Aquajoggen: Hoe effectief is het voor afvallen & gezondheid?

Laatst bijgewerkt door Boris Westerveld op maart 21, 2024

Afvallen met Aquajoggen
Afvallen met Aquajoggen

Ben je op zoek naar een nieuwe manier om te sporten? Vind je het lastig om een sport te vinden die bij jou past? Misschien is aquajoggen dan wel iets voor jou! Helemaal als je houdt van watersporten.

In dit artikel vertel ik je meer over wat aquajoggen precies inhoudt. Ook lees je meer over waar aquajoggen goed voor is.

Wat is aquajoggen?

Aquajoggen les

Aquajoggen is een manier van trainen die in het water wordt uitgevoerd. Je kunt de sport in een zwembad, maar ook in open water uitvoeren.

Zolang je met je voeten bij de grond kunt is aquajoggen namelijk mogelijk. Ook moet je tot ongeveer je schouders boven water kunnen blijven.

Je moet bij aquajoggen actief kunnen bewegen. Je voert een aantal verschillende oefeningen uit, waaronder bijvoorbeeld loopoefeningen.

Met deze oefeningen kun je onder andere een hoop calorieën verbranden.

Omdat de waterdruk hoger is dan de luchtdruk, is aquajogging namelijk een intensieve workout. Tijdens aquajoggen blijven je voeten in principe constant van de grond.

Het is echter wel fijn als je bij de grond kan. Als je bijvoorbeeld je balans verliest kun je steun vinden op de grond.

Wat is het verschil met aquarobics en aquaspinning?

aquafitnessen

Aquajogging is overigens iets anders dan aquarobics. Bij aquarobics wordt er minder gelopen en wordt er meer gebruik gemaakt van extra gewichten.

Met aquarobics, ook wel aquagym aquarobics genoemd, kun je ook erg effectief werken aan je fitheid.

Aquaspinning is net als aquajogging en aquarobics ook een goede manier om af te vallen.

Bij deze sport doe je aan spinning, maar dan in het water. Ook bij deze oefening komt de meeste weerstand door het water.

Wat zijn de voordelen van aquajoggen?

Het grootste voordeel van aquajoggen is dat je geen last krijgt van je gewrichten. Omdat je in het water drijft is de impact op je gewrichten erg laag.

Daardoor is de kans op blessures een stuk kleiner. Ook raken je spieren tijdens de oefeningen minder snel overbelast.

Desondanks kun je dankzij de weerstand van het water wel zwaar trainen. Daarbij heb je bijvoorbeeld geen extra gewichten als dumbbells nodig.

Echter kun je de training wel zwaarder maken door waterbestendige gewichten te gebruiken.

Omdat je de weerstand met je bewegingen kunt controleren kun je ook specifieke spiergroepen trainen. Vooral je buikspieren en je rug kun je erg goed trainen met aquajoggen.

Met aquajogging oefeningen kun je je stabiliteit en evenwicht goed trainen.

Aquajogging is tenslotte ook erg intensief. Je hebt tijdens de workout namelijk weinig rustmomenten, je blijft constant doorgaan. Deze sport is daarom ook erg goed om mee af te vallen.

Kun je effectief afvallen met aquajoggen?

afvallen aquajoggen

Je kunt super effectief afvallen met de oefeningen die je tijdens het aquajoggen uitvoert. Zoals ik hierboven al beschreef, je hebt weinig rustmomenten en je bent constant aan het bewegen.

Daardoor ben je continu bezig met het effectief verbranden van calorieën.

Met een uurtje aquajoggen verbrand je namelijk maar liefst 600 calorieën. Dit is daardoor te vergelijken met een uur intensief hardlopen.

Hierdoor staat aquajoggen bekend als één van de meest effectieve cardiosporten.

Zeker als je wekelijks meerdere keren traint zul je merken dat je snel zult afvallen. Als je daarnaast ook nog eens op je voeding let, kun je enorm veel progressie boeken.

Voor je het weet ben je weer op het gewicht dat je wilt nastreven!

Afvallen met aquajoggen is dus zeker mogelijk. Sterker nog, er zijn dus weinig soorten trainingen waar je meer calorieën mee verbrandt.

Voor wie is aquajogging geschikt?

Aquajogging is in principe voor iedereen geschikt die wil sporten. Echter wordt de sport vooral uitgeoefend door mensen met zwakke gewrichten.

Dat maakt het natuurlijk geen sport voor alleen oude mensen of mensen met kwaaltjes.

Ook ervaren sporters zie je tegenwoordig steeds vaker aquajoggen. De intensiteit van de oefeningen maakt de uitdaging ook voor fanatieke sporters interessant.

Daarnaast loop je bij aquajoggen minder snel blessures op. Wat het aantrekkelijk maakt voor topsporters.

Aquajogging oefeningen

Oefeningen aquajoggen

Er zijn verschillende oefeningen die je kunt doen tijdens het aquajoggen. Van al deze oefeningen zou je effectief kunnen afvallen, omdat ze erg intensief zijn.

Zelfs met de lichtere oefeningen verbrand je nog een flink aantal calorieën. Ik heb daarom een aantal aquajogging oefeningen voor je op een rijtje gezet.

Loopoefeningen tijdens het aquajoggen

Er zijn verschillende oefeningen bij het aquajoggen waar je loopbewegingen maakt. Dat betekent dus dat je in het water loopt, waardoor je langzaam vooruitkomt.

Bij deze oefeningen gebruik je je armen om je evenwicht te bewaren.

Een goed voorbeeld van zo’n oefening is de kniehef. Tijdens het knieheffen til je je knieën op tot je been ongeveer 90 graden staat. Dit doe je daarna met het andere been.

Je armen beweeg je daarbij net alsof je op het land loopt.

Een ander voorbeeld is de ski cross. Bij deze oefening zorg je dat je grote stappen zet. Bij deze stappen let je goed op de beweging vanuit je heup. Met je armen boots je daarnaast het vasthouden van skistokken vast.

Beide loopoefeningen zijn erg intensief. De waterdruk zorgt namelijk voor een hoge weerstand tijdens het stappen. Effectief afvallen met deze oefening is daardoor zeker mogelijk.

BARK- oefeningen

BARK- oefeningen zijn erg populair bij het aquajoggen. Met deze oefeningen train je namelijk je armen en benen, maar ook je romp.

Vaak zijn het oefeningen waarbij je al deze spiergroepen in één keer traint.

Door bijvoorbeeld zijwaartse bewegingen te maken met je romp train je je buikspieren. Het water geeft je namelijk veel tegendruk.

Als je daarnaast je armen gebruikt in de draai train je ook je armen mee.

Een BARK- oefening waar je je benen mee traint is de zijwaartse kniehef. Deze lijkt heel erg op de kniehef die bij de loopoefeningen staat.

Echter blijf je met de zijwaartse kniehef stilstaan op je plaats. Daarnaast draai je je heup mee terwijl je je been 90 graden optilt.

Is aquajoggen ook voor mij geschikt?

Lessen auqajoggen

Ik geloof dat aquajoggen voor iedereen geschikt is. Jong en oud, fit of niet, deze sport zal je fitheid een stuk verbeteren.

Echter is het wel belangrijk dat je watersport leuk vindt. Weet je dit nog niet? Dan kun je natuurlijk altijd een proefles nemen.

Plekken die aquajoggen aanbieden geven je meestal namelijk de kans om een proefles te volgen. Daardoor kun je zonder een abonnement te hebben kijken of aquajoggen iets voor jou is. Na de proefles kun je alsnog een abonnement afsluiten.


💡 Misschien vind je dit ook interessant:

Categorieën: Training

Boris Westerveld

Boris is onze wandelende gezondheidsencyclopedie en gespecialiseerd in supplementen en voeding. Mede dankzij zijn studie Health Sciences en jarenlange praktijkervaring heeft hij een grote schat aan kennis vergaard. Naast schrijver is Boris personal trainer van beroep.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *