Vitamine K voor ouderen: Aanbevolen voor senioren of niet?

Laatst bijgewerkt door Casper Goessens op september 15, 2023

vitamine k ouderen
vitamine k ouderen

Vitamine K biedt ondersteuning bij de bloedstolling en de botstofwisseling in je lichaam. Het op peil houden van de vitamine K voorraad in je lichaam is dan ook van groot belang.

Zeker in het geval van ouderen en senioren: we leggen je graag uit waarom!

Naarmate je ouder wordt breekt je lichaam namelijk meer bot af dan het aanmaakt. Het klinkt dan ook aannemelijk dat het slikken van extra vitamine K belangrijk is voor ouderen.

Maar of dit ook echt aanbevolen wordt? Daar kom je achter in dit artikel!

Waarom is vitamine K belangrijk voor senioren?

vitamine-k-tekort-bij-ouderen

Voor een goede gezondheid is vitamine K voor ouderen van vitaal belang. Vitamine K zorgt onder andere voor een goede bloedstolling en houdt de bloedvaten soepel.

Hiernaast speelt het een rol bij de opname van mineralen in je botten en draagt het bij aan het behoud van sterke botten. Ook helpt vitamine K om botontkalking bij ouderen tegen te gaan.

Zowel botontkalking als aderverkalking zijn veelvoorkomende ouderdomsziekten. Je botten worden minder sterk naar mate je ouder wordt, waardoor de kans op botbreuken groter is.

Het is voor senioren dan ook belangrijk om het vitamine K niveau in het lichaam op peil te houden. Het op peil houden is echter voor ouderen een lastige kwestie. Hierdoor hebben veel 60-plussers last van een vitamine tekort.

Hoog tijd om te onderzoeken wat dit tekort veroorzaakt en waarom vitamine K supplementen aanbevolen worden.

Wat veroorzaakt een vitamine K tekort bij ouderen?

Voordat we het belang van vitamine K bij ouderen bespreken duiken we dieper in de oorzaken van een tekort.

Om dit duidelijk weer te kunnen geven, maken we eerst een onderscheid tussen de 2 vitamine K soorten die ons lichaam kent:

  • Vitamine K1 (phylloquinon) komt veel voor in voedingsmiddelen en is geen lichaamseigen stof. Het komt voor in veel van ons eten en drinken, waarvan groene groenten het grootste voorbeeld is. Ondanks dat je vitamine K1 dus ruimschoots kunt vinden in voeding, neemt het menselijk lichaam phylloquinon minder goed op.
  • Vitamine K2 (menaquinon) is wél een lichaamseigen stof en ontstaat onder invloed van bacteriën, die bijvoorbeeld in je dikke darm voorkomen. Hierdoor is vitamine K2 niet alleen biologisch actiever, maar ook beter opneembaar door het lichaam. Ook menaquinon kun je vinden in sommige voedingsmiddelen, zoals kaas of eigeel.

Ondanks dat je dus op verschillende manieren aan vitamine K kunt komen, hebben senioren vaak te kampen met een tekort.

Dit kan meerdere oorzaken hebben, waaronder het gebruik van medicatie en ondervoeding.

Laten we hier wat dieper op ingaan.

Medicatie

Veel senioren gebruiken medicatie die de eetlust of stofwisseling kunnen beïnvloeden. Minder eten betekent automatisch minder kans op een gezonde inname van vitamine K1 via voedingsmiddelen.

Hiernaast kan een verstoorde stofwisseling het aanmaakproces van vitamine K2 door bacteriën in de darmen ontregelen.

Een ander medicijn wat vaak geslikt wordt door ouderen zijn bloedverdunners. In de meeste gevallen zijn dit zogeheten vitamine K antagonisten. Deze remmen de werking van vitamine K wat ervoor zorgt dat bloed minder snel stolt.

Door deze remmende medicatie te slikken hebben ouderen vaak automatisch last van een vitamine K tekort. Dit kan het risico op andere aandoeningen weer vergroten, waaronder hart- en vaatziekten.

Ondervoeding

De grootste oorzaak van vitamine K tekort bij senioren is echter ondervoeding. Dit is gebleken uit een onderzoek naar ondervoeding bij ouderen van het Universitair Medisch Centrum Amsterdam.

Ondervoeding leidt tot afname van de spiermassa, en dit zien te voorkomen is juist voor senioren ontzettend belangrijk. Een verminderde spiermassa kan namelijk leiden tot verminderde mobiliteit, het afnemen van de conditie en verzwakte botten.

Een verminderde mobiliteit vergroot niet alleen de kans op vallen en botbreuken. Veel ouderen gaan om deze reden niet meer graag de deur uit, waardoor ze vaak in een isolement raken.

Niet alleen slecht voor de mentale gezondheid, maar dit zorgt er ook voor dat ouderen vaker geen boodschappen meer doen. En dat zorgt er dan weer voor dat ze niet genoeg voeding of essentiële hoeveelheid vitamine K binnenkrijgen.

Is vitamine K aanbevolen voor ouderen?

Het op peil houden van een gezond vitamine K niveau is erg belangrijk voor senioren. Hierdoor rijst de vraag bij veel mensen of het slikken van supplementen aanbevolen wordt.

Of kan er misschien gewoon voldoende vitamine K uit voeding gehaald worden?

Zoals je net hebt kunnen lezen is een vitamine K tekort bij ouderen een veelvoorkomend probleem. Door voldoende voedingsmiddelen te nuttigen die rijk zijn aan vitamine K1 kunnen ouderen dit tekort aanvechten.

Hierdoor is het hebben van een gezond eetpatroon met voldoende zuivel en groenten van groot belang.

Omdat veel ouderen dus helaas leiden aan ondervoeding, is het aanvullen van vitamine K via voeding vaak lastig.

Voor senioren is het dan ook ten zeerste aanbevolen om een vitamine K supplement te slikken. Deze voedingssupplementen zijn specifiek afgestemd op de behoefte aan vitamine K voor ouderen.

Aanbevolen hoeveelheid vitamine K ouderen

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine K voor ouderen is een lastige kwestie.

De Gezondheidsraad stelt dat er vanwege het gebrek aan uitgebreid onderzoek geen hoeveelheid vastgesteld kan worden.

Hierdoor wordt er geadviseerd een door de Gezondheidsraad gestelde ‘adequate inname’ te hanteren.

De minimale aanbevolen hoeveelheid is dan ook gebaseerd op een schatting. De adequate inname van vitamine K voor ouderen betreft 70 microgram per dag.

Vitamine K ouderen combineren

Houd bij het slikken van vitamine K supplementen rekening met het gebruik van andere medicijnen.

Slik je bijvoorbeeld medicatie die je bloeddruk of bloedstolling beïnvloeden? Dan kan de dagelijkse behoefte aan vitamine K in sommige gevallen lager zijn.

Een ander belangrijk aandachtspunt: vitamine K in combinatie met andere supplementen.

Neem bijvoorbeeld vrouwen die in de overgang zijn en supplementen slikken om overgangsklachten te verminderen. Eén van de beste supplementen in de overgang is vitamine D, wat ervoor zorgt dat je botten sterker blijven.

Vitamine D supplementen worden ook aangeraden om als extra vitamine voor 70 plussers te slikken.

Het gebruik van deze supplementen kan ook invloed hebben op de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid.

Het is dan ook van groot belang dat je het gebruik van vitamine K in combinatie met andere supplementen of medicijnen bespreekt met een arts.

Conclusie: is vitamine K voor senioren nuttig of niet?

Ja: een gezond vitamine K niveau is voor ouderen van groot belang.

Zeker in het geval van ouderen die leiden aan ondervoeding. Voor deze doelgroep is het extra belangrijk om voldoende vitamine K (supplementen) binnen te krijgen.

Voldoende vitamine K in het lichaam zorgt voor soepele bloedvaten en behoud van sterke botten. Dit helpt bij het tegengaan van de twee meest voorkomende ouderdomsziekten: botontkalking en aderverkalking.

Veel ouderen zijn dus gebaat bij het innemen van extra vitamine K via supplementen.

Ben jij er na het lezen van dit artikel van overtuigd dat vitamine K slikken voor jou geschikt is? Bekijk dan het grote aanbod aan kwalitatieve vitamine K supplementen bij onderstaande webshops:


Categorieën: Gezondheid

Casper Goessens

Casper is personal trainer en trainings- en voedingsdeskundige. Hij doet al 7 jaar fanatiek aan fitness en helpt anderen om hun fysieke doelstellingen te behalen. Zijn kennis is afkomstig uit het doorspitten van studies en volgen van opleidingen. Daarnaast beschikt hij over een flinke dosis praktijkervaring op het gebied van trainingsleer en diëtetiek.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *