Loopband met helling kopen? Top 5 beste & Koopgids

Laatst bijgewerkt door Casper Goessens op oktober 28, 2023

Loopband met helling test fit voor alles
Loopband met helling test fit voor alles

Wil je een loopband met helling kopen? Of ben je benieuwd naar de ervaringen met het afvallen op de loopband met helling?

Op deze pagina lees je alles wat je moet weten over de helling functie en bekijk je direct de beste opties!

Direct de beste loopbanden met helling bekijken? Klik dan hier.

Beste loopbanden met helling

Voordat we beginnen met een uitgebreide beschrijving per loopband met helling, hebben we de beste varianten alvast in een handige vergelijkingstabel gezet:

LoopbandMax.
hellingshoek
Compatibel met appsMax. snelheidMax. belastbaar gewichtAdviesprijs
1. VirtuFit Elite TR-500i15 %20 km/u150 kg€ 1499,-
2. NordicTrack 295015 %22 km/u135 kg€ 3299,-
3. Bowflex 5615 %22 km/u181 kg€ 3399,-
4. Gymost High M320 %16 km/u150 kg€ 1399,-
5. VirtuFit TR-10012 %16 km/u136 kg€ 699,-
Let op; Adviesprijs kan afwijken van huidige beste prijs.

1. VirtuFit Elite TR-500i – Beste keus

virtufit-elite-tr-500i-test
 • Hellingshoek: 0 t/m 15%
 • Adviesprijs: bekijk >>

VirtuFit kun je zien als hét merk als het gaat om loopbanden met automatische helling. De Elite TR-500i is van alle modellen de beste keus op qua prijs-kwaliteitverhouding.

Wat me als eerste opviel aan deze loopband is het mooie design. De loopband is echt een lust voor het oog. Dit geldt overigens voor de meeste VirtuFit loopbanden. Ik ben dan ook een groot fan van dit merk.

Qua hardlopen vind ik het altijd erg fijn als het loopvlak voldoende demping heeft. En dat is op deze robuuste trainingsmaat zeker het geval. Je voelt amper de schokbelasting tijdens het lopen.

De helling en snelheid zijn gemakkelijk in te stellen en/of aan te passen op het fraaie scherm. Ook heeft de loopband een tablethouder waar jij je tablet in kunt bevestigen. Dit komt goed uit, omdat je virtueel kunt trainen met diverse applicaties.

Wat de trainingsmogelijkheden betreft heb je keuze uit maar liefst 30 trainingsprogramma’s. Meer dan genoeg dus.

Ik heb deze loopband uitgebreid uitgetest. Hier lees je mijn VirtuFit Elite TR-500i ervaringen. Of klik hieronder en bekijk direct de kortingspagina:
2. NordicTrack New Commercial 2950

nordictrack_new_commercial_2950_helling
 • Hellingshoek: -3 t/m 15%
 • Adviesprijs: bekijk >>

De New Commercial van NordicTrack kenmerkt zich door de hellingshoek naar beneden tot wel 3%. Zo kun jij je training nog uitdagender maken.

Bergafwaarts rennen op de loopband is een goede voorbereiding op een klimtoch of vakantie. Je spieren en gewrichten raken zo al gewend aan de belasting van het naar beneden lopen. Dit kan dus blessures voorkomen.

Een ander groot voordeel van de Commercial 2950 is dat de loopband opklapbaar is. Je kunt de loopband dus prima thuis opbergen en kost niet veel ruimte.

Qua comfort en design is alles prima in orde zoals je van NordicTrack mag verwachten. Het beschikt over een display touchscreen, een tablet houder en kan verbonden worden met bluetooth.

Ben je op zoek naar een mooie elektrische loopband met hellingfunctie voor thuis? Dan is dit zeker een goede optie.

Via de knop hieronder bezoek je de kortingspagina:
3. Bowflex Loopband 56: Beste High-end keus

bowflex_loopband_56
 • Hellingshoek: -5 t/m 20%
 • Adviesprijs: bekijk >>

Zoek je een loopband met een grote hellingshoek, die je ook nog eens decline (schuin naar beneden) in kunt stellen?

Dan ben je bij de Bowflex Loopband 56 aan het juiste adres. Tenminste, als er een wat groter budget voor over hebt. Met een adviesprijs van rond de 3500 euro is dit namelijk niet bepaald de goedkoopste.

Maar daar krijg je wel een hele hoop luxe en comfort voor terug.

Deze revolutionaire loopband is uitgerust met de nieuwste technieken op het gebied van trainingsmogelijkheden, zodat je werkelijk alles uit je trainingen haalt.

Geen enkele functie blijft onbenut op deze hoogwaardige loopband. Van ingebouwde speakers en een ventilator tot aan trainen met apps. Werkelijk alles is aanwezig om jou maximaal te laten presteren.

Heb je dus een wat groter budget tot je beschikking? En wil je een loopband met grote helling, die je ook naar beneden kunt verstellen? Dan is de Bowflex 56 een meer dan uitstekende keus:
4. Loopband Gymost High M3

gymost-high-m3
 • Hellingshoek: -1 t/m 37 niveaus
 • Adviesprijs: bekijk >>

De Gymost high M3 is een loopband die speciaal ontworpen is voor helling training. Deze elektrische loopband is van hoge kwaliteit en dan ook geschikt voor (semi) professioneel gebruik.

De hellingshoek kun je inrichten op 37 (!) verschillende standen en heeft een hellinshoek omhoog van maximaal 20 graden. Je kunt het loopvlak ook in een hoek naar beneden zetten. (1,5 graden)

De max snelheid varieert per hellingshoek. Waarbij de minimale snelheid 6 km/u is en de maximale 16 km/u.

Je hebt meer dan genoeg keuze uit de verschillende trainingsprogramma’s en zult dus altijd een uitdagende training tegemoet gaan. Zo heeft de Gymost:

 • 36 ingestelde trainingsprogramma’s
 • 3 gebruikers profielen
 • 3 HRC programma’s
 • Manueel programma

Meer dan genoeg keuze dus. Ook qua comfort is er niet veel te klagen. Deze loopband is dan ook zeer geschikt voor helling training.
5. VirtuFit TR-100: Beste op budget

virtufit-tr-100-loopband-test
 • Hellingshoek: 5 t/m 12%
 • Adviesprijs: bekijk >>

Toegegeven, met een lager budget heb je wat minder keuzemogelijkheden. Je kunt kiezen uit minder luxe loopbanden met kleinere hellingshoeken.

Maar betekent dat ook dat je geen goede loopband met helling kunt kopen? Integendeel. De VirtuFit TR-100 is hier het levende voorbeeld van.

Dit is een comfortabele loopband die uitstekend tot z’n recht komt bij thuisgebruik. De loopband verplaats je gemakkelijk en vouw je veilig op.

De helling kun je elektrisch instellen en begint vanaf 5%. Tussen de 15 programma’s zitten er programma’s waarbij de helling automatisch wordt veranderd door de trainingscomputer.

Ook heb je een speciaal lichaamsvet programma. Ideaal dus voor iedereen die afvallen als doel heeft. Al met al is dit een meer dan uitstekende optie met een lager budget.

Ik heb deze loopband uitgetest. Hier lees je mijn VirtuFit TR-100 ervaringen. Of klik hieronder en ga direct naar de kortingspagina:
Wat is een loopband met helling?

loopband-helling

Steeds meer wordt het nut ingezien van loopbanden met hellingshoek.

Het zorgt er namelijk voor dat je meer weerstand krijgt. Het is dan ook een populaire manier om je trainingen zwaarder te maken.

Bij een aanpassing van de hellingshoek zal het loopvlak omhoog kantelen, waardoor je dus letterlijk omhoog loopt. Hierdoor neemt de weerstand aanzienlijk toe.

Als je buiten hardloopt heb je normaal gesproken factoren zoals wind en hoogteverschillen die zorgen voor een hoger energieverbruik.

Op een loopband gebruik je doorgaans dus minder energie.. Vandaar dat er loopbanden met helling in het leven zijn geroepen.

Veel onderzoeken bewijzen dat je met een hellingshoek van 1% op de loopband het verschil in calorieverbruik met buiten hardlopen wegneemt.

Over de hellingshoek

De maximale helling voor de meeste loopbanden ligt gemiddeld zo rond de 15%, met enkele uitzonderingen die hier (ver) boven gaan.

Bij sommige loopbanden is het mogelijk om de helling niet alleen naar boven te zetten, maar ook naar beneden. Dit wordt een decline stand genoemd. Een incline stand is een hellinghoek naar boven.

We kennen twee soorten loopbanden met helling:

 • Loopband met elektrische helling: Hierbij kan je de hellingshoek automatisch aanpassen vanaf het bedieningspaneel. Je kan dit doen door het niveau hoger te zetten, of je kunt een voorgeprogrammeerd programma inschakelen, waarbij de helling zich automatisch zal aanpassen.
 • Loopband met manuele helling: Bij de manuele varianten moet je de loopband eerst uitzetten voordat je de helling handmatig kunt veranderen.

Trainingsprogramma’s op een loopband met helling

Bij veel loopbanden kun je van te voren of tijdens het trainen een trainingsprogramma selecteren.

Deze staat vaak al voorgeprogrammeerd in het computersysteem en kun je starten via het bedieningspaneel.

De meeste schema’s zijn gebaseerd op snelheid of helling. Dit wil zeggen dat gedurende jouw training ofwel de snelheid zal veranderen, ofwel de hellingshoek.

Afvallen met helling

Je kunt je eigen schema (laten) maken die specifiek op jouw doel aansluit. Zo heb je ook aparte schema’s om af te vallen of extra vetverlies te stimuleren.

Wil je hier meer over weten? Lees dan ons uitgebreide artikel over afvallen op de loopband.

Wandelen met helling

helling-loopband-wandelen

Een automatische hellingshoek biedt ook mooie kansen voor wandeltrainingen. Je kent het vast wel van vakantie: spierenpijn in de billen en kuiten van het lopen in de heuvels.

We wonen in een vlak land en dat betekent dat we hier normaal gesproken weinig te maken mee krijgen.

Loopbanden met hellingshoeken zorgen ervoor dat je toch een bergtraining na kan bootsen in de sportschool, of zelfs gewoon thuis.

Ook is dit een goede manier om af te vallen, of jezelf voor te bereiden op een wandeltocht door de bergen. Maar ook gewoon om zwaar te trainen, zonder te hoeven rennen. Bijvoorbeeld om schokbelasting te voorkomen.

Als je een loopband aanschaft voor wandeltrainingen raad ik aan om een loopband te kopen die minimaal in een hellingshoek van 15% kan.

Ervaringen met loopbanden met helling

Één ding is zeker: als je een loopband met helling wilt aanschaffen dan is het zeer aan te raden om een loopband met automatische helling te kopen.

Niet alleen is dit veel handiger, maar je kunt hierdoor ook veel effectiever trainen.

vrouw-hellingsloopband

Je wilt je trainingen namelijk rustig opbouwen. En bij deze loopbanden kun je de helling tijdens het lopen instellen, of een programma starten waardoor dit automatisch gaat.

Hierdoor hoef je dus niet direct met de hoogste hellingshoek te beginnen.

Een ander belangrijk punt is de maximale hellingshoek. Dit is afhankelijk van jouw trainingsbehoefte en niveau.

Voor een beginner kan een maximale hellingshoek van 10% al voldoende zijn en voor een gevorderde is eerder 15% aanbevolen.

Waar rekening mee houden bij het kopen?

Naast de maximale hellingshoek zijn er nog een aantal zaken om rekening mee te houden bij het kopen van een loopband met hellingshoek:

 • Manueel of automatisch
 • Elektrisch of zonder stroom
 • Veiligheid
 • Kwaliteit en prijs
 • Garantievoorwaarden
 • Demping van loopvlak
 • Afmetingen
 • Bediening van de trainingscomputer
 • Geluidsniveau motor en loopvlak

Naast de bovenstaande punten zijn er nog veel meer dingen om rekening te houden.

Om jou de moeite van een lange zoektocht en vergelijkingen te besparen heb ik daarom een lijst samengesteld met de meest uitstekende opties.

Conclusie

Een elektrische loopband met helling kopen is in veel gevallen een goed idee, omdat het jouw trainingsmogelijkheden vergroot.

Je werkt effectiever aan je fysieke doelen. Of dat nu gewichtsverlies of een betere conditie opbouwen is. Bovendien bouw je ook nog eens kracht in je benen op.

Let er goed op dat de hellingshoek bij voorkeur elektrisch te verstellen is. Ook de grootte van de hellingshoek is natuurlijk van belang.

Om het jou een stukje gemakkelijker te maken vergelijk je hierboven direct de beste opties. Succes!
Meer lezen

Wil je meer lezen over loopbanden of andere fitnessapparatuur? Fitnessapparaten zijn er in verschillende soorten en maten en zijn vaak ook geschikt voor thuisgebruik.

Ze zijn ideaal om fit en gezond te blijven. Op onze website kun je hier alles over vinden.

Bekijk bijvoorbeeld eens onze loopband koopgids voor het beste aanbod, of bekijk een van de artikelen hieronder:

Categorieën: Fitnessapparatuur

Casper Goessens

Casper is personal trainer en trainings- en voedingsdeskundige. Hij doet al 7 jaar fanatiek aan fitness en helpt anderen om hun fysieke doelstellingen te behalen. Zijn kennis is afkomstig uit het doorspitten van studies en volgen van opleidingen. Daarnaast beschikt hij over een flinke dosis praktijkervaring op het gebied van trainingsleer en diëtetiek.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *