Crosstrainer of loopband: Wat is de beste keuze?
Crosstrainer of loopband, welke van deze twee apparaten is nou daadwerkelijk beter? En wat zijn eigenlijk de voornaamste verschillen?
Twijfel je om een crosstrainer of loopband te kopen, of twijfel je op welke je het beste kunt trainen om jouw doelen te behalen?
In dit artikel vind je de antwoorden op jouw vragen en kom je erachter welke van deze twee apparaten de strijd wint.
Crosstrainer vs loopband
Het blijft altijd een lastige keuze op welk cardio apparaat je het beste kunt gaan trainen om jouw fysieke doelen te behalen.
In elke sportschool is er verschillende apparatuur beschikbaar, máár er zijn twee apparaten die vrijwel áltijd aanwezig zijn: de loopband en de crosstrainer.
Sommige mensen die geven de voorkeur aan trainen op de loopband en anderen die geven weer de voorkeur aan de crosstrainer. Vaak is deze voorkeur gebasseerd op welke het leukste is om op te trainen.
Maar het draait natuurlijk niet alléén maar om de lol. Je wilt namelijk op een apparaat trainen waarmee je het meest effectief bezig kunt zijn.
Óf je wilt een fitnessapparaat kopen voor bij jou thuis, maar je weet nog niet welke het beste past bij jouw persoonlijke doelen en voorkeuren.
Hieronder vind je alle verschillen tussen deze twee en kom je erachter welke het beste bij jou past, met uiteindelijk het eindoordeel.
1. Crosstrainer of loopband: welke is beter voor afvallen?
Welke van de twee is er beter om vet te verbranden? Veel mensen die sporten hebben als doel om af te vallen en willen dat het liefst zo effectief als mogelijk aanlopen.
Allereerst moet je voedingspatroon natuurlijk in orde zijn. Maar daarnaast is training een erg belangrijk aspect. Sporten op een cardio apparaat is erg effectieve manier om te trainen voor vetverlies.
Welke van de twee daadwerkelijk effectiever is om af te vallen is erg lastig te zeggen, aangezien dit afhangt van de snelheid en weerstand waar je mee traint.
Over het algemeen zul je met de crosstrainer net wat meer kcal per uur verbranden. Dat komt omdat er meer spieren in beweging zijn tijdens het trainen op de crosstrainer.
Ook kun je op de crosstrainer de weerstand verhogen waarmee het calorieverbruik nóg hoger wordt.
Als je gebruikt maakt van een loopband met helling (loopvlak dat omhoog loopt) dan kun je hier echter ook flink wat calorieën mee verbranden. Het calorieverbruik zal in dat geval niet veel schelen met het verbruik op de crosstrainer.
2. Welke voor kracht en conditie?
Is je doel om kracht en/of conditie op te bouwen? Dan is het natuurlijk niet zo interessant waarmee je het meeste calorieën per uur verbrandt.
Wat je wilt weten is welke het meest effectief is voor jouw persoonlijke doel.
Voor conditie
Stel je wilt conditie opbouwen, kun je dan het beste een crosstrainer of loopband gebruiken om dit te bereiken?
Qua conditie opbouwen is het ook een lastige vergelijking tussen de twee apparaten. Wederom hangt dit dan ook weer af van de intensiteit waarmee je traint.
Voor het gemak gaan we uit van een voorbeeld waarin je op beide apparaten op dezelfde snelheid en dezelfde weerstand traint.
In dit geval zal je op de loopband effectiever aan je conditie werken dan op de crosstrainer.
Dit is met name te wijten aan het feit dat je op de loopband een zweefmoment hebt. Dit wil zeggen dat je met je voeten daadwerkelijk van de grond af komt.
Dit maakt de intensiteit hoger en maakt je training zwaarder.
En voor kracht?
Beide apparaten zijn primair niet bedoeld om kracht mee op te bouwen. Wanneer je daadwerkelijk sterker wilt worden kun je het beste gebruik maken van krachttraining apparatuur.
Maar dit neemt niet weg dat het daadwerkelijk een effect heeft op je spierkracht.
Welke van de twee hier dan effectiever voor is? Dat verschilt per spiergroep. Hieronder lichten we de spiergroepen toe.
Krachtopbouw beenspieren
Qua kracht opbouw voor je beenspieren zit er nauwelijks tot geen verschil tussen de crosstrainer en de loopband.
Dit hangt natuurlijk wel weer af van de manier van trainen. Train je op de crosstrainer met een zware weerstand? Dan bouw je hier meer kracht mee op dan op een loopband met een gemiddeld tempo.
Op de loopband kun je daarentegen weer gebruik maken van de hellingfunctie, waarmee je veel kracht opbouwt in je benen.
Krachtopbouw bovenlichaam
Wat betreft kracht opbouwen in het bovenlichaam mag het overduidelijk zijn dat je dit met de crosstrainer effectiever kunt doen.
Wanneer je de handvatten vastpakt beweeg je jouw armen intensief mee.
Zeker wanneer je dit doet met verhoogde weerstand doet zul je jouw schouders, rug, biceps en triceps aanspreken en sterker maken.
3. Welk apparaat heeft meer schokbelasting?
Met schokbelasting wordt de impact bedoeld die je gewrichten te verduren krijgen tijdens het trainen. Dit is waar de crosstrainer overduidelijk voordelen biedt ten opzichte van de loopband.
Aangezien je op de crosstrainer je voeten plat op de pedalen houdt tijdens het bewegen, heb je niet te maken met enige vorm van schokbelasting.
Dit is één van de redenen waarom de crosstrainer vaak wordt gebruikt tijdens revalidatietrajecten en waarom het apparaat zo populair is onder mensen met knie- en rugklachten.
Op de loopband heb je net zoals bij het ”gewone hardlopen” te maken met schokbelasting op je gewrichten. Met name de knieën, enkels en onderrug zijn hier de dupe van.
Echter klinkt dit wellicht wat ernstiger dan het lijkt. Een gezond en fit persoon zal hier normaliter geen hinder van ondervinden. Zeker niet wanneer er gebruik wordt gemaakt van goede hardloopschoenen of fitness schoenen.
En ook wanneer je een loopband gebruikt met een loopvlak dat voorzien is van goede vering, is er over het algemeen weinig aan de hand als je gedoseerd traint.
Verschil in aanschafprijs
Wil je zelf een crosstrainer of loopband aanschaffen? Dan is de prijs zeker een aspect om rekening mee te houden.
Want welk apparaat is eigenlijk voordeliger om te kopen: de loopband of crosstrainer?
Beide toestellen zijn te verkrijgen in verschillende prijssegmenten en er zit hier dan ook weinig verschil in. Je kunt zowel een crosstrainer als een loopband kopen voor slechts een paar honderd euro.
Maar wanneer je een professionele uitvoering van een loopband of crosstrainer koopt dan zul je vanzelfsprekend duurder uit zijn.
Conclusie: wat de prijs betreft maakt het weinig uit welke je koopt.
Crosstrainer of loopband voor thuis?
Wil je een loopband of een crosstrainer kopen voor bij jou thuis? Dat is een goede keuze aangezien thuis sporten veel voordelen met zich meebrengt.
Nu moet je alleen nog de afweging maken of je kiest voor een crosstrainer of loopband.
Je hebt zojuist kunnen lezen welke er het beste past bij jouw fysieke doelen. Maar in huis zijn er meerdere aspecten die een rol spelen bij de keuze.
Denk hierbij bijvoorbeeld aan het geluid dat ‘t apparaat produceert en de ruimte die het in beslag neemt.
Deze aspecten bespreken we hieronder.
Geluidsniveau
Thuis heb je het liefst een apparaat staan dat zo min mogelijk geluid produceert. Niet alleen kan het vervelend zijn voor jezelf, maar ook je huisgenoten of zelfs je buren kun je hiermee tot last zijn.
Over het algemeen zijn crosstrainers stiller dan loopbanden. Dit komt voornamelijk doordat je met de loopband een zweefmoment hebt en dus constant op het loopvlak landt.
Dit produceert geluid en trillingen. Wanneer je een loopband met goede demping hebt zijn deze trillingen echter minimaal.
Ook wordt de loopband meestal aangedreven door een motor. Dit zal dan ook wat geluid produceren.
Er zijn tegenwoordig loopbanden met een nagenoeg geruisloze motor, maar je zult het altijd wel blijven horen.
Tenzij je kiest voor een loopband zonder motor, maar die biedt minder trainingsmogelijkheden.
Ruimte
Zit je krap in je ruimte of wil je gewoon niet te veel ruimte kwijt zijn aan een fitnessapparaat? Dan kan dit een belangrijke rol spelen in de keuze die je maakt.
Een loopband is over het algemeen een stukje langer dan een crosstrainer en neemt wat dat betreft dus meer ruimte in beslag.
Qua hoogte en breedte zal het verschillen per model en zijn de verschillen minimaal.
Wat echter weer in het voordeel spreekt van een loopband, is dat er tegenwoordig veel loopbanden inklapbaar zijn.
Dit wil zeggen dat je het loopvlak omhoog kunt klappen en hiermee dus enorm veel ruimte bespaard.
Er zijn ook enkele crosstrainers die opgevouwen kunnen worden, maar dat zijn er niet veel.
Eindoordeel
Dan komen we uiteindelijk bij de grote vraag: welk apparaat is er beter, de crosstrainer of hometrainer?
Helaas is er niet echt een zwart-wit antwoord op deze vraag te geven en hangt het voornamelijk af van wat jij belangrijk vindt.
Voordelen van een crosstrainer zijn dat je minder belasting hebt op je gewrichten, dat het een full body workout is, waarbij je ook je armen aan het werk zet. Daarnaast is de crosstrainer stil in gebruik.
Een loopband daarentegen komt weer dichter in de buurt van het ”echte hardlopen” en is daarom populairder onder fervente hardlopers.
Als je doel is om thuis conditie op te bouwen is dit apparaat wat effectiever dan de crosstrainer.
Let op: voordat je besluit een van beide apparaten aan te schaffen is het goed om jezelf even in te lezen over de belangrijkste aandachtspunten en beste opties.
Klik daarom even op een van de knoppen hieronder voor de volledige koopgids met de beste opties:
Lees verder:
0 reacties