Wat zijn cacao nibs?

Laatst bijgewerkt door Casper op december 8, 2020

cacaonibs
cacao-nibs

Cacao nibs worden gemaakt van cacaobonen. Het zijn kleine stukjes rauwe, onbewerkte chocola die zijn puurheid behoudt doordat er geen andere voedingsmiddelen worden toegevoegd.

Zo blijven ze dus ongeraffineerd. Waardoor de voedingswaarden gelijk zijn aan cacaobonen en dat is nogal een verschilletje met een reep chocolade.

Een reep chocolade begint ook bij rauwe cacao, maar hierbij worden dingen toegevoegd zoals melk en suiker, waardoor de voedingswaarden veranderen waardoor er uiteindelijk een heel ander product uitkomt.

Zijn cacao nibs gezond?

De cacao nibs vallen onder de ‘superfoods’, dit komt doordat het een rauw product is en dus ‘puur’. Het bevat ontzettend veel anti-oxidanten en ze hebben ook nog eens een positieve werking op onze hart- en bloedvaten.

Ook bevatten ze mineralen, waaronder magnesium, ijzer, zink en chroom. Buiten deze nodige stofjes, bevat het ook nog eens een portie theobromine en cafeïne, deze hebben beide een stimulerende werking op ons lichaam.

Je kunt dus wel stellen dat cacao nibs een stuk gezonder zijn dan bewerkte chocolade. Al geldt natuurlijk wel: alles met mate.

Cacao nibs smelten?

Helaas, dit is misschien dan toch een klein nadeel van deze gezonde superfood. Dit heeft te maken met de productie van het product. Het is natuurlijk gewoon een cacaoboon en deze smelt ook niet.

Waar te koop?

Tegenwoordig kun je de nibs gewoon in de supermarkt kopen, maar ook op vele gezondheidssites en andere online webshops. Er zit soms nogal een prijsverschil in, bijvoorbeeld tussen een huismerk of een biologisch merk.

Let vooral op de voedingswaarden, dit is het belangrijkst. Maar je kunt er vanuit gaan dat alle cacao nibs onbewerkt zijn.


Via MyProtein heb je al een zak cacao nibs van 300 gram voor €6,99 >>

Wil je een wat grotere voorraad? Bij Body&Fit zijn er zakken van 500 gram te koop voor €9,90 >>

Voedingswaarde

Zoals ieder ander product varieert dit per merk en zullen de voedingswaarden dan ook iets verschillen.

Al kun je er vanuit gaan dat dit niet heel veel anders zal zijn, omdat het een rauw, onbewerkt product is.

Een hoeveelheid cacao nibs van 100 gram, zal ongeveer bevatten:

  • Kcal: 610
  • Vet: 50 gram
  • Koolhydraten: 23 gram
  • Eiwit: 13 gram

Recepten

Cacao nibs smaken erg goed in je portie kwark of Griekse yoghurt, zo heb je een gezond én eiwitrijk tussendoortje.

Maar je kunt het ook goed mengen in je havermoutpap, op pannenkoeken en in koekjes (wel zelf bakken). Natuurlijk zijn er nog veel meer gerechten waar in je de heerlijke nibs in kunt verwerken.


Meer gezonde voedingsmiddelen?

Kakifruit >>

Afvallen met muntthee >>

Categorieën: Voeding

0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.