Bikini Fitness: alles over deze bijzondere sport

Laatst bijgewerkt door Casper Goessens op maart 8, 2023

fitness-in-bikini
fitness-in-bikini

Bikini fitness is een vrouwelijke klasse in de bodybuilding. Ben je benieuwd wat Bikini Fitness precies inhoudt? In dit artikel lees je alles wat je moet weten over deze bijzondere sport!

Heb je wel eens van de sport bikini fitness gehoord? Deze sport is in bepaalde contreien in ons land behoorlijk populair, terwijl ook in andere landen veel vrouwen deze sport beoefenen.

Bij bikini fitness draait het om een combinatie van aspecten, waardoor het een zeer uitdagende en interessante sport is.

In dit artikel vertellen we jou graag alles over bikini fitness, de geschiedenis van deze sport, het doel van deze sport en de redenen waarom deze sport zo leuk is.

Wat is bikini fitness precies?

bikini-fitness-vrouw

Bij bikini fitness is er altijd sprake van een podium in een (grote) zaal. Verschillende vrouwen betreden dit podium op (hoge) hakken en in een bikini.

Voor de rest hebben de vrouwen niks aan; het draait hierbij puur om de bikini, zodat het lichaam van de vrouw goed zichtbaar is.

Vervolgens is het de bedoeling dat de vrouwen bepaalde poses aannemen. Poses waarbij de spiergroepen van het lichaam perfect tot uiting komen, waarbij de jury alle vrouwen gaat beoordelen.

Hierbij wordt onder meer naar de spieropbouw gekeken, maar ook naar de wijze waarop de poses ingenomen worden.

Bikini fitness is één van de klassen binnen de wereld van bodybuilding voor vrouwen. Om de top van bikini fitness te behalen, moet je echt heel hard werken.

Je moet hierbij bovendien rekening houden met een heftige weg naar de top, zoals ook in dit interview met Sanne Jans te lezen is.

Sanne Jans is één van de beste Nederlanders die aan deze sport meedoet en wist onder meer de S.A.P. Cup in de wacht te slepen. Dat is één van de grootste wedstrijden in deze sport.

Wat is het doel van bikini fitness?

rear-delts-vrouw

Zoals hierboven al werd gesteld, is bikini fitness een onderdeel van bodybuilding.

Dit is een tak van sport waarin het draait om het verkrijgen van een zo’n strak mogelijk lichaam.

De spieren vallen hierdoor goed op, waardoor het hele lichaam perfect tot haar recht komt.

Bij bikini fitness is het vervolgens ook ‘normaal’ om het lichaam met een bruine tint in te smeren, zodat het lichaam nog beter tot haar recht komt. Het uiteindelijke doel hiervan is om een verpletterende indruk bij de jury achter te laten.

Als dat het geval is, mag je door naar de volgende ronde. Uiteindelijk ontstaat er op die manier een top 5.

Mocht je in de prijzen vallen, dan heb je bijzonder resultaat afgeleverd. De concurrentie is namelijk hevig en het is absoluut niet makkelijk om een dergelijk lichaam te verkrijgen.

Daarbij willen we het volgende niet onder stoelen of banken schuiven; in deze wereld wordt met enige regelmaat gebruik gemaakt van illegale spierversterkers zoals anabolen. Dit komt eigenlijk niet zo vaak in de wereld van bikini fitness naar voren, maar het is algemeen bekend dat dit toch plaatsvindt. Gelukkig zien we dat meer en meer mensen open zijn/worden over het gebruik van anabolen, waardoor mogelijk in de toekomst het gebruik hiervan beperkt kan gaan worden.

De geschiedenis van bikini fitness

blonde-vrouw-fitness

In de afgelopen jaren houden meer en meer mensen zich bezig met fitness, met vechtsporten en met de sporten die vallen onder de noemer ‘bodybuilding‘.

Dit is niet alleen duidelijk zichtbaar bij mannen, maar ook bij vrouwen.

Mogelijk komt deze toenemende populariteit door foto’s die tegenwoordig in grote getalen op Instagram te vinden zijn. Door die foto’s worden veel mensen gemotiveerd c.q. gestimuleerd, om zelf ook met een dergelijke sport aan de slag te gaan.

In 1980 werd de bodybuilding klasse voor vrouwen voor het eerst geïntroduceerd. In dat jaar werd de eerste titel voor de beste vrouwelijke bodybuilder uitgereikt, waarna het vanaf dat moment eigenlijk hard ging met deze tak van sport.

Meer en meer vrouwen gingen zich met bodybuilden bezig houden, waarbij meer en meer vrouwen ook kozen voor bikini fitness.

Sinds 2011 is het voor vrouwen mogelijk om op professionele wijze deel te nemen aan bikini fitness wedstrijden.

Sindsdien zijn nóg meer vrouwen zich met deze tak van sport bezig gaan houden, aangezien het bij deze tak van sport veelal om schoonheid van het lichaam draait.

Het gaat niet zo zeer om een super gespierd lichaam als vrouw, maar juist om een lichaam dat prachtig in balans is en de juiste proporties heeft. Dit noemt men ook wel een afgetraind lichaam.

Over de exacte totstandkoming van deze sport, bestaan de nodige verhalen. Het is in ieder geval aannemelijk dat er een duidelijk verband zit tussen bikini fitness en body fitness.

Bij het laatst genoemde onderdeel draait het echter wél voornamelijk om de spieren van het lichaam; het is hierbij wenselijk dat je zo gespierd mogelijk overkomt.

Hoe gaat een wedstrijd er aan toe?

Bij elke bikini fitness wedstrijd worden verschillende groepen gehanteerd. Deze groepen worden altijd aan de hand van de lichaamslengte vastgesteld.

Zo kan je deelnemen aan de groep t/m 1,60 meter indien je kleiner dan 1,60 meter bent. Ben je tussen de 1,67 en 1,69 meter lang? Dan behoor je tot de klasse ‘tot en met 1,69 meter’.

Vervolgens is het de bedoeling dat je eerst alleen op het podium oploopt. Hieraan worden overigens wel strenge eisen gesteld, aangezien jouw bikini én jouw hakken aan verschillende voorwaarden moeten voldoen.

Wat deze voorwaarden precies zijn, kan van wedstrijd tot wedstrijd verschillen. Over het algemeen kan je rekening houden met in ieder geval de volgende regels:

  • Het bikini broekje moet een V-vorm hebben
  • De zool van de hakken mag niet dikker zijn dan 1 centimeter
  • De hak mag niet hoger zijn dan 12 centimeter

Nadat je de individuele ronde gedaan hebt, krijg je een bepaalde beoordeling van de jury.

Vervolgens kom je in een vergelijkingsronde terecht, waarin je het opneemt tegen vrouwen met ongeveer dezelfde beoordeling.

Uiteindelijk deelt de jury in die ronde de punten uit, waarbij je de wedstrijd dus kunt gaan winnen.

Het doel is uiteindelijk om een verpletterende indruk bij de jury achter te laten. Dat doe je door de juiste poses aan te nemen, door een onwijs strak lichaam te hebben en door spontaan over te komen.

Onder aan de streep is bikini fitness in ieder geval een zeer interessante en uitdagende sport!

Ambitie om bikini fitness model te worden?

vrouw-bodybuilding

Zoals je hebt gelezen is bikini fitness alles behalve een gemakkelijke sport.

Echter is het wel een sport waar door veel vrouwen voldoening uit gehaald wordt.

Lijkt deze sport jou interessant? En wil je ook graag een bikini fitness model worden? Of in elk geval een strak lichaam trainen?

Dan raad ik je aan om te beginnen met het downloaden van de gratis Droogtrainen Kickstart voor vrouwen.

Hierin wordt jou namelijk in de basis alle kennis bijgebracht die je moet hebben om een bikini fitness model te worden.

Je ontdekt hoe je maximaal vet verliest met behoud van spiermassa, door middel van de juiste voeding en training.


💡 Misschien vind je dit ook interessant:

Categorieën: Training

Casper Goessens

Casper is personal trainer en trainings- en voedingsdeskundige. Hij doet al 7 jaar fanatiek aan fitness en helpt anderen om hun fysieke doelstellingen te behalen. Zijn kennis is afkomstig uit het doorspitten van studies en volgen van opleidingen. Daarnaast beschikt hij over een flinke dosis praktijkervaring op het gebied van trainingsleer en diëtetiek.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *