Hoeveel km is 10.000 stappen, en hoeveel is gezond?

Laatst bijgewerkt door Casper Goessens op maart 7, 2024

hoeveel km zijn 10000 stappen
hoeveel km zijn 10000 stappen

In dit artikel ontdek je waar al deze stappen goed voor zijn en hoeveel km 10.000 stappen per dag is.

Ook kom je erachter hoe dit verschilt per leeftijd en hoeveel stappen je minimaal nodig hebt om gezond te leven en/of af te vallen.

10 duizend stappen, hoeveel km is dat?

 stappendoel

Om je vraag meteen te beantwoorden: 10.000 stappen is ongeveer 7 km. Het is natuurlijk lastig om een exact aantal te noemen. Dit hangt namelijk helemaal af van hoe groot de stappen zijn die jij zet. Maar als we een gemiddeld persoon nemen zal dit dus uitkomen rond de 7 kilometer.

Dit lijkt op het eerste gezicht misschien erg veel voor je. Maar je zult jezelf verbazen hoe snel je aan die 7 km kunt komen. Het maakt natuurlijk wel een enorm verschil of je een zittend beroep hebt of niet.

Maar uiteindelijk zou dit stappendoel voor ieder gezond persoon makkelijk haalbaar moeten zijn.

Waarom 10 duizend stappen?

Het aantal van 10.000 is op basis van meerdere onderzoeken vastgesteld. De oorsprong hiervan schijnt uit Japan te komen. Het is natuurlijk wel belangrijk om te onthouden dat dit getal een richtlijn is.

Probeer je dus niet al te veel te focussen om die 10.000 aan te tikken. Je ziet namelijk wel eens mensen die zodra ze hun stappendoel gehaald hebben de rest van de dag niks meer doen. Hoe meer stappen je zet hoe beter, tot op zekere hoogte natuurlijk.

stappen-per-dag

Ook verschilt deze norm per leeftijd, lengte, gewicht, geslacht etc. Het zou natuurlijk gek zijn als iedereen dezelfde norm zou hebben om ‘gezond’ te leven.

Kortom: de 10.000 stappen is een mooi streven, maar de ene persoon zal meer beweging nodig hebben dan de ander om gezond te blijven. Toch is dit een mooi aantal om als dag doel te stellen.

Tips voor meer beweging

Vind je het lastig om aan je stappendoel te komen? Ik kan me goed voorstellen dat het niet voor iedereen even makkelijk is. Er zijn bijvoorbeeld mensen met een zittend beroep, of je vind het gewoon niet leuk om te bewegen.

Toch is het erg belangrijk om voldoende beweging te krijgen. Uit onderzoeken is gebleken dat ongeveer de helft van alle Nederlanders gemiddeld 7 uur per dag stilzit. En voor veel mensen zal dit zelfs nog hoger liggen.

Hieronder vind je een aantal tips die jij direct kunt toepassen om meer te bewegen in ‘t dagelijkse leven.

Wandelen in de pauze

Zeker als jij een zittend beroep hebt is het een goed idee om in de pauze eens een wandelingetje te gaan maken. Doe dit het liefst buiten als je hiertoe in de gelegenheid bent.

In plaats van dat je tijdens de lunch je social media checkt, kun je ook stukje gaan lopen. Daarnaast is het ook altijd goed om buiten even een frisse neus te gaan halen.

Pak minder vaak de auto

Pak jij vaak de auto voor kleine stukjes? Denk aan boodschappen doen. Vaak pakken we de auto uit gemakszucht (ik maak me hier zelf ook schuldig aan).

Pak voor de verandering eens de fiets als je boodschappen gaat doen. Dit is niet alleen veel gezonder maar bespaard je ook nog eens brandstof.

Beloon jezelf

Als je ‘t lastig vind om je stappendoel te behalen, bedenk dan een manier waarop je jezelf kunt belonen op ‘t moment dat jij bijvoorbeeld de 10 duizend stappen hebt aangetikt.

Trakteer jezelf bijvoorbeeld eens op een stuk pizza of iets anders lekkers, op het moment dat jij je de hele week aan je stappendoel hebt gehouden.

Kantoor fitness

Dit is nog relatief onbekend in Nederland maar wordt wel steeds populairder. Zo heb je bijvoorbeeld bureaustoelen waar je op kunt fietsen, of ‘wiebelkrukken‘ waarop je continue in beweging bent.

Ook zijn er zogenaamde stoelfietsen. Dit zijn kleine apparaatjes die je onder je bureau kunt leggen en op kunt trappen als jij aan ‘t werk bent. Zo kom je in de tijd dat jij op kantoor zit aan je beweging.

Daarnaast kan het er ook nog eens zorgen voor betere concentratie omdat meer beweging zorgt voor een betere doorbloeding richting de hersenen.

beweging in huis

Naast bovengenoemde apparaten is er nog veel meer fitnessapparatuur dat jij gemakkelijk thuis kunt gebruiken. Het hoeft je niet eens veel geld en/of ruimte te kosten.

Dit is een goede oplossing voor mensen die weinig tijd en/of zin hebben om te gaan sporten buiten de deur. Zo zijn er bijvoorbeeld apparaten waar je op kunt bewegen terwijl jij je favoriete serie kijkt.

Benieuwd naar deze apparaten voor thuis gebruik? Klik dan op de link hieronder voor meer informatie over fitnessapparaten voor thuis:

Beste fitnessapparatuur voor thuis >>

Tienduizend stappen per dag doen meer kwaad dan goed?

De laatste tijd zijn er verschillende artikelen op nieuwssites verschenen dat 10 duizend stappen per dag helemaal niet zo goed zou zijn als zo vaak beweerd wordt.

Er wordt in deze nieuwsberichten zelfs gesteld dat het meer kwaad dan goed zou doen.

Het argument hiervoor is dat dit cijfer slechts gebaseerd is op één studie die uitgevoerd is met Japanse mannen.

Bovendien heeft deze studie in 1960 plaatsgevonden. Achterhaald dus, zou je denken.

Toch blijken meerdere studies aan te tonen dat het gezond is om voldoende stappen per dag te zetten. Of 10 duizend dan hét ”heilige getal” is? Dat niet per se.

Het is gevaarlijk om één specifiek getal voor iedereen te nemen. Senioren of mensen die niet goed ter been zijn hebben bijvoorbeeld aan minder genoeg.

De strekking van het verhaal: neem dit getal niet té serieus, maar zie het als een algemene richtlijn.

Hoe hou ik het bij?

Je denkt nu misschien: allemaal leuk en aardig, maar hoe hou ik mijn stappen dan bij? Het is natuurlijk onmogelijk om deze de hele dag door in je hoofd te tellen.

Er zijn meerdere manieren om je stappen bij te houden. Één van die manieren is met een stappenteller app. Je kunt deze apps downloaden in de appstore en de meeste zijn gewoon gratis.

Hou er echter wel rekening mee dat lang niet al deze apps even nauwkeurig zijn. Zo gaat de teller bijvoorbeeld omhoog op het moment dat je je mobiel beweegt in je hand. Daarnaast moet je er voor zorgen dat je de telefoon altijd bij je hebt om ‘t te kunnen bijhouden. Maar in grote lijnen krijg je wel een idee van hoeveel je ongeveer loopt.

Stappentellers

Wil je er écht werk van maken en accuraat bijhouden hoeveel stappen jij zet op een dag? Dan kun je gebruik maken van stappentellers. Hier heb je verschillende varianten van.

Zo heb je bijvoorbeeld stappentellers die je aan je broek kunt vastmaken of in je zak kunt stoppen. Het voordeel is dat deze erg goedkoop zijn.

Je kunt deze al kopen voor minder dan 10 euro. Nadeel is dat deze, net zoals de apps op je telefoon je stappen niet erg accuraat checken.

Activity tracker (horloge)

Daarom is het veel beter om een activity tracker aan te schaffen. Dit is eigenlijk gewoon een digitaal (sport)horloge met een heleboel extra functies.

Zo heb je horloges waar alleen een stappenteller functie op zit, maar je hebt ook horloges waar bijvoorbeeld een hartslagmeter op zit en een calorieën teller.

polar-multisport-heren

Als je je beweging écht nauwkeurig wilt tracken is het daarom ook aangeraden om een activity tracker aan te schaffen. Deze horloges kunnen ook meldingen geven wanneer je je dagelijkse doel niet dreigt te halen.

Je hebt deze trackers in allerlei soorten, maten, en prijzen. Een uitgebreid overzicht van alle activity trackers vin je hieronder:


Hoeveel kcal verbrand je?

Als je wilt afvallen is het belangrijk om meer calorieën te verbruiken dan dat je binnen krijgt. Als jij dagelijks je stappendoel haalt ben je gelukkig al een heel eind op weg.

Maar hoeveel calorieën verbrand je nou per 10.000 stappen? Je kunt je voorstellen dat het erg lastig is om hier een concreet antwoord op te geven.

Het is namelijk sterk afhankelijk van een aantal factoren. Dit hangt wederom af van je leeftijd, lengte, gewicht en geslacht. Dit zal dus voor elk persoon verschillen. Een ruwe schatting ligt rond de 400-500 kcal per uur voor een gemiddeld persoon van rond de 70 kg.

Er is natuurlijk maar één manier om hier écht achter te komen. En dat is door dit zelf bij te houden.

Dit kan zoals eerder gezegd dus met een activity tracker. Wil jij weten welke ativity tracker bij jou past? Bekijk dan hier de beste.

Aanbevolen stappen per leeftijd

Hoewel de 10 duizend in principe voor elk persoon haalbaar moet zijn, verschilt dit natuurlijk per leeftijd. Er zijn 2 leeftijdsgroepen met een afwijking op de 10.000 norm. Je vindt ze hieronder.

Kinderen 6-12 jaar

Kinderen tussen de 6 en 12 jaar zitten meestal nog vol energie. Het is dan ook niet gek dat de aanbevolen dagelijkse stappen voor kinderen in deze leeftijdscategorie een stukje hoger ligt.

Voor meisjes in deze categorie geldt een minimaal aanbevolen stappendoel van 12 duizend per dag. Voor jongens is dit 15 duizend per dag. Dat is dus een aanzienlijk stuk hoger dan de 10 duizend.

Senioren (65+)

Senioren hoeven over het algemeen wat minder stappen te zetten. Het aanbevolen dagelijkse stappendoel ligt bij senioren op 6.000 tot 8.000 stappen.

Heel wat ouderen krijgen helaas onvoldoende beweging. Gelukkig zijn er verschillende instanties die hier verandering in proberen te brengen. Voor senioren die te weinig bewegen kan het handig zijn om een fitnessapparaat aan te schaffen. Zo kunnen ze vanuit huis toch blijven bewegen.

Een hometrainer is bijvoorbeeld een populair sport apparaat onder ouderen. Wil je hier meer over lezen? Klik dan op de link hieronder.

Beste hometrainer voor ouderen >>

Tot slot: Nog vragen?

Ik hoop dat je in dit artikel een goed antwoord hebt gekregen op de vraag ”hoeveel km is 10.000 stappen.

Heb je nog steeds vragen, onduidelijkheden of opmerkingen? Laat dit dan even weten in een reactie onder deze pagina!


Wat is jouw doel?

Maak een keus hieronder en ontvang direct een Gratis Kick-start!







💡 Misschien vind je dit ook interessant:

Categorieën: Gezondheid

Casper Goessens

Casper is personal trainer en trainings- en voedingsdeskundige. Hij doet al 7 jaar fanatiek aan fitness en helpt anderen om hun fysieke doelstellingen te behalen. Zijn kennis is afkomstig uit het doorspitten van studies en volgen van opleidingen. Daarnaast beschikt hij over een flinke dosis praktijkervaring op het gebied van trainingsleer en diëtetiek.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *