Spierpercentage Vrouw: wat is het gemiddelde?

Laatst bijgewerkt door Casper Goessens op april 8, 2023

spiermassa-vrouw
spiermassa-vrouw

Wat is spierpercentage nou precies? Wat is het ‘normale’ spierpercentage voor een vrouw?

Hoe ben je als vrouw zijnde in staat om jouw spierpercentage te verlagen of te verhogen? En wat zegt spierpercentage nou precies over de opbouw, gezondheid en kracht van jouw lichaam?

Alles over het spierpercentage van vrouwen lees je in dit artikel.

Je komt erachter wat er precies wordt bedoeld met spierpercentage en ook wat de gemiddelde spiermassa voor vrouwen in percentage is.

Wat is een normaal gemiddeld spierpercentage voor vrouwen?

afgetrainde-dame

Ben jij al langere tijd met een (intensief) dieet bezig? Of ben je hard aan het trainen voor een belangrijke sportwedstrijd?

Dan is het absoluut handig om het spierpercentage van jezelf regelmatig op te (laten) meten en dit vervolgens te analyseren. Op basis van die uitkomst kan je bijvoorbeeld jouw dieet en/of jouw trainingsschema aan gaan passen.

Maar, wat is nou een normaal spierpercentage voor vrouwen? Welk percentage vormt eigenlijk bij elke vrouw het beginpunt?

Bij vrouwen is het gemiddelde spierpercentage vastgesteld tussen de 28% en 41%. Zit jij hierboven of hieronder? Dan heb je eigenlijk een percentage dat afwijkt van het ‘normale’.

Het verschil tussen vrouwen en mannen

Overigens is het zo dat dit spierpercentage bij mannen behoorlijk afwijkend is. Een man heeft namelijk een spierpercentage dat tussen de 37% en 55% ligt.

Over het algemeen kan dus gesteld worden dat een vrouw verhoudingsgewijs minder spieren heeft.

Of beter gezegd; het aandeel van spieren in verhouding met het totale lichaamsgewicht is een stuk kleiner.

Invloed van leeftijd (zie tabel)

Daarbij moet overigens ook nog aangegeven worden dat ook jouw leeftijd van invloed is op je spierpercentage.

Wetenschappelijk onderzoek heeft namelijk aangetoond dat het spierpercentage vanaf ongeveer het 40e levensjaar af gaat nemen.

Dit gebeurt jaarlijks met ongeveer 1%. Voor een 53 jarige vrouw is het daarom ‘logisch’ dat het spierpercentage enkele percentages lager ligt. Dit komt puur door de afbouw van het aantal spieren naarmate je ouder wordt.

Echter is het met de juiste voeding en training zeker niet onmogelijk om nog spieren te kweken op latere leeftijd.

Dat de leeftijd van invloed is op het spierpercentage, valt duidelijk af te zien aan de onderstaande tabel.

In deze tabel hebben wij de leeftijd van de vrouw vermeld in combinatie met het bijbehorende ‘gemiddelde/normale’ spierpercentage:

Leeftijd van de vrouwSpierpercentage van de vrouw
20 tot 29 jaar34 tot 39%
30 tot 39 jaar33 tot 38%
40 tot 49 jaar36 tot 41%
50 tot 59 jaar29 tot 34%
60 tot 69 jaar28 tot 33%

Overigens willen we nog wel benadrukken dat een ‘normaal’ spierpercentage eigenlijk niet bestaat. Het is niet voor niets dat de spreiding – van 28 tot 41% – zo groot is.

Er zijn namelijk meerdere factoren van invloed op het spierpercentage van een vrouw. Waardoor het niet mogelijk is om hier één vast percentage aan te hangen.

Bovendien zijn er meerdere mogelijkheden waarop je zelf invloed op jouw spierpercentage uit kunt oefenen. Mocht dat jouw wens zijn, vind je daar aan het einde van dit artikel nog handige tips voor!

Lees ook: Spiermassa opbouwen als vrouw >>

Wat is spierpercentage?

Dit percentage geeft aan hoeveel van jouw totale gewicht uit spiermassa bestaat.

Des te hoger dit getal is, des te ”gespierder” je dus bent. Hoe dit percentage berekend wordt?

Nou, dat gaat relatief makkelijk. Het gewicht van de spiermassa wordt gedeeld door het totale lichaamsgewicht. De uitkomst hiervan is uiteindelijk het spierpercentage.

Is het wenselijk dat dit percentage zo hoog mogelijk ligt? Dat is volledig afhankelijk van jouw eigen voorkeuren.

Als je bijvoorbeeld mee gaat doen aan sportwedstrijden waarbij alles om kracht draait, is het inderdaad wenselijk dat je een zo hoog mogelijk spierpercentage hebt.

Je hoeft er niet bang voor te zijn dat je direct een hele ”gespierde” look zal gaan krijgen. Dit is namelijk wat veel vrouwen absoluut niet willen.

Jouw spieren nemen weliswaar de overhand, maar geven jouw gehele lichaam een ”strakkere look”. Dat is zeker het geval als je ook nog jouw vetpercentage naar beneden weet te brengen.

Wanneer men traint met als doel het vetpercentage verlagen, waarbij de spiermassa zoveel mogelijk gespaard word, spreekt men van ”droog trainen”. Als je hier meer over wilt weten, bekijk dan het artikel: Droog trainen als vrouw.

Er zijn meerdere redenen waarom het interessant is om jouw spierpercentage op te meten.

Meer informatie hierover geven wij je graag in het restant van dit artikel. Ook bespreken we hieronder wat nou het ‘normale’ spierpercentage voor een vrouw is.

Hoe kun je jouw spierpercentage berekenen?

Ben jij nou benieuwd wat jouw spierpercentage is? Of wil je jouw spierpercentage voor een langere tijd bij gaan houden? Omdat je bijvoorbeeld een (intensief) trainingsprogramma aan het volgen bent?

Zoals je hierboven hebt gelezen hoef je dan eigenlijk maar één rekensom te maken: je moet het gewicht van jouw spieren delen door jouw totale lichaamsgewicht.

Gebruik maken van een weegschaal

Het opmeten van jouw totale lichaamsgewicht is vrij simpel; daarvoor ga je op de weegschaal staan.

Maar, hoe bereken je nou wat het gewicht van jouw spieren is? Dit kan je eigenlijk maar op één manier gaan berekenen; met een speciale weegschaal.

Als je een luxe, uitgebreide en hoogwaardige weegschaal koopt, is deze weegschaal in staat om allerlei verschillende indicatoren op te meten. Een dergelijke weegschaal wordt ook wel een weegschaal met lichaamsanalyse genoemd.

Zo’n weegschaal laat bijvoorbeeld duidelijk zien wat jouw spierpercentage is, maar ook wat jouw vetpercentage is.

Daarbij laat de weegschaal ook nog zien wat het vochtgehalte en de botmassa in jouw lichaam is, waardoor de weegschaal ook direct een volledige BMI analyse uit kan voeren.

Hoe je vervolgens aan al deze gegevens komt? Je kunt de weegschaal vaak koppelen aan jouw smartphone.

In een speciale app zie je vervolgens precies wat jouw spierpercentage op dit moment is.

De app houdt hierbij overigens in veel gevallen ook bij wat de ontwikkeling van jouw spierpercentage is.

Spierpercentage berekenen met een bodycheck

fysieke-resultaten-bespreken

Heb jij wel eens een algehele lichaamscheck gedaan? Als je dit bij bijvoorbeeld een fysio laat doen, krijg je direct inzichtelijk wat bijvoorbeeld jouw vetpercentage en jouw spierpercentage is.

Aan de hand van deze meting kan vervolgens jouw trainingsschema als vrouw aangepast worden of weet je weer extra motivatie om te sporten voor jezelf te vinden.

Wat zegt het spierpercentage bij vrouwen?

Je weet nu precies wat een ‘normaal’ spierpercentage voor jouw leeftijd is én hoe je jouw spierpercentage op kunt meten.

Maar, wat zegt dit spierpercentage nou precies? Nou, het laat overduidelijk zien wat het aandeel van de spieren is in jouw totale lichaamsgewicht.

Des te groter dit aandeel wordt, des te groter en zwaarder jouw spieren worden. Dat is een belangrijke indicator als je bijvoorbeeld gespierder wilt worden of met een zeer gerichte training bezig bent.

Des te hoger het spierpercentage is, des te gezonder jouw lichaam ook is. Daarbij kan ook geconcludeerd worden dat een hoger spierpercentage duidelijk laat zien dat je meer kracht hebt.

Voor fanatieke sporters of voor professionele sporters is dit dus absoluut een belangrijke indicator.

Hoe kan je jouw spierpercentage beïnvloeden?

Het beïnvloeden van jouw spierpercentage is op 2 manieren mogelijk: door op jouw voeding te letten of door gericht/hard te trainen.

In een ideale wereld ben je met beide facetten bezig. Aangezien sporten en voeding hand in hand met elkaar samen gaan.

Wil je graag een hoger spierpercentage hebben? Dan dien je harder te trainen en dien je jouw voeding hierop aan te passen.

Het is namelijk zo dat het menselijk lichaam de spieren af gaat breken indien er een tekort aan eiwitten of glucose is. Door er een gericht voedingspatroon op na te houden, weet je dus jouw spierpercentage in stand te houden.

Vervolgens kan je met behulp van hard trainen jouw spierpercentage naar een hoger niveau tillen.

Breng het gewicht van de apparaten/dumbbells stapsgewijs omhoog en doe dat ook met de aantal herhalingen. Op den duur ga je dan écht veranderingen in jouw spierpercentage zien!

Slotwoord

Ik hoop dat je wat aan dit artikel hebt gehad. Heb je nog vragen over het spierpercentage bij vrouwen?

Laat dan gerust even een reactie achter onder dit artikel! Ik zal je vraag dan zo goed mogelijk beantwoorden.


Nu Gratis: de Droog Trainen Kick-start voor Vrouwen!

Ontdek hoe jij het lichaam van jouw dromen bouwt. Klik snel hieronder:

cover-droogtrainen-kickstart-vrouw







💡 Misschien vind je dit ook interessant:

Categorieën: Gezondheid

Casper Goessens

Casper is personal trainer en trainings- en voedingsdeskundige. Hij doet al 7 jaar fanatiek aan fitness en helpt anderen om hun fysieke doelstellingen te behalen. Zijn kennis is afkomstig uit het doorspitten van studies en volgen van opleidingen. Daarnaast beschikt hij over een flinke dosis praktijkervaring op het gebied van trainingsleer en diëtetiek.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *