Zijn gedroogde abrikozen gezond?
Zijn gedroogde abrikozen gezond? En zo ja, wat zijn hier dan de voornaamste voordelen van?
In dit artikel gaan we het uitgebreid hebben over deze vragen en lees je werkelijk alles wat je moet weten over gedroogde abrikozen.
Gezondheidsvoordelen van gedroogde abrikozen
Om het antwoord maar direct te verklappen; ja, gedroogde abrikozen zijn gezond. Sterker nog, ze hebben tal van gezondheidsvoordelen.
Er zitten veel vitamines en mineralen in gedroogde abrikozen. Zo zitten ze vol met vitamine A, B1, B2 en B6.
Ook mineralen zoals bijvoorbeeld foliumzuur, kalium, calcium, fosfor, ijzer en magnesium vind je terug in gedroogde abrikozen.
Hieronder bespreken we de voornaamste gezondheidsvoordelen.
Gedroogde abrikozen ondersteunen het immuunsysteem
De vitamine A en ijzer dat aanwezig is in gedroogde abrikozen helpen je lichaam om het immuunsysteem te versterken.
Dit is voor iedereen een gezondheidsvoordeel. Zeker als je een veganistische of vegetarische levensstijl volgt, dan is het verstandig om iedere dag een aantal gedroogde abrikozen te eten.
Sterkere botten en gezonde haren
Calcium, fosfor, magnesium, foliumzuur en vitamine A zorgen ervoor dat botten sterker worden. Ook hebben ze een positieve invloed op je haargroei en de conditie hiervan.
Gedroogde abrikozen zitten vol met deze gezonde stoffen. Ze kunnen je dus goed helpen om jouw lichaam te ondersteunen bij de opbouw en gezond houden van botten en haren.
Invloed van gedroogde abrikozen op bloeddruk
Hoewel foliumzuur, calcium, magnesium en vitamine A helpen om je bloeddruk te verlagen, is de grootste hulp het aanwezige kalium.
Mensen die last hebben van een hoge bloeddruk worden geadviseerd om kalium toe te voegen aan hun dieet.
Met name het eten van vier of vijf gedroogde abrikozen op een lege maag, schijnt te helpen om de bloeddruk te verlagen.
Gedroogde abrikozen bevatten namelijk veel kalium. In 100 gram zit bijna 33% van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid.
Spijsvertering en gedroogde abrikozen
Om je spijsvertering te bevorderen is het zeker een goed idee om dagelijks gedroogde abrikozen te eten.
De aanwezige vezels helpen je darmflora in balans te houden en zorgen ervoor dat deze adequaat je eten kan verteren.
Ook geeft het eten de vezelrijke abrikozen langer een voldaan en verzadigd gevoel. Dit heeft natuurlijk ook weer andere voordelen.
Gedroogde abrikozen helpen bij afvallen
Zodra je besluit om op dieet te gaan om gewicht te verliezen, dan moet je lichaam vaak even wennen aan een nieuw eetpatroon.
Voldoende vezels binnenkrijgen is in die gevallen vaak wel een uitdaging. De gedroogde versie van abrikozen kunnen je hier een oplossing bieden.
Houd er echt wel rekening mee dat deze “bommen met vezels” ook veel koolhydraten bevatten.
Toch wil dit niet zeggen dat je ze daarom niet tijdens het afvallen zou moeten eten. Gedroogde abrikozen kunnen je namelijk goed helpen als je gewicht wilt verliezen.
Voordelen van gedroogde abrikozen bij gewicht verliezen
Naast het positieve effect van vitamine B2 en B6 op je spijsvertering, ondersteunt de vitamine B1 in gedroogde abrikozen onder andere de verbranding van koolhydraten.
Dit is natuurlijk goed nieuws, aangezien ze best veel koolhydraten bevatten.
Fosfor en ijzer spelen eveneens een positieve rol bij de stofwisseling van energie in het lichaam.
Een ander voordeel is dat het eten van gedroogde abrikozen ervoor zorgt dat je langer vol zit. Hierdoor ben je dus minder snel geneigd om tussendoor te snacken.
Je bent helemaal slim bezig als je voor je snackmoment een stuk of vier gedroogde abrikozen eet.
Ze knabbelen lekker weg, zijn makkelijk mee te nemen, zitten boordevol gezonde voedingsstoffen én ze geven je een voldaan gevoel.
Een goede stoelgang met gedroogde abrikozen
Vitamine B2 en B6, maar vooral de aanwezige vezels in gedroogde abrikozen zorgen ervoor dat de stoelgang soepel blijft.
Ook bij klachten van obstipatie of diarree helpt het om gedroogde in plaats van verse abrikozen te eten.
De grote hoeveelheid vezels zorgen ervoor dat je lichaam het eten beter kan verteren en ze vormen voeding voor de bacteriën die zich in de darmen bevinden.
Gezonde darmbacteriën zijn natuurlijk onmisbaar voor een goede toiletgang.
Verse abrikozen of gedroogde abrikozen
De abrikoos is een steenvrucht (dus vrucht met harde pit) die oorspronkelijk uit China komt. Inmiddels wordt deze zoetige, oranje vrucht over de gehele wereld gegeten en zijn gedroogde abrikozen het bijzondere ingrediënt in de meest heerlijke gerechten.
Hoewel een verse abrikoos minstens zo smakelijk is als een gedroogde versie, verschillen ze nogal qua voedingswaarden.
Zo bevatten gedroogde abrikozen per 100 gram ruim vier keer zoveel calorieën en meer dan vijf keer zoveel koolhydraten.
Daar staat tegenover dat gedroogde abrikozen wel beduidend meer eiwitten en vezels bevatten.
Bijna alle vitamines en mineralen zijn ook aanwezig in de gedroogde versie. De enige uitzondering hierop is vitamine C. Dat gaat verloren bij het drogen van fruit.
Het drogen van abrikozen
Om gedroogde abrikozen te krijgen worden verse abrikozen gehalveerd en ontpit. Vervolgens zijn er twee manieren waarop de abrikozen gedroogd kunnen worden.
Uiteraard door de zon, dit is de meest natuurlijke en biologische wijze. Maar er kan ook gebruik worden gemaakt van een droogtunnel om abrikozen te drogen.
In een droogtunnel worden abrikozen op een lopende band gelegd en door middel van hete lucht wordt het vocht dat in de vrucht zit verdampt.
Gezwavelde abrikozen
Om bacteriën te doden en de gedroogde abrikozen langer houdbaar te houden worden ze soms vóór het droogproces met zwavel behandeld.
Gedroogde abrikozen die “gezwaveld” zijn hebben ook een mooie oranje kleur.
De hoeveelheid zwavel die in de gedroogde abrikozen achterblijft na het drogen, is niet giftig of schadelijk voor je gezondheid.
Zwaveldioxide wordt op het etiket aangegeven als E220. In het lichaam wordt dit mineraal omgezet tot sulfaat en via urine weer uitgescheiden.
Ongezwavelde gedroogde abrikozen
De biologische versie van abrikozen die gedroogd zijn hebben geen zwavelbehandeling gehad.
Hierdoor zijn ze wel iets kwetsbaarder voor bederf en kunnen ze daarom minder lang worden bewaard.
Ze zijn ook veel donkerder van kleur en zien er misschien iets minder lekker uit.
En hoewel smaken verschillen, vinden de meeste mensen de gedroogde ongezwavelde abrikozen vaak lekkerder en smaakvoller dan abrikozen de wel gezwaveld zijn.
Opletten bij gedroogde abrikozen
Ondanks het feit dat de gedroogde abrikoos een ongelooflijk waardevolle toevoeging is aan je dieet, zijn er ook een paar aandachtspunten waar je rekening mee moet houden. Daarover meer hieronder.
Sulfietallergie
Gezwavelde abrikozen bevatten een minuscule hoeveelheid sulfiet. Er zijn personen die allergisch zijn voor sulfiet, waardoor er overgevoeligheidsreacties kunnen optreden.
Dit komt echter niet vaak voor. Slechts 4% van alle mensen met astma lopen risico op overgevoeligheid voor sulfiet.
Koolhydraten
Vergeleken met verse abrikozen bevat de gedroogde versie erg veel koolhydraten.
Om je een idee te geven: een verse abrikoos bevat per 100 gram 11,6 koolhydraten, terwijl er in 100 gram gedroogde abrikozen 58,3 gram koolhydraten zitten.
Dat is natuurlijk een substantieel verschil.
Culinaire toepassingen van gedroogde abrikozen
Met name in het Midden-Oosten worden abrikozen die gedroogd zijn, toegevoegd aan stoof- en vleesgerechten.
Meestal worden ze eerst even in lauw water geweld. Dit bevordert namelijk de smaak. Niet alleen van de abrikozen zelf maar ook van het gerecht waarin ze verwerkt worden.
In stoof- en vlees gerechten
Of je nu een gerecht in de oven, stoofpan, slowcooker of tajine bereidt, als je er in het laatste (half) uur een aantal gedroogde, gewelde, abrikozen aan toevoegt, dan geef je een extra dimensie aan je stoofgerecht.
In cakes, taarten en breakfast-bowls
Je kunt natuurlijk abrikozenjam gebruiken als vulling of topping voor taarten en cakes, maar heb je er wel eens aan gedacht om stukjes gedroogde abrikozen te laten wellen in water of een likeur en deze toe te voegen aan het beslag?
Je zult blij verrast zijn met het resultaat. Ook als je graag ontbijt met havermout, yoghurt of een andere “pap”, dan is een toevoeging van gedroogde abrikoos een lekkere afwisseling. Wellicht zonder ze eerst in alcohol te wellen.
In alcohol
In alcohol gewelde abrikozen kunnen natuurlijk wel uitstekend in desserts of op een houten prikkertje met een stukje oude kaas.
Je kunt gedroogde abrikozen wellen in een likeur die jij lekker vindt. Ook rum of brandewijn lenen zich uitstekend om abrikozen in te wellen.
Overigens, gedroogde abrikozen die met suiker en geraspte citroenschil worden gekookt en een week of zes in brandewijn hebben gelegen, worden Boerenmeisjes genoemd.
Kortom, er zijn genoeg redenen om gedroogde abrikozen toe te voegen aan je dagelijkse voeding. Voor de smaak, de gezondheidsvoordelen en ter verrijking van je culinaire inspanningen.
Waar kun je ze kopen?
Je vraagt je wellicht af waar je gedroogde abrikozen kunt kopen. In de supermarkt kan het vaak lang zoeken zijn, aangezien veel supermarkten deze niet altijd op voorraad hebben.
Vaak zitten er wel abrikozen in een mix van gedroogd fruit, welke je bij vrijwel elke supermarkt kunt kopen.
Mocht de supermarkt geen abrikozen hebben, dan kun je vaak nog wel terecht bij de plaatselijke notenboer of fruitwinkel.
Wat ook een goede mogelijkheid is en waar ik tevens zelf een groot fan van ben, is om de gedroogde abrikozen hier online te bestellen.
Heb je nog vragen naar aanleiding van dit artikel? Laat dan een reactie onder deze pagina!
Direct goed beginnen met effectief en blijvend vetverlies? Download dan even de Vetverlies Kick-start en ontdek de 8 meest gemaakte fouten bij het afvallen:
Tijdelijk Gratis: de Vetverlies Kick-start
Ontdek hoe jij effectief en blijvend vet verliest. Claim direct je gratis download:
0 reacties