Motivatie om te sporten nodig? Bekijk deze 10 tips!

Laatst bijgewerkt door Tibor Wouda op december 10, 2023

thuis-sporten-training

Heb je weinig motivatie om te sporten? Het kan zijn dat je je vermoeid voelt, het niet leuk vindt, of gewoon géén zin hebt.

Om jou in actie te laten komen delen we 10 tips met je voor méér motivatie. Deze tips zijn erop gericht om jou snel resultaat te geven, zodat je sporten leuker gaat vinden en voortaan geen externe motivatiebronnen meer nodig hebt.

10 tips voor motivatie om te sporten

Om er voor te zorgen dat jij zo goed mogelijk kunt beginnen met sporten, vind je hieronder 10 gouden tips om alles uit jouw trainingen te halen en snel resultaat te boeken. Zodra je namelijk begint te zien, geeft dat veel motivatie!

1. Werk volgens een schema

bord-bestek-meetlint

Door te sporten volgens een bepaald (op maat gemaakt) schema zorg je ervoor dat je precies weet waar je aan toe bent.

Je weet namelijk exact op welke dag jij thuis gaat sporten en welke oefeningen je gaat doen.

Door volgens een vaste routine te werken is het makkelijker om gemotiveerd te blijven en bovendien boek je er vaak de beste progressie mee.

Je hoeft niet direct op zoek te gaan naar online fitness coaching als je pas net begint. Je kunt namelijk ook prima zelf een goed trainingsschema voor beginners maken.

2. Let goed op wat je eet

gerecht-voor-buikvet-verlies

Tot nu toe hebben we het gehad over thuis sporten. Maar uiteraard mag het belang van je voedingspatroon hierbij niet vergeten benoemd te worden.

Je voedingspatroon bepaald namelijk in grote mate de kwaliteit van je trainingen. Als je gaat beginnen met sporten zul je dan ook goed op je voeding moeten letten om de beste resultaten te behalen.

Dit is overigens niet alleen van toepassing als het je doel is om af te vallen met thuis sporten. Maar ook als je fitter wilt worden of gezonder wilt gaan leven.

Kies zoveel mogelijk voor gezonde voeding en consumeer voldoende eiwitten. Naast gezonde voeding is het ook aan te raden om minimaal 2 liter water per dag te drinken.

3. Wissel krachttraining en cardio met elkaar af

cardio-oefeningen-thuis

Vrijwel iedereen zal wel een voorkeur hebben voor cardio, of juist voor krachttraining. Maar als je de beste resultaten wilt behalen raad ik je aan om te zorgen voor een goede mix tussen beide.

Natuurlijk bepaald je primaire doel met thuis sporten waar de focus op ligt. Als jij spiermassa wilt opbouwen zul je vanzelfsprekend je meer moeten richten op de krachttraining.

En als je een betere conditie wilt is cardio juist weer een vereiste om thuis te doen. Maar voor beide geldt dat krachttraining en cardiofitness elkaar mooi kunnen aanvullen, zodat je ”allround fit” wordt.

4. Doe je training thuis met goede apparatuur

Thuis sporten geeft veel mensen motivatie. Dat komt omdat het laagdrempeliger is om te beginnen. En als je een apparaat aanschaft, krijg je nóg meer motivatie.

Je hebt die investering namelijk niet voor niets gedaan. Nu moet je wel gaan sporten!

Heb je besloten om thuis te gaan sporten met behulp van apparatuur? Dan raad ik je aan om niet direct voor de goedkoopste apparaten te kiezen, maar echt te kiezen voor de beste kwaliteit.

Natuurlijk speelt de prijs ook een rol bij het uitzoeken van toestellen, zeker als je een sportruimte gaat inrichten.

Maar bedenk dat een sport apparaat een investering is voor de langere termijn en een investering in je gezondheid.

5. Wees creatief

thuis-sporten-creatief

Geen motivatie om naar de sportschool of naar buiten te gaan? Waarschijnlijk kun je dan wel voldoende motivatie opbrengen om thuis te gaan sporten.

Deze tip geldt met name als je besluit om thuis te sporten zonder apparatuur. Want ook zonder materiaal zijn er voldoende mogelijkheden om thuis aan de slag te gaan.

Je kunt je blijven beperken tot oefeningen op de grond uitvoeren, maar probeer ook eens creatief te zijn.

Wist je bijvoorbeeld dat je zelfs op een stoel, of zelfs in bed, oefeningen kunt doen?

De mogelijkheden zijn ontelbaar. Probeer dus creatief gebruik te maken van je huis tijdens het sporten.

6. Sport samen

zumba

Heb je moeite om jezelf te motiveren om te gaan sporten, of vind je het gewoon leuk om gezelschap te hebben tijdens je workout? Dan kan het raadzaam zijn om samen te gaan sporten.

Als je thuis sport kun je dit bijvoorbeeld doen met je huisgenoot, of iemand bij jou thuis uitnodigen om te gaan trainen. Zo kun je elkaar motiveren en corrigeren tijdens het trainen thuis.

7. Sport ook eens in de buitenlucht

dippen-buiten

Heb je thuis een tuin? Gebruik deze dan ook eens om in te sporten! Zeker als het mooi weer is, dan is dit een prima alternatief voor het binnen sporten.

Er is namelijk niks lekkerders dan een goede workout in de frisse buitenlucht.

Maar ook als je geen tuin hebt kun je bijvoorbeeld een stukje hardlopen, wandelen, of trainen in een openbare fitnessruimte buiten.

8. Begin altijd met een warming-up

vasthouden-bij-rekoefening

Ik raad je aan om je training altijd te beginnen met een goede warming-up.

Je kunt bijvoorbeeld beginnen met rekoefeningen en vervolgens de specifieke warming-up doen.

Vergeet dit zeker niet, anders is de kans groot dat je een blessure oploopt. En dat is niet bepaald goed voor je motivatie.

9. Kies een workout die jij leuk vindt

Hoe kun je er voor zorgen dat je sporten zo lang mogelijk volhoudt? Het is iets dat veel mensen zichzelf afvragen.

Als er één ding is wat er voor kan zorgen dat je het thuis sporten langer en gemakkelijker zult volhouden, is het wel om te kiezen voor een manier van trainen dat je zelf het leukste vind om te doen.

Kies dus niet per sé voor de effectiefste oefeningen, maar kies ook simpelweg voor oefeningen die je leuk vindt.

Op deze manier ga je het namelijk makkelijker vohouden en is de kans groter dat je mooie resultaten gaat behalen.

10. Werk naar een mooi doel toe

De laatste tip is er niet zomaar een: stel jezelf een doel en werk naar dit doel toe.

Een doel kan bijvoorbeeld zijn om af te vallen met sporten, of juist aankomen in spiermassa door te sporten.

Wat je doel ook is, maak deze concreet voor jezelf. Als je wilt afvallen, bepaal dan bijvoorbeeld hoeveel kilo je wilt afvallen en wanneer je dit doel behaald wilt hebben.

Op deze manier wordt sporten gemakkelijker om vol te houden en bovendien is de kans stukken groter dat jij je doel ook écht gaat behalen.

Kies dus snel je doel hieronder en begin direct goed met een gratis Kick-start:


Wat is jouw doel?

Maak een keus hieronder en ontvang direct een Gratis Kick-start!Categorieën: Training

Tibor Wouda

Tibor Wouda is werkzaam bij Fit Voor Alles als auteur en Tibor Training als (online) personal trainer. Tibor is 28 jaar en al sinds zijn 15e fanatiek bezig met krachtsport. Zijn missie is om jou te begeleiden en te ondersteunen bij het behalen van je fysieke doelen.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *