Ik sport maar val niet af, hoe kan dat?

Laatst bijgewerkt door Casper Goessens op november 30, 2023

ik sport maar val niet af
ik sport maar val niet af

Je gaat vier keer in de week naar de sportschool, doet af en toe cardiotraining en probeert zo gezond mogelijk te eten. Toch gaat het cijfertje op de weegschaal maar niet naar beneden.

Een grote teleurstelling, want je doet zo hard je best.. 

“Ik sport maar val niet af, hoe kan dat?” Dit is een vraag die veel mensen zich stellen. Het is mogelijk dat je geen gewicht verliest terwijl je wel veel sport en gezond eet.

Maar dit betekent niet altijd dat je geen progressie maakt. Kom er in dit artikel achter waarom je niet afvalt terwijl je wél (veel) sport.

Dit zijn de mogelijke oorzaken

Je  sport maar valt niet af, het komt regelmatig voor en kan super frustrerend zijn. Maar hoe kan dit nu? Dit zijn potentiële redenen waarom jij niet afvalt ondanks dat je wel aan krachttraining of cardiotraining doet:

  1. Je bouwt meer spiermassa op 
  2. Je eet (onbewust) te veel
  3. Je overschat het aantal calorieën dat je verbrandt
  4. Na het sporten beweeg je minder
  5. Je bent ongeduldig

Reden 1: Je bouwt meer spiermassa op

Doe je regelmatig aan krachttraining? Wanneer je meerdere keren in de week naar de sportschool gaat, is de kans groot dat je spiermassa opbouwt en tegelijkertijd vet verbrandt.

Spieren wegen nu eenmaal meer dan vet en daardoor kan je gewicht hetzelfde blijven.

Het is dus heel goed mogelijk dat je door sporten wel vet verliest zonder dat je gewicht verandert.  Laat je niet ontmoedigen door de weegschaal want je boekt wel degelijk resultaat.

Dit resultaat is misschien niet zichtbaar in gewicht, maar wel als je kijkt naar je vetpercentage of je buikomvang. Ook met progressiefoto’s kun je je vooruitgang meten.  

Reden 2: Je eet (onbewust) te veel

Als je veel sport, heb je ook meer honger; dit is helemaal niet zo gek. Je lichaam heeft namelijk brandstof nodig na al dat harde werken.

Het is belangrijk dat je genoeg calorieën binnenkrijgt zodat je goed kunt functioneren. Maar als je wilt afvallen, zul je ervoor moeten zorgen dat je calorie-inname lager is dan je calorieverbranding. 

Sporten en gezond eten, maar niet afvallen: het komt veel voor. Je kunt nog zo gezond eten, maar als je meer calorieën binnenkrijgt dan je verbrandt, zul je niet afvallen.

Wees je dus bewust van wat je eet en houd eventueel je calorieën bij. Zo krijg je inzicht in wat je allemaal binnenkrijgt en zie je ook direct of je (onbewust) meer bent gaan eten. 

Reden 3: Je overschat het aantal calorieën dat je verbrandt

calorieën

Een andere reden voor veel sporten en niet afvallen is het overschatten van het aantal calorieën dat je verbrandt.

“Ik heb net zo hard gesport, ik verdien wel wat lekkers!” of “Die zak chips kan geen kwaad, want ik heb net een uur in de sportschool gestaan.”

Herkenbaar? Veel mensen geven zichzelf na een work-out toestemming om meer te eten. 

Je denkt dat je wel 500 kcal hebt verbrand, maar vervolgens eet je die calorieën er net zo makkelijk weer bij. En dan val je natuurlijk niet af. 

Ga bovendien niet altijd blind af op de verbrande calorieën die een apparaat of sporthorloge aangeeft. Dit aantal kan altijd variëren en soms is het een overschatting. 

Reden 4: Na het sporten beweeg je minder

5x per week sporten en niet afvallen: veel mensen denken dat ze enkel door sporten kunnen afvallen. Maar ook de beweging buiten het sporten om is belangrijk voor gewichtsverlies. 

Onderzoek heeft aangetoond dat een verminderde beweging na het sporten ervoor kan zorgen dat je niet afvalt. [1] Je bent vermoeid door het sporten en spendeert daardoor de hele avond op de bank, terwijl je anders nog wel een wandeling had gedaan of het huis had schoongemaakt.

Ook kleine dingen, zoals dagelijks wandelen, vaker de trap nemen of fietsen naar het werk dragen bij aan afvallen. 

Merk je dat je na het sporten erg moe bent? En vind je het hierdoor lastig om gedurende de dag in beweging te blijven? Dan is je trainingsschema waarschijnlijk te zwaar.

Geef je lichaam tijd om te herstellen en plan ook eens een rustdag in. 

Reden 5: Je bent ongeduldig

We horen vaak: “ik sport maar val niet af.” Maar hoe lang ben je nu eigenlijk bezig met sporten? Onthoud dat afvallen niet snel gaat, zelfs niet als je de beste sport om af te vallen beoefent.

Je wilt het liefst zo snel mogelijk gewicht verliezen, dat snappen we heel goed, maar als je gezond wilt afvallen, werkt het nu eenmaal niet zo. 

Wanneer je voldoende beweegt, gezond eet en minder calorieën binnenkrijgt dan je verbruikt, zul je echt wel gaan afvallen.

Wees geduldig en probeer je progressie ook op andere manieren bij te houden. Want het cijfertje op de weegschaal zegt echt niet alles.

Ik val af maar zie geen verschil

Ik val af maar ik zie geen verschil, hoe zit dit? Ben je de afgelopen periode gewicht verloren, maar zie je geen verschil in de spiegel?

Gewichtsverlies is niet hetzelfde als vetverlies. Het is dus ook mogelijk dat je spiermassa of vocht bent verloren en dit niet duidelijk kunt zien. 

Het kan ook zo zijn dat je wel degelijk vet bent verloren, maar op een andere plek dan je dacht.

Meet je je progressie bijvoorbeeld aan de hand van jouw buikomtrek? En is deze nog precies hetzelfde als vorige keer, maar ben je wel afgevallen? Dan ben je wel vet verloren, maar niet op je buik. 

Ook is het mogelijk dat je simpelweg te weinig bent afgevallen om echt een verschil te kunnen zien. Als dit het geval is, is het belangrijk om door te gaan met gezond eten en bewegen. Dan zul je uiteindelijk wel verschil gaan zien. 

Kun je zwaarder worden van sporten?

afgevallen maar niet op weegschaal

Gezond eten en sporten en toch aankomen: een grote frustratie van veel mensen. Je kunt er zelfs de motivatie om te sporten door verliezen.

Maar geen paniek, zwaarder worden door sporten hoeft niet slecht te zijn. 

Als je regelmatig aan krachttraining doet, zul je op den duur meer spiermassa gaan opbouwen. En meer spiermassa kan ervoor zorgen dat het getal op de weegschaal omhoog gaat.

Het kan dus heel goed zijn dat je vet verbrandt en tegelijkertijd meer spiermassa ontwikkelt.

Aangezien spieren meer wegen dat vet, kom je hierdoor aan in gewicht. Ook kun je zwaarder na sporten zijn door het vocht dat je tijdelijk vasthoudt.  

Wist je dat het opbouwen van meer spiermassa jouw afvalproces kan ondersteunen? Hoe meer spieren je hebt, hoe meer calorieën je verbrandt. Niet alleen tijdens het sporten, maar ook tijdens rustperiodes.

Je lichaam is namelijk hard bezig met spierherstel en dit kost nu eenmaal veel energie. Dus je zult niet alleen calorieën verbranden tijdens het sporten, maar ook erna. 

Conclusie: ik sport maar val niet af

Sporten is goed voor je gezondheid, maar het kan voorkomen dat je geen gewicht verliest ondanks je wel veel sport. Je kunt dus denken: “ik sport maar val niet af.” Er zijn verschillende redenen voor veel sporten en niet afvallen.  

Zo kan het bijvoorbeeld voorkomen dat je wel degelijk vet verbrandt, maar ook aankomt in spiermassa. En hierdoor zie je het getal op de weegschaal niet veranderen. Maar ook is het mogelijk dat je onbewust te veel eet en hierdoor niet afvalt.

Het is belangrijk dat je je niet laat ontmoedigen door de weegschaal. Want door sporten kan je lichaamssamenstelling flink veranderen, zelfs als het gewicht hetzelfde blijft.

Meet je progressie daarom ook op andere manieren, zoals door je buikomvang te meten. Zo kun je het afvallen volhouden zonder al te veel op de weegschaal te staan. En ook als het afvallen stagneert of als je aankomt is sporten nog steeds goed voor je!

Tijdelijk Gratis: de Vetverlies Kick-start

Ontdek hoe jij effectief en blijvend vet verliest. Claim direct je gratis download:

vetverlies-kick-start-cover-transparant
Bronnen

1. Thomas, D. M., et al. (2012). Why do individuals not lose more weight from an exercise intervention at a defined dose? An energy balance analysis. Obesity reviews : an official journal of the International Association for the Study of Obesity, 13(10), 835–847. https://doi.org/10.1111/j.1467-789X.2012.01012.


💡 Misschien vind je dit ook interessant:

Categorieën: Afvallen

Casper Goessens

Casper is personal trainer en trainings- en voedingsdeskundige. Hij doet al 7 jaar fanatiek aan fitness en helpt anderen om hun fysieke doelstellingen te behalen. Zijn kennis is afkomstig uit het doorspitten van studies en volgen van opleidingen. Daarnaast beschikt hij over een flinke dosis praktijkervaring op het gebied van trainingsleer en diëtetiek.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *