Gewichtsvest kopen? Top 7 beste & Voor- en nadelen

Laatst bijgewerkt door Casper Goessens op januari 3, 2024

weightvests voor fitness
weightvests voor fitness

Trainen met een gewichtsvest ziet er best stoer uit. Het maakt je training ongetwijfeld een stuk zwaarder, maar dat wil niet zeggen dat een gewichtsvest zomaar voor iedereen geschikt is.

Het is een hulpmiddel dat je enkel zal helpen als je deze strategisch inzet in je programma. Trainen met een extra vest heeft namelijk ook nadelen.

En als je niet oplet, ben je een blessure rijker, in plaats van extra progressie.

Ontdek in dit artikel of een gewichtsvest geschikt is voor jouw trainingsstijl. Gebruik deze gids om jezelf wegwijs te maken in de verschillende soorten gewichtsvesten. En kies het vest die het beste bij jou past.

Wat zijn de beste gewichtsvesten?

Beste gewichtsvesten voor krachttraining

Voor krachttraining is vooral de aanpasbaarheid van het gewicht erg belangrijk. Een gewichtsvest gebruik je om een oefening zwaarder te maken met progressive overload.

Idealiter heb je een vest waarbij je het gewicht kan laten variëren van heel licht (bv 5 kg) tot heel zwaar (20 of 30 kg), en dat met kleine tussenstapjes.

De kwaliteit en pasvorm is iets minder belangrijk tijdens krachttraining dan bij andere sporten. Maar een vest die tot 30 kg extra gewicht toestaat, krijgt het wel hard te verduren. Dus als je wil dat ze lang meegaat kies je natuurlijk best voor degelijkheid.

Virtufit verstelbaar gewichtsvest Pro 10 kg

virtufit_verstelbaar_gewichtsvest_pro

Het grote voordeel van deze gewichtsvest is dat je de gewichten per 0,5 kg kan aanpassen. Vooral bij zware oefeningen zoals bij de pull-up zal dit handig van pas komen.

De vest zit comfortablel op het lichaam en het gewicht op de schouders wordt gelijkmatig verdeeld.

Het Virtufit gewichtsvest Pro is het ideale vest om je krachttraining naar een volgend niveau te tillen. De meeste mensen hebben aan 10 kg meer dan voldoende.

Het vest heeft 2 riemen voor een goede fit op je lichaam, maar is door de 20 losse zakjes toch minder geschikt om te hardlopen.




Muscle Power gewichtsvest 30 kg

muscle_power_gewichtsvest

Deze gewichtsvest van Muscle Power is ideaal voor elke krachttraining. De vest biedt plaats aan 30 aanpasbare gewichtjes van 1 kg.

Hierdoor kan je de intensiteit van je work-out perfect afstemmen op jouw niveau. De gewichtjes zitten in stevige pockets die met een extra klittenband kunnen afgesloten worden.

De vest is een “one size fits all”, maar kan via de buikriem nog een beetje aangepast worden.




Beste gewichtsvesten voor crossfit

Bij crossfit doe je vaak erg dynamische oefeningen zoals de chest to bar pull-up. In dat geval wil je liever geen losse blokjes die heen en weer bewegen of zelfs achter de bar kunnen blijven haken.

Voor crossfit zijn gewichtsvesten met vaste platen daarom het handigst.

Omdat je erg veel beweegt, is een goede pasvorm erg belangrijk. Een duurzaam vest van hoge kwaliteit verzekert je dat de bevestigingsriempjes niet loskomen of irriteren.

Gymstick verstelbaar gewichtsvest 1-10kg

gymstick_verstelbaar_gewichtsvest

Gymstick is een kwalitatief fitnessmerk uit Finland. Dit gewichtsvest blinkt uit door het strakke ontwerp waardoor het erg comfortabel aanvoelt en nergens blijft achter haken.

Met de twee brede en stevige klittenbanden pas je het vest aan, aan jouw lichaamsvorm. Het gewichtsvest heeft 10 verschillende gewichtjes om het perfect af te stemmen op jouw type training.




Corength gewichtsvest voor krachttraining en crosstraining

Gewichtsvest voor krachttraining en crosstraining

Dit gewichtsvest van het Decathlon huismerk is ideaal voor crosstraining. Het lege vest weegt 6 kg, maar kan verzwaard worden tot 10 kg met de 4 aparte platen.

Hierdoor wordt het gewicht ook goed verdeeld. Door het strakke design en de 4 verstelriempjes ondervind je geen hinder van het vest tijdens dynamische crossfit oefeningen.




Beste gewichtsvesten voor hardlopen en wandelen

Zowel bij het hardlopen als wandelen met gewichtsvest is een goede pasvorm een must. Een gewichtsvest dat niet goed aansluit op je lichaam gaat stuiteren en irriteren.

Voor hardlopen met gewichtsvest zijn platen ideaal, omdat die stabieler zijn. Voor wandelen maakt dat stuiteren iets minder uit, dus kan je kiezen. Maar platen zijn ook hier wel comfortabeler en compacter.

Gymstick verstelbaar gewichtsvest 2,5 kg

gymstick_verstelbaar_gewichtsvest wandelen

Als je wil hardlopen heb je echt niet veel extra gewicht nodig. Dit gewichtsvest geeft je slechts 2,5 kg extra.

Maar weet dat je gewicht bij hardlopen een viervoudige belasting geeft. Een gewicht van 2,5 kg geeft je dus eigenlijk 10 kg extra belasting.

Dit gewichtsvest van Gymstick ziet er eigenlijk meer uit als een gordel, waardoor je er nauwelijks last van hebt en je nog prima kan ademen en zweten.

Het is gemaakt uit neopreen en is zowel voor- als achteraan voorzien van reflecterende strepen.




Tunturi gewichtsvest 5 kg

tunturi_gewichtsvest_5kg

Deze gewichtsvest van het merk Tunturi is specifiek ontworpen voor hardlopers. Het vest is gemaakt uit neopreen en het gewicht van 5 kg zit mooi verdeeld rond de romp.

Het gewicht kan niet aangepast worden, en dat is in dit geval een voordeel, omdat het zorgt voor meer stabiliteit, ten opzichte van bijvoorbeeld losse blokjes.

Verder is de vest nog voorzien van twee pockets: Een borstzakje voor de smarthphone en een klein netzakje op de rug voor bijvoorbeeld een energiereep




Body-solid gewichtsvest 9 kg

body-solid_gewichtsvest

Een gewichtsvest van 9 kg is al best veel om te hardlopen, maar bij deze kan je het gewicht helemaal naar wens aanpassen dankzij de kleine zandzakjes.

Die zitten trouwens erg strak opgeborgen, waardoor ze je geen oncomfortabel gevoel geven. Om te wandelen kan je gerust het volledige gewicht gebruiken.

De vest is gemaakt van nylon en voorzien van een goede pasvorm. Het gewicht wordt verdeeld over de hele romp waardoor het erg natuurlijk aanvoelt.

Twee stevige klittenbanden helpen je de gewichtsvest mooi te laten aansluiten aan je lichaam. Mocht je 9 kg niet voldoende vinden om jezelf te kwellen, dan is er ook nog een versie van 18 kg beschikbaar.




Welke soorten gewichtsvesten zijn er?

Als je een gewichtsvest koopt is het belangrijk dat je weet wat je er mee wil doen. Elk type vest heeft zijn eigen unieke eigenschappen.

Enkele zaken waar je moet op letten bij het kopen zijn:

  • Platen of blokjes: Platen verdelen het gewicht beter en zitten beter op je lichaam. Losse blokjes bewegen meer, maar staan je wel toe het gewicht aan te passen.
  • Aanpasbaarheid: Het gewicht aanpassen is natuurlijk super handig. Dit is dus vooral bij de vesten met blokjes het geval.
  • Gewicht: Voor hardlopen heb je aan 5 kg genoeg, anders wordt het te belastend voor je gewrichten. Voor serieuze krachttraining kan een vest tot wel 30 kg gebruikt worden. Kijk niet alleen het maximale, maar ook het minimale gewicht na.
  • Comfort: Hoe goed kan je vest aanpassen en afstemmen op jouw lichaamsbouw? Hoe voelt de vest als je ze aan hebt?
  • Kwaliteit: Voor sporadisch gebruik bij pull-ups is de kwaliteit niet van essentieel belang. Maar als je de gewichtsvest wekelijks wil gebruiken voor carido- en krachttraining investeer je best meteen in degelijke kwaliteit.

Voor wie is een gewichtsvest geschikt?

trainen met gewichtvest

Een gewichtsvest of weightvest is geschikt voor iedereen die zijn of haar kracht- of conditietraining wil verzwaren.

Maar als je een beginner bent in de sportschool die voornamelijk met krachttoestellen en vrije gewichten werkt, dan heeft een gewichtsvest weinig meerwaarde.

In dat geval kan je beter gewoon zwaardere dumbbells of barbells nemen.

Een gewichtsvest is vooral geschikt voor wie houdt van calisthenics (oefeningen met je lichaamsgewicht). Er zijn tal van manieren om calisthenics zwaarder te maken. Je kan unilateraal werken, een oefening trager uitvoeren of juist explosiever, of meer herhalingen doen.

Omdat uiteindelijk de mogelijkheden tot het verzwaren van een calisthenics oefening toch beperkt zijn kan het trainen met een gewichtsvest je helpen een (kracht)plateau te doorbreken. 

Ook voor conditie-oefeningen kan je een gewichtsvest gebruiken om de belasting te verhogen. Een gewichtsvest aantrekken doet je gegarandeerd harder zweten tijdens bijvoorbeeld het hardlopen, touwtje springen, boksen, wandelen of roeien.

Wat zijn de voor- en nadelen van een gewichtsvest?

Laten we eens dieper ingaan op de specifieke voor- en nadelen van trainen met een gewichtsvest.

Een weightvest aantrekken maakt elke training zwaarder, maar het hangt natuurlijk van je doel af of je daar beter van wordt.

Voordelen van trainen met gewichtsvest

1. Meer kracht

Als je een gewichtsvest inzet tijdens normale krachtoefeningen heeft dit hetzelfde effect als het trainen met zwaardere gewichten.

Bij een bench press voeg je gewoon wat schijven toe aan de barbell. Bij een pull-up of dip is dit niet mogelijk. Bij deze oefeningen gebruik je ofwel een dip belt, ofwel een weightvest.

Als je een verstelbare vest hebt kan je je dip, net als je bench press, week na week zwaarder maken met “oneindige” progressie. Althans, wat de belasting van de oefening betreft.

2. Meer vetverbranding

Hoe meer gewicht je verplaatst tijdens een training, hoe meer arbeid je levert en hoe meer energie, en dus ook vet, je verbruikt. Maar dat wil niet zeggen dat je sowieso beter met een best traint als je wil afvallen.

Uiteindelijk telt enkel het totale energieverbruik van je hele training. Dippen met een gewichtsvest verbrandt meer dan zonder, maar je kan ook minder herhalingen doen. Dat compenseert dus.

Hetzelfde geldt voor cardiotraining. Hardlopen met een vest zorgt voor een grotere verbranding, op voorwaarde dat je even snel en even lang traint.

Als je door de hoge intensiteit snel moet opgeven levert het je netto weinig op. En als je de berekening zou maken, dan wint trainingsvolume het meestal van trainingsintensiteit, wat betreft je uiteindelijke verbruik in calorieën.

3. Betere balans en postuur

Als je een gewichtsvest draagt zul je merken dat je veel bewuster omgaat met je lichaamshouding. Elke kleine verandering in je houding wordt namelijk sneller afgestraft.

Je hele core zal harder moeten werken om jouw lichaam met dit extra gewicht in balans te houden.

Dit effect merk je zodra je de vest aandoet. Maar vooral tijdens het trainen geef je je core een stevige extra prikkel. Ideaal om al die uren achter je pc te compenseren.

4. Meer spiergroei

optrekken met gewichtsvest

Het ontwikkelen van spiermassa hangt af van meerdere trainingsfactoren: de keuze van oefeningen, trainingsvolume, je rusttijden, het aantal herhalingen en de intensiteit.

Het gebruik van een gewichtsvest is zoals eerder gezegd slechts een tool om de trainingsparameter “intensiteit” te verhogen. Vooral voor calisthenics oefeningen is dit nuttig.

Maar het kweken van spiermassa hangt af van het samenspel van al deze parameters. En natuurlijk is ook je herstel essentieel, hiermee bedoelen we voldoende rust, slaap en de juiste voeding.

Nadelen van een gewichtsvest

Trainen met een gewichtsvest heeft helaas ook enkele nadelen. Sommige nadelen moet je er gewoon bij nemen. Andere kan je gelukkig ook vermijden door er bewust mee om te gaan.

1. Onaangenaam gevoel

Het dragen van een gewichtsvest is niet altijd zo prettig als het er uitziet. Als je een vest koopt van mindere kwaliteit heb je te maken met een slechte fitting en vervelende stukjes van bijvoorbeeld de riem, die je (huid) kunnen irriteren.

Maar ook gewichtsvesten van hoge kwaliteit voelen niet helemaal aangenaam. Een gewichtsvest moet namelijk strak om je lichaam zitten en het drukt op je borst. Hierdoor heb je het gevoel dat je minder goed kan ademen en krijg je het benauwd.

Bovendien kan je tijdens warme dagen ook minder goed zweten, waardoor je sneller oververhit geraakt. Des te meer omdat het trainen met een vest juist zwaarder is.

2. Blessuregevoelig

Het hele doel van trainen met een gewichtsvest is de belasting verhogen. Dat kan je spierkracht en -groei verbeteren, maar het vergroot ook de kans op blessures. Als je pezen en ligamenten deze belasting niet aankunnen zal je ze sneller overbelasten. En dat kan niet de bedoeling zijn.

Voor krachttraining is het vrij eenvoudig. Bouw je belasting langzaam op. Kan je vrije chin-ups? Doe dan eerst meer herhalingen. Vervolgens kan je trainen met een dumbell van 2 kg tussen je benen. Als dat allemaal vlot gaat kan je een vest gebruiken van 5 kg en dit daarna verder opbouwen.

Voor cardio zou je dezelfde redenering kunnen toepassen. Maar de realiteit laat zien dat cardio-oefeningen zoals hardlopen sowieso al erg blessuregevoelig zijn. Denk er dus vooral eerst tweemaal over na of je wel nood hebt aan extra belasting.

Ben je goed getraind en is je lichaam in balans, bouw dan ook in dit geval de belasting zo traag mogelijk op.

3. Kan gevaarlijk zijn

Tot slot moet je ook rekening houden met het feit dat je zwaarder bent en dat je lichaamszwaartepunt mogelijk verschuift.

Hierdoor is het afgeraden om bijvoorbeeld te fietsen met een gewichtsvest. Je verhoogt namelijk de kans op het verliezen van je evenwicht en een val.

Ook de vest zelf kan ergens blijven achter haken, waardoor je je flink kan bezeren. Dit mag je niet weerhouden een vest te kopen, maar wees wel alert.





Misschien ook interessant:

Categorieën: Materiaal

Casper Goessens

Casper is personal trainer en trainings- en voedingsdeskundige. Hij doet al 7 jaar fanatiek aan fitness en helpt anderen om hun fysieke doelstellingen te behalen. Zijn kennis is afkomstig uit het doorspitten van studies en volgen van opleidingen. Daarnaast beschikt hij over een flinke dosis praktijkervaring op het gebied van trainingsleer en diëtetiek.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *