Snel afvallen met de crosstrainer? Zó doe je dat effectief

Laatst bijgewerkt door Casper Goessens op mei 17, 2024

snel afvallen op de crosstrainer
snel afvallen op de crosstrainer

Afvallen met een crosstrainer, hoe pak je dat eigenlijk aan voor het beste resultaat?

Vaak wordt er getwijfeld wat de beste manier is om vet te verliezen met behulp van een crosstrainer: intervaltraining of duurtraining.

Na het lezen van dit artikel weet jij de beste manier om af te vallen met een crosstrainer. Laten we dus snel beginnen!

Hoge of lage intensiteit voor vetverlies op de crosstrainer?

crosstrainer-afvallen

Het is en blijft een onderwerp van discussie: train je het beste op lage intensiteit voor een langere duur, of train je het best kort en intensief?

Niet alleen op de crosstrainer is dit een discutabel onderwerp, maar ook wat betreft andere fitnessapparaten en (loop)trainingen zijn de meningen hier sterk over verdeeld.

Hieronder worden beide vormen van trainen toegelicht en vervolgens welke trainingsvorm het meest effectief is.

Crosstrainer HIIT voor vetverlies

crosstrainer-HIIT

HIIT is de laatste jaren enorm populair geworden. Dit is met name te danken aan de komst van crossfit.

Maar ook hebben verschillende wetenschappelijke studies positieve van HIIT aangetoond.

HIIT is een afkorting voor high intensity interval cardio. Dit wordt ook wel gewoon ”interval training” genoemd en wordt in verschillende takken van sport gedaan.

Zowel fietsers, lopers en krachtsporters doen deze vorm van training en ook in de fitness wordt er steeds meer het nut van ingezien.

De crosstrainer is een apparaat dat erg geschikt is om interval trainingen mee te doen.

Dit komt vooral omdat vrijwel elke spier in je lichaam aan het werk gezet wordt. Dit maakt de trainingen sowieso al vrij intensief en al helemaal wanneer je HIIT doet.

Hoe ziet HIIT eruit?

De hoge intensiteit interval trainingen op de crosstrainer kunnen er op verschillende manieren uitzien.

Je kunt korte periodes van inspanning afwisselen met rust, waarbij je van de crosstrainer afstapt om je rust te pakken.

Óf je blijft op de crosstrainer bewegen, maar dan met lagere intensiteit. Dit noemen we ook wel actieve rust. Tijdens deze actieve rust is het belangrijk dat je jouw ademhaling goed onder controle krijgt, zodat je herstelt van de inspanning die je hebt geleverd.

De intensiteit kun je op de crosstrainer op twee manieren verhogen:

  • Weerstand: Je kunt een weerstandsniveau kiezen vanaf het bedieningspaneel. Hoeveel verschillende niveaus er zijn verschilt per crosstrainer.
  • Snelheid: Hoe snel jij gaat kun je vaak van het scherm aflezen. Wanneer je HIIT doet kun je het best één snelheid aanhouden tijdens de werksets. Tijdens je actieve rust kun je dit ook doen.

Afterburn dankzij HIIT

vetverlies

Wellicht heb je wel eens gehoord van het afterburn effect. Dit betekent dat je ook ná je training nog een verhoogde verbranding blijft houden.

Meestal stop je meteen met calorieën verbranden op het moment dat je stopt met de training.

Onderzoeken hebben uitgewezen dat je na een HIIT sessie nog tot enige uren ná je training kunt profiteren van het afterburn effect. Goed nieuws dus als jij vet kwijt wilt raken!

Duurtraining op crosstrainer voor afvallen

crosstrainer-vetverbranding

Met duurtraining wordt een training bedoeld waarbij je langere tijd een wat lager tempo vasthoudt. Je traint dus simpelweg voor een langere duur.

Hoe lang deze duur precies is hangt van jouw trainingsdoelen af. Het is dus lastig te zeggen hoe lang je precies moet trainen voor het meeste vetverlies.

Dit hangt namelijk van meerdere factoren af zoals:

  • Je gewicht
  • Leeftijd
  • Geslacht
  • Intensiteit en weerstand

Als je zwaarder bent zul je bijvoorbeeld meer calorieën verbranden op de crosstrainer dan een wat lichter persoon.

Ook tussen mannen en vrouwen zit hier verschil in. Daarnaast hangt het er ook vanaf hoe snel je gaat en op welk weerstandsniveau je traint.

Het is daarom ook onzinnig om te zeggen dat je het best een x aantal minuten kan trainen om vet te verliezen.

Maar wat kun je dan het beste doen?

Je kunt het beste naar jouw calorieverbruik kijken. Dit is namelijk waar het uiteindelijk allemaal om draait als je wilt afvallen.

Het principe van vet verliezen is in grote lijnen niks meer dan méér calorieën verbranden dan dat je binnenkrijgt. Elke calorie die jij extra verbrandt is dan ook meegenomen.

Om een accurate indicatie van je energieverbruik te kunnen bekijken kun je het beste trainen op een crosstrainer waarbij je jouw gegevens in kunt vullen, zodat de trainingscomputer jou een goede indicatie kan geven in plaats van een ruwe schatting.

Wanneer je dit niet in kunt vullen op jouw crosstrainer, dan kan je nog altijd gebruik maken van een activity tracker voor een betrouwbare meting.

Wil je thuis beginnen met afvallen? Bekijk dan onze selectie met de beste crosstrainers om te kopen >>

De effectiefste trainingsvorm om af te vallen?

Dan rest er nog één vraag: met welke trainingsvorm kun je het beste afvallen op de crosstrainer?

Gezien het afterburn effect en het feit dat je in korte tijd meer calorieën kunt verbranden is HIIT op een crosstrainer een betere manier van training om af te vallen dan duurtraining.

Dat betekent echter niet dat duurtraining op een crosstrainer géén goede manier van trainen is voor vetverlies, integendeel.

Dit is ook een zeer effectieve manier van trainen en veel mensen vinden deze trainingsvorm zelfs prettiger.

Het advies is dan ook om voor een trainingsvorm te kiezen die jij het leukst vindt om te doen. Op deze manier is het namelijk makkelijker vol te houden en zul je dus ook betere resultaten boeken, in de vorm van meer vetverlies.

Conditie opbouwen met de crosstrainer

conditie-opbouwen-crosstrainer

Je hebt zojuist kunnen lezen over afvallen met een crosstrainer, maar hoe zit het dan met conditie opbouwen?

Ook dit kun je doen op verschillende manieren. Je kunt bijvoorbeeld met een trainingsschema werken of middels een trainingsprogramma.

Het beste is om een crosstrainer te gebruiken die compatibel is met een trainingsapp, zodat jij je resultaten duidelijk en overzichtelijk kunt bijhouden en opslaan.

Op deze manier kun jij je vooruitgang gemakkelijk meten en je trainingen hierop afstemmen.

Veel apparaten zijn uitgerust met een speciaal conditie trainingsprogramma. Deze kun je selecteren en de computer zal vervolgens de weerstand automatisch voor je aanpassen, met als doel om je conditie te verbeteren.

Natuurlijk kun jij ook zelf de weerstand handmatig aanpassen, of een trainingsschema voor jezelf (laten) opstellen.

Trainen aan de hand van je hartslag voor vetverlies

hartslagzone-vetverbranding

Trainen op basis van je hartslag wordt steeds populairder. Maar wat is hier eigenlijk het voordeel van?

Het kan je helpen om af te vallen én om conditie op te bouwen.

Aan de hand van jouw hartslag kun je namelijk bekijken (of berekenen) in welke hartslagzone jij je op dat moment bevindt. In totaal zijn er 5 trainingszones die elk weer een ander specifiek doel hebben.

Veel crosstrainers kunnen je een goede indicatie geven van je hartslag. Dit kun je meten met de interne hartslagsensoren op de handvaten van het apparaat.

Naast het functionele gedeelte kan het je training ook gewoon leuker maken en is het nice to know wat je hartslag is tijdens inspanning.

Wil je trainen aan de hand van jouw hartslag? Dan kies je uiteraard het beste voor een crosstrainer met hartslagfunctie.

Wanneer je in de sportschool traint op een crosstrainer waar deze functie niet op zit, óf je hebt momenteel al een toestel zonder hartslagmeting, dan kun je ook een hartslagband of een sporthorloge met hartslagfunctie dragen.

Extra tips om af te vallen op crosstrainer

Hieronder vind je 3 praktische tips die jou gaan helpen om af te vallen met een crosstrainer:

1. Zorg voor voldoende afwisseling

Blijf niet te veel trainen binnen je comfortzone, maar blijf variëren in je trainingen. De crosstrainer biedt hier genoeg mogelijkheden voor.

Je kunt bijvoorbeeld je snelheden en weerstanden afwisselen.

Maar ook kun je het sporten op de crosstrainer erg goed afwisselen met krachtoefeningen.

Dit kun je doen met je eigen lichaamsgewicht of met krachttraining apparatuur. Krachttraining is een goede manier om vet te verliezen én om sterker te worden.

2. Let op je voeding

gezond-eten

Afvallen en voeding gaan hand in hand samen. Je zult dan ook geen vet verliezen met de crosstrainer wanneer je niet goed, of teveel eet.

Een voedingsschema is niet per sé nodig. Maar is wel aangeraden om te gebruiken wanneer je écht serieus aan de slag wilt gaan met je vetpercentage verlagen.

Naast je voeding is het ook belangrijk om genoeg water te drinken.

3. Maak gebruik van trainingsprogramma’s

trainingsprogramma

Het is een enorme luxe dat veel crosstrainers tegenwoordig een trainingscomputer hebben en uitgerust zijn met diverse trainingsprogramma’s.

Deze zitten er niet voor niks op en het is dan ook aangeraden om hier gebruik van te maken. Zeker als je geen vast crosstrainer trainingsschema volgt.

Deze programma’s zijn speciaal gemaakt voor een specifiek doel, zoals bijvoorbeeld afvallen.

Een ander voordeel is dat je zelf niet hoeft na te denken over de weerstand en snelheid.

Laat de trainingscomputer dit maar voor je regelen. Zo kun jij je volledig focussen op je training, óf in de tussentijd naar een scherm kijken met entertainment.

Wat is de beste crosstrainer voor vetverlies?

Kun je na het lezen van dit artikel niet wachten om te beginnen met trainen op een crosstrainer?

De toestellen zijn erg geschikt om thuis te gebruiken. En wanneer je wilt afvallen heb je een enorm groot voordeel als jij een crosstrainer thuis hebt staan.

Wat de beste crosstrainer is hangt van meerdere factoren af, zoals jouw budget, ruimte en wensen.

Om erachter te komen welk toestel het beste bij jou past kun je het beste even een kijkje nemen in de ultieme koopgids via de knop hieronder:
Misschien ook interessant:


Categorieën: Afvallen

Casper Goessens

Casper is personal trainer en trainings- en voedingsdeskundige. Hij doet al 7 jaar fanatiek aan fitness en helpt anderen om hun fysieke doelstellingen te behalen. Zijn kennis is afkomstig uit het doorspitten van studies en volgen van opleidingen. Daarnaast beschikt hij over een flinke dosis praktijkervaring op het gebied van trainingsleer en diëtetiek.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *