Wat zijn calorieën?

Laatst bijgewerkt door Casper Goessens op oktober 7, 2023

calorieën
calorieën

Koolhydraten, eiwitten, gezonde vetten, calorieën en suikers. Het zijn slechts enkele voorbeelden van termen die je veelal in een dieet, een kookboek of afvalprogramma tegenkomt.

Maar, heb jij enig idee wat deze verschillende termen nou precies inhouden?

Weet jij bijvoorbeeld het verschil tussen gezonde vetten en ongezonde vetten? En weet jij precies wat calorieën zijn?

Wij kunnen het ons goed voorstellen dat dit niet allemaal volledig duidelijk voor jou is. Vandaar dat wij dit artikel geschreven hebben.

In dit artikel vind je het antwoord op de prangende vraag ‘Wat zijn calorieën?’. Na het lezen van dit artikel kan je een perfect antwoord op die vraag geven. En ook ontdek je hoe jij met calorieën om moet gaan en hoeveel calorieën je per dag nodig hebt.

Wat is een calorie?

Als je de verpakking van een willekeurig voedingsproduct erbij pakt, zie je daar verschillende voedingswaarden op vermeld staan.

Zo zie je ook altijd benoemd staan hoeveel calorieën in de verpakking te vinden zijn. Deze calorieën worden soms per 100 gram aangegeven en soms in zijn totaliteit.

Maar, wat zegt dat getal op de verpakking nou precies? Met andere woorden: wat is een calorie?

Een calorie is niks meer dan een maat voor de hoeveelheid energie die je in het eten kunt vinden. Op de verpakking van voedingsproducten zie je dit veelal vermeld staan in de eenheid ‘kcal’.

Deze eenheid staat voor de term ‘kilocalorieën’ en bestaat uit 1000 calorieën. Als je het over 1 kcal hebt, heb je het dus tegelijkertijd ook over 1000 calorieën.

kcal-bijhouden

Hoe verhoudt zich dit nou precies tot bepaalde voedingsproducten? Graag bespreken we dat aan de hand van een duidelijk voorbeeld.

We pakken een pot pindakaas erbij en kijken op de verpakking naar de vermelde voedingswaarden.

Op de verpakking zien we het volgende staan: 645 kcal per 100 gram. Dit betekent dus dat je 645 kcal per 100 gram pindakaas binnen krijgt.

Dat staat dus gelijk aan 645.000 calorieën per 100 gram, maar dat zijn nogal veel nullen. Mede daarom kiezen veel merken ervoor om de voedingswaarden op de verpakking in de eenheid 645 kcal aan te geven.

Is 645 kcal veel? Daar komen we graag later in dit artikel op terug; je moet dit namelijk allemaal relatief zien in verhouding tot de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid kilocalorieën.

Het antwoord op de vraag ‘wat is een calorie?’ is hopelijk nu duidelijk. Het is puur de maat voor de hoeveelheid energie die je in bepaalde voeding kunt vinden.

In een dieet wordt bijvoorbeeld veel over calorieën gesproken, terwijl je op verpakkingen van voedingsproducten hoofdzakelijk kilocalorieën terugvindt.

Het is dus zaak om deze twee verschillende eenheden uit elkaar te houden:

  • 1 kcal = 1000 calorieën
  • 1 calorie = 0,0001 kcal

Waar heeft een calorie betrekking op?

Je weet nu precies wat een calorie is, maar wat zegt een calorie nou precies? Om dat uit te kunnen leggen, willen we graag eerst bespreken wat de functie van calorieën nou is.

Het menselijk lichaam heeft een bepaalde hoeveelheid calorieën per dag nodig om goed te kunnen functioneren. Deze calorieën dienen namelijk als energie voor jouw gehele lichaam.

Je gebruikt onder andere energie als je:

  • Ademhaalt
  • Wandelt
  • Nadenkt
  • Eet
  • Fietst (of andere vormen van beweging)

Kortom; jouw lichaam verbruikt gedurende de dag continue energie, waar jouw lichaam de calorieën voor gebruikt.

Deze calorieën worden door het lichaam verbrand, zodat je voldoende energie hebt om gedurende de dag actief te functioneren.

Als jouw lichaam helemaal geen calorieën meer binnen krijgt, ontstaat er een gevaarlijke situatie. Het is immers niet voor niets dat het menselijk lichaam slechts enkele dagen zonder voeding kan.

Dit komt puur doordat jouw lichaam dan geen calorieën én dus geen energie meer binnen krijgt.

Wat zijn actieve calorieën?

thuis-sporten-creatief

Als je aan het bewegen bent, is jouw lichaam calorieën aan het verbruiken. Die calorieën worden ook wel aangeduid met de term ‘actieve calorieën’.

Dit zijn eigenlijk alle calorieën die je verbrandt tijdens een actieve inspanning. Wat een actieve inspanning is? Dat zijn eigenlijk alle inspanningen die niet-zittend zijn.

Als je bijvoorbeeld een activity tracker hebt, worden uitsluitend de actieve calorieën aangegeven.

Deze actieve calorieën hebben dus betrekking op de calorieën die je verbruikt door actief te bewegen. Dit is bijvoorbeeld van belang tijdens een dieet.

Zijn alle calorieën hetzelfde?

groenten

Zo, je weet nu wat calorieën zijn en je weet het verschil tussen een kilocalorie (kcal) en een ‘normale’ calorie.

Maar, zijn alle calorieën nou hetzelfde? Zijn de calorieën van een cracker bijvoorbeeld dezelfde soort calorieën als die van pindakaas?

We willen het liever niet al té lastig voor je maken, maar er bestaat echt een verschil tussen calorieën.

We kunnen hierbij onderscheid maken tussen ‘zinnige’ calorieën en ‘onzinnige’ calorieën.

De onzinnige calorieën zijn terug te vinden in ongezonde voedingsproducten; die producten bevatten ook ongezonde vetten, suikers en toegevoegde kunstmatige stoffen.

Jouw lichaam heeft eigenlijk niet al te veel aan bovenstaande voedingsproducten, waardoor de calorieën als onzinnig bestempeld kunnen worden.

In bijvoorbeeld groente, fruit, vis, kip en volkoren producten zitten niet alleen zinnige calorieën, maar ook goede vetzuren, vitaminen en de juiste vezels.

Door deze combinatie van voedingswaarden worden die calorieën als zinnig beschouwd.

Onder aan de streep blijft 1 kcal echter alsnog 1 kcal. Met het oog op het functioneren van jouw lichaam is het daarom wenselijk dat je een x aantal kilocalorieën per dag binnen krijgt.

Daarover vertellen we je hieronder graag iets meer!

Hoeveel calorieën moet je dagelijks binnen krijgen?

Ben je bewust bezig met jouw gewicht en/of met het volgen van een dieet? Dan heb je ongetwijfeld wel eens iets gelezen over de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid calorieën.

Dit getal geeft eigenlijk het aantal calorieën weer dat jouw lichaam dagelijks binnen moet krijgen.

Het is goed om te weten dat de hoeveelheid calorieën per geslacht verschilt. Over het algemeen heeft een vrouw gemiddeld 2.000 kcal per dag nodig en een man gemiddeld 2.500 kcal per dag.

Zolang jouw dagelijkse hoeveelheid calorieën rond het betreffende getal zit, ben je op een gezonde wijze bezig.

Ben je een vrouw en krijg je dagelijks 4.000 kcal per dag binnen? Dan is jouw lichaam meestal niet in staat om al deze calorieën te verbranden. Het gevolg hiervan mag duidelijk zijn; je krijgt dan sneller last van overgewicht en een dikke buik als vrouw.

Al deze calorieën worden namelijk in jouw lichaam opgeslagen en worden vervolgens omgezet tot lichaamsvet.

Als je overgewicht hebt, is dat dus vaak te wijten aan een té hoge inname van het aantal calorieën per dag.

Het advies is dan ook, onder meer van het Voedingscentrum, om dagelijks de bovengenoemde richtlijn in de gaten te houden.

Moraal van het verhaal: zorg ervoor dat je dagelijks de juiste hoeveelheid calorieën binnenkrijgt. Raadpleeg hiervoor de verpakkingen van de voedingsproducten en let daarbij goed op de gebruikte eenheid.

Je weet nu immers dat de antwoorden op de volgende vragen niet hetzelfde zijn: Wat zijn kilocalorieën en wat is een calorie?

Nog vragen?

Heb je nog vragen over de vraag ”wat zijn calorieën” of andere onduidelijkheden omtrent dit onderwerp?

Laat mij dit dan even weten door een reactie achter te laten onder dit artikel!


Wat is jouw doel?

Maak een keus hieronder en ontvang direct een Gratis Kick-start!


💡 Misschien vind je dit ook interessant:

Categorieën: Voeding

Casper Goessens

Casper is personal trainer en trainings- en voedingsdeskundige. Hij doet al 7 jaar fanatiek aan fitness en helpt anderen om hun fysieke doelstellingen te behalen. Zijn kennis is afkomstig uit het doorspitten van studies en volgen van opleidingen. Daarnaast beschikt hij over een flinke dosis praktijkervaring op het gebied van trainingsleer en diëtetiek.

1 reactie

Willem · april 9, 2024 op 12:59 pm

Hoi Casper.
Reken je de in het artikel genoemde vergelijkingen nog even na?

1 kcal = 1000 calorieën
1 calorie = 0,0001 kcal <== 0 teveel?

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *