Fitness voor vrouwen: Onze tips en advies

Laatst bijgewerkt door Casper Goessens op oktober 25, 2023

fitness-vrouwen
fitness-vrouwen

Fitness voor vrouwen wordt de laatste tijd alsmaar populairder. Neem maar eens een kijkje in de gemiddelde sportschool en je zult direct opmerken dat het percentage vrouwen steeds hoger wordt.

Er zijn tegenwoordig zelfs speciale vrouwen fitness lessen, of zelfs complete sportscholen die speciaal voor vrouwen bedoeld zijn.

In dit artikel lees je alles wat er komt kijken bij fitnessen als vrouw. Je leest waar je rekening mee moet houden, hoe je kunt beginnen en daarnaast lees je extra tips.

Fitness en vrouwen, hoe zit dat?

Zoals gezegd is een vrouw die aan fitness doet tegenwoordig geen uitzondering meer. Je kunt dan ook wel stellen dat fitness onder dames hedendaags trending is.

Tot enige jaren terug moesten de meeste vrouwen er echter niks van weten, totdat er een grote ommekeer kwam.

Tegenwoordig zijn veel dames niet meer uit de gym weg te krijgen en is het voor vele zelfs uitgegroeid tot een passievolle hobby, of zien het zelfs als hun lifestyle.

Welke vormen van fitness zijn er?

Cardio is eigenlijk altijd wel redelijk populair geweest onder de dames. Maar sinds kort is het voornamelijk krachttraining dat enorm is toegenomen in populariteit.

Mede door de wetenschap en ervaringen van anderen wordt er steeds meer bekend over de voordelen van krachttraining en de positieve effecten die het op ons lichaam heeft.

Krijgen vrouwen een gespierd lichaam van fitness?

fitness-vrouw

De hardnekkige mythe dat vrouwen direct een gespierd uiterlijk zouden krijgen wanneer ze zouden beginnen met fitness, hoor je al steeds minder vaak.

Als jij nog twijfelt of je wel moet gaan fitnessen, omdat je bang bent om ”te gespierd” te worden, dan kan ik je ook alvast geruststellen. Je zult namelijk echt niet direct veel grotere spieren krijgen wanneer je met gewichten gaat trainen.

Daadwerkelijke grote fysieke veranderingen gaat een langere tijd overheen, daarnaast zal je als vrouw niet heel snel ”breed en gespierd” worden door fitness, hetzelfde geldt overigens voor mannen.

Dit is namelijk een proces waar jaren overheen gaat. Daarnaast is het genetisch bepaald dat je als vrouw minder snel armen als kanonskogels zal ontwikkelen.

Uiteindelijk heb je zelf in de hand hoe je jouw lichaam veranderd, dat heeft namelijk te maken met de manier waarop je specifiek traint.

Welke soorten fitness kun je doen als vrouw?

Als vrouw kun je in principe elke vorm van fitness doen die mannen ook doen, er zijn dus geen beperkingen.

Wil je sterker worden door fitness als vrouw? Dan kun je het krachthonk induiken en met zwaardere gewichten trainen.

Wil je afvallen of fitter worden? Ook dan kun je prima aan krachttraining gaan doen. Cardio is ook een goede vorm van fitness om vet te verbranden en tegelijkertijd fit te worden.

Overigens vallen cardio en krachttraining ook goed met elkaar te combineren, wat ook door veel vrouwen wordt gedaan.

Je kunt de cardio en krachttraining in dezelfde training doen, of dit op aparte trainingsdagen doen.

De verschillende varianten van fitness

Hieronder lichten we toe welke soorten fitness je allemaal kunt beoefenen als vrouw:

Krachttraining

beginnende-fitnesser

Hier hebben we het nu al een aantal keer over gehad. Met krachttraining bedoeld men simpelweg trainen met een verzwaarde weerstand, met meestal als doel om sterker te worden en/of meer spiermassa op te bouwen.

Maar ook als je wilt afvallen is krachttraining zoals gezegd een goede vorm van fitness voor vrouwen.

Krachttraining kan worden gedaan met losse gewichten, krachttraining apparatuur en met het eigen lichaamsgewicht.

Cardiofitness

fietsen-cardio

Cardio in het algemeen is eigenlijk elke fysieke inspanning die wordt geleverd met als doel het verbeteren van je conditie, uithoudingsvermogen, of het stimuleren van de vetverbranding.

Wanneer men het heeft over cardio in het algemeen kan hier ook hardlopen, fietsen of zwemmen mee bedoeld worden.

Spreek je echter over cardiofitness, dan wordt hier cardio mee bedoeld in de fitness, wat meestal gebeurd op een cardio apparaat.

Overige fitness soorten

sporten-met-stang

Hoewel krachttraining en cardio met grote afstand de meeste populaire soorten fitness voor vrouwen zijn, zijn er nog tal van andere trainingsvormen waar uit gekozen kan worden.

In de wat grotere sportscholen zal er dan ook regelmatig een groepsles gegeven worden waar je aan mee kunt doen. Een bekend voorbeeld hiervan is het buikspierkwartier.

Maar daarnaast worden er ook groepslessen gegeven waarbij zowel kracht als conditie aan bod komen. Hierbij moet je bijvoorbeeld denken aan Zumba, XCO training, Bodypump en bokszaktraining.

Lijkt het klassieke fitnessen op een krachtapparaat of met met gewichten jou dus maar niks? Dan heb je als vrouw meer dan genoeg keuze uit andere manieren van trainen.

De beste manier om te trainen in de fitness als vrouw

Veel vrouwen vragen zich af wat nu de beste manier is om te trainen in de fitness. Het beste antwoord dat hierop gegeven kan worden, is dat er niet per se een beste manier is.

Dit hangt namelijk af van het doel dat je voor ogen hebt en daarnaast is het natuurlijk ook belangrijk dat jij het leuk vindt om te doen.

Iets dat je echt leuk vindt zal namelijk makkelijker zijn om vol te houden en heb je op de langere termijn dus het meest aan.

Er zijn meer dan genoeg manieren om te trainen in de fitness voor vrouwen, neem dus de tijd om uit te zoeken wat jij het leukste vindt en wat het beste op jouw doelen aansluit.

Vrouwen Fitness Workout: benen, billen & buik

Een typerend beeld van vrouwen in de fitness is dat ze hun benen, billen en buikspieren tot in den treure trainen, zonder dat ze hun andere spiergroepen in hun fitness training betrekken.

Er wordt vaak voor deze spiergroepen gekozen, omdat veel vrouwen als doel hebben gesteld om grotere billen, een strakkere buik en strakkere benen te kweken.

Met dat doel is natuurlijk niet veel mis, echter raad ik je aan om de rest van je spiergroepen zeker niet over te slaan.

Met een complete fitness workout zal je namelijk veel meer opschieten en als je álle spiergroepen traint, zal dit de progressie van je billen, benen en buik uiteindelijk ook ten goede komen.

Thuis fitnessen of toch naar de gym?

Het blijft toch wel een lastige keuze als vrouw, veel vrouwen twijfelen dan ook of ze naar een sportschool moeten gaan om te trainen, of dat ze toch hun workouts thuis gaan doen.

Beide opties zijn zeer goed mogelijk. Natuurlijk zullen de mogelijkheden voor je training veel groter zijn als je in een sportschool traint, maar dat neemt niet weg dat je thuis genoeg kunt doen.

Er zijn genoeg kracht oefeningen voor vrouwen die thuis gedaan kunnen worden en met de juiste fitnessapparatuur voor thuis zit je al helemaal goed.

Als je echt serieus thuis wilt gaan trainen en je dit serieus aan wilt gaan pakken, zou je kunnen kiezen voor het inrichten van een fitnessruimte thuis.

Extra tips voor vrouwen die (gaan) fitnessen

Om je zo goed mogelijk om weg te helpen, vind je hieronder een aantal goede fitness tips voor vrouwen:

1. De meest functionele oefeningen doen

Hoewel het, zoals ik al zei, altijd belangrijk is dat je plezier hebt in je trainingen, zul je af en toe misschien ook een oefening moeten doen die je wat minder leuk vindt, maar welke wél zeer functioneel is.

Ik raad je dan ook aan om, zeker als beginner met krachttraining, de oefeningen gaan doen die het belangrijkste zijn.

Vooral de squat en de deadlift worden gezien als de meest functionele oefeningen. Die mogen eigenlijk niet ontbreken in een fitness schema voor vrouwen.

2. Leer de trainingstechnieken goed aan

Fitness voor vrouwen is niet heel erg moeilijk, alleen zul je in het begin wel even wat tijd en energie moeten steken in het aanleren van de juiste trainingstechnieken bij de oefeningen.

Een goede techniek is van groot belang en bij sommige oefeningen kan het in ‘t begin nog wel eens lastig zijn om de techniek goed onder controle te krijgen.

Toch is het noodzaak om deze onder de knie te krijgen, zodat je hier later geen last van krijgt.

3. Voeding en fitness gaan hand in hand samen

Fitness voor vrouwen bestaat niet enkel uit training, maar ook zeker voor een groot gedeelte uit voeding.

Jouw fysieke prestaties en resultaten zijn voor het overgrote deel afhankelijk van je eetpatroon.

Als je als vrouw gaat fitnessen, raad ik je dan ook aan om goed op je voeding te gaan lettten. Zorg dat je genoeg eiwitten eet en dat je ook voldoende water drinkt.

4. Fitnessen met de juiste begeleiding

Veel vrouwen die net beginnen met fitnessen, doen dit zonder de juiste begeleiding te krijgen.

Ik raad je dan ook aan om bij een sportschool te gaan fitnessen waarbij je begeleiding krijgt, zodat je geen cruciale fouten begaat.

Je kunt natuurlijk ook met een vriendin meegaan die al wat langer aan fitness doet en jou goed op weg kan helpen.

5. Kies je doel: spiermassa opbouwen of droog trainen

Voordat je begint met fitness is het belangrijk om een bepaald doel voor ogen te hebben. Je kunt bijvoorbeeld als doel hebben om fitter te worden, gezonder te worden of aan je conditie te werken.

Maar als je met gewichten gaat trainen is het vaak ‘t doel om spiermassa op te bouwen of droog te trainen.

Met droog trainen wordt bedoeld dat je traint en eet met als doel om overtollig vet kwijt te raken, waarbij je spiermassa zoveel mogelijk wordt behouden.

Meer informatie hierover vind je in het artikel: Droog trainen als vrouw.

Is het juist je doel om meer aan te komen in spiermassa? Dan kun je het artikel: Spiermassa opbouwen als vrouw bekijken.

Wat heb ik nodig om te beginnen?

vrouwen-fitness

Als je wilt beginnen met fitness als vrouw heb je in principe niet veel nodig. Als je besluit om in een sportschool te gaan fitnessen, hoef je eigenlijk alleen maar een abonnement af te sluiten bij een gym.

Voor de rest zul je natuurlijk sportkleding nodig hebben. Zo zijn zogenoemde squat proof sportleggings erg populair onder vrouwen die fitnessen. Daarnaast is het aanbevolen om goede fitness schoenen te dragen.

Eventueel kun je ook fitness handschoentjes aanschaffen voor extra grip op de gewichten en bescherming aan de handen.

Wanneer je thuis sport zou je eventueel gewichten voor thuis aan kunnen schaffen, of trainen met je eigen lichaamsgewicht.

Fitness wedstrijden voor vrouwen

Wanneer men spreekt over zogenoemde ”fitness wedstrijden” voor vrouwen, dan wordt hier meestal bikini fitness mee bedoeld.

Dit is een vrouwelijke bodybuilding klasse, waarbij het niet zozeer draait om de hoeveelheid spiermassa, maar meer om de vormen en spierdefinitie.

Tot slot

Ik hoop dat je wat hebt gehad aan dit artikel en de tips! Heb je hier nog vragen over? Laat dan even een reactie achter onder dit artikel!


Nu Gratis: de Droog Trainen Kick-start voor Vrouwen!

Ontdek hoe jij het lichaam van jouw dromen bouwt. Klik snel hieronder:

cover-droogtrainen-kickstart-vrouw


💡 Misschien vind je dit ook interessant:

Categorieën: Training

Casper Goessens

Casper is personal trainer en trainings- en voedingsdeskundige. Hij doet al 7 jaar fanatiek aan fitness en helpt anderen om hun fysieke doelstellingen te behalen. Zijn kennis is afkomstig uit het doorspitten van studies en volgen van opleidingen. Daarnaast beschikt hij over een flinke dosis praktijkervaring op het gebied van trainingsleer en diëtetiek.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *