Pull up bar voor aan de deur? Top 3 & aandachtspunten

Laatst bijgewerkt door Casper Goessens op maart 14, 2024

pull up bar voor aan de deur
pull up bar voor aan de deur

Een pull up bar (ook wel optrekstang) kopen die in de deur opening bevestigd kan worden? Het is een waardevolle investering voor de thuissporter.

In dit artikel ontdek je waarom én wat de beste deur optrekstangen zijn.

Beste pull up bars voor aan/tussen deur

Hieronder vind je de 3 beste optrekstangen die geschikt zijn voor tussen of aan je deur opening.

1. SOUTHWALL Pull up bar

southwall-bar

Deze bar zorgt er voor dat je op een veilige en verantwoorde manier thuis je pull ups en chin ups kunt maken. De bar is speciaal gemaakt voor tussen de deuropening en geoptimaliseerd voor thuis gebruik.

De Southwall bar is wel wat hoger in prijs vergeleken met de rest maar biedt daarentegen de beste kwaliteit.
2. B-Physic Pull up Bar

optrekstang deurpost

De B-Physic Pull up Bar maakt pull ups mogelijk voor iedereen. Met een fitness elastiek kun je de weerstand van het optrekken eventueel minderen.

Aan beide uiteinden van de stang zit een stukje schumlaag, zodat je extra goede grip op de stang hebt.

Je kunt jezelf optrekken vanuit verschillende gripposities. De stang kun je namelijk breed én smal vastpakken. Dit zorgt ervoor dat je maximaal kunt variëren in jouw trainingen. Een echte aanrader!
3. Domyos pull up bar 500

optrekstang-domyos

De Domyos pull pul bar is razend populair en multifunctioneel te gebruiken. De stang kenmerkt zich door te beschikken over zowel een brede als een smalle greep.

Het is de bedoeling dat je de pull up bar vastschroeft in een deurlijst. Het nadeel is dus dat je de stang nog zelf moet monteren, maar dit karweitje is niet moeilijk en duurt niet lang.

Aangezien de stang slechts 20 euro kost en van goede en duurzame kwaliteit is, is dit een erg goede keuze.
Waarom een pull up bar in de deuropening?

optrekstang-voor-tussen-deur

Er zijn genoeg redenen te bedenken waarom jij je pull up bar in de deur opening wilt bevestigen in plaats van bijvoorbeeld aan een muur of aan het plafond.

Zo ga je bijvoorbeeld efficiënter om met je ruimte. Daarnaast is het begrijpelijk dat veel mensen geen optrekstang aan hun muur willen hebben hangen.

Aan het plafond is vaak niet handig door de hoogte. Een deurpost daarentegen heeft doorgaans een ideale hoogte om een bar aan op te hangen.

De beste hoogte is als je de bar aan kan raken met gestrekte armen.

Aandachtspunten bij een optrekstang tussen de deur

Ten eerste is het belangrijk dat je deurpost geschikt is om het gewicht te dragen. Doorgaans zou dit geen probleem mogen zijn máár je zou niet de eerste zijn waarbij dit verkeerd gaat.

Ten tweede moet je erop letten wat voor soort pull up bar je koopt. Je kunt bijvoorbeeld stangen kopen die je kunt uitschuiven tussen de deurpost tot dat deze klemt. Zo’n stang kost vaak niet zo veel.

southwall-optrekstang-deur

Een andere optie is om een pull up bar te kopen die je aan de bovenkant van de deurpost kunt bevestigen, zoals je op de onderstaande foto kunt zien.

pull-up-bar-deur-500

Oefeningen met een deur pull-up bar

De pull up bar is een multifunctionele trainingstool waarmee je meerdere oefeningen mee kunt doen. Hieronder zie je een aantal voorbeelden van de beste oefeningen:

De klassieke pull-up

biceps-pullup

Uiteraard de pull up, oftewel optrekken. Dit is een uitstekende oefening voor de bovenrug en biceps.

Hoe dichter jij je handen naast elkaar houdt tijdens het optrekken, hoe meer je traint op de binnenkant van de bovenrug.

Chin-ups

Er is maar één verschil tussen de chin up en de pull up en dat is de stand van je handen. Bij de chin up wijzen je vingers namelijk naar jou toe en bij de pull up wijzen ze van je af.

Bij de chin up zullen je biceps meer kracht moeten leveren waardoor je je rugspieren een stukje ontlast.

Hanging leg raises

De hanging leg raise is een erg goede oefening voor je buikspieren. Je focust je bij deze oefening voornamelijk op de onderste buikspieren. De uitvoering is vrij eenvoudig:

Je gaat aan de stang hangen, strekt je benen en zwaait je benen omhoog. Belangrijk is wel dat de stang hoog genoeg hangt zodat jij je benen kunt strekken.

Vaak is dit alleen niet het geval bij een pull up bar in een deuropening. Hier is echter een goede oplossing voor. Bekijk het filmpje hieronder voor de volledige uitleg:


Tot slot

Zoals je hebt kunnen lezen kun je met een pull up bar tussen de deur prima uit de voeten met jouw work-outs.

Als jij jezelf voorneemt om elke keer dat je door de deur loopt 5 pull ups te doen zul je binnen no time resultaten zien.

Een andere mogelijkheid om een stang thuis op te hangen is om een pull up bar voor aan het plafond te kopen.Relevante artikelen:


Categorieën: Materiaal

Casper Goessens

Casper is personal trainer en trainings- en voedingsdeskundige. Hij doet al 7 jaar fanatiek aan fitness en helpt anderen om hun fysieke doelstellingen te behalen. Zijn kennis is afkomstig uit het doorspitten van studies en volgen van opleidingen. Daarnaast beschikt hij over een flinke dosis praktijkervaring op het gebied van trainingsleer en diëtetiek.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *