Buikvet verliezen als vrouw in de overgang? Zó doe je dat!

Laatst bijgewerkt door Casper Goessens op april 21, 2023

buikvet-verliezen-vrouw-overgang
buikvet-verliezen-vrouw-overgang

Wil jij buikvet verliezen als vrouw in de overgang? Het is mogelijk! Maar wat komt daar nou eigenlijk allemaal bij kijken?

In dit artikel gaan we het uitvoerig hebben over het verliezen van buikvet als vrouw in de overgang.

Je komt er niet alleen achter waarom vrouwen in de overgang over het algemeen meer last hebben van overtollig buikvet, maar we bespreken ook hoe je hier het beste vanaf kunt komen.

Je ontdekt de beste tips, valkuilen en concreet advies, zodat jij vaarwel kan zeggen tegen je overgangsbuikje!

Is het lastig om buikvet te verliezen als vrouw in de overgang?

Veel vrouwen die in de overgang zitten vragen zichzelf af of het lastig is om buikvet te verliezen.

De waarheid is dat het weliswaar ietwat lastiger zal zijn als jij je in de overgang bevindt. Maar dit betekent zeker niet dat het niet mogelijk is om met overtollig buikvet af te rekenen.

Of het daadwerkelijk als lastig ervaren wordt, dat zal echt verschillen per persoon. De ene vrouw heeft er weinig moeite mee, terwijl de ander het er juist weer heel erg lastig mee heeft.

Of het lastig wordt zal voornamelijk afhangen van je genen, hormonen en bovenal je inzet.

Waarom hebben vrouwen in de overgang meer last van overtollig buikvet?

Voordat we verder gaan met de vraag hoe jij als vrouw in de overgang buikvet kunt verliezen, gaan we het eerst over de oorzaak hebben.

Voordat je een probleem gaat bestrijden kan het namelijk enorm waardevol zijn om te weten waar het probleem nu daadwerkelijk vandaan komt.

Op deze manier kun je namelijk effectiever aan de slag gaan en ben je je bewust van waar je mee bezig bent.

We zullen de uitleg redelijk simpel en beknopt houden. Het belangrijkste is overigens nog altijd het daadwerkelijk verliezen van je buikvet in de overgang.

Terugvallende oestrogeenproductie

Een van de hoofdoorzaken van buikvet in de overgang, is de terugvallende oestrogeenproductie in je lichaam tijdens de overgangsperiode.

Het is namelijk zo dat oestrogeenproductie veelal in vetcellen plaatsvindt. Ter compensatie zal je lichaam daarom meer energie in vetmassa willen opslaan.

Tragere schildklier

Een andere oorzaak van de gewichtstoename bij vrouwen in de overgang, is een ietwat tragere werking van de schildklier. Dit is het gevolg van een dalende progesteron productie, een ander geslachtshormoon.

Spierafbraak

Deels door de hormonale veranderingen en deels door het ouder worden zal er steeds meer spierafbraak plaatsvinden indien je niet specifiek traint om dit tegen te gaan.

Nu is het zo dat spiermassa energie verbruikt en je hierdoor dus een sneller metabolisme hebt.

Je zult dan ook begrijpen dat des te lager je spierpercentage als vrouw wordt, des te trager jouw metabolisme wordt.

Hierdoor zal je energieverbuik op den duur een stuk lager komen te liggen en zul je vanzelfsprekend meer aankomen en wordt het verliezen van buikvet alsmaar lastiger.

De invloed van stress

Dit zal niet voor elke vrouw in de overgang gelden, maar er zijn een hoop vrouwen in de overgangsfase die te maken krijgen met (overmatige) stress.

Door de stress die je ervaart wordt er meer cortisol aangemaakt, wat ook wel bekend staat als het stresshormoon.

Cortisol is een echte boosdoener als het gaat om buikvet. Je kunt het zien als een sluipmoordenaar die je het liefst zoveel mogelijk wilt vermijden.

Als je buikvet wilt verliezen in de overgang, is het dus zaak om zoveel mogelijk te ontstressen. Zorg bijvoorbeeld voor voldoende ontspanning en denk ook om gezonde voeding, wat hier een bijdrage in kan leveren.

Meer buikvet door minder goede kwaliteit slaap tijdens de overgang

Veel vrouwen in de overgang kampen met slaapproblemen, waardoor het lastiger wordt om buikvet te verliezen.

De vetverbranding vindt namelijk veelal plaats tijdens je nachtrust. En daarnaast is een goede nachtrust ook van belang voor je algemene gezondheid en het voorkomen van stress.

Het belang van genoeg en kwalitatief goede slaap mag dan ook zeker niet onderschat worden door vrouwen in de overgang.

Mocht je echt moeite hebben met slapen? Zorg er dan voor dat je je telefoon ruim voor bedtijd weglegt en ook geen schermtijd meer hebt op andere apparaten. Ook helpt het om je laatste bakje koffie niet binnen 10 uur voor bedtijd te drinken.

Helpt niets om beter te slapen? Dan kun je nog altijd overwegen om goede slaappillen te nemen.

Buikvet verliezen in de overgang? De 8 beste tips voor vrouwen

buikvet-kwijtraken

Tot dusver de theorie over het verliezen van buikvet. Het belangrijkste om te weten is natuurlijk wat je er nu daadwerkelijk aan kunt doen.

Je kunt namelijk nog net zo goed weten hoe jouw lichaam precies werkt, uiteindelijk gaat het erom dat je die kennis daadwerkelijk vertaald naar het toepassen in de praktijk.

Om het voor jou zo makkelijk mogelijk te maken geven we je hieronder de beste tips die jij direct toe kunt gaan passen voor het verliezen van buikvet in de overgang en een gezondere leefstijl.

1. Krachttraining voor minder buikvet

De allerbeste manier om buikvet te bestrijden blijft toch echt krachttraining in de overgang. Dit heeft meerdere redenen.

Met krachttraining verbrand je allereerst heel veel calorieën, aangezien je hele lichaam aan bod komt tijdens een workout.

Trainen met weerstand is nu eenmaal een intensieve manier van trainen en daardoor zal de verbranding hoog liggen. Bovendien verbrand je óók ná je training nog de nodige calorieën, dankzij EPOC (afterburn effect).

Daarnaast is het ook nog eens zo dat je hier spiermassa mee kunt kweken, of in elk geval behouden. En zoals we al zeiden zorgt spiermassa over het algemeen voor een sneller metabolisme.

Krachttraining onder vrouwen wordt alsmaar populairder en wordt gezien als dé manier om buikvet te verliezen. Dat geldt dus niet alleen voor vrouwen in de overgang.

Direct goed beginnen met afvallen? Download dan gratis de Vetverlies Kickstart

2. Stop met buikspieroefeningen

Deze tip sluit aan op het bovenstaande advies. Echter moet je deze tip niet té letterlijk nemen.

Hiermee bedoelen we namelijk niet dat je helemáál geen buikspieroefeningen voor dames meer moet gaan doen..

Maar als jij je tijdens de krachttraining voornamelijk bezig houdt met buikspieroefeningen, is dat zonde van je tijd.

Buikspieroefeningen kunnen weliswaar een slappe buik tegengaan, ze zorgen er niet voor dat je sneller buikvet verliest, in tegenstelling tot wat veel vrouwen in de overgang denken. Plaatselijk vetverlies is namelijk onmogelijk.

Een strakke buik als vrouw krijg je door een combinatie van voldoende beweging, goed en volledig trainen en gezond (en in de juiste hoeveelheden) eten.

Focus je dus op het trainen van je héle lichaam en niet alleen de buikspieren!

3. Blijf in beweging

vrouw-afvallen-overgang

De gemiddelde vrouw in de overgang die buikvet wilt verliezen, beweegt veel te weinig. Dit kan meerdere oorzaken hebben. Een zittend beroep is bijvoorbeeld een veelvoorkomende oorzaak hiervan.

Zorg er voor dat je op z’n minst een half uur per dag redelijk intensief beweegt.

Ga bijvoorbeeld eens een stukje fietsen of wandelen in je pauze, of loop ‘s avonds eens een blokje om. Alle beetjes helpen! En ook tijdens je werk kun je in beweging blijven. Bijvoorbeeld met een stoelfiets of bureaufiets.

Voldoende beweging zal jou als vrouw in de overgang niet alleen maar helpen om een dikke buik tijdens de overgang weg te werken, maar het draagt ook nog eens bij aan een betere gezondheid!

4. Minderen met koolhydraten

Een veelvoorkomende oorzaak van (te) veel buikvet bij vrouwen in de overgang, die we nog niet eens hebben benoemd, is het overmatig consumeren van koolhydraten.

Met name de zogenoemde ”snelle koolhydraten” kunnen een echte boosdoener en dikmaker zijn. Dit geldt overigens niet alleen bij vrouwen die in de overgang zitten, maar eigenlijk geldt dit voor iedereen.

Probeer dus zoveel mogelijk complexe (langzame) koolhydraten te eten. Dit kun je onder andere uit volkoren voedingsmiddelen en rijst halen.

Snelle koolhydraten zitten onder andere in koek en snoep. Maar ook in bewerkt vlees en fruit zitten snelle koolhydraten.

Hiermee willen we niet zeggen dat je geen fruit en vlees meer moet eten, integendeel. Maar overdrijf niet met de hoeveelheden fruit en probeer bewerkt voedsel zoveel mogelijk te vermijden, hoe lastig dat soms ook kan zijn.

5. Ga niet te weinig eten

Buikvet verliezen als vrouw in de overgang is niet altijd even gemakkelijk en daarom kun je al snel in de verleiding komen om op een zogenaamd crashdieet te gaan, oftewel extreem weinig gaan eten.

Dit is echter alles behalve aan te raden om meerdere redenen. Allereerst kan dit je juist tegen gaan werken, doordat de hormoonhuishouding verstoord wordt en je daardoor op den duur juist meer buikvet zult krijgen.

Daarnaast is er een grote kans dat je dankzij het jojo-effect al snel weer terug bij af zal zijn, mocht het je lukken om buikvet te verliezen middels een crashdieet.

Een crashdieet schema houd je nooit voor altijd vol en zodra je hiermee stopt zal het er vrijwel direct weer aankomen. Vaak heb je dankzij het jojo-effect achteraf zelfs nog meer buikvet dan je voorheen had.

Ten slotte komt een crashdieet, niet geheel onverrassend, je gezondheid niet bepaald ten goede en kun je jezelf hier dus beter niet aan wagen.

Hoeveel je daadwerkelijk moet eten zal verschillen per gewicht, maar voor een gemiddelde vrouw die in de overgang zit is het aangeraden om zo’n 1500-1800 calorieën per dag te eten om effectief en verantwoord buikvet te verliezen.

6. Vitamines en mineralen binnenkrijgen

Hoewel vitamines en mineralen geen directe invloed uitoefenen op je buikvet, is het zeker van belang om deze voldoende binnen te krijgen tijdens je overgang.

Bij veel vrouwen in de overgang die buikvet willen verliezen schort het aan een gezond en evenwichtig voedingspatroon waarbij er genoeg vitamines en mineralen worden gegeten.

Eet dus voldoende fruit (2 stuks per dag) en eet ook genoeg groenten. Mocht je niet voldoende vitamines uit je voeding kunnen halen, overweeg dan om dit erbij te supplementeren met bijvoorbeeld goede multivitamine pillen voor vrouwen.

7. Beperk het consumeren van fastfood en bewerkte voeding

Te veel fastfood en/of bewerkte voedingsmiddelen zullen het buikvet verliezen in de overgang jou een stuk lastiger gaan maken.

Probeer dus goede en verantwoorde keuzes te maken. Dit begint al bij je boodschappenlijst!

Bepaal van te voren dus goed wat je wilt gaan eten en laat je in de supermarkt niet in de verleiding brengen door al die lekkere, maar ongezonde dingen.

Probeer de chocolade afdeling bijvoorbeeld het liefst zoveel mogelijk te vermijden. 😉

8. Maak je niet té druk om je gewicht

Tot slot wil ik je meegeven om je niet ál te veel bezig te houden met je gewicht en je buikvet.

Uiteindelijk is je gezondheid het belangrijkste, dit moet altijd centraal staan in je dagelijkse routines en eetgewoonten.

Natuurlijk is het wenselijk om buikvet in de overgang te verliezen wanneer je hier te veel van hebt, maar een beetje buikvet hoort er nu eenmaal bij.

Buikvet verliezen vrouw overgang: Slotwoord

Ik hoop dat je wat aan dit artikel hebt gehad en dat je de tips toe gaat passen, zodat jij je buikvet effectief kunt gaan verliezen!

Heb je nog vragen, onduidelijkheden of opmerkingen omtrent het verliezen van buikvet in de overgang? Laat mij dit dan even weten door een reactie achter te laten onder dit artikel!

Tijdelijk Gratis: de Vetverlies Kick-start

Ontdek hoe jij effectief en blijvend vet verliest. Claim direct je gratis download:

vetverlies-kick-start-cover-transparant

💡 Misschien vind je dit ook interessant:

Categorieën: Afvallen

Casper Goessens

Casper is personal trainer en trainings- en voedingsdeskundige. Hij doet al 7 jaar fanatiek aan fitness en helpt anderen om hun fysieke doelstellingen te behalen. Zijn kennis is afkomstig uit het doorspitten van studies en volgen van opleidingen. Daarnaast beschikt hij over een flinke dosis praktijkervaring op het gebied van trainingsleer en diëtetiek.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *