15 kilo afvallen in de overgang? Praktische tips!

Laatst bijgewerkt door Casper Goessens op november 4, 2023

15 kg afgevallen in overgang
15 kg afgevallen in overgang

Veel vrouwen komen in de overgang wat kilo’s aan, dit komt doordat de stofwisseling vertraagd en je minder oestrogeen aanmaakt.

Gemiddeld komen vrouwen wel 15 kilo aan. Daarom lees je in dit artikel hoe je 15 kilo kunt afvallen in de overgang!

De tips die we in dit artikel met je gaan delen zullen misschien niet allemaal van toepassing zijn op jou.

Sommige dingen doe je misschien al en sommige dingen nog niet.

Probeer te kijken naar wat jij mogelijk zou kunnen toepassen in je dagelijks leven, zodat je op lange termijn het verschil gaat merken!

Hoe kun je 15 kg afvallen in de overgang?

Afvallen kan eigenlijk op 2 manieren. Je kunt ervoor kiezen om meer te gaan bewegen, of om gezonder te gaan eten.

Afvallen in de overgang werkt het allerbeste als je een combinatie van deze 2 toe gaat passen.

Je gaat er dus voor zorgen dat je iets meer beweegt dan dat je nu doet en daarbij ga je gezondere keuzes maken binnen je eetpatroon.

Afvallen door gezonder te gaan eten

Door gezondere keuzes te maken in je voeding kun je ervoor zorgen dat je minder calorieën binnenkrijgt. Je hoeft dus niet per se minder te gaan eten, maar wel minder calorieën.

Kies ook voor voeding die jou langer vol zal houden. Je kunt bijvoorbeeld beter kiezen voor een volkoren boterham dan voor een witte boterham, omdat een volkoren boterham langzame koolhydraten bevat waar je lichaam veel langer mee bezig is om te verteren.

Zo zul je langer vol zitten en minder geneigd zijn om te gaan snacken.

Andere tips die je kunt toepassen om gezonder te gaan eten zijn:

  • Gebruik geen saus (of minder) saus
  • Eet meer groenten bij je maaltijd
  • Gebruik minder olie om in te bakken
  • Kies voor volkoren varianten
  • Zorg voor een gebalanceerd patroon (stop bijvoorbeeld niet opeens met goede vetten eten)

Afvallen door meer te bewegen

krachttraining-vrouw-overgang

Iedereen weet natuurlijk al dat sporten ervoor zorgt dat jij vet gaat verbranden. Wat veel mensen niet weten is dat het al goed is om simpelweg wat meer te bewegen.

Je hoeft niet 5 dagen per week in de sportschool te staan om af te vallen.

Neem simpelweg eens wat vaker de trap of ga een rondje wandelen of fietsen.

Er zijn een aantal dingen die je gemakkelijk in het dagelijks leven kunt toepassen, zonder per se intensief te gaan sporten:

  • Ga eens op de fiets boodschappen doen
  • Ga met de trap naar boven in plaats van met de lift
  • Parkeer de auto iets verder van je bestemming zodat je een stukje moet lopen
  • Ga een rondje wandelen
  • Geef het huis een grote schoonmaak

Zo kunnen we nog wel even doorgaan. Het belangrijkste om te onthouden is om te proberen iedere dag iets van beweging in je dag te brengen.

Doe je dit al? Probeer het dan eens wat intenser te maken door bijvoorbeeld iets sneller te lopen, zodat je hartslag wat omhooggaat.

Zorg dat je veel water drinkt

En dan doelen we uiteraard niet op een extra wijntje of advocaatje in de avond.

Als je veel drinkt zal je lichaam het gevoel hebben dat je vol zit en echt alleen het signaal afgeven van honger wanneer je voeding nodig hebt.

Het lichaam verwart het gevoel van honger en dorst nog wel eens met elkaar en daarom heb je soms het gevoel dat je trek hebt, terwijl je in werkelijkheid een glas water nodig hebt.

Daarnaast zorgt vocht ervoor dat jouw lichaam beter kan functioneren in alle opzichten.

Het kan de voeding beter verwerken en de spijsvertering doet hierin ook beter zijn werk. Veel vocht inname brengt nog veel meer voordelen met zich mee, zoals een mooiere huid en een betere stoelgang.

Lees ook: Buikvet verliezen in de overgang

Bespaar calorieën op dranken

Ben jij iemand die veel frisdrank, sap of alcohol drinkt? Probeer dit dan eens te vervangen door drinken zonder calorieën.

In een glas cola zit bijvoorbeeld al snel 102 calorieën. Als je een paar glazen frisdrank drinkt loopt dit al snel op.

Als je deze calorieën bespaard door in plaats van frisdrank water, zwarte koffie of thee te drinken bespaar je enorm veel calorieën.

Dat geeft je vervolgens weer ruimte om bij de lunch een extra boterham te nemen, of een schep extra pasta te nemen bij de avondmaaltijd.

Mag dat glaasje wijn dan niet meer?

Natuurlijk mag je nog wel eens een glas wijn nemen. Het is niet verstandig om jezelf dingen te verbieden waar je van geniet.

Hetzelfde geld voor dat glas cola, als jij dit heel erg lekker vindt hoef je dat echt niet uit je leven te bannen.

Zorg er alleen voor dat je hier niet te veel van neemt en realiseer je dat het niet de meest gezonde keuze is.

Als jouw voeding door de dag heen super gezond is kan het uiteraard echt geen kwaad om bij het avondeten een glas wijn te nemen!

Help elkaar een handje

15-kilo-afvallen-overgang

Veel vrouwen vinden het moeilijk om hun motivatie vast te houden. We hebben het druk met het huishouden, werk, de kinderen en alles wat daarbij komt kijken.

Hierdoor schiet het rondje wandelen dat je had gepland er al snel bij in.

Daarom is het goed om het avontuur aan te gaan samen met een vriend of vriendin. Spreek samen af om bijvoorbeeld een uur te gaan wandelen of te gaan sporten, zodat je een stok achter de deur hebt.

Online motivatie

Ken jij nou niemand in jouw omgeving waarmee je samen dit avontuur aan kunt gaan? Of ken je niemand die jou kan motiveren om door te gaan met je afval proces?

Tegenwoordig zijn daar een heleboel oplossingen voor. Denk bijvoorbeeld aan groepen op facebook die zijn gericht op afvallen.

Hier kun je veel motivatie in vinden zoals lekkere recepten of inzichten en ervaringen van anderen. Misschien maak je zelfs wel nieuwe vriendinnen die dezelfde interesses delen als jou!

Hoelang duurt het om 15 kilo af te vallen in de overgang?

buikvet-verliezen-vrouw-overgang

15 kilo afvallen heeft best even wat tijd nodig. Jouw lichaam is gewend aan het gewicht wat je nu hebt, daarnaast is het lichaam bezig met een belangrijke verandering en zit het midden in de overgang.

Dit brengt een heleboel hormonale veranderingen met zich mee, wat ervoor kan zorgen dat je lijf wat anders reageert dan je gewend bent.

Voor afvallen blijft het principe hetzelfde, je moet meer calorieën verbranden dan dat je binnenkrijgt. Dan gaat je lichaam de energie die ze nodig heeft halen uit jouw vetreserves en val je af.

Natuurlijk gebeurt dit niet van de 1 op de andere dag en afhankelijk van de hoeveelheid calorieën die jij eet kun je rekening houden met 3 tot 6 maanden.

Duurzaam afvallen

Het afvalproces kan natuurlijk enorm snel gaan als jij dat wilt. Dan ga je uren in de sportschool staan en enorm veel verbranden en zorg je ervoor dat je erg weinig calorieën binnenkrijgt.

Het probleem hierbij is dat het nooit goed is vol te houden. Het moment dat je stopt met veel te weinig eten en veel sporten vliegen de kilo’s er weer aan.

Daarom is het belangrijk dat jij een manier gaat vinden die voor jou is vol te houden. Met de tips uit dit artikel kun je stukje bij beetje gezondere keuzes toepassen in je leven, waardoor je af gaat vallen op de lange termijn.

Je maakt er op deze manier een levensstijl van in plaats van een ‘crash dieet’.

Je zult niet alleen 15 kilo afvallen, maar je ook fitter en energieker gaan voelen door de gezondere voeding en meer beweging.

15 kilo afvallen in de overgang ervaringen

De ervaring leert dat 15 kilo afvallen in de overgang heel goed mogelijk is. Natuurlijk is hier discipline en doorzettingsvermogen voor nodig.

Verder heb je de nodige kennis nodig omtrent voeding en beweging. Hoeveel calorieën er in bepaalde voeding zit is heel erg makkelijk af te lezen op de voedingswaarde van verpakkingen.

Tegenwoordig kun je bij de meeste recepten ook wel zien hoeveel calorieën er per portie in zitten verwerkt, zoals bij de allerhande.

Zo kun je direct zien wat voor recepten erg calorierijk zijn en welke slank zijn. Gaandeweg leer je steeds beter wat gezond voor je is en wat niet.

Als je het echt goed wilt doen kun je natuurlijk begeleiding nemen bij een professional. Denk hierbij aan een diëtist of een personal trainer, maar ook e-boeken online of de informatie op onze website.

Door jezelf goed in te lezen en meer te leren over afvallen en gezondheid kun je al een heel eind komen. Met de juiste instelling, motivatie en kennis krijg jij het ook zeker voor elkaar om 15 kilo af te vallen!

Direct goed beginnen met snel én blijvend afvallen in de overgang? Download dan direct de Gratis Vetverlies Kickstart:
💡 Misschien vind je dit ook interessant:


Heb jij ervaringen met afvallen in de overgang? Deel ze hieronder in de reacties, daar help je anderen namelijk weer mee! Ook kun je hier al jouw vragen stellen.

Categorieën: Afvallen

Casper Goessens

Casper is personal trainer en trainings- en voedingsdeskundige. Hij doet al 7 jaar fanatiek aan fitness en helpt anderen om hun fysieke doelstellingen te behalen. Zijn kennis is afkomstig uit het doorspitten van studies en volgen van opleidingen. Daarnaast beschikt hij over een flinke dosis praktijkervaring op het gebied van trainingsleer en diëtetiek.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *