Optrekstang voor aan de muur kopen & bevestigen (Top 4)

Laatst bijgewerkt door Casper Goessens op november 22, 2023

optrekken aan muur pull up bar
optrekken aan muur pull up bar

Een optrekstang kun je op verschillende plekken ophangen. Het belangrijkste is dat de stang stevig hangt en dat je met een gerust hart veilig kunt optrekken. In de meeste gevallen is de muur daarom de meest geschikte en veiligste plek.

In deze koopgids vertellen we jou alles wat je moet weten over het kopen van een pull-up bar voor aan de muur.

Waarom juist kiezen voor deze plek? En wat zijn goede wandmontage pull-up bars? Lees snel verder!

Dit is de top 4 in het kort:

 1. Gorillasports Professionele Optrekstang
 2. Toorx Chinning Bar Pro
 3. Domyos Pull Up Bar 900
 4. Zoluko Pull Up Bar

Beste pull up bars voor aan de muur

Je weet nu dat de muur (in de meeste gevallen) de beste plek is om de optrekstang op te hangen.

Het enige wat je nu eigenlijk nog nodig hebt is een goede optrekstang.

Omdat we weten dat het uitkiezen van de juiste bar een heel karwei kan zijn, helpen we jou hier graag goed mee op weg.

Op basis van de belangrijkste criteria zochten wij voor je uit wat de beste bars voor wandmontage zijn. Je vind ze hieronder.

1. Gorillasports Professionele Optrekstang

professionele-optrekstang-wandmontage

Deze professionele optrekstang van Gorillasports heeft maar liefst 7 verschillende grepen, zodat je genoeg kunt variëren in je trainingen.

De bar is duurzaam en stevig. Het is belastbaar tot 150 kg schoon aan de haak. Verder worden alle pluggen en bouten meegeleverd.

Deze stevige bar is zeker een aanrader voor iedere fanatieke thuissporter.2. Toorx Chinning Bar Pro

calisthenics-bar-toorx

Net zoals de bovenstaande bar, is het ook met deze optrekstang mogelijk om op te trekken met 7 verschillende grip opties. Deze bar is tevens belastbaar tot 150 kg.

In vergelijking met de bovenstaande optie, hangt deze wel verder van de muur af, wat een voordeel is. Mogelijke nadelen zijn dat hij iets groter is en ook wat meer kost.3. Domyos Pull Up Bar 900

domyos-optrekstang

Als je op zoek bent naar een wat goedkopere optrekstang, is deze bar van Domyos een goede optie. Wel heb je met deze bar met 3 verschillende grepen net wat minder trainingsmogelijkheden.

De bar hangt relatief ver van de muur af en ook heb je goede grip op de handvaten, wat erg fijn is tijdens het optrekken.

Ook is het een mogelijk voordeel dat deze bar vrij compact is, terwijl het toch belastbaar is tot 130 kg.4. Zoluko Pull Up Bar

zoluko-pull-up-bar

De Zoluko Pull Up Bar is gemaakt van gehard staal en voorzien van fijne grip op de handvaten. Ook hier gaat het om een compacter model.

Hoewel de bar zelf slechts 3,3 kg weegt, is het wel belastbaar tot 140 kg, wat voor de meesten ruim voldoende zal zijn.

Ook zit er een haak aan, waar je een weerstandsband of een bokszak aan kunt bevestigen. Ook leuk om te weten; je krijgt er een gratis eBook bij met oefeningen.Optrekstang aan de muur, of toch een andere plek?

optrekstang-muur

Als je kracht op wilt bouwen zijn pull-ups onmisbaar. Het optrekken versterkt je bovenrug, biceps en buikspieren.

Het is een van de beste oefeningen voor het opbouwen van kracht en spiermassa. En het is vooral een hele simpele oefening, aangezien je niet veel nodig hebt.

Je hoeft hiervoor niet naar de sportschool, maar je kunt gewoon thuis aan de slag. Tenminste, als je in het bezit bent van een goede pull-up bar.

En helaas valt het nog niet altijd mee om een optrekstang te vinden die aan jouw wensen voldoet. Zeker als je niet weet waar je zoal op moet letten.

Als je een pull-up bar gaat kopen is de eerste vraag die jij jezelf moet stellen: waar hang ik de bar up?

Er zijn namelijk meerdere plekken die gangbaar zijn om de bar op te hangen, we zetten ze even op een rijtje:

Verder kun je eventueel ook kiezen voor een losstaand optrekrek, waar sommigen de voorkeur aan geven.

De populairste plek is overigens nog altijd de muur. En dit is tevens die plek die wij aanraden.

Waarom juist de muur? Omdat dit in vrijwel alle gevallen de veiligste optie is. De optrekstang is aan de wand het zwaarst te belasten, wat de veiligheid ten goede komt.

Een stang tussen de deur levert helaas vaak ongelukken op en bovendien ben je vaak beperkt in je bewegingsvrijheid.

Wat zijn specifieke aandachtspunten?

Wat zijn nou belangrijke dingen om op te letten, mocht jij zelf op zoek willen gaan naar een geschikte optrekstang voor aan de muur?

Hieronder bespreken we de specifieke aandachtspunten. Op onder andere deze punten hebben wij tevens de beste pull-ups bars voor jou uitgekozen.

Draaglast van de bar

Het eerste punt mag duidelijk zijn; de draaglast van de bar. Hier zitten doorgaans enorm grote verschillen tussen.

Gelukkig is een muur optrekstang zwaarder belastbaar dan bijvoorbeeld een model voor tussen de deur. Dat scheelt al een hoop.

Maar de draaglast kan enorm variëren, waardoor dit een groot aandachtspunt blijft bij de aankoop. Zeker als jij wat zwaarder bent, is dit belangrijk.

Ook is de draaglast vaak een indicatie voor de stevigheid van de bar en dus ook voor de duurzaamheid.

Afstand tussen de bar en de muur

Zoals je misschien wel gemerkt hebt, verschillen veel bars ook van formaat. De ene hangt bijvoorbeeld dichter bij de muur dan de ander.

Vaak zien we dat de wat goedkopere bars juist dichter bij de muur hangen. Dat is niet zo gek, omdat er in dit geval minder stevig materiaal benodigd is.

Een pull-up bar die verder van de muur af hangt moet voorzien zijn van een sterkere constructie. Toch raden wij altijd aan om de stang tussen de bar en de muur zo groot mogelijk te houden.

Waarom? Omdat dit je trainingscomfort ten goede komt. Je kunt dan met je benen naar voren bewegen tijdens het optrekken, zonder dat je met je benen tegen de muur aanbotst, wat niet altijd even prettig is.

Meerdere soorten grepen

Idealiter heb je een wandmontage optrekstang met meerdere soorten grepen. Op die manier kun je namelijk variëren in het optrekken.

Je kunt dan bijvoorbeeld optrekken met een smalle greep, waarbij je vooral de focus legt op de binnenkant van je rugspieren. Of juist met een brede greep, waarbij vooral de buitenkant van je rug getraind wordt.

Verder is het mooi meegenomen als je het ook als chin-up bar kunt gebruiken. Bij de chin-up houdt je de bar vast met de onderhandse greep (vingers wijzen naar jou toe). De ene bar is hier geschikter voor dan de ander.

Roestvrij (indien buiten of vochtige ruimte)

Veel mensen kiezen ervoor om een optrekstang in hun tuin te monteren. Hier heb je namelijk lekker veel ruimte en bovendien is het een fijne trainingsomgeving.

Ook de garage en kelder zijn bijvoorbeeld populaire plekken.

De nadelen van dit soort ruimtes is dat het er vaak vochtig is. Op den duur kan de optrekstang daardoor gaan roesten. En dat is niet wat je wilt. Dit zorgt namelijk voor een kortere levensduur.

Gelukkig zijn er veel stangen tegenwoordig voorzien van een anti-roest coating. In sommige gevallen zijn ze zelfs gemaakt van roestvrijstaal (RVS).

Duurzaamheid

Natuurlijk is de duurzaamheid van belang. Het liefst doe je zolang mogelijk met een optrekstang.

En dat is gelukkig heel goed mogelijk, mits jij een goede bar koopt. De stangen die wij voor jou geselecteerd hebben zijn allemaal van goede en duurzame kwaliteit.

Speciaal ontworpen om jarenlang in goede staat te blijven.

Hoe bevestig ik een pull-up bar aan de muur?

Stel dat je een optrekstang gekocht hebt, dan sta je voor de volgende ”uitdaging”. Hoe bevestig ik de bar aan de muur?

Voor sommigen is dit overigens een eitje. Maar ik kan me voorstellen, dat wanneer jij twee linker handen hebt, dat je hier wellicht tegenop ziet.

Als je niemand hebt die jou hiermee kan helpen zal je dit bovendien zelf moeten doen. Gelukkig is dit niet heel moeilijk. Ook is er op het internet hier genoeg uitleg over te vinden.

Zorg allereerst in elk geval dat je de bar op de juiste hoogte ophangt. Wat is dan de beste hoogte?

Zorg ervoor dat je aan de optrekstang kunt hangen met jouw benen volledig gestrekt, zonder dat je voeten de grond raken.

Verder is het belangrijk om te zorgen voor genoeg ruimte boven de stang. Je hoofd stoten tijdens het optrekken is namelijk ook niet zo fijn. 😉

Benodigdheden:

 • (kei)bouten *
 • pluggen *
 • markeerstift
 • boormachine
 • waterpas
 • meetlint

* De bouten en pluggen worden meestal bij de optrekstang meegeleverd.

De stappen in het kort zijn:

 • Monteer de optrekstang zelf, indien nodig
 • Kies de juiste hoogte en zorg dat de stang waterpas hangt.
 • Markeer de gaten met een stift (of potlood)
 • Boor gaten op de gemarkeerde plekken & sla de pluggen erin
 • Houd de optrekstang op de juiste plek en bevestig vervolgens alle bouten

Binnen of buiten?

Veel mensen vragen zich af hoe de montage er buiten uit komt te zien. In principe werkt dat hetzelfde als binnen. Wel is het zo dat je buiten vaak een stenen muur hebt, waardoor er eventueel een klopboormachine benodigd is.

Verder hangt de optrekstang in een ideale situatie droog. Dit komt de levensduur namelijk meestal ten goede.

Heb ik nog meer nodig?

Zodra je optrekstang aan de muur hangt kun je direct beginnen met trainen en heb je verder in feite niets meer nodig.

Natuurlijk zijn er nog wel wat materialen die jouw training wat effectiever kunnen maken..

Denk bijvoorbeeld aan een weerstandsband, welke je om de bar heen kunt bevestigen. Zodra je vervolgens je voet op de weerstandsband houdt, wordt het optrekken gemakkelijker, aangezien de weerstand minder zwaar wordt.

Dit komt van pas bij beginners, maar ook bij gevorderden, die nog even de laatste paar herhalingen eruit willen persen.

Als je het juist zwaarder wilt maken, dan zou je bijvoorbeeld een weightvest aan kunnen doen, waardoor je extra gewicht omhoog moet trekken.

Verder zie je vaak dat een pull-up bar met bokszak of een TRX gebruikt wordt. Op die manier kun je jouw trainingen wat veelzijdiger maken.


Misschien ook interessant:


Categorieën: Materiaal

Casper Goessens

Casper is personal trainer en trainings- en voedingsdeskundige. Hij doet al 7 jaar fanatiek aan fitness en helpt anderen om hun fysieke doelstellingen te behalen. Zijn kennis is afkomstig uit het doorspitten van studies en volgen van opleidingen. Daarnaast beschikt hij over een flinke dosis praktijkervaring op het gebied van trainingsleer en diëtetiek.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *