Pull up bar voor buiten kopen

Laatst bijgewerkt door Casper Goessens op februari 6, 2023

pull-up-rack-kopen
pull-up-rack-kopen

Een pull up bar buiten ophangen is iets wat veel mensen willen. Binnenshuis is hier vaak geen ruimte of geschikte plek voor. Er zijn tal van redenen waarom je een pull up bar buiten ophangen een beter idee is dan binnen.

Een probleem is echter dat het lastig kan zijn om een outdoor pull up bar of een outdoor pull up rack te vinden. Vaak staat er namelijk niet bij vermeldt of deze tegen regen kan.

Na het lezen van dit artikel weet je hoe je erachter komt of een optrekstang geschikt is voor buitengebruik.

Waarom een pull up bar buiten ophangen?

buiten-optrekken

Waarom zou je er eigenlijk een pull up bar buiten ophangen (of neerzetten) in plaats van binnen?

Iedereen heeft hier zo zijn eigen redenen voor. Vooral als het gaat om een vrijstaand rek dan komt het vaak voor dat deze buiten neergezet worden.

Dit scheelt je binnen ruimte en als dit rek ook nog vastgezet moet worden dan is dit buiten gemakkelijker voor elkaar te krijgen, en zonder je vloer in huis te beschadigen.

Ook een outdoor pull up bar die opgehangen moet worden is een veelvoorkomend trainingsmiddel voor buitengebruik. Er wordt vaak voor gekozen om deze in de tuin op te hangen omdat hier in veel gevallen een stevige (stenen) muur aanwezig is.

Buiten trainen

Maar los van het bevestigen is het vaak ook veel lekkerder om buiten te trainen. Wanneer het regent en de pull up bar niet onder een afdakje staat is het misschien wat minder fijn. Maar zeker in de zomermaanden is het vaak prettig om buiten te kunnen trainen.

pull-up-stang-buiten

Het komt dan ook meer dan eens voor dat mensen in hun tuin een fitnessruimte inrichten in plaats van binnen. Dit kan ook gedaan worden als het je beter uitkomt qua ruimte.

Natuurlijk kun je niet zomaar al je materiaal buiten neerleggen. Omdat veel fitnessapparatuur gemaakt is van staal kan dit gaan roesten, dit komt de kwaliteit alles behalve ten goede.

Er is dus materiaal benodigd dat speciaal gemaakt is voor buitengebruik.

Met cardio apparatuur is dit vaak sowieso een no-go, omdat hier vrijwel altijd elektronica en/of mechanische delen bij komen kijken.

Een pull up bar buiten is daarentegen veel makkelijker. Het is meestal alleen een stang, met of zonder rek.

Hoe kom je erachter of het geschikt is voor buitengebruik?

Maar hoe kom je er dan eigenlijk achter of jouw optrekstang buiten gebruikt kan worden? Het allerbelangrijkste is dat de pull up bar een speciale poedercoating heeft.

outside-pullup-bar

Deze coating biedt een beschermlaag voor het staal, waarvan de bar vrijwel altijd gemaakt is. Deze laag beschermd het materiaal tegen roestvorming.

Het is erg belangrijk dat je hier goed op let. Je wilt namelijk niet trainen met apparatuur of materiaal dat roestvorming heeft.

Zeker bij een optrekstang kan dit gevaarlijke situaties opleveren. Maar daarnaast is het natuurlijk ook zonde van je geld als de pull up bar minder lang mee gaat.

Vaak onduidelijk

Helaas is het nog maar al te vaak onduidelijk of een pull up bar geschikt is voor buitengebruik of niet.

Wanneer dit er niet duidelijk bij staat vermeldt dan kun je kijken of de bar voorzien is van een poedercoating.

Ook kan het worden aangeduid als roestvrij staal (RVS). Wanneer niks van dit alles terug te vinden is in de productomschrijving dan kun je het beste even een kijkje nemen bij de veel gestelde vragen van het product, en anders contact opnemen met de aanbieder.

Later in dit artikel vind je alle webshops waar je outdoor pull up bars het beste kunt kopen. Deze shops hebben een goede klantenservice waarbij je een snelle reactie kunt verwachten.

Welke soorten outdoor pull up bars zijn er?

De ene pull up bar voor buitengebruik is de andere niet. Los van de verschillende merken en aanbieders zijn de bars te verdelen in twee verschillende categorieën.

Pull up racks

pull-up-rack

Met een pull up rack, of rek wordt een vrijstaand frame bedoeld waar je jezelf aan kunt optrekken.

Je hebt rekken welke enkel geschikt zijn om jezelf aan op te trekken, maar er zijn ook racks die bedoeld zijn voor multifunctioneel gebruik.

Een rack is een populair trainingsmiddel en kan worden gebruikt voor crossfit, fitness, turnen en als calisthenics bar.

Een rack is erg geschikt als je graag wat meer oefeningen wilt kunnen doen dan alleen maar optrekken.Pull up bars

pull-up-aan-stang

De pull up bars die moeten opgehangen worden. De meest gebruikelijke plekken hiervoor zijn de muur, tussen of aan de deur en soms zelfs aan het plafond.

Bij een pull up bar buiten zal er meestal gekozen voor worden om deze aan een muur te bevestigen.

Een bar is vaak niet zo heel erg duur om aan te schaffen en bovendien neemt het bijna geen ruimte in beslag, waardoor je genoeg ruimte in je tuin overhoudt voor andere dingen.

Een goede pull up bar die je buiten kunt gebruiken is bijvoorbeeld de Streetgains optrekstang. Deze heeft een speciale coating tegen weersinvloeden.Crossfit rigs

outside-rack

Een crossfit rig is behalve een outdoor pull up bar nog veel meer. Dit een een multfunctioneel rek waarmee je verschillende soorten oefeningen kunt doen.

Je kunt zo’n rig vaak samenstellen en de grootte en functionaliteiten dus zelf bepalen. Het is gemaakt van dik staal en heeft vrijwel altijd een goede coating zodat het niet kan gaan roesten buiten.

Er zijn zowel vrijstaande rigs als toestellen voor wandmontage. Als je echter alleen alleen een stang zoekt om jezelf aan op te trekken dan is een rig wellicht iets aan de dure kant.

Wel komt het goed van pas als je opzoek bent naar een goed functioneel outdoor trainingsrek.Een plekje uitzoeken in de tuin

Als je eenmaal je keuze gemaakt hebt om een pull of bar of rack voor buiten te gaan kopen dan zul je nog een geschikt plekje hiervoor moeten hebben in je tuin.

Idealiter is dit een stevige muur als je besluit om een ophangbare stang of rek te gaan kopen.

Een stevige schutting kan natuurlijk ook voldoen. Wel moet je zeker weten dat de muur of schutting jouw gewicht kan houden. Vaak kun je zelf wel inschatten of het zwaar belastbaar is of niet. Bij twijfel kun je het beste een andere plek uitzoeken.

Eventueel kun je nog een zachte ondergrond neerleggen onder het rack, zoals een sport vloer. Ook hier moet er weer opgelet worden dat de ondergrond geschikt is voor buitengebruik.

Onder een afdakje

Idealiter heb je een plek waar het materiaal droog ligt, bijvoorbeeld onder een afdakje, maar dit is natuurlijk niet bij iedereen mogelijk.

Als je een afdakje hebt dan hoef je niet persé een pull up bar met coating uit te kiezen, er van uitgaande dat deze niet nat wordt.

Waar kun je het kopen?

Een pull up rack voor buiten kopen, waar doe je dat eigenlijk? Hieronder vind je een overzicht met de beste webshops die optrekstangen en rekken verkopen welke geschikt zijn voor buitengebruik:

Fitwinkel.nlGa naar aanbod >
Fitnesskoerier.nlGa naar aanbod >
Bol.comGa naar aanbod >


Misschien ook interessant:

Categorieën: Materiaal

Casper Goessens

Casper is personal trainer en trainings- en voedingsdeskundige. Hij doet al 7 jaar fanatiek aan fitness en helpt anderen om hun fysieke doelstellingen te behalen. Zijn kennis is afkomstig uit het doorspitten van studies en volgen van opleidingen. Daarnaast beschikt hij over een flinke dosis praktijkervaring op het gebied van trainingsleer en diëtetiek.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *