Energie pillen: welke supplementen voor méér energie?

Laatst bijgewerkt door Boris Westerveld op januari 22, 2024

Alles over energiepillen
Alles over energiepillen

We hebben allemaal wel eens een lager energieniveau. Uiteraard is het advies om goed te slapen, gezond te eten en gezonder te bewegen..

Maar er zijn ook supplementen die jou (direct) meer energie kunnen bezorgen.

Welke energie pillen je het beste kunt gebruiken? Dat ontdek je in dit artikel!

De beste energie pillen tegen vermoeidheid

Heb je last van constante moeheid, maar niet het idee dat je te weinig slaapt? Je bent niet de enige die daar last van heeft.

Zo’n 60% van de Nederlanders heeft aangegeven niet uitgerust te zijn na hun nachtrust. Dat is bijna twee derde van de bevolking!

Natuurlijk zitten daar ook mensen tussen die wél te weinig slapen, maar het is toch een heftige statistiek.

Er zijn genoeg energie pillen om uit te kiezen. Zo veel dat het soms een beetje overweldigend kan zijn.

Maar welk supplement helpt het best tegen jouw vermoeidheid? Laten we hieronder een kijkje nemen naar de verschillende mogelijkheden.

1. Multivitamine pillen

Multivitamine pillen

Het ideale supplement als je naast meer energie vitaminepillen nodig hebt om je vitaminelevels te verhogen.

Het woord zegt het al, deze energie pil bevat een ruime hoeveelheid aan verschillende soorten vitamines.

Meestal bevat de multivitamine pil ook zink en foliumzuur. Dit energie supplement zorgt ervoor dat jij alle benodigde vitaminen binnen krijgt.

Natuurlijk haal je de meeste vitaminen uit je voedsel, zoals je dat ook met magnesium doet. Toch kun je een multivitamine pil goed gebruiken als je actief sport of aan het afvallen bent.

Op die momenten verhoog je de hoeveelheid die je lichaam nodig heeft of zorgt je dieet voor een tekort.

De werkzame stoffen die de multivitamine pil vaak bevat zijn:

 • Vitamine A
 • Vitamine B (B6 en B12)
 • Vitamine C
 • Vitamine D
 • Vitamine K
 • Zink
 • Foliumzuur

Multivitamine pillen zijn dus niet per se gemaakt tegen vermoeidheid.

Deze pillen zorgen ervoor dat jouw lichaam in balans is en alle benodigde stoffen binnen krijgt. Hierdoor blijft je lichaam gezond en krijg je ook meer energie!2. Magnesium pillen

Magnesium pil

Magnesium is dus een supplement waar je meer energie van krijgt op lange termijn. Veel mensen die magnesium pillen gebruiken hebben aangegeven dat zij zich sindsdien energieker voelen.

Uit onderzoek van Mens Health blijkt dat wel liefst 80% van magnesium gebruikers meer energie krijgt bij structureel gebruik van de energie pil.

Magnesium wordt door je lichaam gebruikt om je botten en spieren te versterken. Daarnaast is de stof erg belangrijk voor de samenhang tussen je zenuwen en spieren.

De stof zit in veel soorten voedsel, waaronder de volgende:

 • Noten en zaden: (54 mg/25 g)
 • Spinazie: (39 mg/ 50 g)
 • Kipfilet: (25 mg/70 g)
 • Melk: (18 mg/ 150 ml)
 • Volkorenbrood: (19 mg/ 35 g)

Voor mannen ligt de dagelijkse inname op ongeveer 350 mg, bij vrouwen op 300 mg.

Het meeste magnesium kun je gewoon uit je voedsel halen. Toch kun je magnesium pillen gebruiken om je spiegel op peil te houden.

Een overschot aan magnesium kan weinig kwaad, terwijl een tekort juist voor nare bijwerkingen zorgt.

Heb je last van constante vermoeidheid? Dan kan een magnesium pil zomaar jouw oplossing zijn.3. Cafeïne pillen

Cafeine energie pil

Gebruik voor een tijdelijke energie boost pillen met cafeïne. Deze energie supplementen zijn perfect als pre-workout middel.

Let wel goed op: deze sterke pillen bevatten een hoge dosering aan cafeïne. Ben je bijvoorbeeld geen koffiedrinker? Bouw dan rustig op met de hoeveelheid cafeïne.

Waar je bij een cafeïne pil ook op moet letten is de manier van afbraak in je lichaam. Sommige pillen breken erg snel af, waardoor je in één keer heel veel energie krijgt.

Als de pil uitwerkt krijg je dan echter te maken met een kleine dip. Om dit tegen te gaan zijn er ook pillen op de markt die wat minder snel worden opgenomen door je lichaam.

Je krijgt nog steeds genoeg energie om te sporten, maar de dip is minder tot niet aanwezig. Deze sterke energie pillen tegen vermoeidheid gebruiken heeft vaak geen zin.

Cafeïne geeft je een tijdelijke boost vanuit een stof die niet van nature in je lichaam zit. Dit supplement komt van pas bij het sporten en niet bij het tegen gaan van langdurige vermoeidheid.4. Testosteron boosters

Testosteron booster pil

Testosteron is een stof die bij mannen zorgt voor onder andere de baardgroei, aanmaak van zaad en spiergroei.

Om die laatste reden zijn testosteron energie pillen in trek in de fitness wereld. Een verhoging van je testosteron verbetert namelijk niet alleen de spiergroei.

Ook het gewicht wat je kunt tillen wordt hoger en je conditie wordt beter. Daarnaast versnelt het in sommige gevallen je vetverbranding.

Let wel: bij gezonde mannen hoeven de supplementen geen merkbaar effect te hebben. Vooral oudere mannen hebben baat bij deze energie pil, omdat je op oudere leeftijd minder testosteron aanmaakt.

De twee meest voorkomende testosteron stoffen zijn DAA (D-asparaginezuur) en vitamine D. Het tweede stofje krijg je binnen uit onder andere zonlicht en vlees en vis.

Vooral vegetariërs kunnen een tekort aan vitamine D merken. Deze valt op te vangen met testosteron boosters of, als je alleen de vitamine wilt, een multivitamine pil.

DAA is daarentegen een stof die door het lichaam zelf wordt aangemaakt. Dit supplement verhoogt de afgifte van een hormoon in je hersenen dat de aanmaak van testosteron versnelt.

Je kunt niet verwachten dat het je energie verhoogt als je nachtrust en dieet niet op orde zijn. Zo lang je de pillen gebruikt als supplement naast je dieet is er niks aan de hand.
Kun je echt meer energie krijgen door pillen?

Energiepillen workout

Dat ligt er helemaal aan welke energie pil je gebruikt. Sommige pillen bevatten alleen vitamine B en C, waardoor je energielevel over de hele dag verhoogt.

Deze pil geeft je geen explosieve energie, die je misschien wel nodig hebt als je sport. Om jezelf de korte boost te geven waar je naar zoekt kun je beter kijken naar pillen met cafeïne.

Dit zijn sterke energie pillen die je tijdens je fitness sessie voorzien van een flinke boost.

Welke werkzame stoffen zitten er in een energie supplement?

Hierboven heb ik al voorbeelden gegeven van stoffen in energie tabletten die je een boost geven.

Pillen tegen vermoeidheid in het algemeen bevatten vooral vitamine B12 en magnesium. Magnesium verhoogt het zuurstofgehalte in je bloed en zorgt voor een betere nachtrust.

Ongeveer 100 gram magnesium per week vermindert de vermoeidheid bij 80% van de mensen met klachten. Ideaal als je op zoek bent naar een energie pil die je energielevels op lange termijn verhoogt.

Pillen die je een tijdelijke boost geven bevatten vooral cafeïne. Deze energie tabletten worden vaak gebruikt door sporters.

Het voordeel van beide soorten pillen is dat ze gewoon bij de Kruidvat of Etos te verkrijgen zijn.

Ervaringen met supplementen voor meer energie

Energiepillen vermoeidheid

Over het algemeen is het gebruik en aanbod van energie pillen in Nederland goed gereguleerd.

Producenten moeten zich houden aan strenge regels en de energie supplementen worden uitgebreid getest.

Het juiste gebruik van energie en vitamine pillen wordt altijd op de verpakking uitgelegd. Het wordt bij de meeste diëten aangeraden om naast je eten vitamine pillen te slikken.

De pillen zorgen namelijk voor een balans in de stoffen die je lichaam nodig heeft.

Punten om rekening mee te houden

Voedingssupplementen

Het slikken van multivitamine pillen kan geen kwaad. Deze pillen zijn echt bedoeld om je lichaam een betere balans te geven.

Hetzelfde geldt voor magnesium, al moet je daar niet meer dan 250 mg extra boven je dieet van nemen. Dit kan namelijk leiden tot buikkramp en diarree.

De ervaring met cafeïne pillen ligt wat gevoeliger. Omdat cafeïne geen lichaamseigen stof is en daarnaast verslavend kan zijn wordt er geadviseerd deze stoffen verstandig te gebruiken.

Een energie pil met cafeïne bevat al snel zo’n 3 kopjes koffie. Ook wordt afgeraden om deze pillen kort voor het slapen te nemen. Een plafonddienst na het sporten is niet ideaal!

Testosteron booster pillen worden voornamelijk gebruikt door mannen boven de 40. Tot die tijd heb je 9 van de 10 keer geen pillen nodig om je testosteron op peil te houden.

Natuurlijk zijn er uitzonderingen, dus proberen kan geen kwaad.

Zijn energie pillen een paardenmiddel tegen vermoeidheid?

Als je het hele artikel hebt gelezen kun je hier je eigen conclusie ook over trekken. Een energie pil is zeker geen paardenmiddel.

Al hangt dit natuurlijk af van het gebruik en de hoeveelheid pillen te denkt te gaan slikken. Goed uitgerust zijn begint bij een gebalanceerd dieet en een goede nachtrust.

Een energie pil is er puur en alleen om je een extra boost te geven als je die nodig hebt.

Waar te koop?

Goede energie supplementen zijn te koop bij een select aantal aanbieders. Wij gingen voor jou op zoek naar de beste winkels. Check het aanbod hieronder:

💡 Misschien vind je dit ook interessant:

Categorieën: Supplementen

Boris Westerveld

Boris is onze wandelende gezondheidsencyclopedie en gespecialiseerd in supplementen en voeding. Mede dankzij zijn studie Health Sciences en jarenlange praktijkervaring heeft hij een grote schat aan kennis vergaard. Naast schrijver is Boris personal trainer van beroep.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *