Afvallen door te wandelen op een loopband? 6 tips & schema

Laatst bijgewerkt door Casper Goessens op mei 19, 2024

afvallen door te wandelen op de loopband
afvallen door te wandelen op de loopband

Wil jij afvallen door wandelen op een loopband? In dit artikel kom jij erachter hoeveel nut dit heeft en hoe effectief het is.

Daarnaast kom je te weten hoe hard en hoe vaak je moet wandelen op een loopband om af te vallen.

Verlies vet met wandelen op een loopband

lopen-op-loopband

Een loopband is niet enkel bedoeld om op hard te lopen, maar kan ook prima gebruikt worden om op te wandelen. Er kunnen verschillende goede redenen zijn om te wandelen in plaats van te joggen.

Zo heeft rustig wandelen bijvoorbeeld minder impact op je gewrichten dan wanneer je hardloopt. Ook vinden veel mensen dit simpelweg leuker om te doen dan rennen. Wanneer je in de tussentijd wilt multitasken dan is wandelen op een loopband ook een goed idee.

Maar de grote vraag is natuurlijk hoe je dit het beste kunt aanlopen om daadwerkelijk af te vallen en je overtollige vet kwijt te raken.

Hoe hard moet je wandelen om af te vallen?

Kun je afvallen door rustig te wandelen op een loopband? Of moet je hier voor snelwandelen?

In principe zijn beide methodes een manier om mee af te vallen en kun je dan ook het beste uittesten op welke snelheid jij je het prettigst voelt.

Het is lastig om een minimale snelheid te hanteren omdat er meerdere factoren hier een rol in spelen. Zo zal een persoon met langere benen over het algemeen sneller kunnen lopen dan iemand met kortere benen.

Wel is aangeraden om een minimale snelheid van 5 km/uur te hanteren om te zorgen dat je genoeg calorieën verbrandt. Je kunt ook langzamer gaan, maar je zal dan langer moeten trainen voor hetzelfde resultaat.

Wat voor loopband om op te wandelen?

Een ‘normale’ loopband die zal prima voldoen om op te wandelen. Echter zijn er twee soorten loopbanden die uitermate geschikt zijn om op te wandelen.

Loopband met helling

wandelen-helling

Ongetwijfeld heb je het wel eens gezien: een loopband waarbij het loopvlak schuin omhoog loopt.

Het is net alsof je in de bergen loopt wanneer je gebruik maakt van deze functie. Het mag dan ook geen verrassing heten dat een loopband met helling erg effectief is om mee af te vallen door middel van wandelen.

Meer informatie vind je in het artikel: hardloopband met helling.

Walk desk

walk-desk

Een walkdesk (of wandelband) is een loopband die maar tot een bepaald maximaal tempo gaat, wat lager ligt dan op de reguliere hardloopband.

De meeste die halen een maximale snelheid van zo’n 6 tot 8 km/uur. Deze loopbanden zijn erg geschikt om te gebruiken achter je bureau en sommige die zijn zelfs voorzien van een eigen bureau.


Schema voor wandelen op loopband

Ben je op zoek naar een wandelschema voor op de loopband? Er bestaat helaas niet zoiets als hét perfecte loopband schema.

Er spelen namelijk meerdere factoren mee bij het opstellen van een goed schema waarmee je resultaten gaat boeken.

Deze factoren zijn onder andere je leeftijd, geslacht, gewicht en lengte.

Afvallen met wandelen op een loopband – 6 Tips!

Afvallen is niet makkelijk en soms zijn het de kleine details die het je nét even wat makkelijker kunnen maken. Hieronder staan cruciale 6 tips:

1. Wissel af met rennen

Afvallen met een loopband kun je doen door te wandelen of hard te lopen. Maar ook kun je dit met elkaar af wisselen voor een erg goed resultaat.

Dit wordt ook wel intervaltraining genoemd en is een erg effectieve manier om mee af te vallen. Vaak worden sprintjes afgewisseld met rustig joggen of stilstaand uitrusten.

Maar ook wandelen en joggen en/of sprinten met elkaar afwisselen zorgt voor een positief effect op het vet verlies.

2. Draag goede schoenen

Het belang van goede schoenen wordt nog wel eens onderschat. De ervaren wandelaars die zullen weten hoe belangrijk dit is.

Niet alleen wanneer je buiten loopt, maar ook tijdens het wandelen op een loopband is dit van belang.

Het dragen van slecht schoeisel kan als gevolgen hebben dat je blaren loopt of blessures oploopt.

fitness-loopband

Maar daarnaast hebben goede schoenen ook nog het voordeel dat je sneller en soepeler kunt lopen en dus ook effectiever kunt afvallen.

Het maakt het wandelen tenslotte ook een stuk comfortabeler en daarom makkelijker om vol te houden. Je kunt kiezen tussen het dragen van wandelschoenen, fitness schoenen of goede hardloopschoenen.

3. Houd jezelf bezig

Wandelen op een loopband om af te vallen is voor de meeste mensen nou niet bepaald de aller leukste bezigheid om te doen.

Wel is het belangrijk dat je het toch doet om aan je doelen te werken. Nu zul je uit ervaring wellicht wel weten dat wandelen best saai kan zijn wanneer je geen afleiding om je heen hebt.

Nu heb je buiten meestal wel wat om naar te kijken, zeker als je door de natuur of door de stad heen wandelt.

Maar wat nou als je op een loopband staat die zich binnen bevindt? Het is niet erg raar wanneer de verveling snel toe zal slaan als je niks te doen hebt.

m2000-scherm

Kies daarom voor afleiding. Dit kan in de vorm van een muziekje of eventueel een tablet met een film of serie. Er zijn tegenwoordig zelfs loopbanden met scherm.

Het voordeel van wandelen is dat je gemakkelijk iets kunt doen tijdens het bewegen. Wanneer je thuis een loopband onder het bureau hebt staan, dan kun je in de tussentijd bijvoorbeeld werken of studeren.

4. Let op je houding

wandelen-op-loopband

Een goede houding is essentieel wanneer je gaat wandelen op een loopband om af te vallen. Het klinkt misschien slechts als een detail, maar een goede houding kan je een hoop klachten en pijntjes besparen.

Ook kan het zorgen voor een hogere verbranding. Als je rechtop staat zullen je buikspieren bijvoorbeeld beter tot hun recht komen tijdens het wandelen en wordt je rug grotendeels ontlast van onnodige belasting.

Kies er ook niet voor om de armleuningen van de loopband vast te pakken wanneer je aan het wandelen bent. Het beste kun je je armen meebewegen. Dit zorgt namelijk voor een hogere verbranding en is dus beter om af te vallen.

5. Drink water tijdens het wandelen

water-drinken

Tijdens het wandelen zul je over het algemeen minder snel geneigd zijn om water te drinken.

Je raakt minder snel vermoeid en bovendien kan het langer duren voordat je het warm krijgt.

Je lichaam zal dan ook minder snel om water vragen. Echter is het wel belangrijk om goed te blijven drinken tijdens het wandelen, ook wanneer je loopt op een langzamer tempo.

Een goede vochtbalans draagt namelijk bij aan je fysieke prestatie. En hoe beter jij fysiek kunt presteren, hoe effectiever jij zult afvallen door het wandelen op een loopband.

6. Neem een loopband in huis

Een loopband in huis biedt je enorm veel voordelen. Het bespaard je veel tijd en je kunt trainen wanneer je maar wilt.

Ook kun je de loopband bijvoorbeeld voor de tv neerzetten en ondertussen wandelen voor vetverlies.

Klik op de knop en bekijk de beste loopbanden voor thuisgebruik:

Bekijk hierna:


Categorieën: Afvallen

Casper Goessens

Casper is personal trainer en trainings- en voedingsdeskundige. Hij doet al 7 jaar fanatiek aan fitness en helpt anderen om hun fysieke doelstellingen te behalen. Zijn kennis is afkomstig uit het doorspitten van studies en volgen van opleidingen. Daarnaast beschikt hij over een flinke dosis praktijkervaring op het gebied van trainingsleer en diëtetiek.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *