Muntthee & afvallen | Waar is het goed voor? Voordelen & Nadelen

Laatst bijgewerkt door Casper Goessens op februari 24, 2023

muntthee-afvallen
muntthee-afvallen

Afvallen met muntthee, is dat eigenlijk mogelijk en hoe effectief is dat werkelijk?

Er wordt vaak beweerd dat muntthee een krachtig middel is om mee af te vallen, maar is dat eigenlijk wel zo?

In dit artikel kom je achter het antwoord op deze vraag. Daarnaast kom je te weten waar muntthee nog meer goed voor is en of het ook negatieve effecten heeft.

Helpt muntthee bij afvallen?

Er wordt vaak beweerd dat muntthee enorm kan bijdragen aan gewichtsverlies. Vaak wordt dit echter verkondigd zónder wetenschappelijke onderbouwing.

Er zijn dan ook maar weinig redenen te bedenken waarom muntthee jou daadwerkelijk zou kunnen helpen bij het afvallen.

Verse muntthee bevat bijvoorbeeld géén cafëine, wat het metabolisme een (kleine) boost kan geven.

Is het dan helemaal nutteloos voor vetverlies?

afvallen-vetverlies

Toch is muntthee niet helemaal nutteloos tijdens het afvallen. Het heeft namelijk wel degelijk een aantal voordelen bij het verliezen van vet.

Zo kan het bijvoorbeeld de welbekende ‘cravings’ voorkomen, of plat gezegd: de vreetbuien.

Misschien herken je het wel. Je hebt ‘s avonds enorm veel zin om te snacken.

Nu is het natuurlijk het beste om gewoon niks ongezonds in huis te hebben, maar dat is iets voor een ander artikel.

Maar om dit probleem tegen te gaan kun je in plaats van een ongezonde snack een kopje heerlijke verse muntthee maken.

Dit geeft je namelijk een gevuld gevoel en daarnaast zitten er ook nog eens antioxidanten in. Of deze antioxidanten het verschil daadwerkelijk gaan maken?

Dat zeker niet, maar alle beetjes helpen.

Het belangrijkste bij gewichtsverlies is om minder te eten dan je dagelijkse verbruikt. Wil je hier meer over weten? Bekijk dan eens het artikel: Vetpercentage verlagen.

Geen calorieën in thee

De reden waarom afslankthee vaak word geprezen tijdens het afvallen, is omdat dit geen calorieën bevat.

Het is dus een ‘veilig’ drankje om te drinken en eens wat anders dan water.

Conclusie: muntthee goed om af te vallen?

vetpercentage-verlagen

Verse muntthee kan je een klein steuntje in de rug geven tijdens het afvallen. Vooral doordat het de gevreesde hongerklop kan voorkomen en ook zijn de antioxidanten die in de thee zitten alleen maar mooi meegenomen.

Toch is het geen wondermiddel waarmee je ineens aanzienlijk meer vet mee zult gaan verbranden. Dit is overigens met geen enkel afslanksupplement of voedingsmiddel het geval.

TIP: Download de gratis Vetverlies Kick-start

Waar is (verse) muntthee nog meer goed voor?

muntthee-in-kan

Verse muntthee kan je dus minimaal helpen bij het afvallen. Toch wordt deze theesoort vaak geprezen om de gezondheidseffecten. Is dit dan geheel ten onrechte?

Nee hoor, muntthee is namelijk hartstikke gezond en heeft méér dan genoeg voordelen voor je gezondheid. Nog meer dan dat jij waarschijnlijk zou denken.

Bedenk wel dat deze onderstaande effecten niet voor iedereen het geval zal zijn en dat ook niet al deze effecten wetenschappelijk bewezen zijn.

Hieronder vind je de voornaamste positieve effecten van verse muntthee:

1. Slijmoplossend

Een overvloed aan slijm is altijd vervelend. Dit is meestal het gevolg van verkoudheid en valt eigenlijk vrij weinig aan te doen.

Waarbij je tegen keelpijn nog wel eens een hoestdrankje kunt gebruiken om dit te verzachten, zijn er maar weinig middeltjes die het slijm tegengaan.

Muntthee is één van de weinige middelen die jou hier wél mee kan helpen. Het kan namelijk een slijmoplossend effect hebben. Dit kan dus nog wel eens goed van pas komen zodra jij verkouden bent.

2. Middeltje tegen misselijkheid

Ook bij misselijkheid kan muntthee jou een goede uitkomst bieden. We voelen ons allemaal wel eens wat minder lekker.

Vaak is de oorzaak hiervan niet bekend en wil je er gewoon zo snel mogelijk vanaf komen. Één van de meest effectieve én gezondste manieren om van je misselijkheid af te komen, is door een kop verse muntthee te nuttigen.

Veel mensen hebben al onderkend dat het een goed ‘geneesmiddel’ is tegen misselijkheid.

3. Helpt tegen een slechte adem

muntblaadjes-met-theekopje

Dat muntthee meer voordelen heeft dan alleen het afvallen mag ondertussen wel duidelijk zijn. Zo kan het je ook helpen om een slechte adem tegen te gaan.

Het is niet voor niets dat de meeste kauwgom en tandpasta munt smaak heeft.

Hoewel dit anders smaakt dan verse muntthee (gelukkig maar) heeft het wél dezelfde effecten. Je zou het misschien niet verwachten, maar muntthee kan jou een frisse adem bezorgen.

4. Goed voor de huid

Naast afvallen is ook een mooie huid iets wat veel mensen willen vanuit esthetisch oogpunt.

Muntthee kan jouw huid een boost geven en daarnaast gaat het overbeharing en een vettige huid tegen.

Dit voordeel is met name te danken aan de antioxidanten. Deze zijn niet alleen maar goed om het afvallen te ondersteunen, maar kunnen jou ook nog eens een stralende huid bezorgen.

5. Een verse muntthee voor het slapen

slapen-in-bed

Misschien dat jij dit al regelmatig doet. Een verse muntthee voor het slapen is niet alleen erg lekker, maar kan ook nog eens je nachtrust aanzienlijk verbeteren.

Muntthee helpt je te ontspannen en bovendien zit er zoals eerder al vermeldt géén cafëine in.

Hoewel de hoeveelheid cafëine in ‘normale thee’ minimaal is, kan dit wel zorgen voor een minder goede nachtrust als je hier gevoelig voor bent.

Met muntthee heb je hier dus geen last van en kun je dus met een gerust hart drinken voordat je naar bed toe gaat. Ook als je wilt afvallen is dit trouwens een voordeel.

Wist je namelijk dat een goede nachtrust enorm belangrijk is voor gewichtsverlies?

6. Positieve werking spijsvertering

Als je last hebt van verstoppingen dan kan een glas verse muntthee hier verandering in brengen. Het schijnt namelijk een positieve werking te hebben op de spijsvertering.

Wist je dat de spijsvertering en afvallen onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn? Één van de meest voorkomende oorzaken voor gewichtstoename is namelijk een slechte spijsvertering.

7. Helpt bij een opgeblazen gevoel

Misschien herken je het wel, een opgeblazen gevoel nadat je een grote maaltijd gegeten hebt. Verse muntthee kan de ideale oplossing zijn om dit te verminderen of zelfs te verhelpen.

Natuurlijk is het allereerst aangeraden om dit gevoel überhaupt tegen te gaan, maar als je het dan toch moet oplossen kun je hier heel goed een kopje verse muntthee voor drinken.

8. Muntthee kan de hoofdpijn verlichten

Hoofdpijn heeft iedereen wel eens. Vaak wordt hier een paracetamol voor genomen of een ander middeltje.

Ook verse muntthee wordt wel eens gedronken om de hoofdpijn wat te verlichten. Dit zal overigens niet bij iedereen even goed werken, maar er zijn genoeg mensen die hierbij zweren.

9. Stress tegengaan

stress

Stress is één van de grootste boosdoeners bij het afvallen. Teveel stress kan namelijk leiden tot overmatig eten en ook maak je hiermee cortisol aan, wat weer kan leiden tot gewichtstoename

Als je doel is om af te vallen, moet je stress dan ook zoveel mogelijk zien te voorkomen. Dit kun je op meerdere manieren doen, maar één van die manieren is door jezelf eens te trakteren op een glaasje muntthee zodat je eens goed tot rust kunt komen.

Zijn er ook negatieve effecten of bijwerkingen?

munt-bladeren

Bij bijna elk voedingsmiddel zijn er natuurlijk ook negatieve aspecten te benoemen. Ook als het gaat om het drinken van verse muntthee.

Je weet nu dat het jou enigzins kan helpen om af te vallen en overgewicht tegen te gaan en ook heb je nog vele andere voordelen van de theesoort kunnen bekijken.

Maar zijn er dan ook negatieve effecten te benoemen van muntthee?

Is muntthee slecht voor je bloeddruk?

Wat vaak word afgevraagd is of muntthee slecht is voor je bloeddruk. Echter is dit niet het geval wanneer je geen medicatie gebruikt.

Gebruik je momenteel medicatie tegen een hoge bloeddruk? Dan is het altijd verstandig om je huisarts eerst om advies te vragen.

Muntthee is dus niet slecht voor je bloeddruk, tenzij je momenteel medicijnen gebruikt. Als dit jouw geval is, raadpleeg dan altijd eerst een huisarts.

Lees ook: Afvallen met koffie

Hoe maak je verse muntthee?

muntblaadjes-op-theepot

Ben jij overtuigd van de positieve werking van muntthee en wil je dit thuis gaan maken? Misschien wil je beginnen met afvallen of jezelf een duwtje in de rug geven tijdens het gewichtsverlies.

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je van een van de andere gezondheidsvoordelen wilt profiteren.

Het bereiden is eigenlijk heel simpel. Wat je hiervoor nodig hebt is een waterkoker (of ouderwetse fluitketel) en verse munttakjes.

Je maakt de verse muntthee als volgt:

Kook het water en voeg de munttakjes toe. Gebruik ongeveer 3 tot 4 takjes voor één kop. Laat de takjes vervolgens even intrekken, of nog makkelijker: laat het in je kopje zitten.

Meestal wordt er voor gekozen om de munt in het water te laten zitten, maar als de smaak hierdoor te sterk voor je wordt kun je het ook na enkele minuten eruit halen.

Hoe kom ik aan munttakjes voor mijn thee?

Het enige wat je dus nodig hebt is de munt en het kokende water. Hoe je aan een waterkoker komt hoef ik jou niet te vertellen. Maar hoe je aan de munt komt is voor veel mensen vaak nog onduidelijk.

kopje-verse-muntthee

Goed nieuws, deze kun je namelijk gewoon kopen in de supermarkt. Bij de meeste supermarkten zul je deze bij de groenteafdeling vinden. Daarnaast is de kans groot dat jouw lokale groenteboer ook munt verkoopt.

Als je het leuk vind dan kun je dit natuurlijk ook zelf in je eigen tuin kweken, dan kan je immers pas écht spreken van ‘verse’ muntthee.

Verschil tussen verse muntthee & zakjes

theezakje

Misschien heb je het als thee liefhebber wel eens in de schappen zien liggen óf zelfs zelf gedronken. Muntthee is tegenwoordig namelijk steeds vaker in zakjes verkrijgbaar.

Dit is natuurlijk lekker makkelijk, alleen is het wel net zo effectief?

Bij een zakje muntthee wordt er vaak gebruik gemaakt van gedroogde muntthee. Dit is dus zwarte thee en géén groene thee.

Hoewel dit wel degelijk iets anders is, kun je met zakjes muntthee ook van de voordelen genieten. Hoewel het toch altijd aangeraden is om de thee vers te drinken.

Met verse thee ben je namelijk vaak goedkoper uit én je kunt nét iets meer van de gezondheidsvoordelen en voordelen om af te vallen profiteren.

Muntthee variaties met extra ingrediënten

muntthee-citroen-gember

Nu je een hoop hebt opgestoken over afvallen met verse muntthee en waar het nog meer goed voor is, zal ik je nog een aantal gezonde variaties geven zodat je deze kunt combineren om de variatie erin te houden;

Muntthee met gember

Gemberthee heeft net zoals munt enorm veel voordelen voor je gezondheid. Het is daarom ook een goed idee om dit aan je thee toe te voegen.

Je kunt dit doen zónder of met munt. De combinatie van gember en munt wordt door veel mensen erg lekker gevonden en gezien als de gouden combinatie. Deze soort thee wordt vaak gedronken tijdens het afvallen, maar ook gewoon omdat het goed smaakt.

Als jij geen gember lust raad ik je aan om dit tóch eens te proberen, aangezien de thee wonderbaarlijk genoeg amper de gember smaak heeft zoals je dat gewend bent.

Ook werkt deze combinatie erg goed als je last hebt van keelpijn. Je kunt hierbij ook een beetje honing toevoegen.

Muntthee met honing

Dit is altijd een goede smaakmaker. Of het nu gaat om een portie kwark met honing en cacao nibs, of dat je het over je pannekoeken heen doet.

Maar ook in je thee kan een klein scheutje honing de smaak aanzienlijk verbeteren.

Let wel: als je honing in de muntthee doet zal de thee wél calorieën bevatten. Dit is echter wel minimaal, maar toch iets om rekening mee te houden tijdens het afvallen.

Muntthee met honing is echter wel gezond, aangezien honing essentiële enzymen, mineralen en vitaminen bevat.

Met citroen

muntthee-met-citroen

Tot slot is ook muntthee met citroen een vrij veel voorkomende combinatie. Misschien heb je wel eens gehoord van de voordelen van citroensap tijdens het afvallen.

Citroensap kan namelijk net zoals munt het vetverlies ietwat stimuleren.

Als je deze twee met elkaar combineerd heb je al helemáál een goede theesoort waarmee je het afvallen ietwat kan bevorderen.

Als je bang bent voor de zure smaak, wees gerust. Dit valt namelijk reuze mee, aangezien de munt dit voor een groot gedeelte weg zal nemen.

Lees ook: Buikvet weg met citroen

Muntthee en afvallen: Tot slot

Afvallen met muntthee is dus wel mogelijk. Echter moet je er rekening mee houden dat het slechts een kleine invloed heeft op je vetverlies. De basis is nog altijd meer bewegen en minder eten.

Toch kan het je genoeg voordelen opleveren. Niet alleen om af te vallen, maar ook genoeg andere gezondheidsvoordelen.

Heb je na het lezen van het artikel ‘muntthee & afvallen’ nog vragen, opmerkingen of aanvullingen? Ik hoor ze graag! Laat even een reactie achter onder dit bericht en ik zal je vraag beantwoorden.

Tijdelijk Gratis: de Vetverlies Kick-start

Ontdek hoe jij effectief en blijvend vet verliest. Claim direct je gratis download:

vetverlies-kick-start-cover-transparant

💡 Misschien vind je dit ook interessant:

Categorieën: Afvallen

Casper Goessens

Casper is personal trainer en trainings- en voedingsdeskundige. Hij doet al 7 jaar fanatiek aan fitness en helpt anderen om hun fysieke doelstellingen te behalen. Zijn kennis is afkomstig uit het doorspitten van studies en volgen van opleidingen. Daarnaast beschikt hij over een flinke dosis praktijkervaring op het gebied van trainingsleer en diëtetiek.

2 reacties

Diny · november 14, 2020 op 6:59 pm

Ik gebruik bloeddruk tabletten mag ik dan toch mint thee uit zakjes drinken

    Casper · november 15, 2020 op 12:07 pm

    Dag Diny!
    Bedankt voor je bericht. Ik durf deze vraag niet met zekerheid te beantwoorden. Er zijn meerdere soorten thee waarbij het afgeraden wordt deze in combinatie met bepaalde medicatie te gebruiken. Als je de thee regelmatig gaat drinken zal ik dit eerst even navragen aan de specialist die je de medicatie heeft voorgeschreven. Als je hier iets meer over weet, hoor ik het graag!

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *