Wat is de beste sport voor afvallen bij je buik?

Laatst bijgewerkt door Casper Goessens op december 3, 2023

fitvooralles sport tegen buikvet
fitvooralles sport tegen buikvet

Je eet gezond, beweegt iedere dag en gaat af en toe naar de sportschool; toch lijkt het overtollige buikvet maar niet weg te gaan. 

Veel mensen zijn ontevreden over hun buik en zouden graag voor eens en voor altijd van hun buikvet afkomen.

Maar wat is de beste sport voor afvallen bij je buik? Kun je het beste buikspieroefeningen doen? Of is hardlopen het antwoord?  Hieronder lees je met welke sporten je het meeste buikvet verbrandt.

In het kort

  • Lage intensiteit training is het meest effectief voor buikvetverlies omdat het lichaam bij deze activiteiten over het algemeen meer vet verbrandt.
  • Hoge intensiteit trainingen zoals hardlopen, wielrennen, roeien en HIIT verbranden veel calorieën en bevorderen gewichtsverlies, maar richten zich meer op koolhydraatverbranding dan vetverbranding.
  • Krachttraining vergroot spiermassa, versnelt vetverbranding (zelfs in rust) en kan thuis worden gedaan, wat het ook effectief maakt voor buikvetverlies.
  • Wandelen op middelmatige intensiteit, met 10.000 stappen, kan positieve effecten hebben op de gezondheid en kan zelfs meer vet verbranden dan fitness.

Lage intensiteit training is de beste sport voor afvallen bij je buik

Bewegen helpt bij afvallen, dat wist je waarschijnlijk al. Maar toch denken veel mensen dat zij per sé aan hardlopen, wielrennen of een andere hoge intensiteit training moeten doen om buikvet te verliezen.

Niets is minder waar! Ook met lage intensiteit sporten kun je vet verbranden. 

Bij hoge intensiteit trainingen, zoals hardlopen, verbrand je veel calorieën. Maar je verliest niet altijd evenveel vet.

Je lichaam verbrandt namelijk eerst koolhydraten en wanneer deze op zijn, ga je pas vet verbranden. Door een lage intensiteit training te doen, waarbij je hartslag minder hoog ligt, verbrand je lichaam over het algemeen meer vet. [1]

De volgende lage intensiteit sporten zijn de beste sporten voor afvallen bij je buik.

Wandelen

m500-beste-hardloopband-wandelen

Veel mensen denken dat ze niet kunnen afvallen bij de buik door te wandelen. Maar dit kan wel degelijk.

Uit onderzoek is gebleken dat het zetten van 10.000 stappen op middelmatige intensiteit een positief effect heeft op je gezondheid.

Daarnaast verbrand je er zelfs meer vet mee dan bij fitness! Dit komt doordat je pas vet verbrandt bij een middelmatige inspanning op 60 tot 70 procent van je maximale hartslag. [2, 3] 

Fietsen

buikvet-verbranden-fietsen

Je kunt ook buikvet verbranden door te fietsen. Dan hebben we het niet over fanatiek wielrennen, maar gewoon op normaal tempo fietsen (bijvoorbeeld naar werk of school).

Daarnaast zijn er ook andere vormen van fietsen die bij kunnen dragen aan afvallen, zoals fietsen op een hometrainer of spinning.

Hoge intensiteit training voor afvallen bij je buik

Bij een hoge intensiteit training ligt de focus op het verhogen van je hartslag. Tijdens sporten met een hoge intensiteit kun je in een korte periode veel calorieën verbranden.

En wanneer je meer calorieën verbrandt dan je binnenkrijgt, zul je afvallen en dus ook buikvet verliezen.

Alhoewel je in vergelijking met lage intensiteit sporten meer koolhydraten en minder vet verbrandt, zijn hoge intensiteit trainingen een goede manier om je lichaamsgewicht te verminderen. [4]

Hardlopen

jet 7 loopband testen

Hardlopen is een van de effectiefste sporten om veel calorieën te verbranden. Je kunt wel zo’n 500 calorieën of meer verbranden in een uur! 

Wielrennen

Naast hardlopen is wielrennen een van de beste sporten voor afvallen bij je buik. Hoeveel calorieën je precies verbrandt, is afhankelijk van de duur, intensiteit en je lichaamsgewicht.

Maar met zo’n anderhalf uur sporten kun je snel al 1000 kcal verbranden!

Roeien

roeien-op-semi-pro-ergometer-roeitrainer

Tijdens het roeien gebruik je verschillende spieren, zowel je benen en armen als rug- en buikspieren.

Dit zorgt er niet alleen voor dat je tijdens het roeien buikvet verbrandt, maar ook na je training verbrand je nog calorieën. Dit maakt roeien effectief voor afvallen!

HIIT-training

Een HIIT-training is een training waarbij je verschillende high-intensity oefeningen doet gevolgd door een korte periode van rust.

Uit onderzoek is gebleken dat je met HIIT-training niet alleen veel calorieën verbruikt, maar dat het ook een positief effect heeft op de totale vetverbranding.

De deelnemers die 2 HIIT-trainingen in de week deden, verloren gemiddeld meer centimeters rond hun taille dan de deelnemers die geen HIIT deden. [5] 

Krachttraining voor buikvet verbranden

focus fitness unit 6 - beste krachtstation

Krachttraining kon ook niet ontbreken in het lijstje van beste sport voor afvallen bij je buik. Alhoewel veel mensen denken dat je met fitness niet kunt afvallen, kan het toch echt bijdragen aan het verliezen van buikvet.

Als je regelmatig aan krachttraining doet, worden je spieren groter en sterker. En hoe meer spieren je hebt, hoe sneller je lichaam vet gaat verbranden. En laat dit nu ideaal zijn voor je buik! 

Je verbrandt dus niet alleen calorieën en vet tijdens het sporten, maar ook in de periode erna. Getrainde spieren verbranden namelijk ook calorieën in ruststand.

Bovendien hoef je niet per se naar de sportschool te gaan, je kunt heel goed buikvet verbranden met oefeningen thuis.

Wil je weten hoe je je buikvet het beste kunt aanpakken in de sportschool? Bekijk hier welk fitnessapparaat het beste is voor buikvet.

Dit moet je weten over afvallen bij je buik

De buik blijft een onzekere plek voor veel mannen en vrouwen. Hoe fijn zou het zijn als je gericht buikvet kon verliezen door te wandelen, hardlopen of door aan een andere sport te doen. Helaas is dit niet mogelijk. 

Geen enkele sport maakt het mogelijk om plaatselijk vet te verliezen. Dus of je nu regelmatig naar de sportschool gaat of aan wielrennen doet; je zult niet alleen buikvet verbranden. 

Wanneer je van je overtollige buikvet af wilt komen, is het belangrijk dat je minder calorieën binnenkrijgt dan dat je verbrandt.

Voeding speelt hier een grote rol in, maar ook beweging is cruciaal als je wilt afvallen. Door regelmatig te bewegen, verbrand je namelijk veel calorieën. De bovenstaande sporten zijn effectief voor afvallen en dragen daarom bij aan het verliezen van buikvet. 

Conclusie: met welke sport verbrand je het meeste buikvet? 

Zoals je hebt kunnen lezen zijn er veel verschillende sporten die bijdragen aan vetverbranding en afvallen. Er is dus niet één beste sport voor afvallen bij je buik.

We adviseren je om voor een sport te kiezen die jij leuk vindt. Ga niet iets tegen je zin in doen, dan houd je het namelijk niet lang vol. Maak van sporten een gewoonte en dan zul je snel verschil zien. 

Ook kun je ervoor kiezen om lage intensiteit training te combineren met een hoge intensiteit sport (of met krachttraining).

Met bijvoorbeeld hardlopen zul je sneller calorieën verbranden en met een lange wandeling juist weer meer vet. Deze twee vormen van sport kunnen elkaar daarom heel goed aanvullen. 

En vergeet niet dat je geen plaatselijk buikvet kunt verliezen. Wanneer je van je buikje af wilt komen, zul je minder calorieën moeten binnenkrijgen dan je verbrandt.

En hier dragen sporten zoals wandelen, fietsen, roeien en krachttraining aan bij.

Tijdelijk Gratis: de Vetverlies Kick-start

Ontdek hoe jij effectief en blijvend vet verliest. Claim direct je gratis download:

vetverlies-kick-start-cover-transparant
Categorieën: Afvallen

Casper Goessens

Casper is personal trainer en trainings- en voedingsdeskundige. Hij doet al 7 jaar fanatiek aan fitness en helpt anderen om hun fysieke doelstellingen te behalen. Zijn kennis is afkomstig uit het doorspitten van studies en volgen van opleidingen. Daarnaast beschikt hij over een flinke dosis praktijkervaring op het gebied van trainingsleer en diëtetiek.

1 reactie

Purovitalis · maart 26, 2024 op 9:35 am

In principe kun je met elke sport afvallen. Voordeel van krachtsport is dat de spieren die je opbouwt ook actief helpen met afvallen: zowel het bouwen van spieren als het onderhoud ervan kost je lichaam energie. Voor jou betekent dat dus concreet dat je calorieeen verbrand tijdens je workout en direct na je workout en dat je daarnaast ook je baseline caloriebehoefte verhoogt.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *