop te gaan staan.

Het verschil tussen deze twee gewichten is het gewicht van de bankdruk barbell.

Bankdruk stang kopen: wat zijn de mogelijkheden?

Als je een bankdruk stang wilt kopen zijn er verschillende mogelijkheden om uit te kiezen. Heb je thuis al een halterbank? Dan heb je natuurlijk enkel de stang nodig.

Als je nog geen bank erbij hebt zou je er voor kunnen kiezen om een complete set te kopen. Ook kun je de bankdruk stang inclusief gewichten erbij kopen.

Hieronder vind je de verschillende mogelijkheden:

Losse barbell kopen

bankdrukken-met-stang

Heb je al het materiaal al en heb je enkel een bankdruk stang nodig? Dan kun je gewoon een losse barbell aanschaffen.

Hierbij heb je keuze uit de 50 mm en de 30 mm variant. De olympische bar, waar we het eerder over hadden, heeft normaal gesproken een formaat van 50 mm.

Dit is ook de variant die doorgaans gebruikelijk is bij het bankdrukken. Toch zou je ook een 30 mm barbell kunnen gebruiken. Deze worden vooral thuis gebruikt om te bankdrukken.

Het verschil in deze maten zit ‘m in de sleeves, oftewel de uiteinden van de stang. Het formaat: 50 of 30 mm is de diameter hiervan.

Voor beide maten zijn er ander soort halterschijven nodig: 50 mm of 30 mm halterschijven.

Een losse stang kun je kopen of bestellen bij verschillende fitnesswinkels. Bekijk het beste aanbod bij de onderstaande shops:



Bankdruk stang met gewichten kopen

halterset-met-trainingsbank

Heb je naast een barbell ook gewichten nodig? Je kunt er natuurlijk voor kiezen om deze allemaal los aan te gaan schaffen.

Echter is dat niet echt handig, aangezien je dan meerdere bestellingen moet plaatsen en ook rekening moet houden met de verschillende maten.

Een goede keuze in dit geval zou dan ook zijn om een halterset te kopen. Meer informatie hierover vind je in de complete koopgids, klik op de knop hieronder om deze te bekijken:



Complete set kopen

bankdrukken-met-gewichtenset

Tot slot kun je ook kiezen om een halterset mét bench erbij aan te schaffen. Dit wordt ook wel een complete bankdruk set genoemd.

In zo’n set zit een bench met steunen om de bankdruk stang op te leggen, de stang zelf en extra halterschijven.

Kortom: álles wat je nodig hebt om te kunnen bankdrukken.

Als je momenteel nog niks hebt liggen aan materiaal kan het een hoop gedoe schelen om een complete set aan te schaffen, aangezien je in dit geval niet alles los hoeft te bestellen.

Klik op de knop voor meer informatie:



Bankdrukken met of zonder stang?

Bankdrukken met stang is veruit de populairste variant van de oefening. Maar ook als je géén stang tot je beschikking hebt zou je de oefening kunnen uitvoeren.

We hebben het dan weliswaar niet over de barbell bench press, maar wel over de dumbbell bench press. Dit is een soortgelijke oefening, met als grote verschil dat je dumbbells vasthoudt in plaats van een barbell.

Hierdoor heb je meer bewegingsvrijheid en worden de triceps ietwat meer ontlast als met de barbell.

Beide varianten hebben hun eigen voor- en nadelen. Bij het bankdrukken met stang kun je bijvoorbeeld meer gewicht tillen en wordt over het algemeen dus gezien als een betere oefening voor kracht progressie.

Tot slot

In dit artikel heb je kunnen lezen wat er wordt bedoeld met een bankdruk stang, welke eigenschappen het idealiter moet hebben en wat je beste mogelijkheden zijn.

Heb je nog vragen over dit onderwerp? Laat mij dit dan weten door een reactie achter te laten onder dit artikel.


💡 Misschien vind je dit ook interessant:

Categorieën: Materiaal

Casper Goessens

Casper is personal trainer en trainings- en voedingsdeskundige. Hij doet al 7 jaar fanatiek aan fitness en helpt anderen om hun fysieke doelstellingen te behalen. Zijn kennis is afkomstig uit het doorspitten van studies en volgen van opleidingen. Daarnaast beschikt hij over een flinke dosis praktijkervaring op het gebied van trainingsleer en diëtetiek.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *