De invloed van het trainingsmasker op sportprestaties
Het is geen verrassing dat de wereld er steeds geavanceerder en hipper uitziet.
Ook de fitnesswereld ontwikkelt zich meer en meer. Iets wat zorgt voor vreemde taferelen. Op het eerste oog dan. Wanneer jij naar de gym gaat, heb je ongetwijfeld eens iemand zien lopen met een trainingsmasker.
Een masker dat ervoor zorgt dat je minder zuurstof binnenkrijgt. Een vreemd, maar interessant apparaat. En eentje met een duidelijk doel.
In het kort:
- Trainingsmaskers zijn bedoeld om de omstandigheden van hoogtetraining na te bootsen, waardoor het lichaam met minder zuurstof moet presteren.
- Gebruik van het hardloop masker kan leiden tot verhoogde productie van myoglobine, hemoglobine en rode bloedcellen, wat het uithoudingsvermogen kan verbeteren.
- Studies tonen gemengde resultaten over de effectiviteit van trainingsmaskers; sommige onderzoeken tonen bijvoorbeeld geen significante verbeteringen in prestaties aan.
- De effectiviteit lijkt groter te zijn bij langdurig gebruik, maar er is nog onvoldoende ondersteunend onderzoek om dit definitief te bevestigen.
Naar de gym met een trainingsmasker
In Nederland is het gebruik van een trainingsmasker (ook wel training mask, hardloop masker of elevation mask genoemd) steeds populairder aan het worden. Je hebt er ongetwijfeld wel eens iemand mee zien lopen.
Was jij ook iemand die een drager van zo’n masker direct voor gek verklaarde? Dat snappen we.
Op het eerste gezicht is het namelijk niet het meest fraaie product. Het kan je doen denken aan een scène uit Chernobyl of één of andere actie game.
Zoals het met alle trends gaat wordt er in het begin gek naar gekeken. Niet veel later zie je meer en meer mensen gebruik maken van een nieuw product.
Waarvoor dient een fitnessmasker?
Volgens diverse onderzoeken, waaronder een onderzoek van de National Library of Medicine, blijkt dat hoogtetraining goed is.
Het idee achter het trainingsmasker is om hoogtetraining te simuleren.
Wanneer je hoog in de bergen traint merk je al dat er minder zuurstof is. Veel schaatsers en wielrenners gaan vlak voor grote toernooien de hoogte in.
Je kunt stellen dat wanneer je op hoogte traint en goede resultaten haalt, deze op een lagergelegen gebied nog beter zijn.
Deze manier van trainen wordt hypoxische training genoemd. We leggen uit hoe dit in zijn werk gaat.
De luchtdruk in een hooggelegen gebied is lager dan normaal. Hierdoor is er minder zuurstof in de lucht te vinden.
Dit zorgt ervoor dat je soms moeilijk kunt ademen als je op een kilometerhoge berg staat.
Herken je dit niet van wintersport? Doordat er minder zuurstof in de lucht zit, krijg je vanzelfsprekend ook minder zuurstof in je lichaam.
De spieren moeten het doen met minder zuurstof. Hierdoor wordt er extra myoglobine en hemoglobine aangemaakt door het lichaam.
Ook het aantal rode bloedcellen wordt vergroot om toch meer zuurstof naar de spieren te pompen.
Dit kan voor bijvoorbeeld een beter uithoudingsvermogen zorgen. En dus een beter resultaat.
Voor wie is dit geschikt?
Je weet nu waarom sommige mensen gebruik maken van een trainingsmasker. Misschien train jij veel liever op een loopband met helling of loop je hard met een gewichtsvest.
Hierdoor krijg je ook een betere conditie en verbeteren de prestaties.
Het gebruiken van een trainingsmasker lijkt voornamelijk zin te hebben wanneer je dit voor een hele lange periode gebruikt.
Voor mensen die trainen voor een marathon of een belangrijke wielerwedstrijd die in de toekomst plaatsvindt.
Het dragen van een trainingsmasker is omstreden
De meningen over het trainen met een sportmasker lopen uiteen. De een zegt zich er beter door te voelen, de ander merkt geen verschil.
Er is relatief weinig onderzoek gedaan naar het trainen met een masker.
Er zijn studies gedaan die voornamelijk op de korte termijn hebben gekeken naar de resultaten.
Tijdens een Amerikaans onderzoek hebben soldaten zeven weken lang getraind met behulp van een trainingsmasker.
Na deze 7 weken bleek dat de VO2 Max van de militairen niet gegroeid was. In dit geval heeft het gebruik van het masker geen extra toevoeging gehad.
Onderzoek van de Baylor University leidde ook niet tot de gewenste resultaten. Zij hebben het trainen van beenspieren met en zonder trainingsmasker onderzocht.
Een groep deed een aantal oefeningen met masker, een ander deel zonder. Hieruit bleek dat de groep met masker de oefening minder vaak heeft kunnen herhalen.
Na afloop van dit onderzoek gaf deze groep ook aan dat ze dit idee al hadden. Ze hadden al de indruk dat zij de oefening minder goed uit konden voeren.
Heeft het gebruik van het trainingsmasker zin?
Op de vraag of het dragen van een trainingsmasker zin heeft is lastig antwoord te geven. Er is helaas nog te weinig onderzoek naar gedaan om een volmondig antwoord te geven.
Sommige mensen zweren erbij en doen niet meer zonder. Sommige mensen dragen het vooral voor de show. Veel mensen zijn echter nog sceptisch.
Voor hen voelt het oncomfortabel om met een masker te trainen. Het zit eerder in de weg dan dat het zin heeft.
Ook lijkt het zo te zijn dat rust of gezond eten net zoveel invloed heeft als het gebruik van het masker. Een avondje eerder naar bed of die ongezonde maaltijd laten staan heeft net zo veel zin.
Wat wel lijkt te kloppen is dat het pas zin gaat hebben als je het heel lang doet. Voor de korte termijn merk je weinig resultaat.
Wanneer je deze manier van hypoxisch trainen lang volhoudt is de kans groter dat het daadwerkelijk verschil zal maken. Dit is overigens niet iets wat vaststaat.
Het is al eerder gezegd, er is nog te weinig onderzoek naar verricht.
Door de positieve en negatieve uitkomsten van verschillende studies kan nog niet met zekerheid gezegd worden wat de invloed is.
Één ding is wel zeker. Wanneer je door de gewenningsfase heen bent en het masker als normaal voelt, verminderen je prestaties niet.
Wat dat betreft kun je dus ook denken dat het alleen maar positief kan uitvallen. Dit is een gevalletje van positief denken.
Want waarom zou je het niet proberen? Het kan in elk geval geen kwaad!
Wat is jouw doel?
Maak een keus hieronder en ontvang direct een Gratis Kick-start!
0 reacties