Hoeveel kilo is 1 cm buikomtrek?

Laatst bijgewerkt door Casper Goessens op december 12, 2023

1 cm buikomvang opmeten
1 cm buikomvang opmeten

Als we willen afvallen, gebruiken we meestal de weegschaal als graadmeter om te kijken of we vooruitgang boeken.

Toch is het beter om je hier niet blind op te staren en ook naar andere dingen te kijken, zoals bijvoorbeeld je buikomtrek in centimeters.

Maar hoeveel kilo moet je dan precies afvallen? En hoe meet je je buikomtrek precies? Je leest er alles over in dit artikel.

Hoeveel kilo moet ik afvallen om 1 cm buikomtrek te verliezen?

Onderzoek (1) heeft aangetoond dat 3 kg aan gewichtsverlies gelijk stond aan 3 cm verlies in buikomtrek. Toch is het lastig om hier een echte maatstaf voor te geven, omdat sommige mensen vet meer opslaan rond hun buik en anderen meer op hun heupen.

Het verschil in buikomtrek tussen mannen en vrouwen

Vrouwen houden over het algemeen meer vet vast op de heupen en mannen meer op de buik. Hoewel er voor beide geslachten een relatie is tussen buikomtrek en veranderingen in gewicht, is deze relatie bij mannen vele malen groter (2).

Mannen zullen dus meer buikvet, oftewel meer centimeters in buikomtrek, verliezen wanneer ze afvallen in vergelijking met vrouwen.

Hoe meet je je buikomtrek?

buikomtrek

Je krijgt de meest betrouwbare en nauwkeurige resultaten wanneer je alles zoveel mogelijk hetzelfde houdt. Meet jezelf dus op dezelfde dag, bij voorkeur in de ochtend en wanneer je nog niets hebt gegeten. 

Zorg dat je iedere keer in dezelfde houding (rechtop) staat zonder bovenkleding. Houd een meetlint rondom het smalste gedeelte van je taille, ongeveer zo rond de hoogte van je navel. Adem uit en meet dan de omtrek.

Meet niet op de millimeter nauwkeurig, want het kan zijn dat je de ene meting een paar millimeter aan meetfout maakt ten opzichte van je andere meting.

Daarnaast kan je buikomtrek per dag ook een beetje verschillen. Het is daarom beter om over een langere periode (bijvoorbeeld een maand) te meten om echt verschil te zien.

Waarom is buikvet ongezond?

Wanneer je buikomtrek te groot is, betekent dat dat je veel vet op je buik opslaat. Er bevindt zich dan ook veel vet rondom je organen.

Dit vet noemen we visceraal vet en is slecht voor je gezondheid. Visceraal vet zorgt voor een verhoogd risico op hart- en vaatziekten en diabetes type 2.

Hoeveel cm is een gezonde buikomtrek?

Voor vrouwen is een buikomtrek onder de 88 cm gezond en voor mannen en bij mannen onder de 102 cm (3).

Uiteraard moet je hierbij rekening houden met je lengte. Kom je hierboven dan heeft dus dus nadelige effecten voor je gezondheid.

Waarom kijken naar buikomtrek in plaats van gewicht?

Je gewicht kan nogal fluctueren gedurende de week. Voor vrouwen kan dit zelfs de gehele maand net even anders zijn, afhankelijk waar je zit in je maandelijkse cyclus.

De ene week of dag houd je namelijk net wat meer water vast dan de andere. Ook kun je aankomen in spiermassa. Je lichaamsgewicht is dus niet altijd even betrouwbaar als je je afvalproces goed wilt monitoren.

Hoe kan ik het beste mijn afvaltraject meten?

Zoals hierboven al beschreven, is de relatie tussen buikomtrek en gewicht minder sterk bij vrouwen. Als je echt vooruitgang wilt boeken tijdens het afvallen, is het het beste om een combinatie van verschillende metingen te doen.

Weeg jezelf op de weegschaal en meet de omvang van verschillende delen van je lichaam, zoals je buik, benen, billen en heupen.

Ook het maken van foto’s geven je een goed beeld in hoeverre je lichaam echt verandert.

Hoe verlies ik buikvet?

We schreven er al verschillende artikelen over. Plaatselijk vet kun je helaas niet verliezen, maar als je een gezonde leefstijl volgt, zul je ook buikvet verliezen.

Simpel gezegd betekent het de juiste voeding eten en voldoende bewegen.

Wil je direct een goed begin maken? En gemakkelijk, snel én blijvend je buikomtrek verminderen? Download dan de Gratis Vetverlies Kickstart:

Tijdelijk Gratis: de Vetverlies Kick-start

Ontdek hoe jij effectief en blijvend vet verliest. Claim direct je gratis download:

vetverlies-kick-start-cover-transparant





💡 Misschien vind je dit ook interessant:

Categorieën: Afvallen

Casper Goessens

Casper is personal trainer en trainings- en voedingsdeskundige. Hij doet al 7 jaar fanatiek aan fitness en helpt anderen om hun fysieke doelstellingen te behalen. Zijn kennis is afkomstig uit het doorspitten van studies en volgen van opleidingen. Daarnaast beschikt hij over een flinke dosis praktijkervaring op het gebied van trainingsleer en diëtetiek.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *