XCO training: wat is het & wat zijn de voordelen?

Laatst bijgewerkt door Casper Goessens op februari 25, 2023

xco-lunge
sporten-met-xco-trainer

Wil je graag met XCO training aan de slag gaan? Verstandige keuze! Deze vorm van trainen levert namelijk al snel het gewenste resultaat op én je traint er ook nog eens meerdere spiergroepen mee.

In dit artikel vind je meer informatie over deze unieke vorm van trainen: de XCO training.

Wat is XCO training?

Meer en meer mensen houden zich tegenwoordig bezig met krachttraining. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld naar de sportschool gaan, maar je kunt ook prima thuis een workout uitvoeren.

Als je op zoek bent naar een workout voor thuis, is de XCO training mogelijk zeer interessant.

In dit artikel vind je alle relevante informatie over XCO. Je leest wat deze vorm van trainen precies inhoudt, welke spiergroepen je met XCO training traint en wat de voordelen van deze trainingsvorm zijn.

Ook vind je iets meer informatie over hét apparaat voor bij een XCO training: een XCO trainer.

Hoe te beginnen?

xco-trainer

Als je zelf een workout samen gaat stellen, is het van belang om een bepaalde spiergroep te selecteren.

Als je bijvoorbeeld jouw benen wilt trainen, moet je immers andere oefeningen uitvoeren dan bij het trainen van jouw rug en buikspieren.

Maar met de XCO training is het ook goed mogelijk om meerdere spiergroepen aan te spreken. Tijdens een dergelijke training ben je met een uitgebreide en intensieve workout bezig.

Per training, volgens de XCO methode, kan je tot wel 750 calorieën verbranden.

Je bent met deze training dus niet alleen spieren aan het kweken, maar je weet ook nog eens vet te verliezen. Al met al biedt een dergelijke training dus een win-win situatie.

xco-sit-up

Extreme Core

De afkorting ‘XCO’ staat overigens voor ‘eXtreme Core’. Deze workout werd ooit door fysiotherapeuten gebruikt bij het herstellen van een (sport)blessure, maar is gaandeweg aangepast.

Hierdoor is het voor eenieder mogelijk om de XCO training te volgen en daarmee dus effectief aan een fit en gespierd lichaam te werken.

Muziek & ambiance tijdens de training

Bij een dergelijke training voer je meerdere oefeningen uit, waarbij je op de achtergrond geniet van een muziekje. Dit muziekje draagt bij aan de lichaamsbeweging en de algehele ambiance.

Je kunt wat dat betreft deze trainingsvorm dus enigszins met Zumba vergelijken, aangezien bij die trainingsvariant muziek ook een cruciale rol speelt.

In onderstaande video zie je duidelijk hoe een XCO training opgebouwd is. Je ziet welke oefeningen uitgevoerd worden, met welke intensiteit deze uitgevoerd worden en op welke manier jij dus ook aan de slag kunt gaan.

Bekijk onderstaande video op je gemak en krijg een duidelijk beeld van deze trainingsvorm:


Wat heb je nodig voor een XCO training?

Wil je je graag bezig gaan houden met een XCO training? Dan is het noodzakelijk dat je hier een XCO trainer voor aanschaft.

xco-maten

Een XCO trainer is eigenlijk een dun buisje die heerlijk in de hand ligt. Dit buisje is met korrels gevuld, waardoor het buisje relatief zwaar is.

Tijdens de XCO training houd je deze buisjes in jouw handen, waarbij je verschillende oefeningen uit gaat voeren.

Je hebt daarbij dus continue met het gewicht van de buisjes te maken, waardoor je jouw spieren op een intensieve manier aan weet te spreken.

Wil je meer weten over een XCO trainer? Klik dan hier voor een artikel met daarin alle informatie over de XCO trainer.

Welke spiergroepen train je met XCO training?

Zoals de naam van deze training, ‘eXtreme Core’, al doet vermoeden, spreek je hierbij met name jouw core aan.

Dit is het gebied bij je heupen, jouw rug en jouw buik. Gedurende een dag wordt dit gebied behoorlijk zwaar belast, waardoor het dus belangrijk is dat je deze spieren in de juiste conditie weet te houden.

lunge-met-trainingsbuis

Dat kan je voor elkaar krijgen door regelmatig een XCO training uit te voeren. Je kunt deze training volledig thuis doen, maar je kunt het ook in een sportschool doen.

Sommige sportscholen bieden dergelijke trainingen in de vorm van een groepsles aan, waarbij je dus samen met andere mensen deze uitgebreide workout uitvoert.

Tijdens deze workout train je dus zowel jouw buig- als rugspieren en heupspieren.

Wat zijn de voordelen van een XCO training?

springende-en-lachende-vrouw

Als je je met deze trainingsvorm bezig wilt gaan houden, heb je eigenlijk maar twee dingen nodig: een XCO trainer en voldoende inzet 😉.

Als je op een actieve manier met een XCO training aan de slag gaat, zweet je onwaarschijnlijk snel.

Dat is een goed teken, aangezien het lichaam daarmee afvalstoffen weet te verwijderen. Ondertussen weet je ook de nodige calorieën te verbranden én werk je dus aan de kracht van jouw buik-, rug- en heupspieren.

Dat is dan ook direct één van de belangrijkste voordelen van een XCO training: je bouwt spieren op, terwijl je ook nog calorieën weet te verbranden.

Met deze zeer efficiënte training weet je dus eigenlijk twee vliegen in één klap te vangen.

Leuke manier van trainen

xco-vrouw

Een ander voordeel is terug te vinden in het vermaak.

Een XCO training is namelijk ontzettend leuk om te doen, onder meer omdat je deze training op muziek uitvoert.

Bovendien zijn de verschillende oefeningen gevarieerd, waardoor je je niet al te snel gaat vervelen.

Nee, je wordt juist continue getriggerd om de best mogelijke prestaties te leveren: de muziek blijft je aansporen om op een hoog tempo de oefeningen uit te voeren!

Laagdrempelige manier van trainen

Bijkomend voordeel is dat de oefeningen niet al te lastig zijn. Je hebt hier niet al te veel attributen voor nodig én je kunt de oefeningen ook vanuit huis uitvoeren.

Ook als je niet al te veel tijd hebt, is een XCO training dus ideaal. Je hoeft immers niet per sé naar de sportschool af te reizen voor een dergelijke training.

Tot slot willen we benoemen dat je al snel resultaat ziet dankzij de XCO training. Je ziet en voelt dat jouw buikspieren steeds sterker worden en je krijgt daardoor ook een strakkere buik.

Ondertussen worden ook jouw rug- en heupspieren getraind, waardoor jouw core helemaal in juiste conditie komt én blijft.

Wil je met XCO training starten? Schaf een XCO trainer aan en ga direct aan de slag. Je gaat daar hoogstwaarschijnlijk géén spijt van krijgen!


💡 Misschien vind je dit ook interessant:

Categorieën: Training

Casper Goessens

Casper is personal trainer en trainings- en voedingsdeskundige. Hij doet al 7 jaar fanatiek aan fitness en helpt anderen om hun fysieke doelstellingen te behalen. Zijn kennis is afkomstig uit het doorspitten van studies en volgen van opleidingen. Daarnaast beschikt hij over een flinke dosis praktijkervaring op het gebied van trainingsleer en diëtetiek.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *