Loopband onderhouden? Ons advies en 3 tips

Laatst bijgewerkt door Boris Westerveld op maart 21, 2024

loopband thuis onderhouden
loopband thuis onderhouden

Een loopband onderhouden is belangrijk. Net als in de sportschool, gaat een loopband langer mee wanneer je deze goed schoonmaakt en smeert.

Maar wat rekenen we allemaal tot het onderhoud van een loopband? Hoe vaak moet je zo’n band onderhouden? En kun je dit het beste zelf doen of besteed je het uit?

In dit artikel vertellen we hoe dat zit én geven we 3 waardevolle tips voor loopband onderhoud!

Onderhoud loopband: 3 tips

Een loopband onderhouden kan op verschillende manieren. Het is vooral belangrijk om de onderkant van een loopband goed te smeren. 

Dat geldt overigens ook voor alle onderdelen die van rubber of siliconen gemaakt zijn.

Als je onderstaande 3 tips opvolgt, dan zit het wel goed met het loopband onderhoud in jouw huis!

1. Gebruik WD40 olie of siliconenspray

WD40 spray

Je kunt een loopband smeren met WD40 olie. Dat is een olie die zorgt dat het loopvlak soepel blijft draaien. Hij maakt namelijk vastgeroeste onderdelen los en helpt ook vet en vuil te verwijderen.

Voor het onderhoud van een loopband kun je ook siliconenspray gebruiken. 

Dit smeermiddel van hoogwaardige kwaliteit siliconen verlengt de levensduur van je loopband. Het smeert en beschermt tegelijkertijd.

2. Geef aandacht aan de motor

Onderhoud motor loopband

Aangezien de motor van een loopband het belangrijkste onderdeel is (zonder motor heb je niets aan het apparaat), moet je hier aandacht aan besteden. 

Door stof in de motor kan deze bijvoorbeeld minder goed werken. Elektrische signalen worden op die manier minder goed afgegeven en/of ontvangen. Uiteindelijk kan de motor zelfs stuk gaan door stof.

Daarom is het belangrijk om regelmatig de loopband uit te zetten, de stekker uit het stopcontact te halen en de motorkap eraf te halen. Je kunt nu goed afstoffen en stofzuigen rondom de motor. 

Raak geen onderdelen van de printplaat aan en vermijd bedrading.

3. Voer reparaties tijdig uit

Loopband reparatie motor

Het is heel verleidelijk om kleine defecten te negeren. Wil je je loopband echter goed onderhouden? 

Dan is het van belang om op tijd in te grijpen en reparaties uit te (laten) voeren. Zo voorkom je dat het van kwaad tot erger gaat.

Soms valt een defect zelfs nog onder de garantievoorwaarden. Dan is het helemaal verstandig om snel te handelen.

Hoe vaak moet je een loopband onderhouden?

Je loopband onderhouden, doe je bij voorkeur eens per maand of per twee maanden. Dit is afhankelijk van het model en hoe vaak je hem gebruikt.

Een professionele loopband wil je wat vaker onderhouden om defecten te voorkomen. Je hebt er immers veel geld aan besteed. 

Met een goedkope loopband of tweedehands loopband ben je misschien wat minder secuur. Toch is het onderhoud van een loopband altijd belangrijk. 

Gebruik je de loopband minder dan 3 uur per week? Doe het onderhoud dan in elk geval eens per (half)jaar. Bij 3 tot 5 uur gebruik per week is het elke 4 tot 6 maanden nodig

Gebruik je dit cardioapparaat meer dan 5 uur per week? Dan raden wij om de maand een onderhoudsbeurt aan.

Je hebt langer plezier van een fitnessapparaat wanneer je het goed onderhoudt!

Zelf doen of uitbesteden?

Garantie loopband onderhoud

Maar ga je dat nu zelf doen, je loopband onderhouden? Of wil je het liever uitbesteden?

Eigenlijk is die keuze helemaal aan jou. Zolang je nog garantie hebt, adviseren we echter om daar gebruik van te maken. Ook in het geval van loopband reparatie.

Na die periode kun je het onderhoud van je loopband zowel zelf uitvoeren als uitbesteden. 

Een loopband zonder motor kun je gemakkelijk zelf onderhouden. Mét motor vind je dit wellicht een minder makkelijke klus. In dat geval kun je er een (onderhouds)monteur voor bellen.

Veel gestelde vragen

Hoe kun je een loopband onderhouden die geen motor heeft?

Dat is eigenlijk vrij simpel. Je hoeft immers geen motorkap los te maken of rekening te houden met de bedrading en printplaat. Een loopband zonder motor wordt handmatig aangedreven, zonder stroom. Deze kun je gewoon afstoffen zoals je je meubels ook afstoft.

Is veel zweten slecht voor de levensduur van een loopband?

Ja, overmatig zweten kan de loopband beschadigen. Het is immers vocht dat tussen de onderdelen van het apparaat kan komen. Gebruik daarom altijd een handdoek tijdens je training.💡 Misschien vind je dit ook interessant:

Categorieën: Fitnessapparatuur

Boris Westerveld

Boris is onze wandelende gezondheidsencyclopedie en gespecialiseerd in supplementen en voeding. Mede dankzij zijn studie Health Sciences en jarenlange praktijkervaring heeft hij een grote schat aan kennis vergaard. Naast schrijver is Boris personal trainer van beroep.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *