Turnringen kopen? Dit zijn de beste fitness ringen
Als je turnringen wil kopen merk je al gauw dat er meer keuze is dan je eerst had gedacht.
Er zijn verschillende formaten en materialen, en zelfs de keuze van de riemen beïnvloedt het gevoel tijdens je training.
Ontdek in dit artikel waar je moet op letten om de beste turnringen te kopen voor jouw trainingsstijl en persoonlijke voorkeuren.
Beste turnringen om te kopen
Deze gymringen zijn allemaal van hoge kwaliteit en hielpen al een heleboel tevreden klanten aan een fit en sterk lichaam.
1. StreetGains Houten Turn Gym Ringen (28 mm)
Deze houten gym ringen hebben het kleinere standaardformaat van 28 mm. Daardoor zijn ze erg licht en compact en kan je ze makkelijk overal mee naartoe nemen.
Maar ook als je liever thuis traint, is dat geen probleem. De gymringen worden namelijk geleverd met een deuranker, waardoor je zelfs in je woonkamer fit kan blijven.
De houten grepen voelen erg aangenaam en geven een ideaal gevoel aan de handen. Heavy duty nylon straps met extra nummeringen zorgen voor het eenvoudig instellen van de juiste riemlengte voor elke oefening.
2. PT Essentials PR100 Houten Gymringen (28 mm)
Deze houten ringen geven je het beste gevoel in je handen. Houten ringen zijn dan ook de standaard in de gymnastiek- en fitnesswereld, maar ze kunnen helaas minder goed tegen vocht.
Het standaardformaat van 28 mm is het beste voor vrouwen of mannen met kleinere handen. Voor sommige calisthenics oefeningen is dit formaat makkelijker dan de bredere versie. De riemen van 4,5 meter geven je de vrijheid om alle oefeningen uit te proberen.
3. StreetGains Houten CrossFit Gym Ringen (32 mm)
Op zoek naar de beste crossfit ringen? Deze houten fitness ringen hebben een dikkere diameter van 32 mm. Dit is het standaardformaat in de fitnesswereld en je traint er meer grijpkracht mee.
De straps hebben een lengte van 550 centimeter en zijn dus lang genoeg om bijvoorbeeld aan een hoge boomtak te bevestigen.
Dankzij de lengteaanduidingen kan je snel schakelen tussen je oefeningen en de extra klittenbandsluiting voorkomt dat het overtollige deel van de riemen je in de weg zit.
4. Glogus Houten Turnringen (28 mm)
Deze gymnastiekringen hebben het standaard formaat van 28 mm en onderscheiden zich door het gebruik van een karabijnhaak.
Hierdoor hoef je enkel de haak in het juiste nummer te hangen en ben je altijd zeker dat de ringen even lang zijn.
Bovendien beschikken deze gymnastiek ringen over oranje anti-slip stickers voor een unieke look en een uitstekende grip.
5. PTessentials PR102 ABS Gymringen (28mm)
Deze sport ringen zijn van kunststof ABS-materiaal, waardoor het de beste ringen zijn om buiten op te hangen. Plastic doet normaal gezien je handen sneller glijden, maar deze grepen zijn voorzien van kleine ribbels om dit tegen te gaan.
Ideaal dus voor functionele krachtoefeningen waarbij je een stevige grip nodig hebt. De ringen hebben een standaard 28 mm formaat en zijn helemaal zwart, wat een unieke look geeft.
Waar moet je op letten bij de aanschaf van gymringen?
Indien je een setje gymringen wil aanschaffen moet je met enkele zaken rekening houden.
Afhankelijk van jouw lichaamsbouw, persoonlijke voorkeur en trainingsdoel neem je best de volgende factoren in rekening:
Het materiaal
Het materiaal van de calisthenics ringen is erg belangrijk. Elk materiaal heeft zo zijn voor- en nadelen.
Je zult uiteindelijk een eigen overweging moeten maken tussen gevoel, prijs, gewicht en duurzaamheid. De meest gebruikte materialen zijn hout, metaal en plastic.
- Houten turnringen
- Maximale grip, nemen zweet op.
- Meest huidvriendelijk.
- Goed handgevoel. Hout voelt zacht aan en glijdt makkelijk, dit is vooral belangrijk bij oefeningen zoals de muscle-up.
- Wegen weinig.
- Gaan lang mee, maar hebben wel een minder lange levensduur dan kunststof of staal.
- Helaas niet geschikt om buiten te laten hangen.
- Metalen ringen
- Metaal, zoals bijvoorbeeld staal, is super robuust.
- Het zware gewicht zorgt voor meer stabiliteit.
- Zware ringen zijn helaas minder praktisch om overal mee naartoe te nemen.
- Metalen ringen zijn minder geschikt als je veel zweet. De ringen gaan dan te veel glijden.
- Kunnen roesten als je ze permanent buiten laat hangen.
- Plastic ringen
- Ringen gemaakt van kunststof gaan erg lang mee.
- Je kan ze zonder problemen buiten in de regen laten hangen.
- Plastic ringen zijn erg licht.
- Als je veel transpireert zullen de ringen erg hard glijden.
- Het gevoel is minder aangenaam dan hout.
De afmetingen van de fitness ringen
Meestal heb je de keuze tussen 2 verschillende formaten in dikte: 28 mm of 32 mm.
Hoe beslis je nu welke afmeting het meest voor jou geschikt is?
- Gym ringen van 28 mm dik volgen de officiële richtlijnen die opgelegd worden door de Fédération Internationale de Gymnastique (FIG). Deze federatie vereist een diameter van 236 mm en straps met een wijdte van 38 mm. Deze ringen zijn ideaal als je kleinere handen hebt of je wil gym ringen die zo makkelijk mogelijk transporteerbaar zijn. Voor sommige oefeningen waarbij je een false grip nodig hebt, is het ook makkelijker kleinere ringen te gebruiken.
- Fitness ringen hebben een dikte van 32 mm. Dit is het formaat dat je in de meeste fitnesscentra vindt. En indien je de overstap wil maken naar crossfit, dan kan je ook beter beginnen te oefenen met deze officiële grootte. Als je grote handen hebt zullen dikkere ringen natuurlijker aanvoelen.
De riemen
- De lengte van de riemen varieert tussen 3 en 6 meter. Als je je ringen buiten aan een hoge tak wil hangen en een lage push-up wil uitvoeren, dan zijn lange riemen een must.
- De breedte varieert tussen 2,6 cm en 3,8 cm. Hoe breder de riemen, hoe stabieler je turnringen zullen aanvoelen.
- De meeste straps hebben stalen sluitingen met een safeLock systeem. Deze zijn snel te verschuiven in elke positie, maar het duurt soms even om beide ringen mooi gelijk te hangen.
- Sommige straps hebben nummers, wat een makkelijke manier is om beide ringen op de juiste hoogte te hangen.
- Gym ringen met een karabijnhaak hebben een beperkt aantal posities, maar je bent wel altijd zeker dat beide ringen op exact dezelfde hoogte hangen.
Waar kan je je turn ringen ophangen?
Het leuke aan trainen met turnringen is dat je je work-out (bijna) overal kan doen. In de sportschool vind je vast wel een pull-up bar waar je de ringen kan ophangen.
In de crossfit box hangen de ringen vaak op een vaste locatie aan het plafond.
Het unieke is natuurlijk dat je helemaal geen fitnessabonnement nodig hebt om met ringen te trainen. Je kan de fitness ringen lekker in je tuin aan een boom hangen, of meenemen naar het park of een outdoor gym in je buurt.
Bij slechter weer heb je de mogelijkheid om in je eigen woonkamer te trainen.
Hierbij zijn er 2 opties:
- Je kan gebruiken maken van een deuranker. Dat is erg makkelijk in gebruik, maar je kan er niet alle oefeningen mee doen.
- Een betere optie is om een optrekstang aan je deur te hangen en daar je gymringen aan te bevestigen. Hiervoor hoef je niet per se schroeven te gebruiken en het laat je toe om alle fitnessoefeningen te doen. Enkel voor grote calisthenics oefeningen waarbij je bijvoorbeeld diep moet hangen heb je nog meer ruimte nodig.
Welke oefeningen kun je doen met turnringen?
De meeste oefeningen die je met gym ringen uitvoert zijn voor het trainen van het bovenlichaam. Hoewel je specifieke buikspieroefeningen kan doen zul je merken dat je bij elke oefening je core moet aanspreken om je lichaam te stabiliseren.
Met een beetje creativiteit kan je ook voldoende intensieve beenoefeningen doen voor een complete work-out van je billen, bovenbenen en zelfs je kuiten.
Ring push-ups
Het geniale aan turnringen is dat je de intensiteit van de oefening perfect kan afstemmen op jouw fitnesslevel.
Ben je een beginner? Dan kan je ringen vrij hoog instellen waardoor je slechts een deel van je lichaamsgewicht gebruikt.
Heb je geen problemen met volledige push-ups? Dan kan je de ringen erg laag boven de grond instellen.
Ring dips
De ring dip is een van de eerste basisoefeningen die je zult leren waarbij je volledig in de lucht hangt, zonder voetensteun.
Deze oefening vraag echter wel heel wat schoudermobiliteit. Indien je denkt dat je schouder dit nog niet aankan, kan je eerst een tijdje meer gecontroleerde dips oefenen met opdruksteunen.
Ring rows
De ring row is een makkelijke basisoefening voor je rugspieren. Maar let op, door de lengte van de riemen aan te passen en meer met je lichaam onder het bevestigingspunt te hangen maak je de oefening erg uitdagend.
Ring chin-ups
Een gewone chin-up aan een optrekstang is makkelijker dan een ring chin-up omdat een stang meer stabiliteit geeft.
Het voordeel van de gym ringen is dat ze op een meer natuurlijke manier met je armen mee bewegen.
Dat is heel wat gezonder voor je schoudergewricht. Dit telt trouwens voor bijna elke oefening die je met de ringen uitvoert.
Bulgarian split squat
Hoewel fitness ringen vooral gebruikt worden voor het bovenlichaam, kan je ook je benen flink aan het werk zetten.
De Bulgarian split squat is een soort lunge waarbij je je achterste voet op een verhoging plaatst, in dit geval in de ringen.
Op deze manier zal alle kracht uit je voorste been moeten komen. Wedden dat je na de eerste maal spierpijn zal hebben?
Glute bridge
Voor je billen en hamstrings is de glute bridge met de ringen een echte aanrader. Het is een upgrade van de normale brugoefening.
Door de instabiliteit van de ringen heb je veel meer kracht nodig en een kramp in je hamstrings is niet uitgesloten.
Knees to chest
Bij elke krachtoefening met de turnringen heb je je core nodig. Maar als je op zoek bent naar een extra core-oefeningen is de knees to chest een aanrader.
Voor deze oefening hang je je ringen erg hoog op waardoor je volledig kan hangen. Vervolgens breng je je knieën naar je borstkas.
Het hangen is erg goed voor je grijpkracht, en de oefening is gewel(da)dig voor je core!
Waar kopen?
Gymringen en fitness ringen zijn betrouwbaar te koop bij de onderstaande webshops:
Bol.com | Bekijk aanbod |
Gorilla Sports | Bekijk aanbod |
Fitness Seller | Bekijk aanbod |
Streetgains | Bekijk aanbod |
Fitnesskoerier | Bekijk aanbod |
0 reacties