Pull up rack kopen? Dit zijn je mogelijkheden & aandachtspunten

Laatst bijgewerkt door Casper Goessens op november 16, 2023

man-doet-pullups
pull-up-rack-kopen

Een pull up rack is een rek waar je jezelf aan kunt optrekken en vaak ook nog andere oefeningen mee kunt doen.

Als je op zoek bent naar een pull up rack en je weet nog niet waar je op moet letten, of je bent op zoek naar de beste koop dan is dit artikel voor jou.

Je kunt hier de beste pull up racks vinden en ook kom je erachter wat goede alternatieven zijn voor een optrek rek.

Functionaliteit van een pull up rack

optrekken-aan-rack

Een pull up rack wordt voornamelijk veel gebruikt door mensen die thuis sporten. Vaak wordt het in een homegym neergezet of zelfs in de tuin.

Zo’n rek is erg handig aangezien je er enorm veel verschillende oefeningen mee kunt uitvoeren.

Vanzelfsprekend is het vooral bedoeld om jezelf aan op te trekken, maar daarnaast wordt het gebruikt voor nog heel veel meer oefeningen. Het is geschikt om te gebruiken voor crossfit, fitness, calisthenics en turnen.

Rack of bar

pull-up-rack

Vaak wordt het verward met een pull up bar. Het verschil tussen deze twee is echter dat het bij een bar om één stang gaat.

Een rack is voorzien van een heel frame, waar deze bar aanhangt.

Een pull up rack vind je in meerdere soorten. Je hebt bijvoorbeeld racks die je rechtop kunt neerzetten, en je hebt racks die je moet ophangen. Vaak wordt dit aan de muur gedaan.

Ook is er verschil tussen indoor en outdoor racks. Deze outdoor rekken zijn met name geschikt voor in een tuin of een outdoor gym/fitness parkje.

De verschillende varianten

Het ene pull up rack is het andere niet. Er zijn hier dan ook verschillende varianten van.

Meestal wordt er van een pull up rek gesproken als men het heeft over een free standing pull up bar, oftewel een vrijstaande pull up bar.

Dit is een frame dat je op de grond neer kunt zetten, met bovenaan een optrekstang.

Dan is er nog het rack dat je zelf dient op te hangen. Dit kan zowel binnen als buiten gedaan worden.

En tot slot zijn er de multifunctionele pull up racks. Dit zijn rekken die niet enkel bedoeld zijn om jezelf aan op te trekken, maar deze kunnen bijvoorbeeld ook gebruikt worden om een halterstang in te leggen.

In dit artikel kun je ook vinden welke multifunctionele optrek rekken er allemaal zijn.

Pull up rack kopen: wat zijn de beste?

Hieronder vind je een selectie van de beste pull up racks die je kunt verkrijgen in Nederland. In de selectie vind je verschillende soorten racks, zoals een free standing rack en een multifuntioneel rek.

VirtuFit rek

virtufit-rack

Dit rek van VirtuFit is een squatrek waar een pull up bar aan zit. Het is dus een multifunctioneel pull up rack. Met een belastbaar gewicht van 300 kg kun je rekenen op goede stabiliteit.

Ook wanneer je het alleen gaat gebruiken om aan op te trekken komt deze hoge belasting goed van pas. Dit zorgt er namelijk voor dat het stevig blijft staan, ook wanneer je er zwaai bewegingen op maakt voor bijvoorbeeld muscle-ups.

Je krijgt er gratis safety spotters bij en ook bevestigingen voor weerstandsbanden. Dankzij de poedercoating dat over het stalen frame heenzit kun je rekenen op een erg duurzaam rek dat niet snel zal gaan slijten.
PTessentials PR101

pr-101-pullup-rack

Het pull up rack van PRessentials is geen vrijstaand rek maar moet opgehangen worden. Het beste kun je dit doen aan een stevige muur.

Doordat je het ophangt kost het minder ruimte en bovendien is het ook stukken goedkoper dan een gemiddeld vrijstaand pull up rack.

Naast optrekken kun je er nog veel meer mee doen. Hang er bijvoorbeeld een suspension trainer aan, of houten gymringen en je breidt je mogelijkheden enorm uit.

Het rek heeft een goede knurling voor ultieme grip en het is te belasten tot 300 kg. Het is een erg solide, sterk en duurzaam pull up rack, waarvan je nog járen kunt genieten.
VidaXL pull up rack

vidaxl-rack

Het free standing pull up rack van VidaXL is uitschuifbaar aan de bovenkant en dus geschikt voor alle lichaamslengtes.

Je kunt het dus op de goede hoogte afstellen voor jou. Het is een vrij simpel, maar toch degelijk en stabiel rack dat erg goed gebruikt kan worden om jezelf aan op te trekken. Grote pluspunten zijn dat het zelf erg licht is.

Het weegt namelijk slechts 11,4 kg. Het rek kun je zelf dus makkelijk oppakken en verplaatsen. Wanneer het mooi weer is kun je het bijvoorbeeld buiten neerzetten om in het zonnetje te trainen.

Een ander groot voordeel is dat het erg goedkoop is. Toch heeft het niet enkel voordelen. Wat namelijk een nadeel kan zijn is de maximale belastbaarheid tot 100 kg. Weeg je dus zelf zwaarder voor 100 kg? Dan houdt het voor jou al op en kies je beter voor een ander rack.
Multifunctioneel Pull Up Station

pull_up_station_buiten

Een ander goed vrijstaand pull up station is dit multifunctionele rek, waarmee je een grote hoeveelheid aan oefeningen kunt doen.

Niet alleen pull ups zijn mogelijk. Nee, wanneer je het rek kantelt kan je er ook dips of push-ups op maken.

De hoogte van dit rack is verstelbaar, waardoor het geschikt is voor iedere lichaamslengte. Ook vergroot dit de trainingsmogelijkheden enorm.

Het rek is super eenvoudig in gebruik en bovendien ook heel gemakkelijk op te ruimen. Met een paar simpele handelingen kun je ‘m demonteren en monteren, waardoor je het gemakkelijk verplaatst. Wat ook handig is, is dat het toestel ook geschikt is voor buiten.
Professioneel optrek rek (Gorillasports)

gorillasports-optrekstang

Dit rek van gorillasports is er wederom een om op te hangen. Het valt meteen op door de verschillende grepen die erop zitten. Je kunt hierin afwisselen en je spieren keer op keer blijven verassen, waardoor je progressie kunt blijven boeken.

Het is belastbaar tot 150 kg, je hebt dus genoeg ruimte om het optrekken te verzwaren, bijvoorbeeld door het dragen van een weightvest. De schroeven en pluggen om de bar aan de muur te bevestigen worden meegeleverd.
Multifunctionele rekken waar je pull ups mee kunt doen

Zojuist hebt je de beste pull up racks kunnen bekijken. Echter is het misschien wel nóg handiger om over een multifunctioneel rek te beschikken.

Deze zijn weliswaar wel wat groter, en in veel gevallen ook wat duurder dan het vrijstaande pull up rack.

Maar wil je een rek hebben dat je multifunctioneel kunt gebruiken? Dan doe je er goed aan om één van onderstaande toestellen te overwegen.

Power towers

chinup-rack

Een power tower, misschien heb je er weleens van gehoord. De kans dat je het wel eens hebt gezien is in elk geval erg groot.

Zo’n kracht toren is namelijk een populair trainingmiddel. Wat het zo populair maakt? Dat is met name de relatief lage prijs vergeleken met ander materiaal en de multifunctionaliteit ervan.

Elke powertower is een pull up rack en een dip station in één. Daarnaast zijn er towers welke nóg meer functionaliteiten hebben. Klik op de knop voor meer informatie over deze kracht torens.Power rack

powerrack-met-optrekstang

Een power cage heeft ook al zo’n veelbelovende naam. Het heeft de naam te danken aan het feit dat het een soort kooi is waar je in staat.

Op de vraag wat je ermee kunt doen kun je beter de vraag stellen: wat kun je er niet mee doen?

Je kunt er enorm veel oefeningen mee uitvoeren en bovendien zijn de mogelijkheden vrijwel altijd uit de breiden door losse elementen aan toe te voegen. Het is een pull up rack, een squat rek en nog véél meer.Yokes

yokes-pull-up-rack

Dan een ietwat onbekender toestel. Als je wel eens aan strongman trainingen doet dan is de kans aanwezig dat je de yoke kent.

Het is bedoeld om de Yoke walk mee uit te voeren, wat een strongman onderdeel is. Je tilt dit rack op, om er vervolgens een stuk mee te gaan wandelen.

Naast dat je het op kunt tillen is het ook te gebruiken om in te squatten en om jezelf aan op te trekken.

Wat dit toestel echter anders maakt dan andere pull up racks is dat je een dikke stang tot je beschikking hebt. Hierdoor worden de pull ups stukken moeilijker en train je jouw onderarmen extra ten opzichte van de stangen met normale dikte.
Trainen met een (vrijstaand) optrek rek

optrek-rek-gym

Trainen met je eigen lichaamsgewicht is weer terug van weggeweest. Steeds meer mensen kiezen er dan ook voor om de gewichten en toestellen links te laten liggen en ‘back to the basics’ te gaan.

De pull up is en blijft nog altijd één van de beste oefeningen om kracht en spiermassa op te bouwen. Het is niet voor niets dat het door vele fitness experts overal ter wereld wordt aanbevolen als een van de belangrijkste oefeningen.

Optrekken mag dan ook zeker niet ontbreken in jouw fitness schema voor spiergroei.

Er zijn verschillende soorten materialen die je hiervoor kunt gebruiken. Een erg handig toestel is het pull up rack. Dit wordt door velen gezien als het ideale toestel om thuis kracht op te bouwen.

In het filmpje hieronder kun je zien hoe je kunt trainen met een free standing pull up rack. Je kunt zien dat het rek naast optrekken ook platgelegd kan worden en vervolgens als push up bars kan dienen. Dit geldt overigens niet voor alle free standing racks.


Bekijk ook:

Crossfit rack

Calisthenics optrekstangen

Optrekstang voor buiten

Pull up bar voor aan het plafond

Pull up bar voor aan de deur


Categorieën: Fitnessapparatuur

Casper Goessens

Casper is personal trainer en trainings- en voedingsdeskundige. Hij doet al 7 jaar fanatiek aan fitness en helpt anderen om hun fysieke doelstellingen te behalen. Zijn kennis is afkomstig uit het doorspitten van studies en volgen van opleidingen. Daarnaast beschikt hij over een flinke dosis praktijkervaring op het gebied van trainingsleer en diëtetiek.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *