Intermittent fasting 16/8: de complete beginnersgids (16/8 dieet)
De intermittent fasting 16/8 methode is de meest gebruikte vorm van intermittent fasting. In dit artikel lees je alles over deze methode, zoals: de meest gebruikte tijden, ervaringen en voedingstips.
- Over de intermittent fasting 16/8 methode
- Welke tijden zijn er mogelijk bij 16/8 intermittent fasting?
- Intermittent fasting ervaringen
- 16/8 intermittent fasting: wat zijn de resultaten?
- Hoeveel maaltijden tijdens de 16/8 methode?
- Wat is de beste tijd om te sporten?
- Andere vormen van intermittent fasting
- Is het 16/8 dieet geschikt voor jou?
Over de intermittent fasting 16/8 methode
16/8 intermittent fasting wordt steeds populairder. Als je dit artikel leest is de kans groot dat jij al weet wat intermittent fasting inhoudt. Ik zal het toch nog even kort toelichten.
Intermittent fasting betekent dat je periodiek vast. Je eet niks binnen een bepaald tijdsbestek (fasting window) en daarentegen heb je ook een tijdbestek waarin je wel mag eten (eating window).
In het geval van 16/8 intermittent fasting duurt het vasten 16 uur en mag je in een tijdsbestek van 8 uur eten.
Deze manier van diëten kun je op verschillende manieren toepassen. Er zijn namelijk meerdere vormen van intermittent fasting.
De meest gebruikte en bekendste vorm is de 16/8 methode, de methode waar we het in dit artikel over gaan hebben.
Deze vorm van intermittent fasting staat over het algemeen bekend als het makkelijkst om vol te houden en dus het meest geschikt voor beginners.
Ook wordt er geclaimd dat de intermittent fasting 16/8 methode voor het minste spierverlies zal zorgen.
Voordelen van intermittent fasting
Intermittent in het algemeen heeft veel gezondheidsvoordelen. Hoewel veel van deze voordelen wetenschappelijk zijn bewezen, worden deze toch vaak ontkracht en gezien als fabeltjes.
Hoewel er dus nog veel onwetendheid heerst omtrent dit onderwerp, kunnen we er niet onderuit dat er een hoop mensen zijn die hier mooie resultaten mee behalen.
Een aantal grote voordelen van intermittent fasting zijn:
- Vetverlies wordt gestimuleerd
- Afvallen met maximaal spierbehoud
- Flexibel dieet
- Bloedsuikerspiegel wordt verbeterd
- Stimuleert de hersenfunctie
- Verlengt de levensduur
Naast bovenstaande voordelen is deze manier van diëten voor veel mensen simpelweg gemakkelijker vol te houden, omdat je tijdens de ”eating window” meer calorieën kunt consumeren in een kortere tijd dan bij een ”klassiek dieet”.
Welke tijden zijn er mogelijk bij 16/8 intermittent fasting?
Je weet nu het principe van 16/8 intermittent fasting, namelijk: 16 uur vasten en 8 uur eten.
Hoe je deze tijden indeelt heb je helemaal zelf in de hand, zolang jij je maar aan de gestelde tijden houdt.
Je zult dan ook zelf moeten uitvogelen welke tijden voor jou het beste werken. Dit zal namelijk sterk verschillen per persoon.
Een aantal van de meest gebruikte eating windows zijn:
- 10:00-18:00
- 12:00-20:00
- 13:00-21:00
Bovenstaande eating windows wordt door de meeste mensen als het prettigst ervaren. Ik raad je aan om je eating window in elk geval niet vóór 10 uur te beginnen.
Zoek uit welk tijdsbestek het beste voor jou kan gaan werken. Houd hierbij rekening met je dagindeling, zoals: je werktijden, sport en eventueel gezamelijke avondmaaltijd.
Intermittent fasting ervaringen
Ik heb persoonlijk erg goede ervaringen met intermittent fasting. Dit heeft er bij mij voor gezorgd dat ik mezelf gemakkelijker aan mijn caloriedoel kon houden.
In het begin zal het ietwat onwennig zijn om ineens 16 uur lang te vasten, zeker wanneer jij dit nog nooit eerder hebt gedaan. Ik raad je aan om veel water te drinken en eventueel ook koffie en thee.
Het zal vooral mentaal wat zwaarder zijn, maar wanneer je hier eenmaal aan gewend bent geraakt is het een fluitje van een cent. Doordat je al je maaltijden binnen 8 uur eet, heb je tijdens deze 8 uur niet eens in de gaten dat je aan het diëten bent.
In het begin zul je eventueel moeten experimenteren met de beste tijden voor het 16/8 intermittent fasting. Zodra je eenmaal weet welke windows voor jou het beste werken, kun je hier mooie resultaten mee behalen.
Online zijn er niet veel mensen die ervaringen delen. Op forums vind je bijvoorbeeld weinig ervaringen over het 8 uren dieet.
Jammer als je het mij vraagt, want het levert mooie resultaten op.
16/8 intermittent fasting: wat zijn de resultaten?
Wat voor resultaten kun je dan verwachten van intermittent fasting 16/8? Hoeveel kun je nou afvallen met het zogenoemde ”8 uur dieet”?
Dat is natuurlijk lastig om te zeggen, omdat dit echt zal verschillen van persoon tot persoon.
Ik had zelf het idee dat ik nét wat sneller vet verloor tijdens de intermittent fasting 16/8 methode dan met normaal diëten, maar ik heb dit niet expliciet gemeten.
Ik ben hier overigens niet de enige in, aangezien er meer dan genoeg mensen zweren bij intermittent fasting 16/8. Ik zou dus zeggen; probeer het eens uit en wie weet is dit wel de ideale manier van diëten voor jou.
Hoeveel maaltijden tijdens de 16/8 methode?
Er zijn geen vast aantal maaltijden waar je je aan dient te houden bij intermittent fasting. Bij de 16/8 methode heb je een redelijk lang eating window vergeleken met andere intermittent fasting methodes.
Ik raad je dan ook aan om minimaal 3 maaltijden te nuttigen, goed verspreid over dit tijdframe.
De enige tijden waar je je aan moet houden is de eerste maaltijd op het moment dat de eating window begint en de laatste maaltijd die je gegeten moet hebben op het moment dat de eating window eindigt.
Daartussen kun je nog één, twee, of zelfs nog meer maaltijden eten. Meestal worden er 3 tot 5 maaltijden gegeten. Zorg er voor dat elke maaltijd een voedzame en evenwichtige maaltijd is. Vergeet dus je vitamines niet uit je groenten en fruit te halen.
Het is tevens aangeraden om bij de laatste maaltijd caseïne eiwitten te eten, oftewel: eiwitten met een langzame opname. Dit zit bijvoorbeeld in kwark en kipfilet.
Hier eet je idealiter ook (gezonde) vetten bij. De combinatie van eiwitten en vetten zorgen namelijk voor een nog langzamere opname van de eiwitten. Hier kun je dus langere tijd op teren tijdens de fasting window.
Drinken tijdens het vasten
Gelukkig mag je bij 16/8 intermittent fasting wel gewoon drinken tijdens de 16 uur durende fasting window. Althans, je mag water drinken en alle andere dranken die geen calorieën bevatten.
Koffie is bijvoorbeeld voor velen hun beste vriend tijdens de 16/8 methode. Dit komt omdat koffie voor een verzadigd gevoel zorgt.
En door de cafeïne die het bevat, krijg je bovendien een goede energieboost, iets wat van harte welkom kan zijn tijdens het vasten.
Andere populaire dranken tijdens 16/8 intermittent fasting zijn thee (zoals muntthee en gemberthee).
Ook ”zero drankjes” zoals bijvoorbeeld cola zero doen het goed, aangezien deze de honger goed kunnen stillen. Echter zijn dit soort drankjes wel wat minder gezond, drink dit dus met mate.
Dit soort dranken kunnen wel eens een paar calorieën bevatten. Dit is geen ramp, aangezien je in theorie tot zo’n 35 calorieën mag consumeren binnen je fasting window.
Zie dit echter niet als vrijbrief, probeer het echt tot een minimum te beperken.
Wat is de beste tijd om te sporten?
16/8 intermittent fasting is een populair dieet onder sporters. Het wordt bijvoorbeeld vaak gedaan door fitnessers om het vetpercentage te verlagen.
Nu kan het zomaar zijn dat je voor de belangrijke vraag komt te staan: wat is nou de beste tijd om te gaan sporten?
Dat is een goede vraag en het kan dan ook lastig te bepalen zijn.
Hier valt helaas geen eenduidig antwoord op te geven. Wat ik je wel kan aanraden is om zoveel mogelijk te trainen terwijl je goed doorvoed bent.
Train dus idealiter in je eating window. Bijvoorbeeld na je eerste maaltijd. Zorg dat je voor je gaat trainen voldoende koolhydraten en eiwitten binnen hebt gekregen, zodat je alles uit je training kunt halen en geen last hebt van je energietekort.
Ook de maaltijd na je training is belangrijk. Probeer deze binnen een uur na je training in te plannen, zodat je lichaam goed kan herstellen van de geleverde inspanning.
Andere vormen van intermittent fasting
16/8 intermittent fasting is niet de enige methode om periodiek te vasten. Hoewel dit volgens velen wel de meest geschikte methode is voor beginners, zijn er ook een aantal andere vormen van intermittent fasting, zoals:
- 4/20: 4 uur eten, 20 uur vasten
- 24/24: 24 uur eten, gevolgd door 24 vasten (gevorderde)
- 12/36: 12 uur eten, gevolgd door 36 uur vasten (gevorderde)
Vergeleken met bovenstaande methodes lijkt 16/8 intermittent fasting slechts kinderspel. Ik raad je dan ook aan om eerst het tijdframe 16/8 een tijd vol te houden, alvorens je een moeilijker tijdframe gaat proberen.
Is het 16/8 dieet geschikt voor jou?
Als je dit artikel hebt gelezen dan heb je hopelijk een goed beeld gekregen van wat 16/8 intermittent fasting is, hoe je dit het beste kunt aanpakken en of dit een geschikte manier van diëten is voor jou.
Als je nog twijfelt of je dit wel moet proberen, zou ik zeggen; geef het eens een kans en kijk of het wat voor je is!
Download een van onze Gratis Kick-starts voor effectief vetverlies!
Misschien ook interessant:
0 reacties