Welke voedingsmiddelen verbranden buikvet? | Eten voor een strakke buik

Laatst bijgewerkt door Casper Goessens op april 13, 2023

voedingsmiddelen-buikvet
voedingsmiddelen-buikvet

Welke voedingsmiddelen verbranden buikvet? Het is een vraag die enorm veel mensen bezig houdt. Buikvet verbranden is dan ook vaak een grote uitdaging.

Zoals je weet speelt voeding hierin de belangrijkste rol. Het is dan ook handig om te weten hoe het nou precies zit met de relatie tussen vetverbranding en voeding. En natuurlijk ook welke voedingsmiddelen je het beste kunt eten om van jouw buikvet af te komen.

Allereerst ontdek je de beste voedingsmiddelen en 10 extra tips die jou kunnen gaan helpen in de strijd tegen buikvet!

Vervolgens behandelen we de vraag of je überhaupt vet kunt verbranden door voeding. En hoeveel effect het heeft.

Welke voedingsmiddelen kunnen bijdragen aan het verbranden van buikvet?

Hieronder vind je 5 voedingsmiddelen die een bijdrage kunnen leveren aan het verbranden van (buik)vet:

1. Citroen

doorgesneden-citroen

Het eerste voedingsmiddel is citroen. Misschien heb je er wel eens van gehoord dat citroen vet kan bestrijden.

Vaak wordt er voor gekozen om ‘s ochtends vroeg een glas (warm) water met citroen te drinken. Dit geeft je een goede energieboost en zit bovendien boordevol met vitamines en mineralen, wat je vetverbanding alleen maar ten goede komt.

Je kunt citroen(sap) ook in andere drankjes toevoegen en je kunt zelfs wat citroensap aan je avondmaal toevoegen, bijvoorbeeld over het vlees, over de vis of door de salade.

Denk overigens wel om je tanden als je citroen als voedingsmiddel om buikvet te verbranden gaat gebruiken, het is namelijk erg zuur, wat je tanden niet veel goeds zal doen!

2. Tonijn (en andere vissoorten)

blikje-tonijn

Net zoals vrijwel iedere vissoort is tonijn een prima voedingsmiddel om buikvet te verbranden.

De vissoorten kun je in grote lijnen onderverdelen in vette vis en magere vis. Je zou denken dat vette vis geen aangeraden voedingsmiddel zou zijn om je vetverbranding te stimuleren, maar niets is minder waar.

Ook vette vis, zoals bijvoorbeeld zalm draagt een goede bijdrage aan het verbranden van buikvet. Hier zitten namelijk gezonde (Omega 3) vetten in, waarover later in dit artikel meer.

Tonijn is een magere vissoort. Tonijn bevat dan ook weinig calorieën en bevat veel eiwitten. Hierdoor is het een prima voedingsmiddel om je vetverlies een boost te geven!

3. Cashewnoten (en andere noten)

noten-na-het-trainen

Je zou misschien denken dat noten geen goede bijdrage leveren aan het verbanden van buikvet, aangezien er veel calorieën in zitten.

Toch zijn noten een hele goede keuze als je wilt afvallen. Ook dit is te danken aan het feit dat het vol met goede (onverzadigde) vetten zit.

Vrijwel alle soorten noten kun je eten als je van je buikvet wilt afkomen. Er zijn hierbij wel twee dingen waar je op moet letten.

Allereerst is dat je niet té veel noten eet. Houd het bij zo’n 1 á 2 handjes per dag. Een handje noten bevat gemiddeld zo’n 30 gram.

Het tweede waar je rekening mee moet houden is dat je niet voor gezouten noten kiest, maar voor de ongezouten noten.

Alle voedingsmiddelen die gezouten zijn, zijn namelijk niet verantwoord om te consumeren voor het verbranden van buikvet. Ook op dit punt zal ik later in dit artikel nog op terugkomen.

4. Rode peper

rode-pepers

De een die zal er van houden, terwijl de ander er juist weer totaal niets van moet weten, scherp of pittig eten.

In sommige culturen is het gebruikelijk om pittig te eten. Denk bijvoorbeeld aan de Surinaamse keuken.

In Nederland zijn de smaken wat betreft pittig eten erg verdeeld en niet iedereen zal dus staan te springen om rode peper te gaan eten.

Als je rode peper kiest als voedingsmiddel om je vetverbranding te stimuleren, dan kun je dit het beste in relatief kleine hoeveelheden toevoegen aan je avondmaaltijd.

Naast rode peper zorgen andere scherpe voedingsmiddelen overigens ook voor het stimuleren van de vetverbranding en kunnen je dus helpen om van je buikvet af te komen.

Als je meer wilt weten over hoe het precies zit met scherp eten en (buik)vet kwijtraken, dan kun je een kijkje nemen in dit artikel.

5. Eieren

schaal-met-eieren

Je kent vast wel het gezegde ”een ei hoort erbij”. Dat is dan ook zeker het geval als je op zoek bent naar voedingsmiddelen die buikvet verbranden.

Een ei is een perfect voedingsmiddel, omdat het bestaat uit eiwitten en gezonde vetten. Het is voedzaam en zit vol met vitamines, zoals bijvoorbeeld vitamine B12.

Je kunt overigens ook genoeg variëren met eieren. Je kunt bijvoorbeeld gekookte eieren eten, maar je kunt ook een omelet bakken.

Als je eieren gaat bakken, let er dan op dat je niet al te veel olie of boter gebruikt. De calorieën zullen dan namelijk al aardig oplopen, waardoor het een net wat minder geschikt voedingsmiddel wordt om buikvet te verbranden.

Welke vloeibare voedingsmiddelen leveren een bijdrage aan het verbranden van buikvet?

We hebben het zojuist over de ”vaste” voedingsmiddelen gehad die buikvet verbranden.

Maar daarnaast zijn er ook vloeibare voedingsmiddelen die hier een bijdrage aan kunnen leveren:

Zwarte koffie

afvallen-met-koffie

Je zult wellicht wel eens gehoord hebben dat je kunt afvallen door koffie te drinken. In essentie klopt dat dan ook. We hebben het hier dan wel vooral over zwarte koffie.

Als je namelijk suiker en/of melk aan de koffie toevoegt dan komen er al gauw de nodige calorieën bij en de suiker(klontjes) die je erin doet maakt het bakje koffie al direct een stuk minder gezond.

De voornaamste reden waarom koffie een goed vloeibaar voedingsmiddel is om buikvet te verbranden, is omdat het cafeïne bevat.

De cafeïne kan jou twee voordelen bieden in de strijd tegen (buik)vet. De eerste is dat het jouw hongergevoel kan onderdrukken..

En het tweede voordeel is dat cafeïne het metabolisme iets kan versnellen. Hoewel dit geen wereld van verschil zal gaan maken, is het toch mooi meegenomen.

Daarbij moet echter ook gezegd worden dat je niet té veel koffie moet drinken. Overmatig cafeïne gebruik is namelijk schadelijk voor je gezondheid. Het wordt aangeraden om niet meer dan 4 kopjes koffie per dag te drinken.

Diverse theesoorten

gemberthee-citroen-munt-honing

Thee kan ook een bijdrage leveren bij het afvallen. In feite kun je dit gewoon zien als warm water (mits je de juiste theesoorten drinkt).

Water drinken zorgt voor afvoer van de afvalstoffen en zorgt er tevens voor dat je een ”gevuld” gevoel hebt.

Tijdens het afvallen wordt het daarom ook vaak aangeraden om een glas water te drinken voor en na elke maaltijd.

Je kunt dit echter ook vervangen door warm water, of door thee. Let er hierbij wel weer op dat je idealiter géén melk en/of suiker toevoegt.

Kies voor een theesoort die jij het lekkerste vindt. Meestal wordt er gekozen voor groene thee, gemberthee of muntthee om af te vallen. Ook bestaat er speciale afslankthee.

Bestaan er voedingsmiddelen die buikvet verbranden?

gezonde-voedingsmiddelen

Zoals gezegd gaan we eerst de vraag behandelen of het überhaupt wel mogelijk is om je buikvet weg te krijgen middels de juiste voedingsmiddelen.

Regelmatig zie ik namelijk zogenaamde ”top 10 lijstjes” voorbij komen, waarin je de beste voedingsmiddelen ziet staan die buikvet verbranden.

Maar hoe zinnig zijn dit soort lijstjes nou eigenlijk?

Bestaan er wel echt bepaalde soorten voedingsmiddelen die jouw buikvet laten wegsmelten als sneeuw voor de zon?

Het korte antwoord kan ik je al direct geven en zal misschien niet leuk voor je klinken..

Het antwoord is namelijk: Nee, er bestaan géén voedingsmiddelen die specifiek je buikvet verbranden.

Fabeltjes over buikvet verbranden

Dat vraagt om nadere toelichting en die zal ik je ook geven. Vaak wordt er namelijk gedacht dat het mogelijk is om plaatselijk vet, zoals buikvet te verbanden.

Niets is echter minder waar. Bij deze wil ik deze veelvoorkomende misvatting dan ook de wereld uithelpen; het is niet mogelijk om plaatselijk vet te verbranden!

Je ziet vaak dat er oneindig veel buikspieroefeningen worden gedaan en lijstjes worden opgezocht met voedingsmiddelen die het effectiefst zouden zijn om buikvet te verbranden.

Echter zal je hier niet de focus op moeten hebben liggen. De focus moet wél liggen op minder en gezonder eten en meer bewegen.

Dan pas zul je namelijk overtollig vet (en dus ook buikvet) gaan verbranden.

Dit doe je dus niet door een of andere tropische vrucht te nuttigen die dit aanzienlijk zou moeten stimuleren. 😉

Is het bovenstaande lijstje dan helemaal onzinnig?

Toch heb ik ook zo’n dergelijk lijstje gemaakt met de ”beste voedingsmiddelen die buikvet verbranden”.

Is de bovenstaande lijst dan helemaal onzinnig?

Nee hoor, de voedingsmiddelen uit deze lijst zijn namelijk goede voedingsmiddelen om te eten als je overtollig vet kwijt wilt raken.

Je zult niet specifiek je buikvet verliezen, maar ze dragen wel degelijk bij aan gewichtsverlies.

Daarbij wil ik nog eens expliciet benadrukken dat de voedingsmiddelen die je hieronder vind géén wonderen verrichten.

De voedingsmiddelen zijn weliswaar goede en bewuste keuzes voor vetverlies, maar geven je absoluut geen garantie dat het je buikvet laat verdwijnen. Daar zorgt een goed dieet en voldoende beweging namelijk voor.

Dat gezegd hebbende, laten we vooral snel beginnen met de lijstjes:

Welke voedingsmiddelen moet je vermijden als je buikvet wilt verbranden?

Je weet nu met welke voedingsmiddelen je buikvet kunt verbranden. Maar wat is nu voeding dat je absoluut moet zien te vermijden bij gewichtsverlies?

Frisdrank

Frisdrank is een echte dikmaker. Het bevat veel calorieën, suikers en ”loze calorieën”.

Er is dan ook eigenlijk geen plaats voor frisdrank in een gezond voedingspatroon of in een dieet tegen buikvet.

Als je toch erg van frisdrank houdt en dit wilt blijven drinken terwijl je buikvet wilt verliezen, houd het dan bij maximaal één glas per dag. Of kies voor de ”zero” varianten, welke geen calorieën bevatten.

Snoep

Snoep heb je in verschillende vormen en maten, maar één ding heeft vrijwel elke soort gemeen en dat is dat ‘t absoluut geen goed voedingsmiddel is om te eten als jij van plan bent om buikvet te verbranden.

Snoep bestaat voor het overgrote gedeelte uit (kunstmatige) suikers en is daarom meestal alles behalve voedzaam.

Het bevat geen vitamines of mineralen en eigenlijk enkel ”simpele calorieën” waar je weinig aan zult hebben in de strijd tegen buikvet.

Cruesli en cornflakes

Hoewel je misschien zou denken dat cruesli en cornflakes ”gezond” zijn, bevat het toch nog best wat suikers en bovendien ook veel calorieën.

Vandaar dat het niet de allerbeste keuze is om te maken als jij van plan bent om af te vallen.

Er bestaan tegenwoordig gelukkig wel genoeg gezonde ontbijtgranen. Maar ook deze bestaan vaak nog voor een groot deel uit suikers.

Als jij regelmatig cruesli of cornflakes bij het ontbijt eet, dan is havermout met water een beter alternatief voor de lijn.

Koekjes als tussendoortje

koekjes

Koekjes in welke vorm dan ook zijn uitermate populair om te nuttigen als een tussendoortje.

We hebben het hier dan ook echt over koekjes in de breedste zin van het woord. Ook Liga’s en Sultana’s vallen hier bijvoorbeeld onder.

Hoewel een koekje op z’n tijd zeker geen kwaad kan, moet je beseffen dat deze relatief veel calorieën en ook veel suikers bevatten.

Het zal daarom ook niet alleen je (buik)vet verbranding stagneren, maar het is ook nog eens ongezond. Ik raad je dan ook aan om deze zoveel mogelijk te vermijden.

Je kunt wel zelf koekjes bakken met gezonde (en caloriearme) ingrediënten als je dit wilt blijven eten tijdens afvallen.

Roomijs

Roomijs is ook een voedingssoort dat je beter links kunt laten liggen als je buikvet wilt verbranden. Het is natuurlijk lekker een ijsje op z’n tijd, maar echt gezond is het alles behalve.

Dit zelfde geldt overigens voor vrijwel alle soorten ijs, ook voor waterijsjes. Wees echter niet bang, één ijsje op z’n tijd zal niet veel kwaad doen. 😉

Extra tips voor voedingsmiddelen die buikvet verbranden

Hieronder ontdek je 10 tips omtrent voeding voor het verbranden van buikvet.

1. Kies voor voeding dat voor een groot deel uit water bestaat

komkommers

We hebben het eerder in dit artikel al gehad over de voordelen van water als je buikvet wilt verbranden.

Maar naast water drinken om af te vallen kun je ook voedingsmiddelen nuttigen die voor een groot deel uit water bestaan. Het voordeel van dit soort voeding is dat het weinig calorieën bevat en dat je er een gevuld gevoel van krijgt.

Enkele voorbeelden van voedingsmiddelen die voor een groot deel bestaan uit water zijn: watermeloen, komkommer, sla en spinazie.

2. Eet voedingsmiddelen die je een gevuld gevoel geven

groenten

Over een gevuld gevoel gesproken: er zijn nog veel meer soorten etenswaren die hiervoor kunnen zorgen.

Over het algemeen spreek van je dan voeding met een ”groot volume” en tevens met weinig calorieën.

Als je op zoek gaat naar dit soort voeding kom je toch echt vooral bij groenten uit. Het eten van groenten past daarom ook erg goed thuis in een dieet en is sterk aangeraden als je buikvet wilt verbranden.

3. Eet caloriearme voedingsmiddelen

Naast groenten zijn er nog tal van andere caloriearme voedingsmiddelen. Denk bijvoorbeeld aan fruit.

Fruit is niet alleen caloriearm, maar ook nog eens heel gezond. Denk bijvoorbeeld aan bosbessen en aardbeien.

Let hierbij wel op de fruitsuikers en de hoeveelheden die je binnenkrijgt. Er zijn namelijk ook fruitsoorten die wel veel calorieën/fruitsuikers bevatten.

Ook mager vlees, ”zero” producten en magere zuivel in plaats van volle, of halfvolle zuivel is aan te raden als je buikvet wilt kwijtraken.

Probeer dan ook eens extra goed op te letten in de supermarkt hoeveel calorieën er in de producten zitten die je koopt. Vaak zijn we hier namelijk niet bewust mee bezig.

In sommige voedingsmiddelen zitten dan ook waarschijnlijk veel meer calorieën dan je zou denken.

4. Voedzame voedingsmiddelen nuttigen voor een platte buik

gezond-eten-junkfood

De voeding die je eet hoeft niet per sé caloriearm te zijn om buikvet te verbranden. We hadden het eerder bijvoorbeeld al over noten.

Deze bevatten weliswaar veel calorieën, maar kunnen toch een bijdrage leveren aan het verbranden van vet.

Een andere tip die ik je graag wil meegeven is dan ook om voedzame voedingsmiddelen te eten. Hierbij moet je denken aan voeding dat veel vitamines en mineralen bevat.

Dit zorgt overigens niet alleen voor een betere vetverbranding en als gevolg daarvan voor minder buikvet, maar dit zorgt er ook voor dat je meer energie hebt gedurende de dag.

5. Goede verhouding macronutriënten

Bij het uitzoeken van voedingsmiddelen dien je ook rekening te houden dat je een goede verhouding hebt tussen de macronutriënten.

Met de macronutriënten, ook wel afgekort als macro’s worden eiwitten, koolhydraten en vetten bedoeld.

De verhoudingen waar je voor kiest is afhankelijk van het soort dieet dat je volgt. Zo kun je bijvoorbeeld een koolhydraat arm of een vetarm dieet volgen.

Eiwitten zijn in elk dieet voor het verliezen van buikvet van belang en dienen dan ook nooit te worden uitgesloten van je voedingspatroon.

6. Omega 3 vetten voor een hogere vetverbranding

visolie-pillen

Omega 3 vetzuren dragen bij aan het verliezen van (buikvet). Dit kun je uit supplementen halen in de vorm van Omega 3 capsules, of in vloeibare vorm.

Maar Omega 3 vetzuren kun je ook prima uit voedingsmiddelen halen, bijvoorbeeld uit vette vissoorten, waar we het eerder al over hadden. Maar ook lijnzaadolie en veel soorten noten bevatten Omega 3.

Naast dat het een bijdrage levert aan het verliezen van buikvet, levert het je nog vele andere gezondheidsvoordelen op.

Zo is het bijvoorbeeld ook goed voor je hersenen, ogen, huid én kan het je slaapkwaliteit verbeteren.

7. Matig je alcoholgebruik

buikvet-alcohol

Drink je regelmatig een glas alcohol, of zelfs meerdere glazen? Dan kan dit wellicht een oorzaak zijn van je overtollige buikvet.

Nu zal 1 glas alcohol op z’n tijd niet al te veel invloed hebben op je buikvet, maar wanneer dit meer wordt dan kan alcohol een echte dikmaker zijn.

Het mag dus duidelijk zijn dat stoppen met alcohol buikvet zorgt voor minder buikvet.

Een gemiddelde alcoholische drank bevat veel ”loze calorieën” en bovendien krijg je door het drinken van alcohol zin in (veel) vet eten, waardoor de calorieën op een avondje stevig drinken aardig kunnen oplopen.

Als je een caloriearm alcoholisch drankje zoekt, dan kun je er voor kiezen om vodka te drinken met spa rood.

8. Niet te veel zout eten

Voedingsmiddelen met veel zout hebben niet direct een hele grote invloed op je vetverbanding.

Maar meer zout consumeren dan de aanbevolen hoeveelheid zorgt er wel voor dat je meer vocht vast gaat houden.

Dit kan er zo voor zorgen dat je wat zwaarder bent dan dat je wilt zijn en ook als je een platte buik wilt hebben is het niet aan te raden om veel zout te consumeren.

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid zout ligt op 6 gram per dag (voor volwassenen). Ik nodig je uit om hier eens goed op te gaan letten en om te proberen hieronder te blijven.

In veel voedingsmiddelen zit namelijk (veel) meer zout dan dat je zou denken!

De hoeveelheden kun je overigens vinden op de achterkant van de verpakking bij voedingsmiddelen.

9. Ook beweging speelt een belangrijke rol

loopband-fitness

Naast dat je de juiste voedingsmiddelen moet consumeren om buikvet te verbranden, moet je er ook aan denken dat bewegen een grote rol speelt bij het afvallen.

In theorie zou je kunnen afvallen zónder te bewegen en door enkel je voedingspatroon aan te passen.

Máár dit is niet bepaald gezond en daarnaast zorgt beweging ook voor betere resultaten.

Ik raad je dan ook aan om regelmatig te gaan sporten. Je kunt sporten in een sportschool, maar je kunt bijvoorbeeld ook thuis sporten.

Cardio is een veelvoorkomende manier van bewegen voor vetverbranding. Wil je weten welke apparaten hier het meest geschikt voor zijn? Bekijk dan het artikel: Beste fitnessapparaat tegen buikvet.

10. Zorg voor een calorietekort!

De laatste tip die ik voor je heb is om te zorgen dat je een calorietekort hanteert.

Je kunt namelijk nog zulke gezonde voedingsmiddelen eten om buikvet te verbranden, als je deze in té grote hoeveelheden eet, dan zul je alsnog aankomen.

Uiteindelijk draait afvallen dan ook om minder calorieën eten dan je nodig hebt. Daarnaast is het natuurlijk zaak om deze calorieën zoveel mogelijk uit gezonde voeding te halen.

Wanneer heb je té veel buikvet?

Als je dit artikel leest dan ben je benieuwd naar welke voedingsmiddelen buikvet verbranden en welke zorgen voor een platte buik.

Maar wanneer heb je daadwerkelijk té veel buikvet en moet je hier wat aan gaan doen?

Om een goede indicatie te krijgen of je een gezonde hoeveelheid vet hebt, kun je twee dingen doen.

Je kunt je middelomtrek meten met een meetlint en/of je vetpercentage meten. Het beste is natuurlijk om dit allebei te doen.

Een gezond vetpercentage voor vrouwen ligt tussen de 18 en 28% en voor mannen ligt dit tussen de 10 en de 20%.

Wat betreft een gezonde middelomtrek: voor vrouwen ligt dat tussen de 68 en de 80 centimeter en voor mannen tussen de 79 en 94 centimeter.

Is je vetpercentage en/of middelomtrek hoger? Of merk je dat jouw buik steeds dikker wordt? Dan is het tijd om je vetpercentage te gaan verlagen, wat allemaal begint met de juiste voedingsmiddelen eten.

Welke voedingsmiddelen verbranden buikvet: Tot slot

Ik hoop dat je wat aan dit artikel hebt gehad en dat de vraag ”welke voedingsmiddelen verbranden buikvet?” zo goed mogelijk beantwoord is!

Heb je nog een vraag omtrent dit onderwerp of over een specifiek voedingsmiddel? Laat mij dit dan even weten door een reactie achter te laten onder dit artikel!

Tijdelijk Gratis: de Vetverlies Kick-start

Ontdek hoe jij effectief en blijvend vet verliest. Claim direct je gratis download:

vetverlies-kick-start-cover-transparant


💡 Misschien vind je dit ook interessant:

Categorieën: Afvallen

Casper Goessens

Casper is personal trainer en trainings- en voedingsdeskundige. Hij doet al 7 jaar fanatiek aan fitness en helpt anderen om hun fysieke doelstellingen te behalen. Zijn kennis is afkomstig uit het doorspitten van studies en volgen van opleidingen. Daarnaast beschikt hij over een flinke dosis praktijkervaring op het gebied van trainingsleer en diëtetiek.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *