Bodybuilding voor vrouwen: Waarom en hoe?

Laatst bijgewerkt door Casper op november 28, 2021

bodybuilding-vrouw

Bodybuilding wordt steeds populairder onder vrouwen. Deze sport groeit dankzij de toenemende populariteit van fitness en krachttraining onder dames.

Onder bodybuilding verstaan we het kweken van spiermassa in combinatie met een laag vetpercentage. Bodybuilding wordt beoefend in competitief verband, maar wordt ook door veel dames beoefend vanuit esthetisch oogpunt.

In dit artikel bespreken we wat er bij female bodybuilding komt kijken, wat de voordelen zijn en hoe ook jij hiermee kunt beginnen.

Waarom aan bodybuilding doen als vrouw?

bodybuilding-vrouw

Aangezien er steeds meer dames beginnen met krachttraining wordt er ook steeds meer bekend over de effecten en gevolgen van deze trainingsvorm op het vrouwelijk lichaam.

Wat blijkt; de gevolgen zijn louter positief. Veel fabeltjes die gedurende lange tijd bestonden zijn de wereld uitgeholpen.

Female bodybuilding is veel meer dan de vrouwelijke ”massamonsters” die je wellicht eens op TV voorbij hebt zien komen.

Het brengt behoorlijk wat voordelen met zich mee en wordt bovendien niet voor niets steeds populairder.

Laten we hieronder eens wat fabeltjes ontkrachten en voordelen bespreken.

Bodybuilding is niet alleen voor mannen

Er wordt vaak gedacht dat bodybuilding een echte mannenwereld is. Toch zijn er dus ook steeds meer vrouwen die zich aan deze sport wijden. Zowel op (semi)professioneel niveau, maar ook zeker op recreatief niveau.

Loop maar eens een gym binnen en kijk naar het ”krachtgedeelte” waar alle gewichten liggen. Grote kans dat er genoeg vrouwen rondlopen.

Gezien de alsmaar stijgende populariteit is de verwachting dat het percentage vrouwen alsmaar meer zal worden. Ook de bodybuilding wedstrijden voor vrouwen krijgen steeds meer omvang en worden steeds serieuzer genomen.

Je wordt niet direct een spierbundel

Veel mensen denken bij vrouwelijke bodybuilding aan kleerkasten van vrouwen met mannelijke eigenschappen. Het is goed om te weten dat dit soort extreme gevallen niet de doorsnee vrouwelijke bodybuilder weergeven.

De meeste vrouwen doen aan natural bodybuilding. Dit betekent dat er dus géén verboden spierversterkende middelen gebruikt worden.

Als je als vrouw aan bodybuilding doet op de natuurlijke manier zal je dan ook niet van de ene op de andere dag heel gespierd worden. Hier gaat tijd overheen en bovendien ligt het natuurlijke potentieel veel lager dan bij mannen.

Veel vrouwen willen niet ”te gespierd” worden, maar hebben juist als doel om een strak lichaam te ontwikkelen. Oftewel een lichaam met een laag vetpercentage en veel spierdefinitie.

Bij de populairste vrouwelijke bodybuilding klassen staat de hoeveelheid spiermassa dan ook niet centraal.

Minder vet en meer spiermassa met bodybuilding

dame-droogtrainen

Één van de redenen waarom vrouwen graag aan bodybuilding doen, is omdat ze een afgetraind lichaam ambiëren. Weinig vetmassa, duidelijke vrouwelijke vormen en een aanzienlijke hoeveelheid spierpercentage is het doel.

Een hoger spierpercentage komt je gezondheid ten goede. Dit zorgt voor een sneller metabolisme en een sterker lichaam.

Mits je jouw vetpercentage vetpercentage niet té ver naar beneden brengt is bodybuilding dus een bijzonder gezonde sport!

Bodybuilden zonder op het podium te staan

Als we denken aan bodybuilding denken we aan mannen die in zwembroeken op het podium staan, of vrouwen die hun lichaam trots tonen in hun bikini.

Maar bodybuilding kan ook recreatief beoefend worden. Sterker nog; dit doen heel veel vrouwen en mannen. In feite is iedereen die traint voor meer spiermassa of een lager vetpercentage een bodybuilder.

Natural bodybuilding

Zoals eerder besproken is het dus belangrijk om een onderscheid te maken tussen het natural bodybuilding en het bodybuilding waar gevaarlijke middelen toegestaan zijn.

Uiteraard is ons advies om ver uit de buurt te blijven van verboden stoffen. Deze extreme middelen zijn namelijk schadelijk voor je gezondheid. Het gebruik hiervan kan ernstige gevolgen hebben.

Welke vrouwelijke bodybuilding klassen zijn er?

Als we kijken naar de vrouwelijke bodybuilding wedstrijden, kunnen die worden opgedeeld in meerdere klassen.

Door de loop der jaren heeft de IFBB (internationale bodybuilding bond) een aantal klassen voor dames afgeschaft. Momenteel kennen we de onderstaande categorieën:

  1. Women’s bodyfitness
  2. Bikini Fitness
  3. Women’s Fitness

Bij al deze klassen staat het atletische uiterlijk centraal. Een goede balans en de juiste proporties zijn belangrijk.

Met name Bikini Fitness is populair, omdat het hier eigenlijk totaal niet draait om de hoeveelheid spiermassa. Een sportief lichaam en een goed uiterlijk voorkomen staan hier centraal.

Eten, trainen en rusten zijn de basis

Bij het opbouwen van een atletisch lichaam staan 3 aspecten centraal en dat zijn je voeding, je trainingen en het rusten.

Alle 3 zijn ze even belangrijk en wanneer je één niet op orde hebt zal het je progressie aanzienlijk verstoren.

Bodybuilding is dus meer dan alleen trainen met gewichten en machines. Wanneer je traint met een goed trainingsschema, eet in de juiste balans én voldoende rust ga jij je doelen behalen.

Het is dan slechts een kwestie van volhouden. Het is dan ook vooral het proces naar je doelen toe wat bodybuilding voor velen een aantrekkelijke sport maakt. Een goed lichaam is een mooie bijkomstigheid.

Hoe te beginnen met bodybuilding als vrouw?

Wil jij ook beginnen met bodybuilding? Dan is het belangrijk om goed voorbereid van start te gaan. Je moet weten in welke verhoudingen je moet eten en hoe je moet trainen.

Als beginner is het bovendien belangrijk om niet te geloven in hardnekkige fabeltjes over spiergroei en vetverlies.

Wil je de meest gemaakte beginnersfouten voorkomen en direct een goede start maken? Download dan even de gratis Droogtrainen Kickstart voor Vrouwen:


Nu Gratis: de Droog Trainen Kick-start voor Vrouwen!

Ontdek hoe jij het lichaam van jouw dromen bouwt. Klik snel hieronder:

cover-droogtrainen-kickstart-vrouw

Categorieën: Training

Casper

Casper is personal trainer en trainings- en voedingsdeskundige. Hij doet al 7 jaar fanatiek aan fitness en helpt anderen om hun fysieke doelstellingen te behalen. Zijn kennis is afkomstig uit het doorspitten van studies en volgen van opleidingen. Daarnaast beschikt hij over een flinke dosis praktijkervaring op het gebied van trainingsleer en diëtetiek. Voor Fit Voor Alles helpt Casper zijn lezers bij het verlenen van passend advies op het gebied van fitnessapparatuur, fitness, afvallen en supplementen.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *