Ectomorf, ben jij er een? | Verschillen met mesomorf & endomorf

Laatst bijgewerkt door Casper Goessens op februari 24, 2023

ectomorf-man

Ben jij een ectomorf of twijfel je hieraan? In dit artikel kom je erachter wat een ectomorf is en waarin dit lichaamstype verschilt van de andere lichaamstypes.

Wat is een ectomorf?

man-wilt-veel-aankomen

Misschien ben je al een tijdje lekker bezig met sporten en heb je in de sportschool gehoord over de drie soorten lichaamstypes: ectomorf, endomorf of mesomorf.

Het is een bepaald type lichaam met bijpassende eigenschappen. Sla tegenwoordig een fitness blad open of ga naar een fitness website en dan kom je dit vast tegen. Vaak in combinatie met een trainingsprogramma en dieetadvies.

In dit artikel nemen we vooral het type ‘ectomorf’ voor je onder de loep. 

Een ectomorf is doorgaans lang, slank en mager. Hij heeft weinig spiermassa en een platte borst. Ze zijn heel hun leven al mager geweest. Dit is al genetisch bepaald.

Waar komt de term ectomorf vandaan?

De term somatypes is bedacht door William Herbert Sheldon, een Amerikaanse psycholoog die leefde van 1898 tot 1977. Hij classificeerde drie somatypes: ectomorf, mesomorf en endomorf.

Op basis van deze lichaamstypes kun je verschillende karaktereigenschappen of temperamenten voorspellen. Vaak hebben mensen ook een combinatie van 2 of 3 types.

De stelling van Sheldon dat de somatypes niet kunnen veranderen, kan helpend zijn je lichaamstype te accepteren en om er op een effectieve manier mee te werken en voor te zorgen.

De somatypes worden met goed resultaat ingezet bij voedings- en trainingsprogramma’s binnen de fitnesswereld.

Wat zijn de eigenschappen / kenmerken van een ectomorf?

ectomorf

Een ectomorf is een persoon die wat meer een “denker” is dan de andere lichaamstypes. Ook komen mensen met dit lichaamstype moeilijk aan in gewicht.

Dit komt doordat zij een zeer snelle spijsvertering hebben. Zij hebben droge spiermassa, weinig lichaamsvet, dunne en zwakke gewrichten.

Zij hebben doorgaans meer moeite met het ontwikkelen van spieren dan de andere types. Maar met de juiste adviezen is dit zeker mogelijk.

Uiterlijke kenmerken van een ectomorf

Qua uiterlijke kenmerken heeft het ectomorf type de volgende opvallende kenmerken:

  • Slanke armen en benen
  • Smalle schouders en heupen
  • Smalle borst, buik en romp
  • Smal gezicht en een lange hals
  • Veelal een hoog voorhoofd
  • Weinig lichaamsvet
  • Groot huidoppervlakte en zenuwstelsel

De ectomorf heeft vaak veel behoefte aan privacy en structuur. Dit type lijkt regelmatig naar binnen gekeerd, toch is het zeer bewust van wat er om zich heen gebeurd.

Ze leren vaak gemakkelijk en kunnen informatie makkelijk verwerken.

Wat zijn de verschillen met een mesomorf en endomorf?

ectomorf-endomorf-mesomorf

Mesomorf

Het mesomorf somatype zit een beetje tussen ectomorf en endomorf in qua lichaamstype. De mesomorf is atletisch gebouwd en heeft wat meer spiermassa.

Dit type heeft weinig overtollig lichaamsvet en een gemiddelde stofwisseling. Overtollig gewicht verliezen is voor dit type geen enkel probleem.

Ook heeft dit type vaak een gespierd lichaam met brede schouders en een smalle taille. Een type dat door verschillende mensen als ideaal wordt genoemd.

Het mesomorf type is vaak daadkrachtig en aanhoudend. Ze laten zich niet makkelijk uit het veld slaan door tegenslagen in het leven. Het is een ambitieus en aanwezig type.

Endomorf

De endomorf is de “gezellige dikkerd”. Het heeft een lichaam met rondingen, brede heupen, grote borsten en stevige billen.

In tegenstelling tot een ectomorf lichaamstype heeft een endomorf lichaamstype juist moeite om zijn vetpercentage te verlagen.

Dit type heeft een tragere stofwisseling en veel lichaamsvet. In reactie lijkt een endomorf type wat traag en passief, maar is meestal zeer positief ingesteld.

Dit type is gesteld op gezelschap en plezierig in de omgang met anderen. Ze hebben graag een rustig en harmonieus leven. 

Combinaties zijn mogelijk

Hierbij moet wel gezegd worden dat bijna geen enkel persoon 100% één van de bovenstaande lichaamstypes is.

Het kan bijvoorbeeld ook goed voorkomen dat jij veel kenmerken van een ectomorf bezit, maar in mindere maten ook enkele eigenschappen van een mesomorf of endomorf.

Alle combinaties zijn dus mogelijk. Staar jezelf dus niet blind op welk lichaamstype jij bent. Echter is het wel goed om je eigen lichaamstype enigszins te kennen, waarover later meer.

In gewicht aankomen als een ectomorf?

ectomorf-traint-buiten

Als een ectomorf zijnde kan het lastig zijn om aan te komen in gewicht. Er zijn maar al te veel ectomorfs die het erg moeilijk hebben om enkele kilo’s aan te komen.

Vooral wanneer het gaat om spiermassa aankomen, zal dit bij een typische ectomorf vaak stukken langzamer verlopen dan bij een endomorf of mesomorf.

Toch is het goed mogelijk om als een ectomorf aan te komen in spiermassa. Natuurlijk zal het wel lastig worden om in een korte tijd veel aan te komen, maar dat wilt niet zeggen dat het niet mogelijk is.

Om in spiermassa aan te komen gelden voor alle lichaamtypes dezelfde principes. Echter zal de typische ectomorf hier naar alle waarschijnlijkheid nét wat harder voor moeten werken.

Wil je weten hoe je aankomt in spieren? Lees dan het artikel: aankomen in spiermassa.

Ectomorf dieet

veel-voedsel

Soms wordt er nog wel eens gesproken van een speciaal ectomorf dieet. Echter bestaat er officieel geen dieet speciaal voor ectomorfs.

Als je wilt aankomen dan zul je net zoals elk ander lichaamstype méér moeten eten dan dat je dagelijks nodig hebt. Dit noem je ookwel een calorieoverschot.

Omdat een gemiddelde ectomorf echter een snelle stofwisseling heeft, zal het vaak lastiger zijn om aan te komen en zul je vaak een groter calorieoverschot moeten creëren dan bijvoorbeeld de mesomorf.

Kortom zou je een ‘ectomorf dieet’ dus kunnen omschrijven als een dieet waarbij je veel eet.

Ken je eigen lichaamstype

Of je nu een ectomorf lichaamstype hebt of een ander lichaamstype, je lichaamstype kennen kan essentieel zijn bij het bepalen van je fitnesstraining.

Je wilt natuurlijk zo effectief mogelijk trainen met het beste resultaat. Daarnaast is een goed voedingsadvies ook helpend om tot een goed en gezond getraind lichaam te komen.

Het mentaal belang moeten we echter ook niet onderschatten. Het is krachtig om te weten hoe je jouw gedrag en input passend kan inzetten om jouw lichaam in de beste shape te brengen.

Train jezelf naar het lichaamstype dat het beste bij je past

We wensen je na alle gedeelde informatie over het ectomorf lichaamstype effectieve fitnesstrainingen toe en een gezonde leefstijl.

Een extra tip, het is altijd goed om je sportinstructeur ook om persoonlijk advies te vragen. Zo kom je samen tot het beste voedings- en trainingsprogramma op een manier die bij jou past.

Het is natuurlijk ook mogelijk om gebruik te maken van het dit spiermassa protocol, wat jou mooie resultaten gaat opleveren.

Of download eens de Gratis Spiermassa Kick-start:

Gratis: de Spiermassa Kick-start

Wil jij snel en efficiënt spiermassa opbouwen, zonder onnodige fouten te maken? Klik dan hieronder:

cover-spiermassa-kickstart








💡 Misschien vind je dit ook interessant:

Categorieën: Training

Casper Goessens

Casper is personal trainer en trainings- en voedingsdeskundige. Hij doet al 7 jaar fanatiek aan fitness en helpt anderen om hun fysieke doelstellingen te behalen. Zijn kennis is afkomstig uit het doorspitten van studies en volgen van opleidingen. Daarnaast beschikt hij over een flinke dosis praktijkervaring op het gebied van trainingsleer en diëtetiek.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *