Energiereep kopen? Bekijk de top 5 beste energy bars

Laatst bijgewerkt door Boris Westerveld op december 16, 2022

energie repen voor sporters
energie repen voor sporters

Met een energiereep of energy bar breng je je sportprestaties naar een volgend niveau. 

Een energie reep geeft je namelijk de mogelijkheid om nét even langer door te gaan. Om net wat langer cardio vol te houden of om juist net wat meer herhalingen te doen met krachttraining.

Maar hoe weet je of je een goede en gezonde energiereep in handen hebt?

Wij deden een test en selecteerden aan de hand daarvan een TOP 5 beste energy bars. Natuurlijk gaan we die in dit artikel met je delen!

Dit zijn de beste energierepen

We houden je niet langer in spanning. Hieronder vind je de beste energiereep of energy bar in verschillende categorieën.

1. Beste lekkere energiereep met chocola – CLIF

Clif Bar energiereep witte chocolade

Wil je niet alleen een energie reep die jou door je work-outs heen sleept, maar eet je ook graag een lekker tussendoortje? Dan is de energie reep van CLIF een aanrader. 

Hij is verkrijgbaar in verschillende smaken, waarvan witte chocolade macadamia noten een populaire is. Als dat geen lekker en verantwoord verwenmomentje wordt!

Eet deze energie reep 1 tot 3 uur voor een training of tijdens je work-out. De natuurlijke ingrediënten ondersteunen je lichaam tijdens inspanningen.

Voordelen CLIF

 • Verkrijgbaar in verschillende lekkere smaken
 • Energiereep die ook een lekker tussendoortje is
 • 1 tot 3 uur voor je work-out eten of tussendoor
 • Ondersteunt het lichaam bij inspanning
2. Beste veganistische energy reep – 4Gold

4Gold vegan energy bar

Volg jij een veganistische levensstijl? Dan vind je de energy reep van 4Gold vast interessant. Je krijgt er langdurig energie door, waardoor je elke training kunt presteren.

In een doos zitten 18 energy repen met elk 37 gram koolhydraten per stuk. 

Ze zijn verkrijgbaar in verschillende smaken om op elk gewenst moment je energieniveau te verhogen. Zo kun je op zoek gaan naar je favoriete smaak of regelmatig wisselen!

Deze repen zijn bovendien gemaakt van biologische ingrediënten, dus het is een hele natuurlijke sport reep!

Voordelen 4Gold

 • Met 37 gram hoogwaardige koolhydraten per reep
 • Verschillende smaken per doos
 • 100% veganistische energierepen
 • Biologisch en natuurlijk
3. Beste sport reep met eiwitten – PowerBar

Powerbar Ride peanutcaramel

PowerBar is een sport reep vol eiwitten, magnesium, koolhydraten en ook wat cacao. Alle ingrediënten hebben een hoge, biologische waarde. Daardoor is PowerBar een gezonde keuze.

De repen geven je lichaam energie, houden je spiermassa op peil én gaan vermoeidheid tegen. Verder is een reep van dit merk rijk aan voedingsvezels.

Eet er eentje 30 tot 60 minuten voor een training. Sport je intensief? Dan mag je tot 3 repen per dag nemen als aanvulling op een gezond en gevarieerd eetpatroon.

Voordelen PowerBar

 • Geeft je lichaam energie tijdens het sporten
 • 1 tot 3 repen per dag
 • Rijk aan eiwitten, koolhydraten en magnesium
 • Ingrediënten met een hoge, biologische waarde
4. Beste energiereep voor na het sporten – Isostar High Energy

Isostar Sportbar Banaan

Het bekende sportvoedingsmerk Isostar heeft ook voedingsrepen in haar assortiment. De energierepen in de smaak banaan doen het vooral erg goed.

Ze zijn lekker, koolhydraatrijk en toch caloriearm. Daardoor zijn ze ook geschikt voor mensen die graag afvallen door te sporten.

Je hebt immers niet altijd van nature evenveel energie voor een training. Isostar geeft je dan een duwtje in de goede richting, zodat je je training of dag toch langer volhoudt!

Isostar energierepen zijn voor, tijdens en na een fysieke inspanning te gebruiken. Het beste is om ze na afloop van een training te eten, om je lichaam te ondersteunen.

Voordelen Isostar

 • Koolhydraatrijke energierepen voor meer energie
 • Ideaal voor na een intensieve work-out
 • In de lekkere smaak banaan
 • Caloriearm, dus ook geschikt voor als je wilt afvallen
5. Beste energiereep met echt fruit – Natusport Energy

Natusport energy bar citrus oat

Kan jij wel wat extra energie en ondersteuning gebruiken bij het sporten? Neem dan een lekkere en verantwoorde energiereep van Natusport. 

Deze bevat havermout en citrusvruchten: twee belangrijke energiebronnen. Bovendien zijn de repen fris van smaak.

Verder zit er een verantwoorde hoeveelheid aan eiwitten en vetten in om optimaal te presteren. 

Natuurlijk zitten er ook suikers in die je van energie voorzien. En er zijn BCAA’s aan toegevoegd voor nog meer resultaat!

Voordelen Natusport

 • Energiereep waar echt fruit aan is toegevoegd
 • Verantwoorde hoeveelheid eiwitten en vetten
 • Met havermout en citrusvruchten als energiebronnen
 • Extra energie voor een krachtige training
Wat zit er in een energiereep?

De belangrijkste ingrediënten van een energiereep? Dat zijn voedingsstoffen die energie leveren aan het lichaam.

In de basis zijn dit voornamelijk koolhydraten of suikers en eiwitten. Afhankelijk van hoe een energie reep verder is samengesteld, zitten er bijvoorbeeld ook vetten in. Of extra vitamines en mineralen.

Per energiereep kan de samenstelling verschillen, net zoals dat bijvoorbeeld bij een pre work-out het geval is.

Voor wie is een energy bar geschikt?

hardlopen met zonnebril

Een energy bar is voornamelijk geschikt voor sporters. Het geeft je namelijk extra energie, waardoor je een training langer volhoudt. 

Vooral tijdens intensieve sporten, zoals bij het wielrennen of hardlopen, vindt men het fijn om een energie reep bij de hand te hebben.

Voel jij je na een training snel flauw of duizelig? Ook dan biedt een energy bar de uitkomst. Het geeft je lichaam snel energie en vult tekorten aan die tijdens het sporten zijn ontstaan. 

Die snelle koolhydraten worden namelijk goed opgenomen en kunnen dan hun werk doen.

Hoe kies je de beste energiereep?

Wil je graag meer kennis over het kiezen van de beste energiereep? Wij weten dat er een aantal factoren zijn die je in acht zou moeten nemen bij het maken van die keuze.

Gezonde ingrediënten

Energierepen ingredienten

Net zoals bij een energy gel, zijn er verschillen in kwaliteit en gezondheid. En dan hebben we het voornamelijk over de gekozen ingrediënten.

Het is daarbij belangrijk om te kijken naar welke ingrediënten er in een reep zitten. 

Zo kan een product zogenaamd suikervrij zijn, terwijl er wel stoffen in zitten die een andere naam voor suiker hebben. Daardoor vallen ze minder op.

Hoe meer je je verdiept in ingrediënten en synoniemen voor die termen, hoe beter jij kunt beoordelen wat de beste energiereep voor jou is.

Je gaat ervan uit dat de productbeschrijving en de ingrediënten kloppen. Maar helemaal zeker weten, doe je het natuurlijk nooit. 

Ga je zelf een energiereep maken, dan kun je de ingrediënten wel heel bewust kiezen. Zie je dat niet zitten? Kies dan een van de repen uit onze top 5 hierboven!

De juiste voedingswaarden

Niet alleen de ingrediënten zijn belangrijk, ook de voedingswaarden spelen een grote rol. Deze bepalen immers hoe gezond een energie reep al dan niet is.

Je kunt kiezen voor energierepen die extra koolhydraten bevatten of juist voor repen met meer eiwitten. Bedenk wat voor jouw lichaam en situatie het meest relevant is. 

Net zoals bij het kopen van elektrolyten poeder is er dus verschil in voedingswaarden. Het is aan jou om te bepalen of je een bepaalde reep gezond genoeg acht om hem op te eten!

Een lekkere smaak

Energiereep sporten

En wat dacht je van een lekkere smaak? Niet geheel onbelangrijk wanneer je een energie reep uitzoekt!

Houd jij van fruitsmaakjes? Of ben je dol op chocolade? Energierepen zijn er tegenwoordig in allerlei verschillende smaken, net zoals je ook uit allerlei soorten sportdrank kunt kiezen.

Weet je niet welke smaak energiereep de beste keuze is? Bij sommige merken krijg je meerdere smaken in een doos. Of je kunt kiezen voor een proefpakket, als dat beschikbaar is.

Smelt bestendig?

Er is niets zo vervelend als een smeltende energiereep in je sporttas. Is het herfst of winter? Dan is dit gevaar niet zo groot. 

Maar als het hartje zomer is en jij graag standaard een energy bar bij je hebt, dan moet je hier wel op letten.

Kijk daarom bij de productbeschrijvingen of erbij staat of een energie reep smelt bestendig is. Is dat niet het geval? Dan moet je misschien even verder zoeken. 

Het zou zonde zijn als je je nieuwe sportoutfit verpest door een plakkerige energie reep die door de verpakking heen druipt.

De geschikte prijs voor jouw budget

Er zit ook nog verschil in prijs tussen energierepen. Je kunt natuurlijk afgaan op het voordeligste product, als je er niet te veel geld aan wilt spenderen.

Of je kunt op zoek gaan naar repen binnen een bepaald budget.

Nog beter is het, als je favoriete merk de energy bars in de aanbieding heeft. Shoppen met korting is altijd gunstig! Alleen moet je dan vaak wel geduldig afwachten totdat dit het geval is. 
Veelgestelde vragen

Is een energiereep goed bij het afvallen?

Een energiereep is in principe een reep die veel koolhydraten (suikers) bevat. Wanneer je graag wilt afvallen, dan is een caloriearme en vetvrije eiwitreep een betere keuze.

Is een energie reep een gezond tussendoortje?

Ja en nee. Energierepen bevatten veel koolhydraten en (gezonde) vetten. Maar er is verschil in kwaliteit. Sommige repen bevatten enkel natuurlijke ingrediënten en zijn daardoor gezond te noemen. Zitten er veel kunstmatige suikers en andere toevoegingen in een energie reep? Dan kun je die beter overslaan.


Misschien ook interessant:

Categorieën: Voeding

Boris Westerveld

Boris is onze wandelende gezondheidsencyclopedie en gespecialiseerd in supplementen en voeding. Mede dankzij zijn studie Health Sciences en jarenlange praktijkervaring heeft hij een grote schat aan kennis vergaard. Naast schrijver is Boris personal trainer van beroep.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *