Afvallen met koffie: werkt dat echt & is het gezond?

Laatst bijgewerkt door Casper Goessens op maart 3, 2023

afvallen-met-koffie
afvallen-met-koffie

Afvallen met koffie, is dat eigenlijk wel mogelijk? De meningen hierover lopen al tijden uiteen.

Wij vonden het dus tijd om voor eens en altijd duidelijkheid te verschaffen omtrent dit onderwerp.

In dit artikel kom je erachter of afvallen met koffie écht mogelijk is, of dat het klinkklare onzin is.

Lees dus snel verder om achter het antwoord te komen!

Afvallen door koffie te drinken, een goed idee?

Wil jij graag van je overtollige kilo’s afkomen? Heb je reeds meerdere diëten geprobeerd?

De kans is groot dat niet elk dieet even goed gewerkt heeft. Elk mens reageert namelijk anders op een dieet, waardoor het soms noodzaak is om meerdere soorten diëten uit te proberen.

Wist je bovendien dat het niet altijd noodzakelijk is om een heel streng dieet te volgen om af te vallen?

afvallen-koffie

In veel gevallen is een combinatie van gezonde voeding en voldoende beweging dé sleutel naar succes.

Maar, wat is dan gezonde voeding? In de basis draait dit om een gevarieerd en gezond voedingspatroon.

Dat betekent dus niet elke avond patat, maar elke avond een gezonde maaltijd vol met goede voedingsstoffen.

Daarbij is het ook van belang om veel aandacht te besteden aan het drinken.

Het advies is om frisdrank en alcohol zo ver mogelijk links te laten liggen. Van welke dranken je dan wel kunt genieten?

Hoofdzakelijk van water, koffie of thee. En dan bedoelen we met name groene en kruidenthee. Ook zijn er tegenwoordig diverse soorten afslankthee en afslank koffie verkrijgbaar.

We horen je nu al vragen ‘Is het echt mogelijk om af te vallen met koffie?’. Ja, dat is zéker mogelijk. In dit artikel vertellen we jou graag alles over afvallen met koffie.

Is afvallen met koffie gezond?

Voordat we bespreken hoe je met koffie af kunt vallen, bespreken we graag of koffie nou wel of niet gezond is.

Er zijn namelijk regelmatig meerdere discussies gaande over de (on)gezondheid van koffie. Is het nou aan te raden om veel koffie op een dag te drinken? Of kan je het beter bij een x aantal kopjes koffie per dag laten?

Op het internet zijn onwijs veel meningen, ‘onderzoeken’ en ‘feiten’ te vinden. Om een antwoord op de hierboven gestelde vraag te kunnen geven, richten wij ons volledig op de informatie van het Voedingscentrum.

Het Voedingscentrum is namelijk een betrouwbare bron, aangezien zij zelf grootschalig onderzoek hebben verricht naar de gevolgen van het drinken van koffie.

Het Voedingscentrum geeft, op basis van haar eigen onderzoek, aan dat het advies is om maximaal 4 kopjes koffie per dag te drinken. Vrijwel alle andere wetenschappelijke onderzoeken (zoals dit onderzoek) beamen dit.

Indien je het bij maximaal 4 kopjes koffie per dag laat, geniet je van de voordelen van koffie.

Eén van de voordelen daarvan is dat het echt mogelijk is om af te vallen met koffie, waarover later in dit artikel meer.

Te veel koffie drinken

veel-koffie-met-bonen

Besluit je om méér dan 4 kopjes koffie per dag te drinken? Dan is het drinken van koffie niet meer zo gezond. Dit heeft voornamelijk met de te hoge inname van cafeïne te maken.

Zoals je wellicht weet, bevat elk kopje een aanzienlijke hoeveelheid cafeïne. Indien je het bij 4 kopjes koffie per dag houdt, blijft de hoeveelheid cafeïne binnen de grenzen van het toelaatbare.

Als je meer dan 4 kopjes koffie op een dag drinkt, komt er eigenlijk té veel cafeïne in jouw lichaam terecht. Daar kan je – zowel op de lange als op de korte termijn – hinder van gaan ondervinden.

Moraal van het verhaal; koffie is gezond, zolang je het maar bij maximaal 4 kopjes koffie per dag houdt.

Drink je meer dan 4 kopjes koffie per dag? Dan is het advies om het aantal kopjes koffie per dag terug te gaan dringen.

Dus: is het mogelijk om af te vallen door koffie te drinken?

afgevallen-verbaasd

In verschillende diëten worden complete voedingsgroepen uitgesloten, waaronder bij een koolhydraatarm dieet.

Bij een dergelijk geval worden de koolhydraten zoveel mogelijk vermeden. Bestaat er ook een dieet waarin het drinken van koffie volledig uitgesloten wordt?

Nee, eigenlijk niet. In veel diëten is namelijk ruimte voor het drinken van koffie, aangezien koffie bij kan dragen bij het kwijtraken van de overtollige kilo’s.

Hoe werkt dat precies? Nou, meerdere onderzoeken hebben uitgewezen dat 3 á 4 kopjes koffie per dag een positieve invloed hebben op het menselijk lichaam.

Zo is het een feit dat een dergelijke hoeveelheid koffie ervoor zorgt dat het metabolisme in het lichaam in een stroomversnelling raakt.

Wat metabolisme is? Dit is het proces in jouw lichaam waarbij voedingsstoffen omgezet worden naar energie. Het is hierbij wenselijk dat dit proces zo snel mogelijk gaat, aangezien de voedingsstoffen dan niet in jouw lichaam ‘blijven hangen’.

Door koffie te drinken, weet je dit proces te versnellen, waardoor je al snel van meerdere voordelen gaat genieten om af te vallen.

Moraal van het verhaal

Of afvallen met koffie in dit geval mogelijk is? Ja, dat is het zéker. Houd het dus wel bij 3 á 4 kopjes koffie per dag, zodat jouw lichaam in staat is om snel(ler) de overtollige kilo’s kwijt te gaan raken.

Daarbij willen we ook nog benoemen dat het niet mogelijk is om af te vallen door alleen maar koffie te drinken.

Nee, onderzoek heeft echter wel uitgewezen dat de volgende combinatie zéér efficiënt is: het terugdringen van het aantal calorieën per dag én het drinken van 3 á 4 kopjes koffie per dag.

Op basis van een dergelijk dieet kunnen we één ding vaststellen; afvallen met koffie is absoluut mogelijk.

Bekijk hierna: Afvallen met muntthee

Hongergevoel onderdrukken met koffie

Een andere reden waarom afvallen met koffie zo goed werkt, is omdat het je hongergevoel zal onderdrukken.

Dit effect is te danken aan de cafeïne. Het is niet voor niets dat veel supplementen die je helpen om af te vallen (zoals fat burners) cafeïne als primaire werkzame stof hebben.

Als je aan het afvallen bent kan het hongerige gevoel gedurende de dag nog wel eens de boosdoener zijn. Dit probleem kun je dus bestrijden door tussen de maaltijden door een kopje koffie te drinken.

Tip: drink je koffie zwart

koffie-met-melk

Als je wilt afvallen met koffie is het aangeraden om je koffie zwart te drinken. Dus zonder suiker en/of melk.

In melk en suiker zitten namelijk calorieën, terwijl er in koffie zelf geen enkele calorie zit.

Nu zal één schepje suiker per dag waarschijnlijk het verschil niet gaan maken, maar toch is nog altijd beter om je koffie zónder suiker te drinken. Dit zelfde geldt overigens voor melk in de koffie.

Misschien geheel overbodig om te vermelden is dat je het welbekende ”gebakje bij de koffie” ook beter kunt laten staan als je wilt afvallen. 😉

Gezondheidsvoordelen van koffie

Als je het bij 3 á 4 kopjes koffie per dag houdt, voldoe je eigenlijk aan de ‘voorschriften’ van het Voedingscentrum.

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, is het daardoor mogelijk om af te vallen. Bijkomend voordeel is dat je van nóg meer gezondheidsvoordelen kunt gaan genieten.

Enkele van deze gezondheidsvoordelen sommen we graag in onderstaand lijstje op:

  • Door koffie te drinken, ben je alerter en gemotiveerder, waardoor je beter jouw dieet kunt volgen.
  • Door koffie te drinken, ben je in staat om meer calorieën te verbranden.
  • De bloedsuikerspiegel wordt verbeterd.
  • Minder kans op onder meer hart- en vaatziekten.
  • Door koffie te drinken, weet je jouw hersenen te beschermen tegen veroudering.
  • Je verminderd de kans op kanker en de ziekte van Parkinson.
  • Door koffie te drinken, kan je kaalheid voorkomen.
  • Het kan spierpijn tegengaan.

Is koffie goed of slecht voor buikvet?

Er bestaat geen magische koffie waarmee je jouw buikvet zomaar even weg laat smelten. Maar omdat koffie – zoals je hebt kunnen lezen – hier wel degelijk een (kleine) bijdrage aan levert, heeft het wel enig effect.

Dat koffie slecht zou zijn voor buikvet is dus een fabeltje. Tenzij je er een heleboel suiker en/of melk in doet natuurlijk.

Conclusie; zwarte koffie kan je vetverbranding ietwat op gang helpen en levert dus ook een bijdrage aan buikvet kwijtraken.

Bulletproof koffie; een magisch wondermiddel?

Waarschijnlijk heb je er wel eens van gehoord.. Bulletproof koffie. Het is wat sommigen de ”magische” koffie noemen.

Dit is niet zomaar even een simpele Senseo die je zonder blender kunt klaarmaken. Een blender is namelijk wel echt nodig.

Er gaat namelijk behoorlijk wat MCT olie en boter in. MCT olie is een vorm van kokosolie. Het verschil is dat deze olie bij kamertemperatuur vloeibaar blijft. Hierdoor is het dus makkelijker te mengen in je koffie. Recepten hiervan zijn genoeg te vinden op internet.

Bulletproof koffie is een ware ”caloriebom” maar het is wel keto.

Of het de vetverbranding echt omhoog helpt? Dat is meer fabel dan feit. Maar feit is wel dat het je een gevuld gevoel geeft. Tijdens het vasten is het dus een goed middel om de honger te stillen.

Slotwoord

Is afvallen met koffie mogelijk? Ja, dat is het zeker. Drink maximaal 3 á 4 kopjes koffie per dag, breng het aantal kilocalorieën dat je dagelijks binnenkrijgt naar beneden en kom voldoende in beweging.

Die combinatie van factoren zorgt er uiteindelijk voor dat jij van de overtollige kilo’s af gaat komen.

Ben je een liefhebber van koffie? Houd het dan ook bij 3 á 4 kopjes koffie per dag. Indien je méér koffie per dag gaat drinken, kan dit tot verschillende gezondheidsproblemen gaan leiden.

Zo is het algemeen bekend dat een te hoge inname van cafeïne niet gezond voor het menselijke lichaam is; pas daar dus goed mee op!

Ik hoop dat je wat hebt gehad aan dit artikel en dat je wat wijzer bent geworden over afvallen met koffie.

Heb je nog vragen omtrent afvallen met koffie? Laat mij dit dan weten door een reactie achter te laten onder dit artikel!

Direct goed beginnen? Vergeet dan niet je gratis Kick-start te claimen hieronder:

Tijdelijk Gratis: de Vetverlies Kick-start

Ontdek hoe jij effectief en blijvend vet verliest. Claim direct je gratis download:

vetverlies-kick-start-cover-transparant

💡 Misschien vind je dit ook interessant:

Categorieën: Afvallen

Casper Goessens

Casper is personal trainer en trainings- en voedingsdeskundige. Hij doet al 7 jaar fanatiek aan fitness en helpt anderen om hun fysieke doelstellingen te behalen. Zijn kennis is afkomstig uit het doorspitten van studies en volgen van opleidingen. Daarnaast beschikt hij over een flinke dosis praktijkervaring op het gebied van trainingsleer en diëtetiek.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *