Afvallen met de trilplaat: kan dat & hoe effectief is het?

Laatst bijgewerkt door Casper Goessens op april 19, 2024

staan-op-vibroshaper

Een trilplaat en afvallen, gaat dat eigenlijk wel samen? De trilplaat is een erg bijzonder fitnessapparaat en is dan ook met geen enkel ander apparaat te vergelijken.

Vaak wordt het gebruikt om sterker te worden of om vet te verliezen. Maar kun je eigenlijk wel effectief afvallen met de trilplaat? Of is dit verspilde moeite?

De trilplaat en afvallen

trilplaat-afvallen

Het is een vraag die enorm veel mensen bezighoudt: kun je afvallen met een trilplaat?

Het antwoord is echter niet zo simpel als je zou denken. Vandaar dat we het antwoord op deze vraag zo duidelijk mogelijk proberen toe te lichten.

Wat is de werking van een trilplaat bij afvallen?

Wat doet een trilplaat nou eigenlijk precies? Het simpele antwoord hierop is natuurlijk ‘trillen’. Maar op wat voor manier zou jou dit kunnen helpen bij vetverlies?

De werking van een trilplaat is in theorie eigenlijk vrij eenvoudig.

Wat er namelijk gebeurd is dat vrijwel al je spieren in je lichaam zich door de trillingen zullen gaan aanspannen op het moment dat jij op de trilplaat staat.

Daarnaast zul je er ook voor moeten zorgen dat je je evenwicht bewaard op de trilplaat.

Als gevolg hiervan verbrand je calorieën en zul je dus sneller kunnen afvallen. In het kort is de werking van de trilplaat bij afvallen dus vrij eenvoudig en kun je stellen dat ‘het werkt’.

Hoe effectief is het dan echt?

afvallen-trilplaat-werking

De échte vraag is natuurlijk hoe effectief je écht kunt afvallen met een trilplaat..

Is het echt zo’n wonderlijk apparaat als vaak beweerd wordt? Of kun je net zo goed een stukje gaan hardlopen?

Het antwoord ligt ergens in het midden. Je kunt namelijk daadwerkelijk (effectief) afvallen met een trilplaat. Wat daarnaast een groot voordeel kan zijn is dat je niet al te intensief bezig hoeft te zijn als je er voor kiest om op de trilplaat te gaan staan zónder er oefeningen bij te doen.

Dit maakt het een vrij passieve manier van afvallen en dat maakt de trilplaat dan een ook populair toestel voor vetverlies.

Toch zijn er veel betere cardio apparaten voor vetverlies te verkrijgen, waar je méér calorieën mee verbrandt. Echter is trainen op deze apparatuur over het algemeen wél een stuk intensiever.

Het beste is om te kiezen voor een apparaat waarvan jij het leuk vindt om op te trainen. Als je het leuk vind om te doen zul je het ten slotte beter kunnen volhouden. En daardoor val je effectiever af.

Maak afvallen op de trilplaat effectiever

gewichts-verlies

Zoals je hebt kunnen lezen is de fitness trilplaat dus niet het állerbeste apparaat om op te trainen als je wilt afvallen.

Echter kun je het stukken effectiever maken als je besluit om er niet enkel op te gaan staan, maar er krachtoefeningen op gaat doen.

Oefeningen op de trilplaat? Ja zeker, je kunt de trilplaat hier uitstekend voor gebruiken, dit is iets wat veel mensen niet weten.

In principe kun je het zo gek niet bedenken of je kunt het wel doen met de plaat. Populaire oefeningen zijn bijvoorbeeld push ups, squats en lunges.

Door krachtoefeningen te doen zul je jouw verbranding aanzienlijk omhoog helpen en zal de trilplaat veel beter werken om mee af te vallen.

Meer spiermassa is sneller afvallen

droog-lichaam

Bijkomend voordeel is dat je dankzij de krachtoefeningen spiermassa zult opbouwen. En hoe meer spiermassa je hebt, hoe meer calorieën jij in rust zult verbranden.

Spieren hebben namelijk energie nodig, vandaar dat krachttraining de meest effectieve manier is om af te vallen.

Je kunt het natuurlijk ook combineren met cardio. Op de trilplaat zou je dus bijvoorbeeld het staan op de plaat kunnen combineren met krachtoefeningen voor het beste resultaat.

Met welke trilplaat kun je het beste afvallen?

Als je besloten hebt dat je met behulp van een trilplaat wilt gaan afvallen dan staat je nog één ding te doen en dat is het uitzoeken van de meest geschikte trilplaat.

Het aanbod is groot en gevarieerd. Je hebt de platen in verschillende prijsklassen en soorten.

Als je goed op weg geholpen wilt worden met het uitzoeken van een goede trilplaat om mee af te vallen, kijk dan in het artikel: Beste Fitness Trilplaten.

Andere apparatuur voor vetverlies

Als je toch liever een ander apparaat wilt hebben om mee af te vallen, omdat je bijvoorbeeld op een hogere intensiteit wilt trainen, dan is er meer dan genoeg keuze beschikbaar.

Afvallen met een loopband is bijvoorbeeld een erg populaire manier om gewicht te verliezen, maar ook met een roeitrainer kun je erg goed afvallen.

Vergeet je voeding niet

voedsel-voor-afvallen

In dit artikel hebben we het gehad over afvallen op een trilplaat en hoe effectief dat daadwerkelijk is.

Zoals je hebt kunnen lezen is het wel degelijk mogelijk om een trilplaat te gebruiken voor gewichtsverlies, máár hier zijn betere apparaten voor.

Toch is de trilplaat een passieve manier om calorieën te verbranden als je besluit om er geen krachtoefeningen op te doen.

Ik wil tot slot nog even benadrukken dat voeding nog altijd het belangrijkste is voor het verliezen van vet.

Jouw voedingspatroon zal namelijk allesbepalend zijn tijdens het afvallen.

Wil je hier meer over weten? Vergeet dan niet om de Gratis Vetverlies Kick-start te downloaden hieronder:

Tijdelijk Gratis: de Vetverlies Kick-start

Ontdek hoe jij effectief en blijvend vet verliest. Claim direct je gratis download:

vetverlies-kick-start-cover-transparant


💡 Misschien vind je dit ook interessant:

Categorieën: Afvallen

Casper Goessens

Casper is personal trainer en trainings- en voedingsdeskundige. Hij doet al 7 jaar fanatiek aan fitness en helpt anderen om hun fysieke doelstellingen te behalen. Zijn kennis is afkomstig uit het doorspitten van studies en volgen van opleidingen. Daarnaast beschikt hij over een flinke dosis praktijkervaring op het gebied van trainingsleer en diëtetiek.

3 reacties

Erika · maart 8, 2021 op 11:32 am

Hallo ik ben 66 jaar maat 38/40 vind het trilplaat heerlijk dus niks mis mee maar mijn vraag is ben hartpatiënt en hernia gehad kan ik gewoon blijven door trainen doe ik nu wel voel mij prima mag ik gewoon Gr Erika Schilder Hartog

  Casper · maart 8, 2021 op 11:43 am

  Hi Erika, goed dat je het even vraagt. Voor zover ik weet kan een trilplaat geen kwaad voor hartpatiënten. Aangezien je een hernia hebt gehad zal ik hier wel mee oppassen en je lichaam goed blijven aanvoelen. Zodra je last krijgt van je rug zal ik direct stoppen. Dit is overigens geen medisch advies, voor de zekerheid zou je contact op kunnen nemen met je huisarts.

   Annelies · maart 24, 2022 op 6:50 pm

   Het is wel zo dat mensen die een hartaandoening hebben zij vaak bloedverdunners slikken.
   Daardoor kan je wel sneller puntbloedingen krijgen omdat je lichaam flink door elkaar rammelt.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *