Beste supplementen voor tijdens de overgang

Laatst bijgewerkt door Casper Goessens op december 11, 2023

Voedingssupplementen voor tijdens overgang
Voedingssupplementen voor tijdens overgang

Tijdens de overgang kan je onder invloed van een veranderende hormoonbalans diverse lichamelijk en geestelijke klachten krijgen.

Gelukkig zijn er een aantal supplementen waarmee je de overgangsklachten kunt verminderen.

De beste supplementen tijdens de overgang zijn DIM, Zilverkaars, Magnesium en Isoflavonen. Bovendien zorgt vitamine D ervoor dat je de kans op osteoporose tijdens en na de overgang verkleint.

In dit artikel bespreken we ieder supplement en ontdek je waar het jou bij kan ondersteunen.

Supplementen bij overgangsklachten

Overgangsklachten worden veroorzaakt door een verandering in de hormoonbalans. Een gezond voedingspatroon ondersteunt het lichaam om goed om te kunnen gaan met hormonale veranderingen.

Het blijkt in de praktijk echter dat er toch voedingssupplementen nodig zijn om de klachten voldoende te bestrijden. Bepaalde stoffen komen nu eenmaal onvoldoende voor in ons eten waardoor het moeilijk is om het gehalte constant te houden.

Voedingssupplementen zorgen tijdens de overgang voor een betere hormoonbalans of verminderen de overgangsklachten.

De beste supplementen tijdens de overgang:

 1. DIM
 2. Zilverkaars
 3. Magnesium
 4. Isoflavonen
 5. Vitamine D

Welke overgangsklachten verminderen met supplementen?

voedingssupplementen_overgang_menopauze

Er zijn verschillende overgangsklachten die je kunt verminderen wanneer je elke dag dezelfde dosis van een supplement neemt.

Sommige supplementen verminderen fysieke klachten zoals opvliegers, nachtzweten en vermoeidheid. Andere supplementen pakken met name de emotionele kant van de overgang aan en verminderen prikkelbaarheid, angst en depressieve gevoelens.

Voedingssupplementen zijn ook goed om bekende gevolgen dan de overgang te voorkomen zoals osteoporose.

Veelvoorkomende overgangsklachten:

 1. Opvliegers
 2. Nachtelijk transpireren
 3. Gewichtstoename
 4. Vermoeidheid
 5. Botontkalking
 6. Angst en depressieve gevoelens
 7. Slapeloosheid
 8. Lusteloosheid
 9. Osteoporose (botontkalking)

DIM supplement overgang

Een veranderende hoeveelheid van het hormoon oestrogeen is de grootste trigger voor het ontstaan van overgangsklachten.

Dit kan onder andere de oorzaak zijn van hoofdpijn, vermoeidheid, angst, depressie en vocht vasthouden tijdens de overgang. Heb je veel last van deze klachten?

Dan is DIM een goed supplement voor jou. DIM staat voor diindolmethaan en wordt ook wel het broccoli-extract genoemd, omdat deze stof veel voorkomt in broccoli en diverse andere koolsoorten. DIM herstelt de hormoonbalans in het lichaam.

Hier bestel je jouw DIM supplementen het voordeligst >>

Zilverkaars tegen nachtelijk zweten

De oude Indianen gebruikten de wortels van de Zilverkaars al bij overgangsklachten. De supplementen die van Zilverkaars gemaakt worden staan bekend om hun werking tegen nachtzweten, opvliegers, angsten en depressies tijdens de overgang.

Bovendien ondersteunt Zilverkaars het afweersysteem. Heb je een leveraandoening? Dan kun je beter geen gebruikmaken van Zilverkaars of zeer oplettend zijn tijdens het gebruik, omdat Zilverkaars belastend kan zijn voor de lever.

Hier bestel je zilverkaars supplementen het voordeligst >>

Magnesium speelt vaak sleutelrol

Magnesium is een mineraal dat invloed heeft op verschillende processen in ons lichaam, waaronder de aanmaak van hormonen en het opbouwen van de botten.

Het is daarom niet verwonderlijk dat magnesium een sleutelrol kan spelen bij het verminderen van overgangsklachten. Magnesium zorgt ervoor dat jij je minder lusteloos en vermoeid voelt.

Bovendien werkt het goed tegen opvliegers en stemmingswisselingen. Door het positieve effect op de botten, is het ook een belangrijke stof in de strijd tegen osteoporose.

Osteoporose zorgt er tijdens en na de overgang voor dat de botten minder sterk zijn. Dat is ook één van de redenen waarom je op latere leeftijd eerder iets breekt wanneer je valt.

Hier bestel je magnesium het voordeligst >>

Isoflavonen: het fyto-oestrogeen

Isoflavonen zijn een natuurlijk bestanddeel dat je onder andere terug kunt vinden in sojabonen. Het worden ook wel fyto-oestrogenen genoemd, isoflavonen lijken namelijk erg op het vrouwelijke hormoon oestrogeen.

Het is echter erg moeilijk om voldoende sojabonen te eten wil je kunnen profiteren van de gezondheidseffecten. Supplementen met isoflavonen helpen voornamelijk tegen opvliegers en stemmingswisselingen zoals angst en depressie.

Daarnaast heeft deze stof een positieve invloed op de botten waardoor mogelijk osteoporose kan worden voorkomen.

Bestel hier jouw isoflavonen supplementen >>

Vitamine D tegen botontkalking

Doordat de hormoongehaltes veranderen, neemt ook de botdichtheid af. Als je de menopauze bereikt, wordt daarom aangeraden om meer vitamine D te gaan slikken in de vorm van een voedingssupplement.

Vitamine D zorgt er namelijk voor dat calcium beter wordt opgenomen door ons lichaam, waardoor de botten sterk blijven. Een dagelijkse dosis van 10mcg zorgt voor sterke botten, niet alleen tijdens maar ook na de overgang.

Bestel hier jouw vitamine D tabletten >>

Medische basis van voedingssupplementen tijdens de menopauze

beste_supplement_overgang

De werking van bovengenoemde voedingssupplementen is niet in alle gevallen wetenschappelijk onderbouwd.

Er zijn bijvoorbeeld geen wetenschappelijke studies die aantonen dan DIM, Zilverkaars en Isoflavonen overgangsklachten kunnen verminderen of genezen.

Toch zijn er veel positieve ervaringsverhalen die een duidelijk effect op het lichaam omschrijven. Ondanks dat het effect niet bewezen is, zou een supplement je wel kunnen helpen.

Lees voor het gebruik van voedingssupplementen altijd de bijsluiter en houd je aan de voorgeschreven dosis. Ook natuurproducten kunnen het lichaam negatief beïnvloeden.

Conclusie

Het beste voedingssupplement tijdens de overgang is een supplement dat direct de overgangsklachten vermindert.

Veel mensen geven aan dat ze door DIM, Zilverkaars of Isoflavonen minder last hebben van opvliegers, nachtelijk zweten en stemmingswisselingen. Hierdoor staan zij ook tijdens de ingrijpende periode die de overgang kan zijn, positiever in het leven.

Het beste supplement moet daarnaast ook osteoporose voorkomen, aangezien de botten tijdens en na de overgang veel brozer worden.

Daarom is het ook verstandig om magnesium en/of vitamine D te gebruiken. Deze vitaminen en mineralen stimuleren de botopbouw waardoor je ook op latere leeftijd kunt vertrouwen op sterke botten.




💡 Misschien vind je dit ook interessant:

Categorieën: Supplementen

Casper Goessens

Casper is personal trainer en trainings- en voedingsdeskundige. Hij doet al 7 jaar fanatiek aan fitness en helpt anderen om hun fysieke doelstellingen te behalen. Zijn kennis is afkomstig uit het doorspitten van studies en volgen van opleidingen. Daarnaast beschikt hij over een flinke dosis praktijkervaring op het gebied van trainingsleer en diëtetiek.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *