Ik ben slank maar heb een dikke buik, wat nu?

Laatst bijgewerkt door Casper Goessens op oktober 28, 2023

dun-lichaam-dikke-buik
dun-lichaam-dikke-buik

Heb je een slank lichaam, maar heb je toch een dikke buik? En wil je hiervan af? Dan sta je voor een mooie uitdaging. Hoewel het lastig kan zijn om van een dikke buik af te komen, is het zeker niet onmogelijk. Dus lees snel verder voor tips en trucs.

Dit moet je weten (in het kort)

  • Helaas heb je niet zelf in de hand waar je het eerste aankomt in vetmassa. Het kan genetisch bepaald zijn dat jouw buik sneller dik wordt in vergelijking met de rest van je lichaam.
  • In sommige gevallen kan je buik dikker worden door een hoge cortisolwaarde. Dit is het gevolg van veel stress en/of een ongezonde leefstijl.
  • Als je plotseling een dikke buik hebt gekregen, maar de rest van je lichaam nog slank is, is de kans aanwezig dat je buik is opgezet. Dit is hoogstwaarschijnlijk het gevolg van het overmatig vasthouden van vocht.
  • Plaatselijk buikvet verliezen is niet mogelijk. Het helpt dus niet om bijvoorbeeld buikspieroefeningen te gaan doen als gericht buikvet verbranden je doel is.
  • Om een slankere buik te krijgen, dien je jouw voedingspatroon aan te passen. Ook raden we aan om aan krachttraining te gaan doen.

Hoe verband ik buikvet als ik verder slank ben?

Het eerste dat je moet weten is dat buikspieroefeningen en cardio je niet effectief en duurzaam zullen helpen. Ook is het onmogelijk om alleen plaatselijk buikvet te verbranden. Feitelijk is het alles of niets als het aankomt op vetverbranding.

En als jij van je dikke buik af wilt komen, dan kies je voor alles. Dat houdt in dat je én aan (kracht)training zal moeten doen én op je eten moet letten.

Waarom krachttraining?

Met krachttraining ontwikkel je jouw spieren. Je spiermassa vergroten helpt om je stofwisseling te verhogen. Zelfs als je slaapt verbruik je meer calorieën als je meer spiermassa hebt.

En hoewel plaatselijk afvallen een mythe is, helpt meer spiermassa wel bij vetverbranding. Niet alleen op je buik maar over je gehele lichaam. Dit geldt zowel voor mannen als voor vrouwen.

Waarom op je eten letten?

Ieder pondje gaat door het mondje is natuurlijk een enorm cliché. Helaas zit er wel een kern van waarheid in.

Als je langere tijd meer calorieën eet dan dat je verbrandt, dan wordt je te dik. En niet alleen op je buik.

Toch ligt het wel heel sterk aan het soort eten dat je naar binnen werkt. Een dun lichaam met een dikke buik ontstaat vaak echter niet alleen door teveel eten of drinken.

Waarom heb ik een dun lichaam en toch een dikke buik?

Waarschijnlijk begrijp je heel goed dat ieder lichaam anders is. Het ligt dan ook voor de hand dat dit ook geldt voor de vetopslag. Dit is de plaats waar jouw lichaamsvet zich ophoopt.

Bij jongere vrouwen is dit meestal rond de benen, heupen en billen. Bij mannen en bij vrouwen rond de overgang, is dit vaak rond de buik. Dit heeft allemaal een reden, waarover meer hieronder.

Dikke buik en hormonen

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom iemand een dun lichaam heeft met een dikke buik. Eén van die redenen heeft te maken met je hormonen. En dan vooral het hormoon cortisol.

Hoewel je lichaam dit hormoon nodig heeft om goed te kunnen functioneren, kan teveel cortisol een dikke buik veroorzaken.

Oorzaken van verhoogde cortisol afgifte

Stress zorgt voor een verhoogde cortisol afgifte. Er zijn echter ook andere oorzaken. Deze bespreken we hieronder.

Teveel suikers of snelle koolhydraten

Snelle koolhydraten en suikers vind je onder andere in snoep, frisdrank, witte pasta, witte rijst, honing enzovoorts.

Als je korte, lichamelijke topprestatie moet leveren dan kan dit nuttig zijn. Als je een dun lichaam hebt en een dikke buik, dan wil je dit echter zoveel mogelijk vermijden.

Ouder worden

Oudere mannen maken minder testosteron aan en oudere vrouwen minder oestrogeen. Cortisol wordt mede hierdoor meer afgegeven. Dit zorgt er onder andere voor dat vetopslag voornamelijk op de buik plaatsvindt.

Zo kun je van een dun lichaam met een dikke buik af komen

Om van een dikke buik af te komen kun je het beste verschillende oorzaken tegelijkertijd aanpakken.

Allereerst zorg je ervoor dat je zo min mogelijk stress hebt. Dus slaap voldoende, ontspan regelmatig en train verstandig. Een goede training hoeft echt geen uren te duren. Gewoon rustig opbouwen en consistent volhouden.

Vervolgens let je op je eten. Eet zo min mogelijk suikers en geen snelle koolhydraten. Kies voor volkoren producten en eet rustig en geconcentreerd.

Drink geen suikerhoudende dranken, maar vooral veel water. En heb vooral geduld. Een dikke buik op een slank lichaam, is niet binnen een maand weg. Dit kan echt wel even duren. Maar houd vol, dan lukt het je vast!

Wil je direct goed beginnen en ontdekken hoe jij jouw lichaam kan transformeren? Download dan even de Gratis Droog Trainen Kick-start:

Tijdelijk Gratis: de Droog Trainen Kick-start

Klik hieronder om direct je Gratis download te claimen:

droogtrainen-cover-man-vrouw-covers





💡 Misschien vind je dit ook interessant:

Categorieën: Afvallen

Casper Goessens

Casper is personal trainer en trainings- en voedingsdeskundige. Hij doet al 7 jaar fanatiek aan fitness en helpt anderen om hun fysieke doelstellingen te behalen. Zijn kennis is afkomstig uit het doorspitten van studies en volgen van opleidingen. Daarnaast beschikt hij over een flinke dosis praktijkervaring op het gebied van trainingsleer en diëtetiek.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *