Snel breed & gespierd worden? Ontdek hier hoe!

Laatst bijgewerkt door Casper Goessens op mei 26, 2023

gespierde-man
gespierde-man

Is jouw doel snel breed worden en/of snel gespierd worden? Dan ben je hier op het juiste adres belandt! Op deze pagina vind je namelijk de volledige uitleg over hoe jij snel breed en/of gespierd kan worden.

Je komt erachter of dit voor jou mogelijk is, hoe snel jij daadwerkelijk breed kunt worden en het belangrijkste: De beste manier hoe jij snel breed kunt worden.

Kortom: alle informatie die jij moet weten om jouw doel te behalen kun je vinden op deze pagina.

Daarnaast onthul ik een groot geheim wat er voor zorgt dat het voor jou allemaal nét wat makkelijker en sneller gaat, maar daarover later meer.

Hoe snel kan ik breed en/of gespierd worden?

breed-gespierd-worden

Het is een veel gestelde vraag: ‘hoe kun je snel breed worden’. Ook zijn er vaak mensen die vragen hoe je zo snel mogelijk gespierd kan worden.

Er heerst veel onduidelijkheid over dit onderwerp, vandaar dat het tijd was om voor eens en altijd een einde te maken aan al die onduidelijkheid.

Je komt in dit artikel te weten hoe het jou kan gaan lukken om breed te worden.

Maar voordat ik je exact vertel hoe jij in een zeer korte tijd gespierder kunt worden, zijn er nog wel een aantal dingen die je echt moet weten omtrent dit onderwerp.

Als je écht niet kan wachten, dan kun je direct doorgaan naar hét grote ‘geheim’ om een stuk groter te worden en meer in spiermassa aan te komen, en dat allemaal in een relatief kort tijdsbestek.

Ik raad je echter aan om je geduld nog even te bewaren en door te lezen, zodat je een goed idee hebt van wat je te wachten staat.

Het verschil tussen sterker, breder en gespierder worden

sterke-gespierde-man

Weet jij het verschil tussen breed worden en gespierd worden? Vaak wordt hier hetzelfde mee bedoeld.

Toch zijn dit twee (totaal) verschillende dingen.

Natuurlijk is het vaak wel zo dat hoe breder je bent, hoe gespierder. Toch is dit in de praktijk lang niet altijd zo.

Hoe breed jij bent heb je namelijk minder invloed op, als hoe gespierd je bent. In spiermassa kun je namelijk aankomen en hoe breed jouw lichaamsbouw is, heb je een veel beperktere invloed op.

En om het nóg wat lastiger te maken; hoe sterk je bent staat hier in grote lijnen ook los van. Iemand met meer spiermassa hoeft namelijk niet per sé sterker te zijn.

Bepaal allereerst dus wat jouw doel is. Sterker worden, breed worden of gespierd(er) worden.

Als je doel is om puur in kracht aan te komen, lees dan het artikel: Hoe word ik sterker?

Is je doel echter een breed en/of gespierd lichaam krijgen; lees dan verder. Hieronder ga ik je namelijk in grote lijnen toelichten hoe je dit kunt gaan bereiken:

Hoe kun je snel breed worden?

Allereerst gaan we behandelen hoe jij snel breder kunt worden. Bedenk dat deze uitleg vrij beknopt is, als ik hier namelijk een heel artikel over zou moeten schrijven zou dit wel een héél lang artikel worden.

Ik probeer het daarom zo kort en duidelijk mogelijk voor je te houden.

Wat is je lichaamstype?

Allereerst is het goed om te weten dat er meerdere soorten lichaamstypes zijn. Het verschil in deze lichaamstypes zit ‘m voornamelijk in de bouw.

In totaal zijn er 3 soorten:

  • Ectomorf
  • Endomorf
  • Mesomorf

De ectomorf is van zichzelf vrij smal gebouwd, heeft lange ledematen en over het algemeen weinig spiermassa.

De endomorf is wat breder gebouwd, echter heeft dit lichaamstype wel wat meer lichaamsvet, waardoor de spieren minder zichbaar zijn. Dit type komt snel aan in gewicht en kan dus relatief snel spiermassa opbouwen.

Tot slot het mesomorf type. Dit type heeft van nature al een brede bouw. De borstkas is breed en ook heeft de mesomorf veel spiermassa en relatief weinig lichaamsvet. Een ideaal fitness lichaam dus.

Als jij dit artikel leest is de kans groot dat jij een ectomorf (smalle bouw) of een mesomorf (veel lichaamsvet) bent.

Het is echter ook mogelijk om een combinatie te zijn van twee of zelfs alle drie van deze lichaamstypes, maar vrijwel iedereen is in te delen in één van deze 3 ‘categorieën’.

Mislukte genen?

Heb jij van jezelf een smalle bouw? Dan kun je hier niks aan doen. Dit is namelijk genetisch bepaald.

Betekent dit dan dat je met een smalle bouw nooit breed kunt worden, of dat je met wat meer lichaamsvet nooit een gespierd uiterlijk kunt bereiken?

Nee hoor, integendeel zelfs. Dit is goed mogelijk. Echter zal het allemaal wel wat lastiger worden als je jouw genen niet mee hebt zitten. Zie dit als een extra uitdaging.

Trouwens, met mijn geheime methode die ik je later in dit artikel onthul, is het voor iedereen mogelijk om op een relatief snelle wijze breed te worden.

Schouders en bovenrug

breed-lichaam

Als je breed wilt worden is dit dus grotendeels genetisch bepaald. Maar dit betekent niet dat hier niks tegen te doen is. Je kunt bijvoorbeeld extra veel aandacht besteden aan het trainen van je schouderspieren.

Ook het trainen van de bovenrug en de trapezius (spier tussen je schouders en nek) is erg belangrijk. Hoe groter deze spieren namelijk zijn, hoe breder jij zult worden.

Daarnaast zul je ook breder ogen wanneer je minder lichaamsvet hebt. Het is dus zaak om niet té snel breed te willen worden, aangezien je hiervoor in korte tijd veel moet aankomen en je hierdoor hoogstwaarschijnlijk de nodige vetmassa bijkomt.

Geduld en consistentie

Dan komen we gelijk bij het volgende belangrijke punt; namelijk geduld. Geduld is van essentieel belang als je snel breed wilt worden, maar ook als je snel gespierd wilt worden.

Met ‘snel’ bedoelen we dan ook niet een paar dagen of een paar weken. Aan wat voor tijdsbestek je wel moet denken, lees je verderop in dit artikel. Blijf er nog even bij dus!

Train je hele lichaam

Hoewel het verstandig is om je veelal te focussen op het trainen van je bovenlichaam, mag het onderlichaam absoluut niet vergeten worden om te trainen.

Ook al wil je in een korte tijd een breder lichaam krijgen, ook de beenspieren zijn belangrijk om te trainen. Het laatste wat je namelijk wilt hebben is een lichaam dat niet in balans is.

Train dus elke spiergroep van je lichaam, zodat geen enkele spiergroep achter gaat lopen ten opzichte van de rest.

Hoe kun je snel gespierd worden?

Nu je weet hoe je snel breed kunt worden, zullen we je ook toelichten hoe je snel gespierd kunt worden.

Hierbij komt het grotendeels op hetzelfde neer als zojuist is uitgelegd. Echter zijn er nog wel wat belangrijke aandachtspunten.

breed-worden

Training voor spiermassa

Het mag absoluut geen wonder heten dat training een cruciale rol speelt bij het opbouwen van spiermassa.

Het is aangeraden om een specifiek trainingsschema te gebruiken als je op een snelle manier spiermassa wilt aankomen.

Tijdens een schema voor spiergroei doe je idealiter elke week grotendeels dezelfde oefeningen. Op deze manier kun je de oefeningen steeds wat zwaarder maken, door bijvoorbeeld meer gewicht toe te voegen of meer herhalingen te doen.

Krachttraining voor spiermassa wordt vaak anders uitgevoerd dan training specifiek voor kracht. Als er wordt getraind om specifiek sterker te worden, worden er vaak minder herhalingen gemaakt met een hoger gewicht.

Het ‘5×5 stronglift‘ schema is bijvoorbeeld een vaak gehanteerd schema voor kracht progressie. Hierbij maak je bij een oefening 5 sets van slechts 5 herhalingen.

Als je traint om snel gespierd te worden, doe je vaak wat meer herhalingen. Vaak wordt er gemikt op 8-12 herhalingen per set, maar dit is slechts een richtlijn.

Het belang van voeding

Wat zelfs nóg belangrijker is dan je training, is je voeding. Ook al is je training niet helemaal ‘on point’, als je voeding dat wel is zul je nog steeds redelijk goede resultaten kunnen behalen en in een korte tijd gespierd kunnen worden.

Het is uiteraard belangrijk dat je genoeg voeding binnenkrijgt om in spiermassa aan te komen. Als je écht snel gespierd wilt worden, zul je erg veel moeten eten.

Máár zoals gezegd moet je hierbij opletten dat je niet té snel wilt gaan, aangezien er in dat geval kans is dat je veel aan vet zult aankomen. We raden daarom aan om een lean bulk te doen.

Als je snel gespierd wilt worden dan is je doel waarschijnlijk om ‘droog gespierd’ te worden. Dit betekent dat je relatief weinig lichaamsvet hebt en veel spiermassa, waardoor je spieren beter zichtbaar zullen zijn.

En niet te vergeten: rust

Een ander aspect dat vaak vergeten of onderschat wordt is het belang van voldoende rust. Hiermee worden de zogenoemde ‘rust dagen’ bedoeld, oftewel de dagen waarop je geen krachttraining doet.

Maar ook wordt hiermee de nachtrust bedoeld. Tijdens je slaap zullen je spieren namelijk het snelst herstellen en dus ook het hardste groeien.

Als jij als doel voor jezelf hebt gesteld om snel breed en gespierd te worden, dan is het sterk aangeraden om minimaal 8 uur per nacht te slapen.

Niet alleen draagt dit bij aan het spierherstel en groei, maar daarnaast zorgt het er ook voor dat je voldoende energie hebt om volle bak te gaan in je trainingen.

Hoe lang gaat het eigenlijk duren?

Je vraagt je wellicht af; hoe lang het eigenlijk duren voordat ik resultaat begin te zien? Als je dit artikel leest dan wil je immers snel breed worden, of snel gespierd worden.

Misschien heb je maar weinig tijd, bijvoorbeeld omdat de zomer in aantocht is en je met een gespierd lichaam op het strand wil lopen.

Echter heb ik al eerder aangegeven dat je geduld moet hebben tijdens dit proces en dat consistentie en geduld beiden erg belangrijk zijn.

gespierde-man

Het is dan ook lastig om je een concreet aantal dagen, weken of maanden te geven voordat jij breder of gespierder bent geworden.

Binnen enkele weken zou je al enig resultaat kunnen opmerken, zeker als je pas net begint met krachttraining. Dit zal je waarschijnlijk de nodige motivatie geven om door te gaan en zul je het makkelijker kunnen volhouden.

Later in dit artikel vertel ik je overigens hoe iedereen (dus ook jij) in 12 weken een stuk breder en gespierder kan worden, mits jij serieus aan de slag gaat natuurlijk.

Snel breed en gespierd worden: welke pillen & supplementen

creatine-supplementen-vergelijken

Er wordt vaak gezocht naar ‘pillen om snel breed te worden’. Of ‘supplementen om snel gespierd te worden’.

Als jij hier ook naar op zoek bent moet ik je teleurstellen.. Ik vind het spijtig om je dit te moeten vertellen, en wellicht uit je droom te moeten helpen.

Echter moet iemand het doen, dus zal ik maar de verantwoordelijkheid op me nemen.

Het zit namelijk zo: Er bestaat géén magische pil om snel breed te worden. En ook niet om snel gespierd te worden.

Grote kans dat jij dit al wist. Maar zo niet, dan zul je misschien even moeten bijkomen van de schrik.

Toch betekent dit niet dat er helemáál geen supplementen zijn die jou niet kunnen ondersteunen om het proces allemaal wat te versnellen.

Hoewel de meeste supplementen vrijwel niks uit zullen halen, zijn er wel een aantal spiergroei middelen die jou een steuntje in de rug kunnen geven:

Creatine om sneller gespierd te worden

Creatine is één van de weinige supplementen waarvan de positieve werking ruimschoots bewezen is. Ook in de praktijk behalen veel mensen hier goede resultaten mee.

De dosering is 3-6 gram per dag. Dit kun je het beste gewoon één keer per dag supplementeren, erg gemakkelijk dus.

Bovendien is zo’n potje erg goed betaalbaar, wat mooi is meegenomen. De creatine van XXL Nutrition heeft bijvoorbeeld een goede prijs en kwaliteit verhouding.

Verwacht geen wondermiddel, maar het kan je wel degelijk helpen om nét wat sneller gespierd te worden. Als absolute beginner zou ik wel nog even wachten met creatine te supplementeren.

Weight gainer & eiwit shakes

Shakes zijn absoluut niet noodzakelijk als supplement om snel gespierd te worden, maar het kan wel handig zijn. Zeker als jij moeite hebt om je dagelijkse eiwitten of calorieën binnen te krijgen kunnen deze shakes een goede uitkomst zijn.

Als je een moeilijke eter bent zal het een stuk lastiger worden om snel breed te worden, daarom kan een weightgainer shake jou hierbij helpen.

Deze shakes bevatten veel calorieën en zijn over het algemeen gemakkelijk weg te krijgen. De eiwit shakes zijn handig om snel veel eiwitten te nuttigen, welke essentieel zijn voor spieropbouw.

Er moet wel bij gezegd worden dat het nog altijd het beste is om alles uit je ‘echte voeding’ te halen, maar ik snap dat dit niet altijd even makkelijk is voor iedereen. Hier bekijk je de beste eiwitshakes.

Pre-workout (optioneel)

Pre-workout is de laatste tijd alsmaar populairder geworden. Een dosering pre-workout voor je gaat trainen kan zorgen voor meer motivatie en een energieker gevoel.

Daarnaast kan de cafeine die er (vrijwel altijd) in zit er voor zorgen dat je een betere focus hebt tijdens je training.

Het is aangeraden om dit supplement niet al te vaak te gebruiken, maar het kan je nét dat extra zetje geven als je een keer wat minder zin hebt om te gaan trainen, na een lange dag werken bijvoorbeeld.

Trainingen overslaan is niet aan te raden als jij snel gespierd wilt worden en daarom kan pre-workout nog wel eens een goed trainingshulpje worden.

Echter zul je als het goed is voldoende sport motivatie moeten hebben om te gaan trainen op het moment dat je écht resultaten begint te zien.

Het is daarom zaak om zo snel mogelijk resultaat te behalen, hoe je dit kunt gaan doen vind je zoals beloofd in de onthulling van ‘het grote geheim’.

Snel breed en gespierd worden: Hét grote ‘geheim’

rear-delts-achterkant-schouder

Als je dit gehele artikel hebt gelezen dan heb je het nou al een aantal keren voorbij horen komen.

Ik heb je namelijk al een aantal keren nieuwsgierig proberen te maken naar dé succesformule om snel een breed en gespierd lichaam te ontwikkelen. En waarschijnlijk met succes..

Ik heb je echter niet voor niks zo nieuwsgierig gemaakt, dit is namelijk gedaan met een goede intentie. Laat ik voorop stellen dat er niet echt zoiets bestaat als ‘een geheim’.

Er zijn namelijk genoeg mensen die deze formule kennen en ook met succes toegepast hebben.

Ik heb in dit artikel niks voor je achter gehouden. Maar je zult begrijpen dat ik je niet álles kan vertellen in één artikel.

Je kent nu in ieder geval de basis om snel breed te worden.

Maar wil je een concreet stappenplan, waarin ik je stap voor stap uitleg hoe (en wat) jij moet eten voor een gespierder lichaam?

Download dan even de Spiermassa Kick-start. Hier ontdek je ook gelijk de 8 meest gemaakte fouten, die jij eenvoudig kunt voorkomen.

Bespaar jezelf onnodig veel tijd en moeite, en claim direct even je gratis download:

Gratis: de Spiermassa Kick-start

Wil jij snel en efficiënt spiermassa opbouwen, zonder onnodige fouten te maken? Klik dan hieronder:

cover-spiermassa-kickstart

Veelgestelde vragen

Kan ik thuis snel breed worden door opdrukken?

Er wordt vaak gevraagd of het mogelijk is om breed te worden door thuis te trainen, of gespierd te worden door alleen maar op te drukken.

Dit is mogelijk, echter is dit verre van ideaal, aangezien je niet alle spiergroepen in je lichaam specifiek kunt trainen.

Echter kun je wel breed worden door thuis te trainen, maar hiervoor maak je idealiter wél gebruik van gewichten. Bekijk hier de beste oefeningen met gewichten voor beginners.

Wat zijn de beste oefeningen om snel gespierd te worden?

Bij het snel gespierd worden, zul jij je met name moeten richten op de zogenoemde compound oefeningen. Dit zijn kracht oefeningen waarmee er meerdere spieren tegelijk worden aangesproken.

Voorbeelden hiervan zijn:

Bij het snel breed worden zijn bovenstaande oefeningen ook van belang, echter heb je kunnen lezen dat het tevens belangrijk is om extra aandacht te schenken aan de rugspieren en schouderspieren.

Ook de achterkant van je schouders mogen hierbij niet vergeten worden.


💡 Misschien vind je dit ook interessant:


Categorieën: Training

Casper Goessens

Casper is personal trainer en trainings- en voedingsdeskundige. Hij doet al 7 jaar fanatiek aan fitness en helpt anderen om hun fysieke doelstellingen te behalen. Zijn kennis is afkomstig uit het doorspitten van studies en volgen van opleidingen. Daarnaast beschikt hij over een flinke dosis praktijkervaring op het gebied van trainingsleer en diëtetiek.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *