Aquagym / Aquarobics – Fit worden in het water

Laatst bijgewerkt door Casper Goessens op januari 31, 2024

Aquarobics
Aquarobics

Ben je op zoek naar een sport die niet te zwaar op je gewrichten is? Dan is Aquarobics precies wat je nodig hebt. Hoewel het er misschien makkelijk uitziet, is het een effectieve manier om fit te worden.

En dat zonder blessures!

Meer weten over aquagym? Hier hebben we de belangrijkste informatie voor je verzameld!

Wat is aquarobics of aquagym precies?

Aquarobics of aquagym is te vergelijken met traditionele aerobics of gymnastiek. Dit zijn cardiotrainingen die je normaal gezien op het land doet.

Bij aquarobics voer je de oefeningen uit in ondiep water. Het vindt dan ook meestal in een zwembad plaats.

Bij traditionele aerobics staan je gewrichten en botten constant onder druk. In het water wordt deze druk afgenomen. Hierdoor is het een prettige en veilige manier van bewegen.

Het helpt je flexibiliteit op te bouwen zonder een last te zijn op je lichaam. Omdat het water weerstand biedt, is het een geweldige manier om spieren op te bouwen.

Hoe effectief is afvallen met aquarobics?

aquafitnessen

Aquarobics is een geweldige manier om af te vallen. Ook helpt het je dus spieren op te bouwen en je uithoudingsvermogen te vergroten.

Het kan zelfs effectiever zijn dan rennen, (binnen) fietsen of normale aerobics.

Dit komt door de weerstand bij sporten in het water. Je moet net iets meer moeite doen om te kunnen bewegen. Hierdoor verbrand je meer calorieën in een kortere tijd.

Bij een traditioneel aerobics klasje verbrand je zo’n 200 calorieën in een half uur. Bij aquarobics kun je hier nog eens 100 calorieën bij optellen!

Natuurlijk hangt het aantal calorieën dat je verbrandt af van je eigen inspanning. Als je met meer intensiteit beweegt, zul je meer calorieën verbranden.

Als je het rustig aan doet met de aquagym oefeningen, zal deze hoeveelheid minder zijn.

Wat is het verschil tussen aquarobics en aquajogging?

Het verschil tussen aquarobics en aquajogging is de oefeningen die je in het water uitvoert.

Aquajogging is ook een vorm van waterfitness. Hier boots je de bewegingen van joggen na in het water. Je kunt dit doen door rondjes te ‘rennen’ in het water.

Ook kun je met behulp van een zwemband op één plek rennende bewegingen maken. Hierdoor kun je je armen en benen bewegen zonder te verplaatsen.

Aquajoggen is ideaal voor mensen met gewrichtspijn of blessures. Joggen is zeer intensief voor de gewrichten. In het water staan deze niet onder druk.

Ook professionele sporters doen aan aquajogging om zichzelf fit te houden tijdens een blessure.

Wat zijn de voordelen van fitness in het water?

Spieren opbouwen

De weerstand van water kan wel 42 keer zo groot zijn als lucht. Je zult je spieren dus moeten inzetten om hier doorheen te bewegen.

Uit onderzoek is gebleken dat je na 12 weken aquafitness een zichtbare toename in spiermassa kunt zien.

Uithoudingsvermogen

Oefeningen doen in het water zorgen ervoor dat je constant aan het trainen bent – zelfs als je stilstaat, moet je lichaam zichzelf in evenwicht houden.

Hierdoor bouw je je uithoudingsvermogen langzaam maar zeker op.

Flexibiliteit

Door bewegingen te maken in het water, vecht je lichaam constant tegen de weerstand. Hierdoor vergroot je op natuurlijke manier het bewegingsbereik van je gewrichten.

Ook bij de oudere sporters kan aquagym heel effectief zijn tegen stijfheid.

Low impact

aqua spinning

In het water zijn we niet zo vatbaar voor de zwaartekracht als op land. Dit betekent dat er niet constant gewicht op onze gewrichten wordt gezet.

Oefeningen op het land voelen hierdoor veel zwaarder aan. Aquarobics is daardoor niet zo belastend als traditionele oefeningen.

Dit is voordelig voor mensen met artritis of blessures. Sterker nog, het kan zelfs als bewegingstherapie werken.

Helpt bij afvallen

De weerstand van het water zorgt ervoor dat aquarobics cardio- en krachttraining in één is. Hierdoor wordt je hele lichaam getraind.

Daarom is het een geweldige manier om calorieën te verbranden én af te vallen. Je kunt wel 400 tot 500 calorieën per uur verbranden!

Verlaagt de bloeddruk

Het water zorgt voor druk op je lichaam. Dit werkt erg stimulerend voor de bloedsomloop in je lichaam. Je bloed zal soepeler door je lichaam circuleren, waardoor je bloeddruk wordt verlaagd.

Op de lange termijn kan dit ontzettende goede gevolgen hebben voor je gezondheid. Bovendien wordt je hart gestimuleerd zonder er te veel spanning op te zetten.

Verkoeling

Bij warm weer is het heerlijk om het zwembad in te duiken. Bovendien krijg je het bij sporten vaak al snel benauwd met warme temperaturen.

Het water zorgt ervoor dat je altijd op gezonde temperatuur blijft. Je lichaam warmt op door de bewegingen, waardoor je het ook niet koud krijgt.

Sociale activiteit

Aquarobics is een geweldige groepsactiviteit. Je conditie en gezondheid spelen een minder grote rol. Jong en oud kunnen dus makkelijk samen het zwembad in duiken.

Vaak worden aquarobics lesjes in groepen gehouden. Dit is dus ook een geweldige manier om nieuwe mensen te leren kennen.

Aquagym materiaal: wat heb je nodig?

Aquagym badpak (of zwembroek)

Aquarobics gewichten

Of je nu voor een bikini, een badpak of een zwembroek gaat, er is één regel: zorg dat het strak genoeg zit. Door de oefeningen in het water kan het een en ander tevoorschijn komen.

Dames gaan daarom vaak voor een goed passend badpak. Ook een sport bikini met een hoge taille is een aanrader.

Voor de heren geldt dat een goed passende zwembroek belangrijk is. Zorg dat deze niet te lang of strak is. Dit kan je beweging hinderen. Een korte zwembroek of een speedo wordt aangeraden.

Aquagym schoenen

Je voeten zullen vaak op de bodem van het zwembad landen. Daarom is wat extra ondersteuning belangrijk. Waterschoenen zijn hier een goede oplossing voor.

Ze zijn flexibel genoeg om alle bewegingen uit te kunnen voeren. Ook beschermen ze je voeten tegen schimmels.

Ga je aquarobics doen in de zee? Dan zijn aquagym schoenen ook belangrijk. Zo voorkom je dat scherpe objecten je kunnen bezeren.

Halters voor aquagym

Waterhalters zijn een goede toevoeging aan aquarobics. Omdat ze drijven, versterken ze de weerstand van het water.

Door ze onder het water te bewegen zul je dus zeker spieren opbouwen! Hoe groter de halters, hoe meer weerstand je hebt.

Aquabike en/of water loopband

Wil je meer aan je cardio werken? Dan zijn een aquabike en een water loopband goede opties. Hierdoor zal je dus constant in beweging zijn.

De weerstand zorgt ervoor dat je veel harder moet afzetten. Het zijn geweldige manieren om extra calorieën te verbranden.

Badmuts

Een badmuts is uiteraard niet verplicht. Toch is het een grote aanrader. Het zorgt ervoor dat je makkelijker in het water kunt bewegen. Zonder badmuts kan je haar op je gezicht gaan plakken en je zicht beperken.

Ook voor hygiënische redenen is een badmuts een pre. Het beschermt je haar bovendien tegen het chloor van het zwembad.
💡 Misschien vind je dit ook interessant:

Categorieën: Training

Casper Goessens

Casper is personal trainer en trainings- en voedingsdeskundige. Hij doet al 7 jaar fanatiek aan fitness en helpt anderen om hun fysieke doelstellingen te behalen. Zijn kennis is afkomstig uit het doorspitten van studies en volgen van opleidingen. Daarnaast beschikt hij over een flinke dosis praktijkervaring op het gebied van trainingsleer en diëtetiek.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *