Buiten Fitnesstoestellen kopen? Alles over outdoor fitnesstoestellen

Laatst bijgewerkt door Casper Goessens op mei 23, 2024

fitness-toestellen-buiten

Outdoor fitnesstoestellen kopen is makkelijker gezegd dan gedaan. Het is lastig om de juiste outdoor fitnesstoestellen voor buiten uit te zoeken als je niet weet waar je op moet letten.

Om jou goed op weg te helpen vind je daarom op deze pagina álles wat je moet weten over fitnessapparaten voor buitengebruik.

Buiten fitness wordt steeds populairder

buiten-fitnesstoestellen

Het lijkt ondertussen wel een nieuwe trend die alsmaar groter wordt. Buiten fitness toestellen zijn er in steeds meer soorten en maten.

Bij mensen in de tuin komen er steeds meer fitnesstoestellen te staan, maar ook zijn er steeds meer outdoor parkjes te vinden met buiten fitnesstoestellen in allerlei soorten en maten.

Zowel krachttraining als cardio buiten

Buiten kun je zowel krachttraining als cardio doen. En dan heb ik het niet over een stukje hardlopen of wandelen, maar over daadwerkelijk sporten met fitness toestellen voor buiten.

Voor krachttraining moet je dan met name denken aan multifunctionele racks, waarmee je een hele workout kunt volbrengen.

En wat cardio betreft zijn er ook meer dan genoeg mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan een crosstrainer voor buiten.

Waar jij ook naar opzoek bent, buiten kun je prima fitnessen mét de juiste toestellen.

Wat is outdoor fitnessapparatuur dan precies?

Wat maakt een fitnesstoestel dan specifiek geschikt voor buiten? Dit is een veel gestelde vraag die ik krijg en dat is ook volkomen logisch.

Je plaatst immers niet elke dag fitnessapparatuur in de buitenlucht. Daarom is het verstandig om jezelf hier van te voren goed over in te lezen.

buiten-fitnessapparatuur

Met outdoor toestellen worden er over het algemeen apparaten bedoeld die jij langdurig buiten kunt neerzetten. Het moet dan ook bestand zijn tegen alle weerselementen.

Nu zal de wind niet direct zoveel schade kunnen aanrichten aan de fitnesstoestellen. Het is met name de regen, vocht en vorst waar het gevaar in schuilt.

De regen kan namelijk gaan zorgen voor roestvorming op je apparaten. Daarom is het sterk aangeraden om outdoor fitnessapparatuur aan te schaffen die hier tegen bestand is.

Roestvrije outdoor fitnesstoestellen

Roest is iets wat je ten alle tijden moet zien te voorkomen. Het zal op de korte termijn niet erg veel schade toebrengen aan de meeste apparatuur, maar zodra dit door gaat roesten kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan.

Voornamelijk bij outdoor fitnesstoestellen die een grote draaglast moeten dragen, zoals bijvoorbeeld het lichaamsgewicht of halterschijven, is het sterk aangeraden om zeker te weten dat het van roestvrij staal is gemaakt (ook wel RVS genoemd).

Ook kan er een speciale poedercoating over het staal heen zitten wat ervoor zorgt dat je outdoor fitnessapparaat niet gaan roesten.

Gebruik géén fitnessapparatuur met elektra buiten

fitnesstoestel-scherm

Waarschijnlijk mag dit voor zich spreken, maar je zou niet de eerste zijn die de fout begaat om apparatuur met elektra buiten neer te zetten.

Hierbij moet je bijvoorbeeld denken aan een hometrainer met scherm, maar ook diverse krachtapparatuur heeft tegenwoordig een elektrisch schermpje erop zitten.

Ook wanneer je het plan hebt om dit buiten onder een afdakje neer te gaan zetten, kun je dit idee beter laten voor wat het is.

Wat je natuurlijk wel kunt doen is fitnesstoestellen aanschaffen waar wieltjes onder zitten. Zo kun je het elke keer voor gebruik naar buiten rijden, en na gebruik direct en gemakkelijk weer naar binnen.

De verschillende outdoor fitnesstoestellen

Je hebt nu een idee wat er bedoelt wordt met outdoor fitnessapparatuur. Nu is het tijd om de verschillende mogelijkheden te bespreken.

Krachttoestellen voor buiten

Wellicht vind jij het heerlijk om krachttraining te doen in de buitenlucht. Ik kan je vertellen dat je niet de enige bent. Niet voor niets wordt buiten fitnessen, zoals ik eerder al aangaf, steeds populairder.

Waarbij het tot voor kort nog een gek iets was, wordt het steeds normaler om je workout buiten uit te voeren.

Dit is overigens mede te danken aan de opkomst van calisthenics, waarbij je eigenlijk met minimale apparatuur traint en het trainen met eigen lichaamsgewicht centraal staat.

Wil je buiten krachttraining gaan doen? Dan vind je hieronder de beste mogelijkheden.

Fitness racks

fitness-outdoor-rack

De racks zijn een essentieel onderdeel in een fitness training. Deze rekken heb je in meerdere soorten en maten en kunnen voor allerlei doeleinden worden gebruikt.

Je hebt bijvoorbeeld racks welke specifiek bedoeld zijn om in te squatten, maar er zijn ook grote outdoor fitness racks verkrijgbaar, waarmee meerdere mensen tegelijk kunnen fitnessen.

Kortom: de keuze is reuze. Of jij nu in je tuin een aantal fitnesstoestellen wilt gaan plaatsen en hier een rack bij wilt hebben, of dat je jouw eigen sportschool wilt uitbreiden met een outdoor gedeelte.

Naast de fitness rekken is het ook mogelijk om een outdoor crossfit rack buiten te plaatsen.

Klik op de onderstaande knop voor meer informatie en om direct de beste mogelijkheden te bekijken:Pull up rekken en bars

fitness-optrekstang-buiten

Wil jij je buiten kunnen optrekken? Dan heb je geen uitgebreide outdoor fitnesstoestellen nodig. Dit kan namelijk al met een vrij simpel apparaat, namelijk een pull up bar of rack.

Deze zijn vaak terug te vinden bij sportclubs en sportscholen met een buitengedeelte, maar ook bij mensen in de tuin kun je de pull up racks vaak terugvinden.

Hierbij geldt wederom dat het een poedercoating moet hebben, zodat het niet kan gaan roesten. Dit is erg belangrijk aangezien jij hier met een gerust hart met je volle lichaamsgewicht aan moet gaan hangen.Overige krachtapparatuur buiten neerzetten

Voor de overige krachtapparatuur geldt over het algemeen dat het géén goed idee is om deze buiten neer te zetten.

Toch zijn er mogelijkheden om buiten fitnesstoestellen te kopen. Dit zijn overigens niet dezelfde soort apparaten als die je in de sportschool ziet. Maar er bestaan wel krachttoestellen die speciaal gemaakt zijn voor buitengebruik.

Deze toestellen zie je wel vaak terug in de fitness parkjes en worden voornamelijk aangekocht door gemeenten. Enkele bedrijven die dit soort apparatuur verkoopt zijn bijvoorbeeld Kompan, Nijha, Ijslander en Skwshop.

Cardio toestellen voor buiten

Qua outdoor fitnessapparatuur zijn er niet alleen maar krachttoestellen te verkrijgen. Het is namelijk ook mogelijk om cardio apparatuur aan te schaffen voor buitengebruik.

Hierbij geldt ook weer dat dit niet de apparatuur zal zijn zoals je die gewend bent van indoor gyms.

Is het je plan om een ‘normaal’ cardio apparaat buiten te gaan gebruiken, bijvoorbeeld in je tuin? Lees dan even verder.

Outdoor cardio toestellen die gemaakt zijn voor buiten

Er bestaan diverse cardio apparaten die speciaal gemaakt zijn om buiten neer te zetten. Deze toestellen komen wel minder vaak voor dan krachttoestellen. Dat komt omdat er doorgaans meer onderhoud voor nodig is.

Met name de outdoor stepper en crosstrainer zie je regelmatig in outdoor parkjes staan. Daarnaast zijn er outdoor hometrainer fietsen en outdoor roeitrainers.

De verwachting is dat het assortiment komende jaren zal toenemen vanwege de toenemende populariteit van outdoor fitness.

Indoor crosstrainers, loopbanden & roeitrainers buiten plaatsen?

Ben je benieuwd of je een cardio apparaat dat oorspronkelijk bedoeld is voor binnen ook buiten kan gebruiken? Je bent dan niet de enige die hier benieuwd naar is.

Vaak is het lastig om na te gaan of dit mogelijk is, aangezien het meestal niet in de productomschrijving staat vermeldt.

Ik moet je helaas teleurstellen, aangezien het een slecht plan is om dit te doen. Zoals ik al eerder aangegeven heb is de beste oplossing om het apparaat alléén buiten neer te zetten wanneer je het gaat gebruiken (als het droog is uiteraard).

Als je dit niet ziet zitten kun je nog altijd opzoek gaan naar een sportschool waar het mogelijk is om buiten te trainen. Zo worden spinninglessen in de buitenlucht bijvoorbeeld steeds populairder.

Tot slot

Ik hoop dat alles omtrent buiten fitnesstoestellen nu een stuk duidelijker is en dat je weet waar je aan toe bent.

Heb je momenteel nog vragen, opmerkingen of onduidelijkheden? Laat dan even een berichtje achter onder dit artikel!


💡 Misschien vind je dit ook interessant:

Categorieën: Fitnessapparatuur

Casper Goessens

Casper is personal trainer en trainings- en voedingsdeskundige. Hij doet al 7 jaar fanatiek aan fitness en helpt anderen om hun fysieke doelstellingen te behalen. Zijn kennis is afkomstig uit het doorspitten van studies en volgen van opleidingen. Daarnaast beschikt hij over een flinke dosis praktijkervaring op het gebied van trainingsleer en diëtetiek.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *