Loopvlak loopband (vervangen)

Laatst bijgewerkt door Casper Goessens op februari 28, 2023

loopvlak-van-jet-7

Op deze pagina lees je wat er bedoeld wordt met een loopband loopvlak en hoe je deze kunt vervangen.

Wat is een loopband loopvlak?

loopvlak-van-loopband

Het loopvlak is één van de belangrijkste onderdelen van het apparaat. Deze bepaald namelijk in hoeverre je er comfortabel op kunt rennen.

Het vlak zorgt voor de demping en is op zo’n manier gespannen dat het voor jou zo goed mogelijk loopt.

De belangrijkste functie die het heeft is om de schokbelasting op je gewrichten tegen te gaan.

Wat is er belangrijk bij een loopvlak van een loopband?

De demping is hierin het aller belangrijkste. Dit verschilt overigens sterk per loopband. Vaak zie je dat de wat goedkopere loopbanden minder goede demping hebben dan de professionele loopbanden.

Er zijn meerdere soorten dempingsystemen die het loopvlak kan hebben. Vrijwel elk merk heeft tegenwoordig zijn eigen dempingsysteem voor de loopvlakken.

demping-loopband-loopvlak

De demping is overigens niet het enige belangrijke. Ook de breedte is namelijk van belang om op te letten.

Hoe breder het vlak is dat je hebt, hoe meer je kunt uitwijken tijdens het hardlopen.

Een smal loopvlak is daarom ook niet gewenst, aangezien dit de kwaliteit van je training behoorlijk kan verminderen.

Wanneer vervangen en hoe doe je dat?

Heb jij je loopband al een tijdje in gebruik en denk je dat het tijd is voor vervanging? Het kan lastig zijn om te bepalen of het loopvlak van jouw loopband daadwerkelijk toe is aan vervanging.

Vaak wordt dit pas gedaan na enkele jaren, wanneer het loopvlak aanzienlijk minder demping heeft dan voorheen. Bij het ene merk zal dit sneller het geval zijn dan bij het andere.

Als je twijfelt of jouw loopvlak daadwerkelijk vervangen moet worden, kun je hier het beste advies om vragen bij de loopband winkel waar jij jouw apparaat destijds besteld hebt.

Zelf doen of laten doen?

Als je er zeker van bent dat het loopvlak vervangen moet worden, dan kun je dit zelf doen of laten doen. Er zijn bepaalde bedrijven die gespecialiseerd zijn in het onderhoud van loopbanden.

Als je van plan bent om dit zelf te doen heb je allereerst een nieuw loopvlak nodig. Let erop dat de loopvlakken niet universeel zijn. Meestal heeft elk merk én soort loopband zijn eigen soort loopvlak.

Daarnaast heb je het juiste gereedschap nodig en een stappenplan hoe het in z’n werk gaat. Hiervoor kun je bijvoorbeeld een workshop volgen, of dit op internet opzoeken.

In het filmpje hieronder krijg je een indruk van hoe het vervangen van het loopvlak van een loopband in z’n werk gaat.

Let wel: bij elke loopband kan dit verschillen.


Ander onderhoud aan de loopband

Naast het loopvlak vervangen kunnen er ook nog andere werkzaamheden verricht worden aan een loopband.

In principe is het apparaat grotendeels onderhoudsvrij, maar zo nu en dan zal je er toch niet aan ontkomen om kleine werkzaamheden te verrichten.

Op deze manier kun je de levensduur van de loopband namelijk verlengen en hou je het apparaat in topconditie. Bekijk hier 3 tips waar je op moet letten bij het onderhoud.

Toe aan een nieuwe loopband?

Het kan natuurlijk zo zijn dat je toe bent aan de vervanging van jouw loopband. Klik in dat geval op de knop hieronder voor de beste opties:
Categorieën: Fitnessapparatuur

Casper Goessens

Casper is personal trainer en trainings- en voedingsdeskundige. Hij doet al 7 jaar fanatiek aan fitness en helpt anderen om hun fysieke doelstellingen te behalen. Zijn kennis is afkomstig uit het doorspitten van studies en volgen van opleidingen. Daarnaast beschikt hij over een flinke dosis praktijkervaring op het gebied van trainingsleer en diëtetiek.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *